دندانهای بسیاری از افراد ممکن است در اثر عواملی چون ترک، سایش شدید، عفونت، آبسه و… دچار پوسیدگی شود. اگر پوسیدگی دندان در زمانی مناسب درمان نشود، قطعاً مشکلاتی چون از بین رفتن مینا و تاج دندان را به همراه خواهد داشت؛ چرا که در این زمان دندان متخلخل شده و هرگونه جویدن غذا میتواند سبب آسیب به آن شود. زمانی که دندانپزشک بر اساس نظر خود بخواهد نسبت به رفع پوسیدگی از طریق عصب کشی اقدام کند، به این کار در حوزه دندانپزشکی اندو یا ENDO اطلاق میشود.
آشنایی با اندو دندان
اندو دندان برای افرادی پیشنهاد میشود که دندانهای آنها دچار سطح عمیقی از پوسیدگی شده و تنها راه حل آن عصب کشی و خارج کردن مواد عفونی است. از آنجا که ممکن است بخشهایی از دندان پس از پوسیدگی خالی شوند، امکان نفود باکتری و مواد غذایی به آن وجود داشته که همین امر نیز میتواند میزان پوسیدگی و تخلخل دندان را افزایش دهد. امروزه ممکن است افراد متعددی به درد دندان دچار شوند، اما نحوه تشخیص درد مربوط به عصب کشی ممکن است برای آنها دشوار باشد. با توجه به آنکه ساختار تمامی دندانها دارای ۲بخش ریشه و تاج است، اگر بخشی از ریشه یعنی پالپ دندان دچار پوسیدگی شود میتواند درد بسیار زیادی را برای فرد به وجود آورده و افراد را حین نوشیدن مایعات و جویدن غذا با مشکل روبهرو کند. معمولاً درد ناشی از پوسیدگی پالپ دندان به صورت نبضدار بوده و در اکثر مواقع با مصرف مسکن برطرف نخواهد شد.
مراحل اندو دندان
تمامی مراحل انجام اندو دندان یکسان بوده اما ممکن است نحوه انجام آن و شدت درد، به تجربه و مهارت دندانپزشک بستگی داشته باشد. دندانپزشک در وهله اول به منظور کسب اطلاع درباره شدت پوسیدگی و آسیب دندان شما، برایتان عکس رادیولوژی تجویز میکند که شما میتوانید با انجام این کار از نکاتی چون میزان پوسیدگی، تعداد کانالهای دندان، موقعیت مکانی دندان پوسیده و… آگاه شوید. پس از آنکه دندانپزشک عکس دندانهای شما را مشاهده کرد، نسبت به تزریق آمپول بیحسی موضعی اقدام میکند و پس از گذشت ۵ دقیقه مراحل اصلی کار آغاز خواهد شد. در نخستین مرحله میبایست با استفاده از تجهیزات مخصوص، تمام پوسیدگی از داخل دندان خارج شده و حفره به وجود آمده کاملاً از هرگونه مواد عفونتی و زائد پاکیزه شود. این مرحله ممکن است بنابر تشخیص دندانپزشک برای هر فرد متفاوت باشد؛ چرا که استفاده از مواد پرکننده باید مناسب ساختار دندان هر فرد باشد تا بتوان بهترین نتیجه را از آن بدست آورد. پس از پرکردن حفره ایجاد شده در دندان، کار به اتمام رسیده و دندانپزشک میتواند سطح دندان را همانند سایر دندانها هموار سازد.
پیشنهاد مطالعه: مراحل عصب کشی دندان؛ بررسی صفر تا صد مراحل عصب کشی
در چه صورت به اندو دندان نیاز داریم؟
در حالت کلی بر اساس نظر دندانپزشکان مختلف زمانی افراد به انجام عصب کشی دندان نیاز مبرم پیدا میکنند که پالپ دندان یا به اصطلاح مغز دندانها آسیب دیده باشد و راهکاری جز تخلیه، تمیزی حفره و پر کردن با مواد مخصوص نباشد. معمولاً افرادی که دچار مشکلاتی چون لقی دندان، درد حین جویدن غذا، شکستگی دندان، تصادف، پوسیدگی عمیق، عدم استفاده از مواد نامناسب برای پرکردگیهای قدیمی و… باشند، حتماً به انجام اندو دندان نیاز پیدا خواهند کرد. اگر شما نیز علائمی چون درد، عفونت، ورم، آبسه یا هر چیز غیر عادی را در دهان و دندان خود مشاهده کردید، بهتر است در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کنید تا در صورت نیاز به عصب کشی، این کار در سریعترین حالت ممکن برای شما انجام شود.
مزایا و معایب اندو دندان
امروزه افراد متعددی به واسطه مشکلات مختلف نیاز به اندو دندان پیدا میکنند. اگر تمامی آنها به مزایا و معایب انجام این روش آگاه باشند، قطعاً میتوانند تصمیمی مصممتر برای سلامت دهان و دندان خود گرفته و درد دندان خود را کاهش دهند.
- مزایا
- انجام عصب کشی به جای کشیدن دندان آمده و شما میتوانید بدون از دست دادن هیچ کدام از دندانهای خود، دندانهایی سالم داشته باشید.
- انجام این روش درمانی میتواند به سرعت مشکلاتی چون التهاب دندان و لثه و همچنین عفونت را به سادگی درمان کند.
- اگر دندانپزشک شما برای پر کردن حفره ایجاد شده در دندان از مواد مرغوبی استفاده کند، قطعاً میتواند ساختار کلی دندان را مقاوم کرده و سبب افزایش طول عمر آن شود.
- انجام این کار ظاهری همانند دندانهای طبیعی و غیر قابل تشخیص دارد.
- بر اساس جامعه آماری مراجعهکنندگان این روش درمانی، میتوان گفت انجام اندو دندان با ۸۰ درصد موفقیت همراه بوده است.
- معایب
اگر عصب کشی دندان تحت نظر دندانپزشکی حاذق انجام نشود، میتواند مشکلاتی چون عفونت مجدد، شکستگی، تغییر رنگ دندان، بیحسی، آبسه و عفونت را بههمراه داشته باشد.
مراقبت های بعد از اندو دندان
اگرچه انجام اندو دندان بسیار ساده و آسان تلقی میشود، اما شما میتوانید با در نظر داشتن نکات ذیل و رعایت آنها علاوهبر افزایش طول عمر عصب کشی دندان، دوره نقاهت و درد پس از انجام اندو را کاهش دهید.
- با توجه به آنکه در مراحل انجام اندو دندان، بخشهای پوسیده دندان مراجعه کرده از بین میرود، فضای خالی در دندان ایجاد میشود که با موادی مخصوص توسط دندانپزشک پر میشود. شما میبایست حتی الامکان به مدت ۴۸ ساعت از هرگونه جویدن غذا در آن ناحیه خودداری کنید.
- اگر قصد دارید پس از انجام اندو از نخ دندان یا مسواک استفاده کنید، با توجه به آنکه ممکن است بافت لثه و دندانهای مجاور دچار التهاب شده باشد، بهتر است از برخورد و فشار مسواک یا نخ دندان در آن ناحیه خودداری کنید.
- در صورت بروز هرگونه درد مصرف داروهای مسکن مجاز بوده و شما میتوانید از استامینوفن استفاده کنید.
- از آنجا که در روزهای اولیه عصب کشی دندان احتمال شکست مجدد دندان نیز وجود دارد، باید حین خوردن و آشامیدن دقت زیادی داشت.
- اگر دندانپزشک شما بر اساس صلاحدید خود از پانسمان برای شما استفاده کرد، در صورت افتادن پانسمان باید فوراً به وی مراجعه کنید تا مجدد پانسمان جدید جایگزین شود.
- در روزهای اول عصب کشی ممکن است به علت تورم لثه و دندان احساس کنید که برخی از دندانها کوتاه و بلند هستند؛ که این مشکل پس از رفع التهاب لثه از بین خواهد رفت.
قیمت اندو دندان
امروزه انجام تمام امور مرتبط با حوزه دندانپزشکی قیمتهای مختلفی داشته و به دلیل نوسانات بازار نمیتوان قیمت دقیقی را برای آنها لحاظ کرد. برای مثال اگر قصد انجام اندو دندان را دارید، تعدد کانالهای دندان، نیاز به پرشدن دندان، موقعیت مکانی دندان در دهان، تجربه دندانپزشک و… بر قیمت نهایی اثر گذار است. برای مثال دندان آسیا به دلیل موقعیت قرارگیری و داشتن کانالهای بیشتر، نیاز به دندانپزشکی ماهر داشته که همین امر میتواند سبب افزایش هزینه شود. البته لازم به ذکر است از آنجا که اندو دندان امری حیاتی محسوب میشود، بهتر است توسط دندانپزشکی ماهر انجام شود تا از بروز عوارض پس از انجام آن جلوگیری شود. خوشبختانه امروزه بیمههای درمانی متعددی هزینههای مختص به امور دندانپزشکی را پرداخت میکنند. اگر شما نیز تحت پوشش بیمه درمانی هستید، میتوانید به راحتی از این امکانات بهرهمند شوید. برای اطلاع از قیمت دقیق اندو دندان با کارشناسان لبخند درمان تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید: عصب کشی مجدد دندان چیست؟ چه زمانی نیاز به عصب کشی مجدد داریم؟
سخن پایانی
اگر پوسیدگی دندان شما سطحی نباشد و به پالپ دندان برسد، میتواند آسیب زیادی را به ساختار دندان وارد کند. در اینجا روش درمانی اندو به کار آمده و دندانپزشک طبق مراحل مشخصی به ریشه عفونی دندان دسترسی پیدا کرده و با استفاده از تجهیزات مورد نیاز نسبت به خارج کردن آن ریشه اقدام میکند. پس از اتمام کار نیز آن محدوده پاکسازی و ضدعفونی خواهد شد. برای جلوگیری از ورود مواد غذایی به داخل آن، فضای داخلی دندان را با استفاده از موادی مخصوص میپوشانند.
سوالات متداول
انجام عصب کشی نیاز به چند جلسه دارد؟
پس از معاینه شما توسط دندانپزشک و تشخیص مسائلی چون نوع درمان، تعداد کانالهای دندان و پیچیدگی درمان، میتوان زمان حدودی آن را تخمین زد. با توجه به آمار بدست آمده از مراجعهکنندگان قبلی، انجام این کار در بازه ۳۰ تا ۱۲۰ دقیقه به طول میانجامد.
آیا میتوان از روشی دیگر به جای عصب کشی استفاده کرد؟
اگرچه دندانپزشکان انجام این روش را در وهله اول توصیه نمیکنند، اما شما میتوانید در صورت تمایل به جای عصب کشی، دندانهایی که دچار این عارضه هستند را بکشید. البته باید بدانید این کار پس از گذشت مدتی نه چندان طولانی مشکلاتی چون عدم سهولت حین جویدن، جابهجا شدن دندانههای مجاور و از بین رفتن حجم و دانسیته استخوان فک را به همراه خواهد داشت.
آیا حین عصب کشی باید درد زیادی را تحمل کنیم؟
خیر، چرا که دندانپزشک از آمپول بیحسی موضعی پیش از شروع کار استفاده میکند که همین امر میتواند مقدار قابل توجهی از درد دندان شما را کاهش دهد. البته لازم به ذکر است در برخی افراد به دلیل التهاب و عفونت دندان مقدار کمی از درد پس از تزریق بیحسی نیز احساس شده است.
آیا انجام عصب کشی سبب کاهش عمر دندان میشود؟
خیر، چرا که اگر این کار توسط دندانپزشکی حاذق و باتجربه انجام شود، میتواند دوام و طول عمر دندانهای شما را افزایش دهد.
از میان گویشهای مختلف عصب کِشی و عصب کُشی کدامشان صحیح است؟
هر دوی این گویشها برای صحبتهای عامیانه بکار میرود. در واقع لغت اصلی و علمی این کار Root Canal Therapy بوده که به معنای درمان ریشه دندان است.