پالیش کامپوزیت چیست؟
پالیش کامپوزیت دندان یک فرآیند است که در زمینه اصلاح و بهبود زیبایی دندانها به کار میرود. در این فرآیند، مواد کامپوزیتی که برای پر کردن فراغتها، ترمیم شکستگیها یا ترمیم زیبایی دندانها استفاده میشود، به صورت دقیق و حرفهای پالیش میشود. این فرآیند به دندانها یک ظاهر زیبا، صاف و هموار میبخشد و مواد کامپوزیتی را از بینش ناهمواریها و نقصهایی که ممکن است بعد از ترمیم دندان ایجاد شوند، پاک میکند.
پالیش کامپوزیت دندان عموماً برای ایجاد یک سطح صاف، زیبا و طبیعی بر روی ترمیمهای کامپوزیتی دندانها استفاده میشود. این فرآیند به کمک ابزارهای خاصی که شامل سنگزنیها، دیسکهای پالیش، پاستهای پالیش و … است، صورت میپذیرد. ابزارهای پالیش از مواد نرم و غیرخورندهای ساخته شدهاند تا از صدمات به سطح دندانها جلوگیری کنند و به دقت و با دسترسی آسان بر روی دندانها کار کنند.
پالیش کامپوزیت، علاوه بر جلوگیری از مشکلات زیبایی، نقش بسیار مهمی در حفظ سلامت دهان و دندان دارد. این روش با کاهش سایش کامپوزیت، به ما کمک میکند تا عمر مفید آن را افزایش دهیم. مواد پالیش کامپوزیت نه تنها به صاف کردن سطح دندانها کمک میکنند، بلکه از برطرف کردن عیوب و ناهمواریهای سطحی که ممکن است به مشکلاتی مانند لکهدهی، تجمع پلاک، تحریک لثه، پوسیدگی و کاهش کیفیت لایه سطحی منجر
این فرآیند بسیار مهم است زیرا باعث میشود تا ترمیمهای کامپوزیتی دندانها به شکل زیبا، هموار و سازگار با دندانهای طبیعی ببینند و احساس طبیعی بخشی از دندانها شوند.
قطعاً یکی از سؤالاتی که ممکن است برای افرادی که کامپوزیت انجام دادهاند به وجود آید این بوده که پالیش کامپوزیت چیست؟ اگر شما نیز جزء این دسته از افراد هستید باید بدانید که انجام کامپوزیت نیز همانند سایر امور مربوط به دندانپزشکی میبایست پس از انجام تحت مراقبتهای به خصوص باشد تا نتیجه آن ماندگار و با دوام باشد. یکی از اقداماتی که ممکن است افراد به علت عدم رعایت قوانین و مراقبت از کامپوزیت به انجام آن وادار شوند، پالیش کامپوزیت خواهد بود. در این مطلب از لبخند درمان به بررسی کامل پالیش کامپوزیت میپردازیم.
آشنایی با پالیش کامپوزیت
جالب است بدانید یکی از اقدامات اثربخشی که میتواند میزان ماندگاری و زیبایی کامپوزیت را افزایش دهد، انجام پولیش است. همچنین شما میتوانید با انجام پولیش دندان میزان ابتلا به عفونت در بخش دهان و دندان خود را به حداقل برسانید. بر اساس تحقیقات و نظرسنجی انجام شده توسط دندانپزشکان افراد زیادی تمایل به انجام کامپوزیت دندان دارند اما اغلب آنها نسبت به ایجاد لکه بر روی کامپوزیت هراس داشته و تمایل ندارند به هیچ وجه این عمل زیبایی را انجام دهند. پس از تلاش بیوقفه تمامی دندانپزشکان در این حوزه زیبایی، پالیش میتواند در صورت وقوع چنین اتفاقی، آن را کامل از بین برده و دندانهایی شفاف، یکدست و تمیز را برای شما به ارمغان آورند. پولیش را میتوان نوعی جرمگیری از سطح دندانهای کامپوزیت شده در نظر گرفت؛ چرا که با انجام آن علاوهبر تأثیر در شفافیت سطح دندان میتوان سلامت تمامی ساختار دندان را نیز تضمین کرد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت حتماً انجام پولیش باید تحت نظر دندانپزشکی مجرب در زمانهای مشخص شده توسط وی انجام شود.
مراحل پالیش کامپوزیت
قطعاً سلامت دندان و تمامی امور مربوط به آن باید با دقت بسیار زیادی انجام شود تا به هیچ عنوان پس از انجام آن مشکلات و عوارض متعدد گریبانگیر افراد نشود. از آنجا که تمامی این مراحل برای همه افراد یکسان است، اما قطعاً نحوه انجام آن و استفاده از تجهیزات خاص مربوط به مطب یا کلینیک و همچنین دندانپزشک متفاوت است. شما میتوانید در بخش ذیل با تمامی مراحل پالیش کامپوزیت آشنا شوید:
- در وهله اول دندانپزشک مربوطه سلامت دندان شما را بررسی کرده و سپس ایرادات آن را به شما اطلاع میدهد.
- در ادامه کار اگر کامپوزیت شما به درستی انجام نشده باشد، دندانپزشک ایراد آن را برطرف کرده و سپس پالیش کامپوزیت را آغاز میکند.
- برای آنکه سطح کامپوزیت شما صاف و صیقلی باشد، دندانپزشک در مراحل ابتدایی از کمترین میزان لایهها استفاده میکند؛ چرا که استفاده از سطح کمتری از لایهها میتواند فرم دهی دندان را بسیار آسان سازد.
- پس از آنکه مرحله فرم دهی دندان به اتمام رسید، نوبت به پولیش با استفاده از سندبلاست میرسد.
- با انجام پولیش و سفت شدن کامل کامپوزیت حال میتوان با استفاده از ابزار چرخشی پالیش، عمل فینیشینگ را انجام داد و تمامی مراحل انجام پولیش دندان را به اتمام رساند.
ضرورت انجام پالیش کامپوزیت
بسیاری از افراد گمان میکنند انجام پولیش پس از کامپوزیت اهمیت چندانی نداشته و میتوان از انجام آن صرفنظر کرد؛ در صورتی که در واقعیت امر اینطور نبوده و باید به جهت صاف و صیقلی کردن سطح دندان پس از کامپوزیت، از پالیش استفاده کرد. اگرچه بسیاری از دندانپزشکان بر این عقیده باور دارند که باید انجام پالیش به صورت روتین روزانه انجام شود اما انجام این روتین روزانه نیز میتواند مشکلات متعددی همچون سوزش لثه، سایش بیشتر، پوسیدگی مکرر، تجمع پلاک و… را به وجود آورد. علاوه بر آنکه اقداماتی چون کانتورینگ، پولیشینگ و فینیشینگ میتواند در زیبایی و طول عمر کامپوزیت تأثیر مثبت داشته باشند، قطعاً اهمیت پالیش کامپوزیت نیز کمتر از آنها نیست. توصیه میکنیم برای انجام این کار تعجیل نکرده و پس از پرس و جو درباره مهارت دندانپزشک و اعتبار کلینیک مورد نظر نسبت به انجام آن اقدام کنید تا به هیچ عنوان سلامت دهان و دندان شما به خطر نیفتد.
بیشتر بخوانید: سفید کردن کامپوزیت دندان؛ بررسی راه حلهای سفید کردن کامپوزیت
خمیر پالیش چه ویژگی هایی دارد؟
از آنجایی که کاربرد خمیر پالیش کامپوزیت بسیار وسیع است و دندانپزشکان به منظور چالهها و سیلانتهای فشرده، پرکنندههای مستقیم، پرکردن کلاس Vو III، تعمیرات مشکلات مینای دندان، ترمیم اولیه دندانها، کلاژهای دندانی و همچنین تعمیر کامپوزیت از آن استفاده میکنند. بر اساس تحقیقات انجام شده توسط دندانپزشکان باید از ترکیباتی چون اکسید آلومینیوم و الماس در این خمیر استفاده شود تا میزان تأثیر آن به بیشترین مقدار ممکن برسد. نحوه استفاده از خمیر پالیش نیز به دندانپزشک شما و مهارت وی وابسته است؛ چرا که میتوان برای استفاده از آن، از تجهیزاتی چون نمد یا برسهای مخصوص بهره گرفت.
ابزارهای مورد استفاده برای پالیش کامپوزیت
قطعاً انجام پالیش کامپوزیت نیز همانند سایر امور مرتبط با دندانپزشکی، دارای ابزار مخصوص به خود است. از آنجایی که بخشهایی از لثه باید حین کار از بین برده شود، میبایست از تیغ کار برای این امور استفاده شود. البته با توجه به آنکه حین کار باید کانتورینگ و فینیشینگ کامپوزیت دندان نیز انجام شود، باید تیغه مورد استفاده با فلوا ۸ تا ۳۰ باشد که بهترین نتیجه را بتوان از آن کسب کرد. پس از انجام کامپوزیت، نوبت به استفاده از الماسهای فینیشینگ خواهد رسید که دندانپزشک از قدرت سایندگی آن میتواند به منظور صاف و صیقلی کردن استفاده کند.
اگر پس از انجام این مرحله، صافی سطح کامپوزیت مورد تأیید دندانپزشک نباشد، وی میبایست از سنگهای فینیشینگ به منظور انجام حداکثری سایش استفاده کند. حال بسیاری از دندانپزشکان ممکن است از تجهیزاتی چون پونیتها، سریهای لاستیکی و چرخهای مختلف نیز استفاده کنند که این امر به نحوه عملکرد آنها وابسته خواهد بود. در مرحله پایانی نیز دندانپزشک میتواند با استفاده از خمیر مخصوص پالیش کامپوزیت و برسهای مخصوص، آن را به سطح دندان بیمار آغشته کند.
ابزارهای مورد نیاز برای پالیش کامپوزیت شامل موارد زیر میباشند:
- دستگاه پالیش: این دستگاه برای انجام عملیات پالیش و صاف کردن سطح کامپوزیت استفاده میشود.
- صفحات پالیش: این صفحات از جنس مختلفی مانند فلز، پلاستیک یا فیبرگلاس بوده و برای صاف کردن و پالیش سطح کامپوزیت به کار میروند.
- قلم پالیش: این قلم برای پالیش دقیق و دستی سطوح کوچک و دشوار کاربرد دارد.
- مواد پالیش: شامل موادی مانند پاست پالیش، پودر پالیش و مواد شفاف کننده است که برای ایجاد لایهی براق و صاف بر روی سطح کامپوزیت استفاده میشوند.
- وسایل ایمنی: از جمله دستکش، عینک و ماسک برای حفاظت از دست و چشم در هنگام استفاده از ابزارهای پالیش میباشند.
هزینه پالیش کامپوزیت
قطعاً شما میتوانید با پرداخت کمترین هزینه در مقایسه با سایر امور مربوط به دندانپزشکی، دندانهای صاف، صیقلی و شفاف داشته باشید. از آنجا که امروزه هزینه انجام اموری چون عصب کشی، جراحی لثه، لمینت و… بسیار زیاد است، در ابتدای کار بسیاری از افراد نگران هزینههای مربوط به پالیش کامپوزیت هستند! لازم به ذکر است چنانچه فرد دارای بیمههای تکمیلی یا شخصی باشد، قطعاً از میزان قیمت پالیش کاسته خواهد شد. توصیه میکنیم پیش از انجام پالیش کامپوزیت نسبت به عواملی چون مهارت و تجربه دندانپزشک شهر یا استان سکونت خود، کلینیک دندانپزشکی و همچنین بیمه توجه داشته باشید تا میزان پرداخت هزینههای شما به کمترین میزان ممکن برسد؛ چرا که در برخی از موقعیتهای جغرافیایی از جمله تهران هزینه انجام برخی امور مربوط به دندانپزشکی نسبتاً بالا است. لازم به ذکر است برخی از افراد که فاقد بیمههای تکمیلی یا شخصی هستند، میتوانند در اقصی نقاط شهر با حضور در کلینیکهای مختلف و معتبر، از کارتهای تخفیف موجود استفاده کنند. در واقع این کارتهای تخفیف توسط برخی از دندانپزشکان در سطح شهر به علت شهرت و شناخته شدن آنها پخش میشود که شما میتوانید با استفاده از آنها امور مربوطه خود را تا حدوداً ۲۰ الی ۹۰ درصد تخفیف انجام دهید.
پیشنهاد مطالعه: قیمت کامپوزیت دندان چقدر است؟ بررسی کامل هزینه انواع برند کامپوزیت
سخن پایانی
قطعاً طرفداران امور زیبایی در دندانپزشکی نسبت به پولیش کامپوزیت دندان شناخت دارند؛ اما به راستی پالیش کامپوزیت دندان چیست؟ از آنجا که انجام این روش زیبایی در دهه ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ رایج شده بود، بسیاری از دندانپزشکان در آن زمان به علت عدم شناخت و نبود تجهیزات مناسب حین استفاده از رزینهای کامپوزیتی بخش بیرونی آن را به خوبی صاف و صیقلی نکرده که همین امر سبب میشد افراد احساس ناخوشایندی داشته و پس از گذشت مدتهای طولانی روشی با نام پالیش کامپوزیت ابداع شود.
سوالات متداول
آیا میتوان پولیش کامپوزیت را در منزل به همراه لوازم خانگی و طبیعی انجام داد؟
خیر، چرا که در تمامی مراحل کار نظارت و تبحر دندانپزشک حائز اهمیت بوده و دندانپزشک میتواند برای دستیابی به نتیجهای مطلوب تا انتهای کار همراه شما باشد.
پولیش مورد استفاده برای کامپوزیت باید دارای چه ویژگیهایی باشد؟
قطعاً عواملی چون وجود هندلینگ ساده، ایجاد سطح صاف و صیقلی و… میتواند برای پولیش ویژگی مهمی محسوب شود.
آیا میتوان در صورت عدم رضایت از رنگ کامپوزیت، با استفاده از پولیش، آن را تغییر داد؟
اگرچه جنس و ساختار دندان هر فرد شخصی بوده و نمیتوان آن را برای تمامی افراد نسبت داد، اما شما میتوانید با انجام پولیش برای یک الی دو بار در سال رنگ دندان خود را هر مرتبه کمرنگتر کرده تا به رنگ دلخواه شما نزدیک شود.
آیا انجام پالیش کامپوزیت با درد همراه است؟
خیر، چرا که تمامی دندانپزشکان از بیحسی موضعی استفاده میکنند که همین امر موجب میشود شما درد کمتری را متحمل شوید.
چرا علی رغم رعایت مراقبتهای مورد نیاز از کامپوزیت، رنگ آن تغییر میکند؟
اگر تمامی نکات و توصیههای دندانپزشک را رعایت میکنید، قطعاً تنها دلیل از بین رفتن یا مات شدن رنگ کامپوزیت میتواند مربوط به عدم مرغوبیت آن باشد.