عصب کشی مجدد دندان
آیا تا به حال درباره پیچیدهترین درمانهای حوزه دندانپزشکی اطلاعاتی کسب نمودهاید؟ قطعاً درمان مجدد ریشه دندان یا همان عصب کشی مجدد دندان را میتوان یکی از دشوارترین روشهای درمانی در این حوزه دانست؛ چرا که ممکن است در وهله اول برای بسیاری از افراد موفقیتآمیز نباشد و سبب شود بیمار درد زیادی را متحمل شود. اگر عصب کشی دندان اگر به شیوه اصولی انجام شود میتواند تا سالیان سال ماندگار باشد، اما برای عده کمی از افراد این موضوع صادق نبوده و ممکن است به علت عفونت دندان، نیاز به عصب کشی مجدد داشته باشند.
چرا با شکست در درمان عصب کشی مواجه می شویم؟
جالب است بدانید هرساله افراد متعددی نسبت به انجام عصب کشی دندان یا همان روت کانال اقدام میکنند که بسیاری از آنها با شکست مواجه میشود. آیا تا به حال به این نکته فکر کردهاید که علی رغم مراجعه به دندانپزشک و انتخاب مطبی معتبر، چرا افراد به انجام عصب کشی مجدد دندان نیاز پیدا میکنند؟ قطعاً عوامل متعددی چون خطا از طرف عکسبرداری، خطا از جانب دندانپزشک، استفاده از تجهیزات نامناسب، عدم رعایت مقررات و قوانین و… میتواند در این امر بسیار مؤثر باشد.
حال به نظر شما چگونه باید متوجه نیاز مجدد عصب کشی دندان شد؟ تمامی دندانپزشکان توصیه میکنند نسبت به عواملی چون درد، تورم، حساسیت، وجود ترشح، تغییر رنگ دندان، وجود جوش در نواحی اطراف دندان، مشکلاتی سینوسی و… هوشیار بوده و در صورت ملاحظه هر کدام از موارد بالا سریعاً به دندانپزشکی مجرب مراجعه کنید.
در صورت شکست عصب کشی، آیا عصب کشی مجدد بهترین گزینه است؟
اگر چه پروسه انجام عصب کشی مجدد دندان نسبتاً به زمان طولانیتر و هزینه بیشتر نیاز دارد، اما قطعاً میتواند از میان گزینههای موجود بهترین روش باشد؛ چراکه در این مرحله طبیعتاً نیاز به دقت بیشتری برای انجام کار بوده که همین امر سبب میشود این مرحله بهتر از مرحله قبل انجام شود؛ در نتیجه در مرتبه دوم احتمال موفقیتآمیز بودن آن افزایش یافته و بیمار با کمترین میزان عفونت رو به رو میشود. اگرچه تمام توضیحات، مربوط به تمامی افراد میگردد اما شما میتوانید با مراجعه به دندانپزشک و مشورت با وی، نسبت به روش متناسب با شرایط دندان و بیماری خود اقدام کنید. قطعاً تمامی افراد خواهان دندانی دائمی هستند که باید روشی مناسب و کارآمد را برای آنها بکار گرفت.
پیشنهاد مطالعه: زمان مناسب عصب کشی دندان؛ چه زمانی نیاز به عصب کشی داریم؟
مراحل عصب کشی مجدد دندان
دندانپزشک در وهله اول درباره تمام راههای جایگزین عصب کشی مجدد دندان صحبت خواهد کرد که شما میتوانید بر اساس نظر شخصی خود و توصیههای پزشک راه مورد نظر خود را انتخاب کنید. اگر شما عصب کشی مجدد را انتخاب کرده باشید، دندانپزشک باید ریشه دندان را باز کرده تا به مواد پرکننده ریشه دستیابی پیدا کند. برای برخی از افراد به علت حجم زیاد مواد پرکننده باید تمامی آنها از بین برده شود تا دستیابی به کانالهای ریشه امکانپذیر باشد.
پس از گذشت این مرحله باید محدوده مشخص شده تمیز شود و با استفاده از تجهیزات مخصوص تمامی آناتومی و کانالهای اضافی آن برداشته و پاکسازی گردد. از این به بعد روند کار همانند روند عصب کشی است که دندانپزشک باید در آخرین مرحله روکشی مخصوص به منظور محافظت از دندان و اتمام کار بر روی دندان شما نصب کند.
لزوم انجام عصب کشی مجدد دندان
شاید تصور کنید چه زمانی نیاز به انجام مجدد عصب کشی دندان است! اگر میخواهید نسبت به این نکته آگاه شوید، میتوانید شرایط ذیل را مدنظر داشته و نسبت به وجود آنها کوشا باشید.
- عدم درمان کانالهای منحنی یا باریک
- عدم شناسایی ساختار پیچیده کانال دندان
- سرایت آلودگی بزاقی به داخل دندانها
- پوسیدگی
- شکستگی
- ترک خوردگی
- تاج یا پرکننده لق
عوارض عصب کشی مجدد دندان
قطعاً عصب کشی مجدد دندان نیز همانند سایر موارد دندانپزشکی عوارض مخصوص به خود را دارد که شما میتوانید با انتخاب دندانپزشکی مجرب و کلینیکی معتبر این عوارض را تا حد امکان کاهش دهید. یکی از مواردی که به صورت نادر در میان بیماران رخ میدهد، عدم حذف کامل ریشه عفونی بوده که پس از گذشت مدتی به علت وجود بخشی از بافت مرده عصب، فرد درد زیادی را متحمل میشود و عفونت به سایر دندانها نیز سرایت میکند. در برخی موارد نیز دیده شده است که به علت عدم حذف کامل ریشه عفونی، فرد به عفونت مبتلا میشود که باید برای حل این مشکل از داروهای آنتی بیوتیک استفاده شود. از آنجا که روند انجام عصب کشی مجدد دندان نسبتاً دشوار است، گاهی به جهت سختی کار میتوان شاهد ترک خوردن یا شکسته شدن بعضی از دندانها بود. در اینجا دندانپزشک با استفاده از روکشی مخصوص میتواند از ترک یا شکستن دندان جلوگیری کند. یکی از رایجترین مشکلات میتواند احتقان سینوسی باشد؛ چرا که کانال ریشه و سیسنوسها در مجاورت یکدیگر قرار دارند و میتواند به علت برخورد این دو با یکدیگر این اتفاق رخ دهد.
بیشتر بخوانید: درد عصب کشی دندان؛ با رعایت این نکات درد عصب کشی را کمتر کنید.
روش های جایگزین عصب کشی مجدد
امروزه به همت دندانپزشکان و پیشرفت علم در این حوزه میتوان برای تمامی امور روشهای جایگزین را به آسانی پیدا کرد. از آنجا که انجام عصب کشی مجدد دندان امروزه بسیار رایج شده است، قطعاً عدهای از افراد تمایلی به انجام آن نداشته و به دنبال روش جایگزین هستند. اولین و ابتداییترین روش، کشیدن دندان بوده که میبایست پس از انجام آن فضای خالی دندان را به وسیله ایمپلنت یا بریج دندان پر کرد. از آنجایی که این روش هزینه بسیار کمی دارد افراد زیادی در وهله اول نسبت به انجام آن ترغیب شده اما پس از گذشت زمانی کوتاه متوجه معایب این کار میشوند و احتمالاً تجدید نظر خواهند کرد.
روش دیگری با نام اپیکواکتومی وجود دارد که میتواند با گرفتن بخشهایی از ریشه دندان و بافث لثه، بخشهای عفونی را جدا کرده و سپس با توجه به شرایط بیمار ادامه روند کار را برای وی به سرانجام رساند. البته در این میان روشهای طبیعی و خانگی نیز وجود دارد که شما میتوانید پس از مشورت با دندانپزشک، نسبت به انجام آن اقدام کنید.
پس از عصب کشی مجدد، این نکات را رعایت کنید
قطعاً رعایت این نکات علاوه بر کاهش دوره نقاهت و درد شما میتواند تأثیر بسزایی در کسب نتیجه مطلوب از انجام عصب کشی مجدد دندان داشته باشد.
- از آنجا که ممکن است حین خوردن یا آشامیدن، زبان شما با ناحیه عصب کشی شده برخورد کند، بهتر است ساعات اولیه انجام این کار از خوردن غذاهای سنگین خودداری کرده و تنها نوشیدنیهای خنک بنوشید.
- اگر پس از انجام عصب کشی پانسمان نداشتید، بهتر است از مسواک و نخ دندان مخصوص استفاده کنید.
- اگر پس از انجام عصب کشی همراه با پانسمان دندان بودید، به هیچ وجه نگران از بین رفتن آن نباشید و سعی کنید حتی الامکان از میل کردن غذاهای سفت خودداری نمایید.
- به منظور کاهش فشار در قسمت سر میبایست روزهای اولیه عصب کشی را به صورت نیم خیز استراحت کنید تا میزان گردش خون در این نواحی کاهش یابد.
برای کسب اطلاعات بیشتر به بهترین دندانپزشکی قیطریه مراجعه کنید.
آیا عصب کشی مجدد دندان موفقیت آمیز است؟
قطعاً یکی از عواملی که میتواند موجب دلگرمی افراد پیش از انجام عصب کشی مجدد دندان شود، میزان اثربخشی و موفقیتآمیز بودن آن است. باید بدانید در وهله اول تمامی این قضایا به انتخاب درست شما درباره مطب و دندانپزشک مربوط میشود؛ چرا که در صورت انجام این کار در کلینیکی معتبر و شناخته شده تحت نظر دندانپزشکی ماهر و باتجربه، میتوان به شما این اطمینان را داد که انجام این کار کاملاً موفقیتآمیز بوده و سبب میشود دیگر در این ناحیه، دندان و لثه شما دچار عفونت نشود.
بر اساس آمار بدست آمده توسط بیماران میتوان گفت میزان رضایت و موفقیتآمیز بودن این عمل حدوداً بالای ۸۰ درصد بوده که این آمار در نوع خود بسیار مطلوب است. دانستن این نکته نیز خالی از لطف نیست که در برخی موارد نادر دیده شده که فرد نیاز به جراحی ریشه دندان داشته و میبایست ریشه دندان وی که تحت تأثیر عفونت قرار گرفته است، از دهان وی خارج شود. انجام این روند کاری به تزریق پودر استخوان در آن ناحیه میانجامد. علاوه بر افزایش ماندگاری عصب کشی مجدد دندان سلامت دهان و دندان نیز حفظ میشود.
توجه: بررسی کامل مراحل عصب کشی دندان – نکاتی که باید در قبل و بعد عصب کشی بدانید.
هزینه عصب کشی مجدد دندان
عصب کشی مجدد دندان نیز همانند سایر امور درمانی و زیبایی حوزه دندانپزشکی به عوامل مختلفی وابسته است. برای مثال طبیعتاً با بالا رفتن تعداد کانالهای دندان، هزینه عصب کشی نیز افزایش مییابد؛ چرا که برخی از دندانها دارای ۴ یا ۵ کانال بوده که قطعاً برای اصلاح و انجام مجدد عصب کشی به وقت بیشتری نیاز خواهند داشت. قطعاً مراکز دولتی و کلینیکها به دلیل تفاوت در میزان رسیدگی و مراحل کاری خود، قیمت نسبتاً کمتری با مراکز خصوصی و کلینیکهای شخصی خواهند داشت؛ چرا که هزینه رایج در مکانهای دولتی توسط بخشنامه وزارت بهداشت تعیین شده و هرگونه سرپیچی از آن میتواند اثرات ناگواری را به همراه داشته باشد. لازم به ذکر است در این میان میزان تخصص دندانپزشک نیز امری حیاتی و مهم است، چون فردی با تجربه و متخصص همانند اندودنتیست نسبت به تمامی عوامل مربوط به این حوزه از جمله ساختار ریشه و دندان، بافت لثه و… آگاه بوده که همین امر میتواند تأثیر بسزایی در روند کاری وی و کسب نتیجه مطلوب و در نهایت هزینه بالاتر داشته باشد.
سخن پایانی
قطعاً تمامی افراد نسبت به عصب کشی مجدد دندان آگاهی دارند و شاید برای این افراد علت وقوع این عارضه حائز اهمیت باشد؛ چرا که بسیاری از افراد تصور میکنند زمانی که نیاز به انجام مجدد عصب کشی میشود دندان فرد دچار درد شده و به همین علت میتوانند سریعاً برای انجام این کار اقدام کنند. البته در واقعیت چنین امری صادق نیست؛ چون انجام مجدد این کار به علت وجود باکتری در درون حفره دندان بوده که میتواند به علت مقدار کم یا زیاد آن دردی از خود بروز ندهد.
سوالات متداول
آیا حین انجام عصب کشی مجدد دندان باید درد زیادی را متحمل شد؟
خیر، چرا که دندانپزشک پیش از شروع کار با تزریق بیحسی موضعی برای شما تمامی درد حین انجام عصب کشی و التهاب پس از آن را کاهش میدهند.
آیا حتماً باید پس از انجام عصب کشی داروهای مسکن یا آنتی بیوتیک مصرف کرد؟
قطعاً مصرف تمامی داروها به سوابق بیماری شما و نظر دندانپزشک وابسته است؛ چرا که اگر فرد دچار تب، لرز و تورم زیاد در ناحیه دهان شود باید به وی داروهایی چون آنتی بیوتیک را برای از بین بردن عفونت و داروهای مسکن را به منظور کاهش درد وی تجویز کرد.
آیا میتوان پس از انجام عصب کشی برای داشتن ظاهری بهتر انجام لمینت را انتخاب کرد؟
خیر، اگر چه پس از درمان کامل عفونت و انجام مجدد عصب کشی، امکان انجام تمامی امور مربوط به دندان وجود دارد اما شما بهتر است به مدت ۲ ماه صبر کنید و سپس نسبت به هرگونه کار زیبایی دندان اقدام کنید.
پس از انجام عصب کشی مجدد دندان تا چه زمانی وجود درد طبیعی است؟
از آنجا که این زمان برای تمامی افراد متغییر است، شما باید به نظر دندانپزشک خود توجه کنید؛ اما با توجه به افراد متعدد و سوابق بیماری آنها معمولاً درد ناشی از عصب کشی حدوداً پس از گذشت ۷ الی ۱۰ روز از بین خواهد رفت.
آیا پدیدار شدن گوشت اضافی در مجاورت دندان عصب کشی شده امری طبیعی است؟
قطعاً خیر، شما باید در وهله اول به دندانپزشک مراجعه کنید تا پس از معاینه توسط وی، نسبت به رفع این زائده اقدام شود.