ترمیم کردن دندان
ترمیم دندان به تمامی درمان هایی که دندانپزشک برای رفع مشکلات ظاهری یا عملکرد دندان انجام می دهد گفته می شود . ترمیم دندان به روش های مختلف و با مواد متفاوتی انجام می شود و کاملا به میزان پوسیدگی و آسیبی که به دندان وارد شده است بستگی دارد .
کلینیک لبخند درمان زیر نظر بهترین دندانپزشکان آماده است تا خدمات ترمیم دندان های شما را با جدید ترین روش های درمانی و زیبایی و با استفاده از مرغوب ترین مواد ترمیمی آمریکایی و آلمانی به شما ارایه دهد تا رضایت بیماران عزیز را مانند گذشته جلب کرده و لبخندی شاد را برای شما عزیزان به ارمغان آورد.
پخش ویدیو
…
گاهی به دلایل مختلف و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان میتوان شاهد بروز خرابی، پوسیدگی و ایجاد حفره بر روی دندان بود. عوامل مختلفی میتوانند در ایجاد این مشکل در دهان کمک کننده باشند. دندان پوسیده و خراب میتواند حساسیتهای بسیاری را به همراه داشته باشد. در این زمان و برای جلوگیری از بروز مشکل و حساسیت، بیمار باید به دندانپزشکی ماهر و باتجربه مراجعه کند. ترمیم دندان در زمان درست میتواند بیمار را در بروز مشکلات بیشتر یاری دهد.
در چه مواقعی به ترمیم دندان نیاز داریم؟
مشکلات جزئی یکی از دلایل ترمیم دندان است. در این زمان، خرابی و پوسیدگی کمی در سطح دندان ایجاد میشود که با مراجعه به موقع به دندانپزشک میتوان آن را برطرف کرد. همچنین لبپر شدن دندان، لک و تغییر رنگ، ترک خوردگی و… مواردی هستند که به ترمیم نیاز دارند. اما آسیبهای پیشرفته میتوانند بسیار آسیبزا باشند و مشکلات بسیاری را به وجود آورند. در این شرایط، پوسیدگی کل دندان و تاج دندان را فرا میگیرد و به قسمتهای زیرین دندان نفوذ میکند. در این شرایط باید سریعا جلو پوسیدگی را گرفت و ترمیم دندانی را انجام داد.انواع روش های ترمیم دندان
برای ترمیم دندان پوسیده و خراب روشهای مختلفی وجود دارد. بیمار با مراجعه به دندانپزشک مربوطه میتواند بهترین روش را برگزیند. روشهای موجود برای ترمیم دندان شامل ترمیم مستقیم و غیر مستقیم است که به شرح زیر هستند.- ترمیم مستقیم: در این روش، دندانپزشک دندان بیمار را بررسی میکند و پوسیدگی موجود بر روی آن را برطرف مینماید. برای پر کردن دندان، میتوان از مواد مختلفی بهره برد که گلاس، رزین اینومر و… نمونههایی از این مواد هستند.
- روش غیر مستقیم: در این روش درمانی، دندانپزشک پوسیدگی موجود بر روی دندان را حذف میکند و سپس از دندان مربوطه قالب گرفته میشود. قالب موجود به لابراتوار ارسال میگردد تا ماده ترمیمی ساخته شود. پس از آماده شدن آن، دندانپزشک ماده ترمیمی را داخل دندان قرار میدهد و به آن میچسباند. اگر ماده ترمیمی به منظور جذب فشارهای وارده در زمان جویدن غذا باشد، باید از متریال مقاومی استفاده شود. اما اگر فقط برای حفرههای موجود در داخل دندان باشد، میتوان از فلزهای مختلفی نظیر سرامیک، طلا و رزین بهره برد.
مواد مورد استفاده برای ترمیم دندان
برای ترمیم دندان و پر کردن دندان پوسیده، مواد مختلفی وجود دارد. هر کدام از مواد مورد استفاده دارای ویژگیهایی هستند که باید آنها را درنظر داشت. مواد مورد استفاده در دندان به شرح زیر هستند.- آمالگام: آمالگام که جزو قدیمیترین مواد برای پر کردن دندان است، رنگی تیره و نقرهای دارد. آمالگام از چند فلز متفاوت تشکیل شده است که در ترکیب خود جیوه، نقره و قلع دارد. آمالگام دارای قیمت پایینی است و مقاومت بسیار بالایی دارد. برای چسباندن آمالگام به دندان باید بخشی از دندان تراشیده شود تا این ماده به خوبی به دندان بچسبد. به دلیل وجود جیوه که مادهای سمی است، استفاده از آمالگام جایز نیست.
- کامپوزیت: کامپوزیت یکی دیگر از روشهای پر کردن دندان است که میتواند جایگزین خوبی برای آمالگام باشد. کامپوزیت تغییر رنگ نمیدهد و رنگ تیره ندارد. همچنین برای چسباندن کامپوزیت به دندان، نیاز به تراشیدن نیست و میتوان بدون کمترین آسیبی به دندان چسباند. کامپوزیت برای پوسیدگیها و خرابیهای بزرگ مناسب نیست و هزینه بسیاری را در بر میگیرد. همچنین در صورت مصرف مواد غذایی رنگدانه دار نظیر چای و قهوه، امکان تغییر رنگ وجود دارد.
- سرامیک: سرامیک یا پرسلن نیز یکی دیگر از موادی است که میتوان در ترمیم دندان از آن استفاده کرد. سرامیک در لابراتوار تهیه میشود و قسمت پوسیده دندان را میپوشاند، پس در این روش، خبری از چسباندن ماده به دندان نیست. سرامیک کاملا شبیه به دندان است اما قیمت بسیار بالاتری نسبت به آمالگام و کامپوزیت دارد. همچنین در این روش، باید بخش زیادی از دندان تراشیده شود تا سرامیک بر روی دندان قرار بگیرد.
- طلا: یکی دیگر از مواد مورد استفاده که قیمتی بالا دارد، طلا است. برای قرار دادن طلا به عنوان ترمیم بر روی دندان، میبایست در لابراتوار آماده شود. طلا تغییر رنگ نمیدهد، خورده نمیشود و مانع از عبور مواد غذایی به داخل دندان میگردد.
- اینلی و آنلی: در این روش ما میتوانیم هم دندان خود را پر کنیم و هم آن را روکش نماییم. پر کردگی و روکش دندان میتواند برای یک یا چند دندان باشد. اینلی و آنلی یک روش با دوام و ماندگار نسبت به پرکردگی است. مواد مورد استفاده برای این روش، طلا و سرامیک بوده که سرامیک به دلیل رنگی که دارد میتواند گزینه مناسبی برای دندانهای جلو باشد. برای نصب اینلی و آنلی لازم است تا از دندان بیمار قالبی تهیه شود تا روکش موردنظر کاملا مناسب دندان و حفره ایجاد شده باشد. در زمان آماده شدن اینلی و آنلی، دندانپزشک باید بر روی دندان بیمار یک پر کردگی موقت قرار دهد.
- پر کردن موقتی: یکی دیگر از موارد برای پر کردن دندان، پر نمودن موقت دندان است که پس از عصب کشی دندان صورت میگیرد. این پر کردگی به منظور آماده شدن روکش دندان است.
مراحل ترمیم دندان چگونه است؟
برای جلوگیری از پیشروی پوسیدگی و خرابی در دندان، باید آن را ترمیم کرد. ترمیم دندان مراحل سادهای دارد که میتوان در زمان کمی دندان خود را نجات داد. این مراحل به شرح زیر هستند.- مرحله اول: تشخیص پوسیدگی و بررسی میزان وسعت و عمق آن توسط دندانپزشک.
- مرحله دوم: اگر پوسیدگی در بین دندانها باشد، عکس رادیوگرافی الزامی است.
- مرحله سوم: تعیین بهترین ماده و بهترین روش برای ترمیم دندان توسط دندانپزشک.
- مرحله چهارم: استفاده از بیحسی موضعی برای بیحس کردن دندان.
- مرحله پنجم: تراشیدن دندان و حذف پوسیدگی.
- مرحله ششم: شروع ترمیم و قرار دادن مواد ترمیمی بر روی آن.
- مرحله هفتم: بررسی وضعیت دندان پرشده و تناسب با دیگر دندانها.
- مرحله هشتم: شستن و تمیز کردن دهان.
مزایا و معایب ترمیم دندان
ترمیم دندان نیز مانند دیگر روشهای درمانی، دارای مزایا و معایب مخصوص به خود است. مزایا و معایب این روش درمانی که با توجه به ماده مورد استفاده برای ترمیم متفاوت است، به شرح زیر خواهد بود. مزایای ترمیم دندان با مواد مختلف:- طلا: اگر از طلا برای پر کردن دندانهای خود استفاده کنید میتوانید 10 تا 15 سال از آن بهره ببرید.
- آمالگام: دارای هزینه کمی نسبت به دیگر روشها است و ماندگاری بالا و در حد 10 الی 15 سال دارد.
- کامپوزیت: مزیت استفاده از کامپوزیت، هم رنگ بودن با دندان است. همچنین نیاز به تراش دندان وجود ندارد.
- سرامیک: در برابر لک و مواد غذایی رنگی، مقاوم است و طول عمر بالای 15 سال دارد.
- طلا: بسیار گران است و برای نصب، به مراجعات بیشتری به دندانپزشک نیاز دارد.
- آمالگام: نیاز به تراشیدن دندان وجود دارد و رنگ تیره آن خوشایند نیست. همچنین وجود جیوه در آن میتواند حساسیت و آلرژی به همراه داشته باشد.
- کامپوزیت: امکان جدا شدن از دندان وجود دارد و برای نصب آن به زمان بیشتری نیاز است. هزینه بالاتری نسبت به آمالگام دارد.
- سرامیک: سرامیک نیز قیمت بالاتری نسبت به آمالگام و کامپوزیت دارد و قیمت آن مشابه طلا است.
چگونه پس از ترمیم، از دندان های خود مراقبت کنیم؟
مراقبت از دندان پس از ترمیم و پر کردن، یکی از مهمترین مسائلی است که بیمار برای جلوگیری از ترک خوردن و شکستن آن، باید انجام دهد. مراقبتهای بعد از پر کردن دندان به شرح زیر است.- اساسیترین مورد، رعایت بهداشت دهان و دندان است که بیمار باید روزی دو بار مسواک زند.
- کشیدن نخ دندان بسیار مهم است.
- از خمیر دندان فلورایددار استفاده شود.
- از وارد آوردن فشار بیشاز حد و جویدن مواد غذایی سفت خودداری کنید.
- دندان قروچه یکی از مشکلاتی است که به ترمیم دندان آسیب وارد میکند، باید به دندانپزشک مربوطه مراجعه کنید و از محافظ دندان یا نایت گارد استفاده نمایید.
- معاینه دندان و مراجعه دورهای به دندانپزشک میتواند در مراقبت از ترمیم اثرگذار باشد.
بهترین ماده برای ترمیم دندان کدام ماده است؟
برای برگزیدن بهترین ماده، باید به پارامترهای مختلفی توجه شود. این نکات، تعیین کننده بهترین ماده برای پر کردن دندان هستند.- میزان حفره دندان: اگر دندان بیمار حفره بزرگی داشته باشد و در دندانهایی ایجاد شود که فشار زیادی بر آن وارد گردد، به دلیل وارد آمدن فشار زیاد بهتر است که از آمالگام استفاده شود. اما با پیشرفتهای امروز میتوان از رزینهای کامپوزیتی نیز برای حفرههای بزرگ استفاده کرد.
- میزان فشار وارده: بیشتر شکستگیها و ترک خوردگیهای ترمیمهای دندان، به دلیل وارد آمدن فشار زیاد به آنها است. پس برای افرادی که عادت به دندان قروچه یا فشردن دندانها به هم را دارند، بهتر است که از آمالگام استفاده کنند و رزینهای کامپوزیتی را انتخاب نکنند.
- پوسیدگی مجدد دندان: پوسیدگی دندان و ایجاد مشکل در ترمیم دندان، دومین دلیل اصلی در عدم موفقیت ترمیم دندانی است. کامپوزیت به دلیل ماهیت خود و چسبیدن آن به دندان، امکان انقباض در خود را دارد. گاهی به دلیل تابش نورهای مخصوصی به دندان، کامپوزیت منقبض شده که همین موضوع باعث جدا شدن ترمیم از دندان میشود که در حد میکروسکوپی است. این فاصله ایجاد شده باعث ورود انواع باکتری و میکروب به دندان میشود و پوسیدگی مجدد را به همراه دارد. آمالگام به دلیل ماهیتی که دارد، باعث مهر و موم شدن دندان میشود و تغییرات ایجاد شده در دندان و ماده را پر و برطرف میکند و اجازه ایجاد درز و فاصله را نمیدهد.
- در معرض دیدن بودن: موقعیت قرار داشتن دندان مهم است. اگر دندان پوسیده بیمار جزو دندانهای جلویی و در معرض دید باشد، بهتر است که از کامپوزیت استفاده شود. کامپوزیت دقیقا هم رنگ دندان است که میتواند بهترین گزینه باشد.
- حساسیت: برخی بیماران به آمالگام و مواد موجود در این ماده ترمیمی حساسیت نشان میدهند و برای آنها آلرژیزا است. پس باید این بیماران از مواد ترمیمی کامپوزیتی استفاده کنند. البته حساسیت ایجاد شده بسیار نادر بوده و در کمتر کسی دیده شده است.