مراحل ارتودنسی متحرک
آیا قصد انجام ارتودنسی دندان را دارید و میخواهید از چگونگی انجام مراحل آن مطلع شوید؟ با ارتودنسی متحرک و کاربرد آن آشنا هستید؟ ارتودنسی متحرک روشی بسیار جذاب و پیشرفته به کمک ابزار و دستگاههای متنوع قابل انجام است. سعی کنید پیش از انجام ارتودنسی متحرک درباره چگونگی انجام و مراحل مختلف آن از دندانپزشک اطلاعاتی به دست آورده و مراحل را در ذهن خود مرور کنید. آیا برای پیش از انجام ارتودنسی اقداماتی جهت آمادگی لازم است یا خیر؟ چگونه میتوان یک ارتودنسی موفق و ماندگار را برای خود رقم زد؟ ارتودنسی متحرک چه مزایا و معایبی دارد؟ چه کسانی کاندیدهای خوبی برای انجام ارتودنسی متحرک هستند؟ برای رسیدن به پاسخ این سوالات و آشنایی با مراحل ارتودنسی متحرک با ما همراه باشید.
معرفی مختصری از ارتودنسی متحرک و انواع آن
همان طور که از نام ارتودنسی متحرک و تصایری که از آن وجود دارد پیدا است، نوعی دستگاه ارتودنسی برای برطرف کردن مشکلات دندانی بوده که امکان جابهجایی آن وجود دارد. ابزارهای ارتودنسی متحرک همانند ثابت به دندانهای شما نچسبیده و میتوان آن را در مواقع لزوم از دهان خارج کرد. قالب ارتودنسی متحرک برای هر شخص به صورت جداگانه و بر اساس سایز دهان وی ساخته میشود. بنابراین اگر قصد دارید لبخندی زیبا را در کوتاهترین زمان ممکن برای خود خلق کنید، ارتودنسی متحرک بهترین گزینه خواهد بود. تمامی دستگاهها و ابزارهای مورد استفاده در این درمان متحرک بوده و به دندان نمیچسبند.
اگر تا به حال تصاویر یا فیلمهای نصب ارتودنسی متحرک را دیده باشید، میدانید که ابزارهای ارتودنسی متحرک از صفحات پلاستیکی و سیمهای در کنار آن ساخته شده است. سیمهایی که از کنارهها بیرون زدهاند همان نگهدارندههایی هستند که بریسها را در دهان فرد محکم نگه میدارند. دستگاه و ابزارهای ارتودنسی متحرک عموماً در 2 دسته کلی جای میگیرند:
- دستگاههایی که حرکت فک بالا و پایین را انجام میدهد.
- دستگاههایی که برای حرکتهای ساده دندانی به کار گرفته میشوند.
ارتودنسی نامرئی یا اینویزیلاین
سال 1999 به کمک تکنولوژیهای الاین، ارتودنسی نامرئی یا اینویزیلاین کشف شد. موقعیت دندانها بعد از قرارگیری ابزارهای ارتودنسی متحرک که به صورت پلاکهای پلاستیکی، شفاف و نامرئی هستند درست خواهد شد. امروزه ارتودنسی متحرک به دلیل کیفیت و عملکرد فوقالعادهای که دارد، افراد زیادی را مشتاق به انجام آن کرده است. بریسها و پلاکهای ارتودنسی نامرئی در مقایسه با براکت و سیمها بسیار زیبا و جذابتر هستند به طوری که گزینه انتخابی افراد بسیاری قرار میگیرد.
بنابراین ارتودنسی نامرئی یا همان اینویزیلاین نوعی از ارتودنسی است که طرح لبخند را به صورت آهسته به قالب دلخواه در میآورد. همچنین قرار دادن قالبهای متحرک برای تراز شدن دو فک بالا و پایین الزامی خواهد بود. اگر به دنبال روشی ساده و در عین حال موثر و نامرئی برای رسیدن به زیبایی دهان و دندان و در نتیجه دندان خود هستید، این روش درمانی را امتحان کنید.
ارتودنسی فانکشنال
امروزه از ارتودنسی فانکشنال نه تنها برای هماهنگ کردن دندانها؛ بلکه برای اصلاح موقعیت فکین نیز مورد استفاده قرار میگیرد. مشکلات زیادی از جانب هماهنگ نبودن فکها برای فرد ایجاد میشود که از این رو باید ارتودنسی فانکشنال به بهترین وجه انجام شود. ثابت و متحرک دو نوع مختلف این ارتودنسی به شمار میروند که ثابت آن تا پایان درمان بدون جابهجایی در دهان خواهد ماند. ثابت بودن این روش درمانی یکی از بزرگترین مزیتهای آن محسوب میشود؛ زیرا برای ادامه درمان نیازی به همکاری بیمار نیست. بیمار در ارتودنسی فانکشنال متحرک باید ابزارهای ارتودنسی را هرزگاهی از دهان خود خارج و آن را پاکسازی نماید. در صورت سهل انگاری نتیجه دلخواه را نخواهد گرفت.
ضمناً باید در نظر داشته باشید که بیشتر درمانها اگر به موقع و در سنین مناسب اقدام شوند، نتیجه بهتر و هزینه کمتری را به همراه خواهند داشت. بهترین زمان برای انجام ارتودنسی فانکشنال سن بین 6 تا 9 سالگی است؛ زیرا نواقص موجود در استخوانهای فک در سن پایین کمتر بوده و هزینههای جانبی نیز به حداقل میرسند. همچنین فکین در این سنین در حال رشد بوده و اصلاح و ترمیم ناهنجاریهای فکی با سهولت بیشتری انجام خواهد گرفت.
هماهنگ کننده اینمان
روش هماهنگکننده اینمان بیشتر زمانی که دندانهای موجود در فک بالا دچار نامنظمی شده باشند، استفاده میشود. حدود 12 هفته طول میکشد تا دندانها به کمک این روش درمانی به موقعیت درست خود بازگردند و باید بدانید که آنها از قابلیت ارتجاعی نیز برخوردار هستند. چه زمانهایی میتوان در این حالت بریس را از دهان خارج کرد؟ بعد از هر وعده غذایی و برای تمیز کردن، مسواک زدن، هنگام ورزشهای خاص، و… میتوان بریسها را از دهان خارج کرد.
همچنین باید بدانید که کاربردهای ارتودنسیهای متحرک بسیار متنوع بوده و مهمترین آن مرتب کردن دندانهای آسیاب و توسعهدهنده کامهای کوچک است. علاوهبر این، برای برطرف کردن مشکلات کراس بایت و دیپ بایت نیز میتوان از ارتودنسی متحرک کمک گرفت. نکات مهمی درباره ارتودنسی متحرک وجود دارد که توجه به آن میتواند بر موفقیت هر چه بیشتر درمان اثر بگذارد. وجود 24 ساعته بریسها در دهان ضروری و تنها در موقعیتهای خاص مانند فعالیتهای شدید و مسواک زدن و پاکسازی امکان خارج کردن آن وجود دارد.
مراحل جایگذاری ارتودنسی متحرک
هدف اساسی از انجام ارتودنسی دندان هماهنگ و مرتب کردن دندانهای فک بالا و پایین است. ارتودنسی متحرک دندان هر چند محدودیت سنی ندارد، اما در سنین کمتر احتمال موفقیت بیشتر خواهد بود. ارتودنسی دندان از جمله درمانهایی است که دارای مراحل مختلف بوده و نیاز به صبر و حوصله در حین درمان دارد. بنابراین بهترین کار این است که درباره مراحل آن اطلاعاتی داشته باشید تا حداقل زمان مورد نیاز را دانسته و برای آن برنامهریزی کنید. اکنون مراحل مختلف ارتودنسی متحرک را با هم مرور میکنیم:
پیشنهاد مطالعه: مدت زمان ارتودنسی چقدر است؟ با دانستن این نکات زمان ارتودنسی خود را کاهش دهید.
مشاوره قبل از ارتودنسی
در جلسه اول برای مشخص شدن وضعیت کلی دهان و دندان، بیمار به کمک عکسهای رادیولوژی مورد بررسی قرار میگیرد. سپس بعد از مناسب بودن شرایط، دندانپزشک با بیمار درباره مراحل آن و چگونگی روند انجام صحبت خواهد کرد. همچنین در خصوص هزینه و مدت زمان درمان نیز برای بیمار توضیحاتی داده میشود. مشاوره، قبل از انجام هر گونه اقدام درمانی میتواند بسیار ضروری باشد؛ چراکه انجام آن بر روی نتیجه کار اثرات فوقالعادهای خواهد داشت. شما میتوانید با مراجعه یا تماس تلفنی، از مشاوره رایگان لبخند درمان استفاده کرد و بعد تصمیم خود را بگیرید.
بررسی سلامت دندان ها و لثه و انجام درمان های لازم پیش از ارتودنسی
مشاورههای پیش از انجام ارتودنسی بسیار مهم و الزامی هستند؛ زیرا با معاینههایی که انجام میشود وضعیت بیمار مشخص خواهد شد. حفظ و بررسی سلامت دندان و لثهها قبل و بعد از انجام ارتودنسی یکی از مسائل چالشبرانگیز برای بیماران و متخصصان بوده است. طبق تحقیقات انجام شده روش و چارچوب خاصی برای حفظ سلامت دندان و لثهها وجود ندارد؛ اما میتوان بر اساس تجربه و توصیههایی که وجود داشته، به برخی از آنها استناد کرد. بررسی وضعیت دهان و دندان بیمار پیش از شروع ارتودنسی نیز میتواند بر روی عملکرد صحیح روند درمان اثر گذاشته تا درمان موفقیتآمیزی داشت. لازم به ذکر است که حفظ سلامت دهان و دندان در حین و بعد از درمان نیز به اندازه قبل از درمان حائز اهمیت خواهد بود. بنابراین میتوان با ابزارها و روشهای گوناگون، حداقل پلاکهایی که به صورت لایهای بر روی دندانها قرار میگیرند را پاکسازی کرد.
قالب گیری دندان؛ مرحله سوم ارتودنسی متحرک
در این مرحله دندانپزشک اقدام به قالبگیری از دندانهای بیمار میکند تا شخص از پلاکی که برای او مناسب است، استفاده نماید. روش سنتی و دیجیتالی دو روش گوناگون برای قالبگیری ارتودنسی متحرک هستند. پلاکهای ساخته شده در این مرحله به کمک متخصص ارتودنتیست بر روی دندانهای فرد قرار داده میشوند. همچنین به طور کامل نحوه قرارگیری و چگونگی جابهجایی آن نیز برای به آموزش داده خواهد شد. درد و ناراحتی خصوصاً در روزهای اولیه به دلیل عادت نداشتن فرد به ابزارهای ارتودنسی نرمال بوده و به مرور زمان قابل رفع است. پیشنهاد دندانپزشک برای بیمار باز و بسته کردن مداوم دندان خواهد بود؛ زیرا با این کار فرد میتواند به وجود ابزار ارتودنسی در دهان زودتر عادت کند.
قرارگیری ارتودنسی
پس از انجام شدن مرحله قالبگیری بر اساس ابعاد مختلف دهان و دندان بیمار مورد نظر، نوبت به قرارگیری ارتودنسی بر روی دندانها میرسد. نوع ارتودنسی، نوع قالب تولید شده، تعداد براکت ها، ابعاد دندان و فک و… با استفاده از قالبگیری میتوانند بر روی چگونگی روند قرارگیری ارتودنسی موثر باشند. پیش از شروع درمان یا بعد از انجام آن، مرحله قالبگیری انجام میشود تا بتوان تفاوت بین وضعیت فک و دندان بیمار را مشخص کرد. پیش از انجام هر مرحله همچون قالبگیری و قرارگیری ارتودنسی، باید از دندانها عکسبرداری شود تا از چگونگی روند درمان مطلع شوید.
نحوه قرارگیری هر یک از ریشهها به همراه دندانهایشان را میتوان به کمک عکسبرداری از دندانها به طور دقیق مشخص کرد. همچنین قرارگیری ارتودنسی بعد از عکسبرداری از آن بسیار راحتتر و بیهنجارتر انجام خواهد گرفت. تغییرات از طریق عکسبرداری قبل و بعد ارتودنسی دندان به خوبی مشخص و در صورت نیاز، امکان درمان مجدد خواهد بود.
مراجعه به متخصص جهت پیگیری روند درمان
پیگیری بیمار یکی از اقدامات بسیار مهم و موثر در طی روند درمان موفقیتآمیز خواهد بود. پیگیریهای لازم سبب میشود علاوهبر مطلع شدن از چگونگی روند درمان، بیمار و متخصص نسبت به وظایف خود وفادارتر شوند. ضمناً با این کار میتوانید ارزش و جایگاه خود را در روند بهبودی هر چه سریعتر ارتودنسی متحرک نشان دهید. بنابراین در این حالت است که یک مشارکت دو طرفه بین بیمار و دندانپزشک صورت میگیرد تا نتیجه مورد نظر برای اصلاح دندان اتفاق بیفتد. فرد بیمار بعد از اتمام درمان ارتودنسی هر چند وقت یک بار برای چکاپ کامل به متخصص مراجعه میکند تا از این رو درباره چگونگی روند درمان مطمئن گردد.
فالوآپ نامی است که به چنین چکاپهای عمومی، منظم و روتین برای بهبودی کامل داده میشود. درمان ارتودنسی از جمله درمانهایی است که نیاز به صبر و حوصله داشته و در طی مدت درمان مراجعه به متخصص برای معاینه الزامی خواهد بود. بنابراین بعد از نصب دستگاههای ارتودنسی بر روی دندان بیمار باید حدوداً هر ماه برای چکاب ابزارهای آن به کلینیک سر بزند. نهایتاً بعد از اتمام روند درمان، بیمار میتواند دستگاه را برای همیشه از دندانهای خود جدا کند.
بیشتر بخوانید: انواع روش های ارتودنسی | کدام نوع ارتودنسی مناسب شماست؟
اقداماتی که پیش از ارتودنسی متحرک باید انجام دهید
همواره برای راه یافتن به نتیجه دلخواه بهتر است مقدماتی را نیز پیش از شروع درمان انجام دهید تا میزان موفقیت بیشتر شود. اکنون به برخی از این اقدامات پیش از انجام ارتودنسی متحرک میپردازیم:
- ابتدا به کمک تحقیق و پرسوجو کلینیکی معتبر و مطمئن را برای مراجعه به آن انتخاب کنید.
- سپس پس از انتخاب دندانپزشک مورد نظر، برای یک جلسه مشاوره از آن وقت ملاقات بگیرید.
- انتخاب یک ارتودنتیست ماهر و باتجربه نیز بسیار مهم و ضروری است ؛بنابراین در انتخاب آن نیز تمام دقت خود را بهکار گیرید.
- معاینه کامل دندانها و فک بالا و پایین توسط دندانپزشک بعد از جلسه مشاوره برای ارزیابی وضعیت بیمار الزامی است.
- ارتودنتیست یا متخصص مورد نظر در یک جلسه معاینه میتواند تمامی ابهامات و ارزیابیهای مهم را انجام داده و تا حدودی کار خود را آغاز نماید.
- مرحله بعد از مشاوره گرفتن عکسهای رادیولوژی برای پیشگیری از بروز مشکل و نقصهای موجود خواهد بود.
لازم به ذکر است که امروزه تمامی این روندها با یک سرچ ساده و بدون حضور فیزیکی در مطب قابل انجام بوده و فرد تنها برای معاینه نزد متخصص میرود.
ارتودنسی متحرک چه مزیت هایی دارد؟
ارتودنسی متحرک برای بسیاری از افراد از جذابیت زیادی برخوردار بوده و مورد استقبال قرار گرفته است. بنابراین این روش درمانی هر چند معایبی نیز به همراه دارد، اما مزیتهای آن نیز بسیار متعدد و غیر قابل انکار خواهد بود. حال به بعضی از برجستهترین مزیتهای آن میپردازیم تا با این روش بیشتر آشنا شوید:
- ارتودنسی متحرک در مقایسه با ارتودنسی ثابت از شفافیت و زیبایی بیشتری برخوردار است. از این رو افرادی که بر روی زیبایی خود حساس هستند از ارتودنسی متحرک استفاده میکنند. علاوهبر این، همرنگ بودن آن با دندانهای طبیعی نیز از مزیت اساسی دیگر بوده که افراد را مشتاق به خود کرده است.
- تأثیر دستگاههای قرار داده شده بر روی دندان را میتوانید در مدت زمان بسیار کم و در حدود چند هفته مشاهده کنید. صافی و مرتبی دندانها در مدت زمان کوتاهی قابل مشاهده است.
- میتوان بریسها را در زمانهایی که دوست ندارید در دهانتان باشند یا با آنها راحت نیستید، به راحتی از دهان خارج نموده و مجدداً قرار دهید.
- در نتیجه تمیز کردن دستگاههای ارتودنسی متحرک نیز به دلیل قابلیت خارج کردن آن از دهان بسیار آسانتر از دستگاههای ارتودنسی ثابت است.
معرفی معایب ارتودنسی متحرک
ارتودنسی متحرک گزینه مناسبی برای برطرف کردن انواع ناهنجاریهای دندانی کسانی است که برای درمان به کلینیک دندانپزشکی مراجعه میکنند. بیشتر افراد همان که میشنوند، ارتودنسی متحرک قابلیت جابهجایی و خارج کردن دارد آن را به عنوان گزینه انتخابی مناسب برمیگزینند بدون اینکه به معایب آن توجه کنند. اکنون به برخی از معایب آن اشاره میکنیم تا از وجود آنها بیاطلاع نباشید:
- زمانی که از ارتودنسی متحرک استفاده میکنید، وجود ابزارهای آن در دهان، فرد را به هنگام صحبت کردن با مشکل روبهرو خواهد کرد.
- هنگام قرار دادن دستگاه ارتودنسی متحرک در دهان (در هر بار استفاده) ممکن است با کمی درد و فشار همراه شوید.
- به همان میزان که دستگاههای ارتودنسی را از دهان خود خارج میکنید مدت زمان درمان خود را نیز به تأخیر خواهید انداخت. بنابراین برای جلوگیری از کند شدن روند درمان بهتر است تنها در زمان غذا خوردن و موارد ضروری آن را از دهان خارج نمایید.
- دستگاههای ارتودنسی متحرک برای تمامی ناهنجاریهای دندانی یا برای تمامی افراد نمیتوانند کاربرد داشته باشند.
مراقبت های لازم پس از انجام ارتودنسی متحرک
مراقبت و نگهداری بعد از انجام هر گونه درمان دندانی لازم و ضروری است. بنابراین در مورد مراقبتهای پس از انجام ارتودنسی متحرک نیز به مواردی اشاره خواهیم کرد:
- دندانپزشک برای هر فرد بسته به شرایط آن توصیه و روشهای مراقبتی را تجویز میکند که هر فرد باید دستورات مخصوص خود را اجرا نماید.
- زمانی که به هنگام غذا خوردن یا صحبت کردن هر گونه درد و ناراحتی داشتید، بدون دستکاری کردن به متخصص مراجعه کنید.
- سعی کنید پلاکهای ارتودنسی را تنها به هنگام غذا خوردن و تمیز کردن آن از دهان خارج کنید تا روند درمان طولانی نشود.
- هنگام در آوردن پلاکها بهتر است با احتیاط و به آرامی گیرههای روی دندانهای کرسی را بیرون بکشید.
- هنگام فعالیت و ورزشهایی که احتمال برخورد و ضربه به سر و صورت بیشتر است نیز بهتر است آن را از دهان خارج و در محیط تمیز و امنی قرار دهید.
- به دستورات متخصصان عمل کنید و به هنگام نیاز برای جلوگیری از شکسته شدن یا مفقود شدن پلاکها آن را از دهان خارج نمایید. باید در نظر داشته باشید که بروز مشکل، سبب کند شدن روند درمان و در نتیجه بیشتر شدن هزینه خواهد شد.
- رعایت بهداشت دهان و دندان و مراجعه مرتب بیمار به دندانپزشک برای معاینه و مطلع شدن از وضعیت آن بسیار الزامی است.
- در حفظ و نگهداری سیم و براکتهای ارتودنسی بسیار دقت کنید، زیرا هر گونه آسیب به دستگاههای ارتودنسی میتواند درمان را تا حد زیادی به تعویق بیندازد.
همچنین باید بدانید که افراد تا چند روز اول به خاطر عادت نداشتن به دستگاههای ارتودنسی هنگام غذا خوردن یا صحبت کردن با مشکلاتی روبهرو میشوند. بنابراین باید سعی کنید به وجود آنها عادت کرده و تا عادی شدن آن را تحمل کنید.
ارتودنسی متحرک چه عوارضی دارد؟
ارتودنسی متحرک هر چند برای بسیاری افراد بسیار خوشایند و گزینه مناسب به شمار میرود؛ اما در کنار آن با عوارضی نیز همراه است که شناخت آنها بسیار حائز اهمیت خواهد بود. اکنون به نمونههایی از این عوارض اشاره خواهیم کرد:
- احتمال لق شدن پلاک متحرک ارتودنسی
گاهی اوقات به دلیل تنظیم نادرست دستگاههای ارتودنسی، احتمال شل شدن آنها وجود دارد که میتواند بسیار آسیبزننده باشد. بنابراین بهتر است برای حل این عارضه به دندانپزشک مراجعه نمایید تا راهحل منطقی اعمال شود.
- تغییر در عادتها به دلیل استفاده از ابزارهای ارتودنسی
افرادی که ارتودنسی متحرک انجام میدهند، در چند روز اول با بسیاری از مسائل عادی و روزمره مانند: غذا خوردن، حرف زدن و… مشکل خواهند داشت. همچنین حالت تهوع، افزایش ترشحات بزاقی، احساس بو و طعم بد دهان، و… را نیز تجربه میکنند.
- امکان پایین آمدن عملکرد و ایجاد خرابی در پلاکهای ارتودنسی
تمامی قسمتهای دستگاههای ارتودنسی متحرک از پیچ و مهره و دیگر اجزای مختلف تشکیل شده که در صورت عملکرد نادرست هر یک از اجزا کار آنها مختل خواهد شد. بنابراین حفظ و نگهداری از دستگاههای ارتودنسی بسیار با اهمیت بوده و در صورت خرابی بهترین راه مراجعه به دندانپزشک برای رفع مشکل است.
- ترک یا شکستگی پلاکهای ارتودنسی
وارد شدن ضربه به هر یک از اجزای پلاک متحرک سبب بروز عوارض و مشکلاتی در آن میشود که خود بر اثر استفاده نادرست و بیدقتی بیمار اتفاق خواهد افتاد. بنابراین باید در نگهداری از پلاکها بسیار دقت کرد، زیرا شکسته شدن آنها روند درمان را کند و هزینه درمان را چندین برابر میکند.
- بروز عفونتهای دهانی به دلیل وجود دستگاههای ارتودنسی متحرک
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان در نتیجه باعث بروز عفونت و التهاب در گوشههای دهان و زیر پلاکهای متحرک میشود. بهترین و طبیعیترین راه رعایت کامل بهداشت فردی و بعد از آن استفاده از داروهای ضد قارچ است.
- احتمال عدم سازش بیس پلیت در ابزارهای ارتودنسی متحرک
متناسب با کام هر بیمار یک صفحه آکریلیکی مقاوم که از استحکام و یکپارچگی خوبی نیز برخوردار است، ساخته میشود که به آن بیس پلیت میگویند. چنانچه بر اثر استفاده نادرست آسیبی به آن برسد، روند عادی درمان مختل و با لبههای تیز به دیگر قسمتها آسیب خواهند رساند.
چه کسانی می توانند ارتودنسی متحرک انجام دهند؟
بهطور کلی افرادی که برای رفع مشکلات دندانی خود به خدمات پزشکی احتیاج دارند، در بیشتر مواقع میتوانند از ارتودنسی متحرک استفاده نمایند. داشتن اطلاعات کافی درباره نحوه عملکرد و کاربردهای آن میتواند به بیمار در انتخاب آن کمک کند. افراد بر اساس درجه نیازمندی خود بسته به شرایط دهان و دندانی که دارد، روند درمانی متفاوتی خواهند داشت. گاهی اوقات دندانپزشک با بیماری مواجه است که نیاز بسیار شدید و ضروری به درمان ارتودنسی دارد، در حالی که برخی دیگر تنها برای زیبایی به کلینیک مراجعه نمودهاند.
دندانهای فشرده، فاصلهدار، بسیار شلوغ و نامنظم، تراز نبودن فک بالا و پایین، کجی و نامرتب بودن دندانها و… مشکلاتی هستند که به کمک ارتودنسی متحرک میتوان برطرف کرد. بنابراین با در نظر گرفتن درجه نیازمندی خود به ارتودنسی متحرک به همان نسبت اطلاعات کسب کنید تا بدانید آیا شما نیز میتوانید ارتودنسی متحرک انجام دهید یا خیر.
کلام آخر
بشر همیشه به دنبال زیبایی بینهایت بوده و اکنون نیز خواهان آن است. دندانها به عنوان جزئی از صورت میتوانند درصد قابل توجهی بر روی زیبایی افراد داشته باشد. امروزه با پیشرفته شدن علوم و تجهیزات مختلف همچون طب دندانپزشکی افراد زیادی از انواع درمانهای زیبایی دندانپزشکی استقبال میکنند. ارتودنسی دندان که به صورت ثابت و متحرک انجام میشود از پرطرفدارترین روشهای درمانی به شمار میرود. ارتودنسی متحرک به دلیل سهولت در خارج کردن و تمیز کردن ابزارهای ارتودنسی، بیماران را ترقیب به خود میکند. مراحل ارتودنسی متحرک چیست و چگونه انجام میشود؟ پیدا کردن یک کلینیک معتبر و دندانپزشک ماهر از مهمترین اقدامات اولیه است که میتواند بر روی ادامه کار و میزان موفقیت در آن موثر باشد.
سوالات متداول
- ارتودنسی متحرک دارای چه مراحلی است؟
ابتدا باید برای بررسی کلی وضعیت دهان و دندان، بیمار به یک کلینیک معتبر مراجعه و توسط دندان پزشک معاینه شود. سپس در مراحل بعدی قالبگیری برای دندانها، عکسبرداری، معاینه مجدد و… انجام خواهد شد.
- آیا خارج کردن براکتها از دندانها میتواند بر روی درمان اثر بگذارد؟
بله، با خارج کردن براکتها از دهان روند درمان به کندی پیش رفته و مدت زمان آن طولانیتر میشود. بنابراین تنها در موارد ضروری آن را از دهان خارج یا اگر دچار شکستگی شده است در زمان کوتاه آن را ترمیم و استفاده کنید.
- آیا این امکان وجود دارد که تنها دندانهای یک فک را ارتودنسی نمود؟
بسته به شرایط بیمار و تشخیص دندان پزشک میتوان ارتودنسی دندان را بر روی یک فک نیز انجام داد. گاهی اوقات به ظاهر تنها یک فک نیاز به ارتودنسی دارد اما به مرور و با بررسیهای انجام شده و بروز مشکلات دیگر براکتها بر روی دندانهای دو فک الزامی خواهد بود.
- بیمار پس از درمان هر چند وقت یک بار نیاز است برای معاینه به مطب دندانپزشک برود؟
معاینههای بعد از انجام ارتودنسی تا بهبودی کامل بسیار مهم و حائز اهمیت است و نباید در انجام آن سهلنگاری کرد. بنابراین عموماض هر 4 الی 5 هفته یک بار بیمار برای معاینه باید نزد متخصص مربوطه برود تا از سلامت و صحت دندان و براکتهای خود مطلع شود.
- چه کسانی برای انجام ارتودنسی متحرک بهترین گزینه هستند؟
تمامی افرادی که از سلامت و شرایط مساعدی برخوردار باشند میتوانند از این درمان برای برطرف کردن مشکلات دندانی خود استفاده نمایند.