عصب کشی دندان چه زمانی لازم است؟
گاهی اتفاق افتاده است که به دلیل درد دندان به دندانپزشکی مراجعه کنید و متخصص تشخیص دهد که شما نیاز به عصبکشی دندان دارید. بیان این جمله میتواند شما را کمی نگران کند اما باید بگوییم که هیچ ترسی به دلتان راه ندهید، چرا که عصبکشی یکی از بهترین راهها برای پایان دادن به دردهای وحشتناک دندان است. بنابراین هر چه درباره مزیت و چگونگی انجام آن بدانید دلهره شما جای خود را به حس خوشایندی که به دندان خود سلامتی و ماندگاری میدهید خواهد داد. حال با این سوال مواجه میشوید که عصبکشی دندان چیست و عصبکشی دندان چه زمانی لازم است؟ برای درک بهتر این سوالات و شناخت زمان مناسب عصبکشی نیاز به توجه، دقت و نیز آگاهی از نکات مهم، الزامی خواهد بود.
کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی لبخند درمان با در اختیار داشتن کادری مجرب و متشکل از بهترین متخصص های دندان پزشکی به عنوان بهترین دندان پزشکی بلوار فردوس و غرب تهران آماده ارائه خدمات به شما عزیزان در زمینه دندانپزشکی زیبایی بصورت ۲۴ ساعته میباشد.
تعریف عصب کشی دندان (روت کانال تراپی)
دندانها تشکیل شده از چندین لایهی متوالی است. مینای دندان، خارجیترین لایه دندان بهشمار میرود که شما میتوانید آن را بهراحتی در آینه ببینید و زیر آن لایهای بسیار سخت به نام عاج قرار دارد. عاج دندان، خود میتواند علاوهبر حمایت از مینای دندان، در برابر صدمات از بافت نرم و آسیبپذیر درونیترین لایه دندان یعنی پلپ نیز حفاظت کند. تمامی اجزایی که درون پالپ قرار دارند از جمله: رگهای خونی، عصبها، بافت همبند و… همگی به رشد و سالم ماندن ریشه دندان کمک میکنند. بنابراین بیشترین اهمیت پالپ دندان در سنین بلوغ است؛ اما پس از آن نیز وظیفه رساندن تغذیه و دیگر مواد مورد نیاز را به ریشه دندان برعهده دارد. پالپ دندان میتواند به مرور زمان و به دلایلی دچار عفونت، التهاب، و یا مشکلات دیگر شود و دلایل آن به شرح زیر است:
- وارد شدن ضربه به دندان و فک
- پوسیدگی شدید دندان
- ترک و یا شکستگی دندان
- وجود نقایصی در تاج دندان
- استفاده از چندین درمان پیدرپی روی یک دندان
بنابراین اگر پالپ دندان دچار آسیب شود بهراحتی باکتریها در آن نفوذ کرده و عفونت پالپ و یا آبسه را بهوجود میآورد. آبسه در بالای ریشه و حفرهای حاوی مواد چرکی است. چنانچه بهدنبال درمان آن نباشید، عوارض و مشکلات زیررا بههمراه خواهد داشت:
- نابودی دندانها.
- التهاب در قسمتهایی از صورت و یا گردن.
- عفونتهای شدید که به بافت لثه و یا استخوان میرسد.
- تحلیل یافتن استخوان در اطراف ریشه دندان.
- تخلیه ترشحات از طریق ریشهها به داخل لثه توسط حفرههای ایجاد شده در کنار دندان.
نهایتاً عفونت پالپ موجب آسیب زدن به ریشه دندان میشود و تنها راه درمانی آن نیز عصبکشی دندان است. برای این کار لازم است تا مواد عفونی از پالپ خارج شده و داخل گودال با مواد خمیری پر و روی آن را با مواد پوشاند.
عصب کشی دندان در چه مواردی الزامی است؟
زمانی که بیماری به دندانپزشک مراجعه میکند تا به روش درمانی خاصی احتیاج نداشته باشد متخصص آن را پیشنهاد نمیکند. عصبکشی دندان نیز به این افراد هنگامی پیشنهاد میشود که پالپ دندان به دلایلی دچار التهاب، عفونت، آسیب جدی، پوسیدگی و… شده باشد. بنابراین در این حالت برای محافظت و در امان ماندن سایر لایههای دندان بهتر است بافت پالپ خارج شده تا از گسترده شدن عفونت جلوگیری شود. بیشترین کاربرد پالپ دندان برای کودکانی است که در حال رشد هستند و ریشه دندان آنها در حال تکامل است اما افراد بزرگسال نیازی چندانی به آن ندارد.
متخصصان ماهر و با تجربه با اولین معاینه میتواند تشخیص دهد که آیا بیمار به عصبکشی نیاز دارد یا خیر؟ هر چند تشخیص آن برای بیماران نیز نمیتواند کار دشواری باشد چرا که در بیشتر مواقع درد شدید درد علائم اصلی آسیب رسیدن به پالپ دندان خواهد بود. بنابراین میتواند خود را برای انجام عصبکشی دندان آماده و به یک کلینیک دندانپزشکی خوب مراجعه نمایند.
عصب کشی دندان توسط چه کسی انجام می شود؟
عصبکشی دندان همان طور که میدانید مربوط به حیطه دندانپزشکان است بنابراین یک ارتودنتیست و یا دندانپزشک خوب میتواند عصبکشی دندان را انجام بدهد. ارتودنتیست به عنوان یک دندانپزشک درباره پالپ دندان و یا ریشه و دیگر اجزا و لایههای دندان تخصص و آگاهی کامل دارد که میتواند به شما کمک کند. لازم به ذکر است که پس از معاینه توسط دندانپزشک چنانچه کار پیچیده و مشکل باشد، اکثر دندانپزشکان این کار را به متخصصان عصبکشی میسپارند. یک متخصص عصبکشی نسبت به یک دندانپزشک دورههای بیشتری برای تشخیص کنترل درد، عوامل ایجاد درد دندان، راههای درمانی و نگهداری از سلامت دندان گذرانده است.
شدت و مقدار آسیب به دندان خصوصاً به پالپ دندان نشاندهنده ارزیابی شریط بیمار بهشمار میروند. بنابراین از این رو دندانپزشک تشخیص میدهد آیا بیمار به عصبکشی نیاز دارد یا خیر. اگر میخواهید درباره مدت زمان انجام درمان نمیدانید باید بگوییم که به صورت عادی این درمان حداکثر در یک ساعت انجام میشود اما چنانچه مشکلی باشد بیش از یک جلسه نیاز دارد.
پیشنهاد مطالعه: متخصص عصب کشی دندان کیست؟ تفاوت متخصص عصب کشی و پزشک عمومی دندانپزشکی را میدانید؟
آیا می توان از روش دیگری به جای عصب کشی استفاده کرد؟
در گذشته به دلیل عدم وجود روشهای درمانی مطمئن و یا پیشرفت گسترده علم دندانپزشکی در بیشتر مواقع افرادی که دندانهایشان خراب میشوند چارهای جز کشیدن آن را نداشتند. محافظت از دندانها بهترین راه برای در امان ماندن از هر گونه درمان است اما گاهی با تمام این مراقبتها باز هم امکان حفظ تمامی دندانها وجود ندارد. هنگامی که دندانها آسیب میبینند یکی از راهها برای خلاصی از درد دندان کشیدن آن است اما دندان یکی از مهمترین اجزای دهان بهشمار میرود که ادامه زندگی بدون آن دشوار خواهد بود.
بنابراین حفظ و ترمیم دندان آسیب دیده بسیار بهتر از کشیدن آن است، خصوصاً در مواردی که دندان تنها نیاز به یک عصب کشی داشته و احتمال موفقیت در آن درصد بالایی دارد. ترمیم و اصلاح دندان میتواند از بروز مشکلات جدیتر در آینده فرد را باز دارد و حتی هزینه درمان را کاهش دهد. برخی از این عارضهها مشکلات مربوط به غذا خوردن، وضعیت قرارگرفتن دندانها، مشکلات بایت، تحلیل حجم ضخامت استخوان فک و… هستند.
آیا درمان عصب کشی با درد همراه است؟
عصبکشی دندان درد و ناراحتی به خصوصی را به طور کلی همانند پر کردن دندان بهدنبال نخواهد داشت. همیشه درمانهای دندانپزشکی از دور ترسناک و دردآور توصیف میشوند اما عصب کشی دندان در واقعیت این گونه نیست. گاهی اوقات شدت آسیب و یا بیماری شرایط درمانی را تغییر میدهد اما درمان خود به تنهایی درد و ناراحتی به همراه ندارد. چنانچه عفونت به قدری زیاد باشد که عصبهای ریشه را ملتهب کند در این صورت روند درمان کمی دشوارتر خواهد شد. درمان در افرادی که ریشه دندان آنها دچار عفونت و در نتیجه عصبها را حساس کرده است احتمال دارد کمی دردناکتر از حالت نرمال باشد.
اگر میخواهید برای همیشه از این درد رها شوید به درد اندکی که در حین درمان احساس میکنید توجه نکنید و به این فکر کنید که عصبکشی درد شما را برای همیشه تسکین میدهد. بنابراین در انجام آن هیچگونه تردیدی نداشته و با مراجعه به کلینیک معتبر این درد را به حداقل نیز برسانید.
در طی روند درمان عصب کشی چه کاری انجام می شود؟
اکثر درمانهای دندانپزشکی با بیحس کردن محل درمان آغاز میشود. زمانی که بیحسی موضعی انجام میگیرد بلافاصله بعد از آن در قسمت تاج دندان سوراخ کوچکی را ایجاد میکنند. سوراخ کردن تاج برای دسترسی به کانال پالپ و حفره الزامی است. کانالهای منتهی به انتهای ریشه و همچنین حفره پالپ و کانالها بعد از برداشتن بافتهای آسیبدیده شروع به ضدعفونی شدن می شوند. دندانهای قسمت جلوی دهان به طور کلی از یک کانال و یک ریشه در حالی که دندانهای پشتی از سه الی چهار کانال و حدود دو الی سه ریشه تشکیل شده است.
زمانی که حفره کاملاً خالی از پوسیدگیها شد توسط یک ماده سازگار و خنثی با بافت زنده بدن درون حفره کاملاً پوشانده میشود. سپس تمامی مواد به کمک یک چسب محکم درون حفره فیکس خواهند شد. همچنین سوراخ ورودی در نهایت برای بسته شدن با یک ماده مخصوص پر و بسته میشود.
چه اتفاقاتی پس از درمان ممکن است برای بیمار بیفتد؟
دندانپزشکان چه کارهایی را در طی درمان عصبکشی انجام میدهند؟ بعد از انجام عصبکشی احتمال دارد دندانها تا چند روز اول نسبت به بسیاری از مسائل دچار حساسیت شود اما این حساسیت گذرا است. زمانی که بیمار احساس ناخوشایند به او دست میدهد میتواند با مسکنهای ساده و بدون هیچ نسخه به کمک داروهای ضد التهاب و ایبوپروفن التهاب یا درد را برطرف کند. دندان بعد از عصبکشی کردن بلافاصله با مواد موقتی پر میشود و تا زمان پر کردن دندان به صورت دائمی دستورالعملهای غذایی به بیمار داده میشود. بسته به شرایط بیمار مرحله پر کردن دندان چند روزی طول خواهد کشید.
روکش کامل دندان نیز به میزان آسیبدیدگی اولیه دندان در هر فرد بستگی داشته که پزشک بعد از معاینه تمامی این موارد را برای شما روشن میکند. بنابراین به این صورت دندانهای آسیبدیده و پوسیده طی این مراحل ترمیم شده و از دست درد دندان نیز رها خواهید شد.
با انجام چه کارهایی می توان در آینده از لزوم انجام عصب کشی جلوگیری کرد؟
دندانهای سالم و بدون پوسیدگی نیازی به انجام هیچگونه درمانی همانند عصبکشی ندارد. راههای زیادی نیز وجود دارد که تا حد بسیاری باعث جلوگیری از پوسیدگی و آسیب رسیدن به ریشه دندان میکند. مراقبت و نگهداری منظم از دندانها در سالم ماندن و عدم نیاز به انجام عصبکشی در آینده بسیار اثربخش خواهد بود. نخ دندان کشیدن، مسواک زدن به طور مرتب و رعایت بهداشت دهان و دندان راههایی برای پیشگیری از پوسیدگی دندان به حساب میآیند. همچنین رژیم غذایی فاقد نوشیدنیهای اسیدی و همانند سودا و مواد غذایی پر شکر را از لیست غذایی خود حذف کنید.
سعی کنید هر چند وقت یک بار برای چکاب کامل دندانها و جرمگیری قسمتهایی از دندان که پلاکها آن را احاطه کردهاند به متخصص مراجعه نمایید. ورزشکارانی که فعالیتهای ورزشی انجام میدهند که احتمال آسیب رسیدن به دندانها وجود دارد حدالامکان از گارد دهانی برای محافظت از دندانهای خود استفاده کنند.
عصب کشی اورژانسی چگونه انجام می شود؟
عصبکشی اورژانسی و عصبکشی برنامهریزی شده و مرحلهای در نتیجه کار هیچ تفاوتی با یکدیگر نداشته و هر دو به یک منظور و برای درمان ریشه دندان انجام میشود. بنابراین تفاوت چندانی بین این دو روش وجود ندارد و هدف پاکسازی عفونت پالپ و از بین بردن التهاب در آن است. درمان اورژانسی اغلب برای کسانی انجام میشود که دچار التهاب و عفونت شدید در اطراف دندان و درد حاصل از آن بسیار غیر قابل تحمل باشد. همچنین چرک ایجاد شده برای مدت طولانی درمان نشده و آسیب دیدگی دندان به بیشترین حد خود برسد در این حالت بهتر است عصب کشی اورژانسی انجام شود.
درمان عصبکشی دندان و یا دیگر روشهای درمانی اگر با برنامهریزی و طی مراحل انجام شود قطعاً اثربخشتر خواهد بود. بنابراین با کوچکترین علائم همچون احساس درد دندان به هنگام جویدن، تغییر رنگ در لثه، حساس شدن لثه، ورم و التهاب و… بلافاصله به دندان پزشک مراجعه کنید. معاینه و چکاب دندان آسیبدیده در مراحل ابتدایی از انجام درمان اورژانسی پیشگیری خواهد کرد.
درمان عصب کشی دندان چقدر هزینه دارد؟
بسیاری از درمانهای حیطه دندانپزشکی به دلیل متفاوت بودن شرایط و پیچیدگی مشکلات دندان برای بیماران مختلف، هزینه مشخص و ثابتی ندارد. دندانهای آسیا به دلیل پیچیدگی بیشتری که در طول درمان دارد به احتمال زیاد هزینه بیشتری را به خود اختصاص دهد. حال این سوال مطرح میشود که آیا کشیدن دندان هزینه کمتری دارد یا درمان ریشه دندان؟ در پاسخ باید بگوییم که به مراتب درمان ریشه دندان یا همان عصبکشی دندان هزینه کمتری نسبت به درمان ریشه دندان خواهد داشت. زمانی که دندانهای خود را میکشید باید درمانهای تکمیلی دیگر را برای جایگزین کردن دندان از دست رفته با ایمپلنت و یا بریج داشته باشید. بنابراین چنین درمانهای اضافی بعد از کشیدن دندان به هزینه نهایی شما میافزاید و در نتیجه هزینه آن بیشتر عصبکشی دندان خواهد شد. درمان عصبکشی دندان علاوهبر به صرفهتر بودن درمان راحتتر و کوتاهتری نیز به همراه دارد.
آیا می توان گفت درمان عصب کشی کاملاً بی خطر است؟
درمان عصبکشی دندان یکی از بیتهاجمیترین درمانهای دندان بهشمار میرود که میزان خطر آن اگر توسط متخصص عصبکشی انجام شود به حداقل و یا صفر میرسد. متخصص عصب کشی در واقع کسی است که به طور گسترده درباره ریشه عصب تخصص و مهارت و تجربه دارد. سپردن هر کاری به دست متخصص آن کار را به بهترین شکل ممکن انجام میدهد بنابراین عصبکشی دندان نیز از این قاعده مستثناء نیست. درمان ریشه دندان قدمت چند صد ساله دارد اما میزان موفقیت در آن به مرور زمان و با پیشرفت تکنولوژی و امکانات، تجهیزات و ضدعفونیکنندهها بیشتر شده است.
عصبکشی در واقع برای حفظ و نگهداری دندانهای طبیعی و برطرف کردن عفونت ریشه و همچنین جلوگیری از عفونت مجدد پالپ انجام میشود. درمان عصبکشی دندان در مقایسه با دیگر روشهای درمانی جایگزین همچون کشیدن دندان بهترین گزینه بهشمار رفته و خطر کمتری نیز خواهد داشت.
چه دلایلی برای شکست یک عصب کشی وجود دارد؟
درمان عصبکشی دندان همانند سایر روشهای درمانی به مرور زمان و با پیشرفت تکنولوژی تکامل یافته است. امروزه این درمان چنان به سطح بالایی رسیده که با انجام آن و مراقبت از دندانها این درمان تا آخر عمر ماندگاری دارد. همچنین میزان موفقیت آن به بیش از 95 درصد رسیده است که این احتمال هم وجود دارد که در آینده هیچ گونه نیازی به درمانهای دیگر نباشد. هر چند عصبکشی دندان راه بسیار مطمئنی است اما همواره احتمال خطا و عدم موفقیت در هر کاری وجود دارد. گاهی اوقات هر چند به ندرت اما این اتفاق میافتد که بیمار نیاز به عصبکشی مجدد و یا کشیدن دندان مجبور شود. برخی از دلایل عدم موفقیت در عصبکشی به شرح زیر است:
- ترک و یا شکستگی دندان
- باز شدن جای عمل
- توجه نکردن به مجراهای ریشه
- وجود مجرا و یا کانالهای غیر قابل دسترس و یا اضافی و فرعی که امکان ضد عفونی کردن آنها وجود ندارد.
- عدم اصلاح و ترمیم نادرست دندان
نشانه های رسیدن دندان به عصب
هر چند یکی از شایعترین نشانههای پوسیدگی عصب درد شدید دندان است اما نمیتوان به طور حتمی نیاز دندان به عصبکشی را بیان کرد. چنانچه گاهی اوقات درد دندان حاصل گرما، سرما، وارد شدن ضربه، حساسیت، جویدن و… است و هیچ ارتباطی با عصب دندان ندارد. بنابراین با کمترین احساس درد نگران نشوید چرا که دندان شما سالم خواهد بود. حال برای آشنایی بیشتر با علائم رسیدن دندان به عصب مشکلات حاصل از آن را بیان میکنیم:
- زمانی که دندان دچار ورم و یا التهاب و آبسه شده باشد.
- اگر دندان مورد نظر لق شود.
- زمانی که درد دندان تا مدتها ادامه داشته و درد آن شدت یابد.
- زمانی که دچار دندان دردهای شبانه و دوامدار شوید.
- چنانچه حساسیت دندان به سرما و گرما و دیگر مواد به بیش از دو هفته برسد.
- زمانی که دندانهایتان به دلیل پوسیدگی زیاد دچار تغییر رنگ شود.
عصب کشی دندان چه مراحلی دارد؟
ابتداییترین کاری که در عصبکشی دندان انجام میشود برداشتن بافتهای آسیبدیده و باکتریهای مضر در درون پالپ دندان است. چنانچه به موقع اقدام به عصبکشی دندان نکنید امکان دارد دیگر این شانس را نداشته و نیاز به کشیدن دندان داشته باشید. حفظ کردن دندانهای طبیعی به دلیل هزینه به صرفهتر و همچنین مشکلات کمتر بسیار بهتر از روشهای جایگزین دندان است. بنابراین حدالامکان سعی کنید دندانهای طبیعی خود را ترمیم و حفظ نمایید. حال مراحل انجام عصبکشی دندان را با هم مرور میکنیم:
- قبل از شروع جراحی ابتدا دهان را بیحس میکنند.
- سپس دندانپزشک برای دسترسی پیدا کردن به پالپ سوراخی را در قسمت تاج دندان تا رسیدن به پالپ ایجاد میکند.
- در مرحله بعدی تمامی محفظه پالپ به کمک برخی تجهیزات مخصوص همانند فایل و دریل از مواد و باکتریهای اضافی پاک و تخلیه خواهد شد.
- همچنین قسمت نوک ریشه و دیوارههای محفظه پالپ و ریشه نیز باید کاملاً تراشیده و پاکسازی گردد.
- بعد از پاکسازی کامل درون پالپ، سوراخ را با مواد مخصوصی پر کرده و به کمک مهر و موم روی آن را کاملاً میپوشانند تا باکتریها به آن نفوذ نکنند.
- در مرحله آخر نیز باید برای ساخت تاج مصنوعی روی دندان روکش قرار بگیرد. روکش تمامی روی دندان را احاطه کرده و بدون وارد کردن فشار به تاج طبیعی از تمامی دندان محافظت نیز خواهد کرد.
علائمی که بدون مراجعه به دندانپزشک قابل تشخیص نیست
زمانی که به دلیل تشخیصهایی که دادید به دندانپزشک مراجعه میکنید اورتودنتیست بعد از معاینات اولیه تعیین میکند که آیا بیمار به درمان جدی نیاز دارد یا خیر. حال میخواهیم روشها و تکنیکهای متداولی که دندانپزشکان برای تعیین نیاز به عصبکشی بر روی مراجعین اعمال میکند را نام ببریم. برخی از این راهحلها به شرح زیر است:
- به نمایش گذاشتن عصبهای دندان
- تصویربرداری رادیولوژی
- وارد کردن ضربه به دندانها
- ارزیابی و بررسی حفره
- انجام تست بیحسی انتخابی
- انجام تست الکتریکی و حرارتی
- تشخیص دملهای لثه عودکننده یا مداوم
- بررسی تغییر رنگ دندانهای آسیبدیده
موارد نام برده شده تنها دلایل استفاده دندانپزشکان از درمان عصبکشی دندان نیست و گاهی متخصصان بر اساس دیگر تجارب شخصی خود عصبکشی را پیشنهاد میدهند. بنابراین تنها سیاه شدن دندانها، مشکلدار بودن دندانها، وجود دملهای لثه و… نمیتوانند عوامل انجام عصبکشی دندان باشند. دندانپزشکان با مهارت حتی با وجود یکی از این علائم نیز میتوانند نیاز و یا عدم نیاز به درمان عصبکشی را تعیین کنند. همچنین برای تشخیص بهتر استفاده از چندین تکنیک میتواند اطمینان معقولتری بدهد اما دندانپزشکان با تجربه با یک عکس رادیولوژی نیز درمان را تشخیص خواهند داد.
عصب کشی دندان چه مزایا و معایبی دارد؟
عصبکشی دندان یکی از موثرترین راههای موجود برای از بین بردن عفونت و درد حاصل از آن است. همچنین هیچ راه درمانی بهتری برای این عارضه وجود ندارد. همان طور که میدانید هر یک از روشهای درمانی علاوهبر مزایا برخی معایب را نیز دارند که میتوان با درنظر گرفتن برخی راه کارها آن ها را به حداقل رساند. هر چند معایب عصبکشی دندان در برابر مزایای آن بسیار ناچیز است اما باید بدانید که تمامی این ریسکها بهای حفظ و سلامتی دندان شما خواهد بود. زمانی که بیماران پیامدهای ناشی از انجام نادرست عصبکشی را بدانند میتوانند با مراجعه به دندانپزشک ماهر و توجه به پاکسازی درست کانالها میتوانند آنها بسیار کم کنند.
علاوهبر اینها انتخاب یک کلینیک با متخصصان معتبر و استفاده از مواد و تکنسینهای قابل اطمینان میتواند بر کیفیت هر چه بیشتر درمان عصبکشی بیفزایند. عصبکشی دندان مزایا و معایبی دارید که در ادامه آنها را معرفی میکنیم:
مزایای عصب کشی دندان
- عصبکشی دندان بخشهایی که باکتریهای مضر در آن گسترش یافتهاند را بر میدارد و از پیشرفت عفونت جلوگیری خواهد کرد.
- درد شدیدی که پیش از درمان وجود دارد بعد از انجام عصبکشی طوری از بین میرود که دیگر هیچ نیازی به خوردن مسکن نیست.
- عصبکشی دندان، دندانهای مجاور را نیز از خرابی و لک زدن حفاظت میکند.
- درمان عصبکشی این امکان را میدهد که علاوهبر حفظ دندان طبیعی از قابلیتهای جویدن توسط دندان طبیعی نیز برخوردار باشید.
- با انجام عصبکشی دندان از بهوجود آمدن مشکلات تورمی و آبسه در نوک ریشه دندان نیز مانع خواهید شد.
- پس از اتمام درمان دندان تنها تا یک الی دو روز برای بهبودی کامل زمان نیاز داشته و هیچ گونه تأثیر منفی دیگری نخواهد داشت.
- ترمیم دندان طبیعی هزینه درمان به دلیل عدم نصب دندان مصنوعی و ایمپلنت کم و همچنین به دلیل نداشتن دندان خجالت نخواهید کشید.
معایب عصب کشی دندان
- بسته به شرایط بیمار برخی از بیماران ممکن است که بعد از عصبکشی تا چند روز اول کمی احساس درد داشته باشند اما با مصرف مسکنها قابل کنترل خواهد بود.
- امکان پاکسازی برخی کانالهای کوچک و مخفی ریشه دندان در این درمان وجود ندارد.
- عصبکشی در برخی افراد سبب تغییر رنگ دندان مورد نظر میشود.
- امکان عفونت مجدد در صورت عدم بازیابی نهایی وجود دارد.
- استفاده از مواد نا مرغوب و روشهای نامناسب برای عصبکشی نیاز به درمان دوباره در آینده را بیشتر میکند.
- وجود یک یا چند کانال مخفی و اضافی شما را مجبور به تکرار درمان خواهد کرد.
- دندان درمان شده بعد از پایان درمان مانند گذشته مقاومت و استحکام اولیه خود را نخواهد داشت.
- بعد از عصبکشی تا مدتی دندان درمان شده ضعیف است و باید برای جویدن احتیاط کرد.
علائم قابل شناسایی توسط خود بیمار
بیماران قبل از مراجعه به دندانپزشک و پیش از معاینه توسط متخصص برخی از علائم و نشانههای عفونت دندان را در خود میبینند. بنابراین میتوان حدس زد که آیا به عصبکشی دندان احتیاج دارد یا خیر. اکنون برخی از این نشانههایی که بیمار خود قادر به تشخیص آن است را برای شما بازگو میکنیم:
- احساس درد شدید
هر چند درد شدید همیشه نمیتواند نشاندهنده نیازمندی بیمار به عصبکشی باشد اما یکی از علائم شایع به حساب میآید. بنابراین بیماران بسته به چگونگی درد دندان خود میتوانند تشخیص دهند که به عصبکشی نیاز دارند یا خیر. برخی از دردهای ایجاد شده در افراد مختلف به شرح زیراند:
- دردی که با تغییر وضعیت تغییری نمیکند.
- درد دندان ضرباندار
- مسکن برای آن کارساز نیست.
- شروع دندان دردی بدون هیچ محرکی
- درد شدید شبانه
- دردی که با کمترین ضربه به دندان آغاز میشود.
- حساسیت شدید و ورم لثه به لمس کردن
ورم و التهاب نیز همیشه از علائم انجام عصبکشی دندان بهشمار نمیرود اما میتواند یکی از دلایل اساسی آن باشد. التهاب گاهی اوقات تنها با ایجاد حساسیت و در برخی موارد به صورت برآمدگی خود را نشان میدهد که در هر دو حالت میتواند از نشانههای رسیدن عفونت به ریشه دندان باشد. حال برخی از خصوصیات ورم که نشاندهنده درگیر کردن عفونت با کانالهای ریشه است عبارت اند از:
- وجود یک دمل لثه روی نوک ریشه
- ورمی که چند روز و یا حتی ماهها ادامهدار باشد.
- خروج چرک از لثه که باعث بوی بد دهان میشود.
- اگر دندان مورد نظر نسبت به سایر دندانها بلندتر به نظر برسد.
- بروز ورم در جلوی نوک ریشه
گاهی اوقات ورمی که با درد همراه نباشد نیز میتواند از علائم عفونت کانالهای ریشه محسوب شده و نیاز به عصبکشی داشته باشد. ایجاد ورم همیشه این معنی را میرساند که باید بسیار سریع به دندانپزشک مراجعه کنید اما همواره نشاندهنده نیاز به عصبکشی نیست. گاهی اوقات تنها با تجویز آنتیبیوتیکهای خوراکی این عفونتها برطرف میشود.
نکته: علاوهبر این موارد گاهی اوقات برخی احساسهای ناخوشایند مانند: تب، برآمدگیهای حساس به لمس، ورم و… نیز نشانههای عفونت ریشه و نیاز به عصبکشی دندان بهشمار میروند.
علت انجام مجدد عصب کشی دندان چیست؟
این احتمال برای هر درمانی وجود دارد که نتیجه دلخواه بعد از پایان کار حاصل نشده و نیاز مجدد به درمان باشد. عصبکشی دندان میتواند به دلایل زیر موفقیتآمیز نباشد:
- بهوجود آمدن پوسیدگی جدید
- وجود مجرا و کانالهای تنگ و انحنای زیاد ریشه دندان باعث میشود تا برخی قسمتهای آن به طور کامل درمان و تمیز نشود.
- عدم شناسایی برخی ساختار انشعابات پیچیده و فرعی مجرای ریشه در درمان اولیه
- ترک خوردن، شکستن، شل شدن روکش و یا پر کردن دندان که در واقع برای عدم نفوذ مواد خارجی به داخل پالپ قرار گرفته است.
- شکستن دندان
- شروع مجدد عفونت به دلیل درست انجام نشدن عصبکشی دندان و آلوده شدن بزاق دهان
- ترمیم و روکش روی دندان بعد از عصبکشی به تأخیر افتاده و به موقع انجام نشده است.
بنابراین احتمال برگشت عصبکشی و انجام مجدد آن نیز وجود دارد اما این احتمال بسیار به ندرت و در شرایط خاص اتفاق خواهد افتاد.
سوالات متداول
- آیا عصبکشی در دوران بارداری انجام میشود؟
زنان باردار بهتر است از انجام هر گونه درمانهای زیبایی که انتخابی هستند خودداری کرده و تنها درمانهای ضروری را انجام دهند. عصبکشی دندان از جمله درمانهای ضروری است که نباید مراحل آن به تأخیر بیفتد و باید انجام شود. هر چند انجام عصبکشی چندان خطرناک نیست اما به دلیل عکس پرتو ایکس بهتر است آن را در سه ماهه اول انجام ندهید.
- دندانی که عصبکشی شده باشد چقدر عمر خواهد کرد؟
عفونت از درون پالپ دندان توسط تجهیزات مخصوصی بیرون کشیده و جای آن با مواد پر شده و در نهایت روی آن روکش میشود. دندانهای عصبکشی شده هر چند به بهترین شکل انجام شود اما نسبت به دندانهای سالم ضعیفتر عمر کمتری دارند. حداقل عمر دندان عصبکشی شده حدود 10 تا 15 سال است. البته میتوانید با استفاده از روکشهای مختلف ماندگاری آن را بیشتر کنید.
- آیا عصبکشی دندان با درد همراه است؟
هر چند بیشتر افراد احساس میکنند عصبکشی دندان بسیار خطرناک و دردآور است اما در واقع چنین نیست و مانند یک پر کردن عمیق خواهد بود. همچنین در زمانی که عصبکشی انجام میشود نیز به دلیل تأثیر بیحسی هیچ دردی را احساس نمیکنید. چنانچه بعد از اتمام درمان احساس درد داشتید از مسکنهای ساده همچون استامینوفن و یا ایبوپروفن مصرف کنید.
کلام آخر…
همیشه دندانهای سالم علاوهبر تأثیری که بر زیبایی دارد از بسیاری از مشکلات و درد و ناراحتیهای دیگر نیز جلوگیری میکند. گاهی اوقات با تمام مراقبتهایی که در خصوص نگهداری دندانها انجام میدهید باز هم دندانها شروع به خراب شدن میکنند که علتهای مختلفی میتواند داشته باشد. زمانی که دندانها دچار عفونت و یا آسیب جدی میشوند از شایعترین علائم آن ایجاد ورم، عفونت، درد شدید و… بهشمار میروند. بنابراین بهترین کار در این وضعیت مراجعه سریع به دندانپزشک است چرا که حفظ دندانهای طبیعی بسیار بهتر از کاشت دندان مصنوعی خواهد بود. عصبکشی دندان اگر توسط متخصص و به بهترین شکل انجام شود به طور قطعی میتواند تا سالیان سال شما را از درد دندان و یا دیگر مشکلات دندانی حفظ کند.