درد عصب کشی دندان
آیا تا به حال عصبکشی دندان انجام دادهاید؟ بنظر شما آیا عصبکشی دندان درد دارد؟ هر بیماری که میخواهد به تشخیص دندانپزشک مربوطه، برای درمان و بهبودی دندان اقدام به عصبکشی کند، از متخصص عصب کشی دندان جویای میزان درد خواهد شد. عصبکشی دندان از جمله درمانهای دندانپزشکی است که بسیاری از مشکلات دندانی را برطرف خواهد کرد. ترس و نگرانی درباره چگونگی انجام این درمان در بسیاری از افراد سبب مانع شدن از انجام آن میشود، در حالی که با شناخت کافی در این خصوص جای هیچ نگرانی نیست. انجام به موقع عصبکشی دندان میتواند بیمار را از وقت و هزینه اضافی نجات دهد، بنابراین درمان ریشه دندان را باید جدی بگیرید. حال چه راههایی وجود دارد تا فرد درد عصب کشی دندان نداشته باشد؟
بیشتر بخوانید: آشنایی کامل “عصب کشی دندان” مراحل، هزینه، عوارض و مزایا و مراقبتهای لازمه
در چه زمانی شما نیاز به عصب کشی دارید؟
زمان عصب کشی دندان چه موقع است؟ عصبکشی دندان یا درمان ریشه دندان یکی از ضروریترین درمانهای موجود در علم دندانپزشکی است که افراد را از مشکلات و عوارض بزرگتر رهایی میدهد. دندانها بر اثر پوسیدگی دچار عفونت و التهاب میشوند از این رو نیاز به انجام عصبکشی دندان خواهند داشت. زمانی احساس درد در بیمار به وجود میآید که بر اثر آسیب و پوسیده شدن دندان، درد و التهاب به قسمت مرکزی دندان یعنی پالپ برسد. پالپ دندان، بافت نرم داخل دندان را میگویند که شامل رگ و مویرگهای خونی، عصب و دیگر بافتهای اتصالی به آن است. پوسیدگیها نیز در درجه و مراحل مختلف وجود دارند که هر کدام علائم خاص خود را داشته و توجه باید داشت که در پوسیدگیهای خفیف فرد احساس درد و ناراحتی زیادی ندارد.
همچنین در مقابل، بعضی اوقات نیز عفونت دندان به قدری شدید خواهد بود که به لایههای دیگر دندان تا پالپ عبور کرده تا عفونت تمامی دندان را میگیرد. بنابراین در این زمان فرد برای جلوگیری از کشیدن دندان و انجام دیگر درمانها باید از عصبکشی دندان و پس از آن، پر کردن دندان استفاده نماید. لازم به ذکر است زمانی که عفونت تمامی قسمتهای دندان را بگیرد کمکم به ریشه دندان نیز فشار وارد میشود که این کار نیاز به عصبکشی فوری خواهد داشت. دندانپزشک مورد نظر برای مطلع شدن از چگونگی روند پیشرفت عفونت در دندان ابتدا عکس رادیوگرافی گرفته و سپس درباره انجام عصبکشی تصمیم میگیرد.
آیا عصب کشی دندان باعث ایجاد درد می شود؟
امروزه با کشف تجهیزات و دیگر تکنولوژیهای پزشکی و دندانپزشکی نسبت به گذشته عصبکشی دندان بسیار آسان و عموماً بدون درد انجام خواهد شد. همچنین روند درمان سریعتر و زمان بهبودی و نقاهت آن کوتاهتر از گذشته شده است. دندانپزشک قبل از شروع عصبکشی دندان، سطح دندان مورد نظر و اطراف آن را به کمک ماده بیحسی موضعی کاملاً بیحس خواهد کرد تا بیمار احساس درد و ناراحتی نکند. تنها در زمانی که دندان دچار عفونت شدید یا آبسه باشد ممکن است بیحسی دندان به خوبی اثر نکند. دندانپزشک در این صورت نیز برای جلوگیری از ایجاد درد برای بیمار تا چند روز مصرف آنتیبیوتیک را تجویز میکند تا آبسه دندان برطرف شود.
نهایتاً پس از پاکسازی کامل قسمت داخلی دندان از عفونت، اعصاب دندان به طور کامل خارج شده و به جای آن از مواد مخصوصی پر میشود. همچنین برای پیشگیری از بروز دردهای احتمالی دندان، بعد از عصبکشی ماده تسکیندهنده نیز به آن اضافه میشود. وجود درد بعد از اتمام مراحل درمان عصبکشی حدوداً تا یک شبانه روز عادی است اما بعد از آن به دلیل وجود دستگاههای ایمنی در بدن باید از بین برود. لازم به ذکر است با تمام این اوصاف در محل درمان تا چند روز وجود درد طبیعی خواهد بود و چنانچه مقدار آن افزایش یافت باید به متخصص مراجعه نمایید.
بروز درد پس از عصب کشی دندان نشانه چیست؟
احتمال احساس مقدار کمی درد و ناراحتی بعد از انجام عصبکشی دندان بسیار طبیعی و نرمال است که بسیار ناچیز و جزئی خواهد بود. بیمار میتواند به دستور متخصص مورد نظر بعد از عصبکشی از داروهای مسکن مانند استامینوفن یا ناپروکسن مصرف کرده و درد خود را کاهش دهد. اگر دردها به صورت طبیعی و نرمال باشد به احتمال زیاد قابل برطرف شدن است اما اگر این روند ادامه یابد احتمال اینکه عفونت در کانالهای ریشه دندان باقی مانده باشد وجود دارد. اتفاقات این چنینی بیشتر زمانی که برخی کانالهای کوچک از قلم بیفتد یا دندان ترک و شکستگی داشته باشد رخ میدهد که باید به آن رسیدگی شود.
مراجعه و تشخیص به موقع آن میتواند شما را از درد و ناراحتی رها کرده و سلامت دهان و دندان شما را برگرداند. بنابراین با درمان ریشه دندان میتوانید دندانهای خود را از خطرات جدیتر حفظ کرده و آن را سالم نگه دارید. میتوان دردهای جزئی را با داروهای خفیف کنترل و آنها را از بین برد اما با این حال دلایلی وجود دارد که احتمال بروز درد بعد از عصبکشی دندان را افزایش دهد که به برخی اشاره میکنیم:
- هر چند برداشتن پالپ دندان به معنی خارج کردن تمامی عصبهای موجود درون دندان است اما با این حال در اطراف دندان نیز عصبهای بسیاری وجود دارند که میتوانند حساس شوند. اطراف کانالهای دندانی بافتها و عصبهای زیادی هستند که عصبکشی دندان بر روی آنها اثر گذاشته و میتواند آنها را ملتهب و حساس نمایند، اما باید بدانید که این درد بسیار کم و گذرا خواهد بود.
- همچنین استفاده از هر گونه ابزارهای تیز و متنوع برای تمیز و انجام عصبکشی میتواند به بافتها صدمه بزند. لازم به ذکر است که تمامی این آسیبها جزئی بوده و بعد از گذشت چند روز قابل درمان خواهد بود.
بنابراین جای هیچ گونه نگرانی نیست زیرا خطر جدی فرد را تهدید نمیکند. باید متوجه باشید که تنها زمانی که درد و ناراحتی از حالت نرمال خود خارج و تا چندین روز از شدت آن کاسته نشود برای بررسی وضعیت خود به دندانپزشک مراجعه نمایید.
مقابله با درد پس از عصب کشی دندان
دردهای جزئی و خفیف بعد از عصبکشی وجود داشته و تحت کنترل هستند اما دردهای شدید را باید به دندانپزشک مراجعه نمود. راههای بسیاری به غیر از مصرف داروهای مسکن و آرامبخش وجود دارد که با آگاهی میتوان از آنها استفاده کرد. داشتن رژیم غذایی مناسب در این دوران و مصرف نکردن غذاهای سفت و نامناسب و رعایت بهداشت دهان و دندان میتواند بسیار کمککننده باشد. همچنین باید مصرف دخانیات و سیگار را کنار گذاشته و فعالیتهایی که برای کاهش استرس و اضطراب از تمرینات و فعالیتهایی که برای پرت کردن حواس از درد مفید هستند را فراموش نکرد.
مصرف داروهای تسکیندهنده برای مقابله با درد پس از عصبکشی کافی نخواهد بود و در کنار آن کارهایی را باید خودتان انجام دهید و اگر تمامی آنها کارساز نباشد به متخصص مراجعه کنید. مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را بسیار جدی بگیرید و از تأثیر آن غافل نشوید.
درمان مجدد دندان عصب کشی شده
زمانی که بیمار تا مدت زیادی بعد از عصبکشی دندان احساس درد و ناراحتی داشته باشد این امر نرمال نبوده و ممکن است دندانپزشک تمامی کانالهای ریشه را ضدعفونی نکرده باشد. عدم پیدا کردن کانالها به دلیل کوچکی یا دیگر دلایل موجود از مسببهای عصبکشی و پاکسازی نشدن برخی کانالهای ریشه دندان هستند. بنابراین طبق بررسی و معاینههای پاراکلینیکی که برای این گونه افراد انجام میشود وجود کانالهای باز و ضدعفونی نشده و آنهایی را که به صورت ناقص انجام شدهاند را میتوان پیدا کرده و مجدداً عصبکشی کنند.
عکس OPG به طور دقیق نشان خواهد داد که آیا بیمار کانالهای ناقص یا تحت درمان و ضدعفونی نشده دارد یا خیر. احساس درد شدید از علائم بسیار مهمی است که میتوان به استناد از آن بررسیهای لازم را انجام داده تا اگر نیاز باشد درمان ریشه دندان را دوباره انجام داد. لازم به ذکر است اگر درمان مجدد انجام نشود عفونت به مرور زمان تبدیل به کیست و ضایعههای دیگر شده و در نتیجه میتواند استخوان را از بین برده و دندان را نیز نابود کند.
پیشنهاد مطالعه: درمان های جایگزین برای عصب کشی؛ اگر از عصب کشی میترسید این روش را امتحان کنید.
کلام پایانی
عصبکشی دندان یا درمان ریشه دندان یکی از پرکاربردترین درمانهای علم دندانپزشکی است که در موارد بسیاری میتوان از آن کمک گرفت. آیا عصبکشی دندان درد دارد؟ این سوالی است که برای بیشتر افرادی که میخواهند این درمان را انجام دهند پیش میآید. برخی افراد آن را درمانی با درد تصور میکنند در حالی که امروزه با وجود تجهیزات و امکانات بینظیر جای هیچگونه نگرانی نبوده و این کار با حداقل درد همراه خواهد بود. اگر تمامی مراحل عصبکشی به درستی انجام شود درد و ناراحتی تا چند روز اولیه به دلیل حساس شدن بافتهای اطراف دندان طبیعی و نرمال است. آنچه فرد را ملزم به مراجعه مجدد به دندانپزشک میکند وجود دردهای طولانی و شدید خواهد بود.
سوالات متداول
- چرا ممکن است دندانها چند ماه بعد از عصبکشی درد بگیرند؟
به دلایل مختلف ممکن است دندانها علیرغم تمام درمانی که انجام شده در نواحی عصبکشی شده و لثههای فرد، احساس درد و ناراحتی مشاهد شود. آسیبهای کانالهای درونی دندان و پوسیدگی عمیق آنها نمونههایی از این دلایل هستند.
- درد ناشی از عصبکشی دندان تا چه مدت طبیعی خواهد بود؟
بسته به شرایط بیمار و چگونگی روند درمان میزان احساس درد در افراد مختلف به صورت کیفی کم و زیاد میشود. بنابراین مدت زمان خاصی را نمیتوان در این باره اعلام کرد اما به طور طبیعی بین 72 تا 120 ساعت نرمال است.
- علت درد شدید بعد از عصبکشی دندان چیست؟
چنانچه درد و ناراحتی بعد از انجام عصبکشی دندان قابل تحمل یا قابل برطرف شدن با مسکنها نباشد بهتر است به متخصص مراجعه نمایید. پاکسازی نشدن کامل کانالهای ریشه از عفونت، زدودن باکتریها، عدم پر شدگی کامل دندان با مواد و وجود شکاف، دلایلی برای بروز دردهای شدید هستند.
- آیا بعد از عصبکشی هیج دردی وجود دارد؟
درد و عوارض ناشی از انجام عصبکشی دندان یا هر گونه جراحی دیگر تا 72 تا 120 ساعت پس از درمان یک امر طبیعی خواهد بود اما اگر ادامهدار شود باید به متخصص مراجعه شود.
- بعد از عصبکشی چه غذاهایی را میتوان مصرف کرد؟
سوپ، پوره سبزیجات، موز، ماست، هلو، تخم مرغ و انواع غذاهای آبکی و… بعد از عصبکشی دندان توصیه به مصرف میشوند.