مراحل ارتودنسی
شاید شما نیز به دلایل مختلف از جمله زیبایی قصد انجام ارتودنسی را داشته باشید، اما به علت تجربیات بیان شده نسبت به نحوه انجام این کار و مراحل ارتودنسی دچار نگرانی و استرس هستید. در واقع به شما این اطمینان را خواهیم داد که اگر نسبت به مراحل انجام این روش شناخت کافی و صحیح پیدا کنید، دیگر انجام این کار با رعب و وحشت همراه نخواهد بود. یکی از درمانهای طولانی در حوزه دندانپزشکی که وابسته به میزان مشکل دهان، دندان و فک فرد است، ارتودنسی بوده که میتواند بین ۶ ماه تا ۳ سال ادامه یابد. در ادامه با صفر تا صد مراحل ارتودنسی آشنا میشویم.
بیشتر بخوانید: آشنایی با صفر تا صد ارتودنسی دندان؛ از مدت زمان اجرا تا هزینهها 1402 + نمونه کار
طول درمان ارتودنسی دندان چقدر است؟
بسیاری از افراد پیش از انجام ارتودنسی با این سوال روبهرو خواهند شد که طول درمان و مراحل ارتودنسی چقدر است؟ اغلب این افراد که در مراجعه اول از دندانپزشک جواب این سؤال را میخواهند، بزرگسالان هستند؛ چراکه این افراد معمولاً نگران زیبایی ظاهری خود بوده و نمیخواهند وجود براکتها تأثیر منفی بر روی چهرهشان بگذارد. از آنجایی که این روند درمانی برای کودکان نیز شایع بوده و انجام میشود، طول دوره درمان برای آنها بسیار کوتاه بوده است.
ممکن است کودکان به دلیل انعظاف در ساختار فک و دندان خود، سریعاً به نتیجه مطلوب دست پیدا کنند. البته لازم به ذکر است که برای بزرگسالان این امر صادق نبوده و آنها به دلیل میزان مقاومت در ساختار فک و دهان خود ممکن است طول دوره درمان از ۶ ماه الی ۴ – ۵ سال را تجربه نمایند. قطعاً در این میان عواملی چون شدت مشکل، سن بیمار، نوع سیمکشی دندانها، پشتکار و تعهد بیمار، بیولوژی افراد و… مؤثر خواهد بود.
بیشتر بخوانید: مدت زمان ارتودنسی چقدر است؟ بررسی کامل عوامل تاثیرگذار در زمان ارتودنسی + راهکارهای کاهش آن
مراقب های لازم در طول مراحل ارتودنسی
توصیه میکنیم اگر میخواهید مراحل ارتودنسی را به خوبی پشت سر بگذارید، به نکات مراقبتی زیر توجه فرمایید؛ چراکه انجام این کار میتواند دوره نقاهت شما را کاهش داده و همچنین میزان اثربخشی ارتودنسی را چندین برابر سازد. این نکات عبارتند از:
- حتماً پیش از انجام ارتودنسی، نسبت به بهداشت دهان و دندان خود کوشا باشید.
- بنابر تجویز دندانپزشک، از مسواک و نخ دندان مخصوص ارتودنسی استفاده کنید.
- استفاده از دهانشویه قبل و بعد از خوردن غذا یا نوشیدنی را فراموش نکنید.
- اگر دندانپزشک شما صلاح دید، حتماً به شما داروی مسکن را تجویز میکند؛ در نتیجه از اصرار بیجا به وی خودداری کنید.
- پس از انجام ارتودنسی به هیچ وجه نباید از غذاهای سفت چون ته دیگ، میوه و سبزیجات چون ذرت و… استفاده کرد.
- اگر مراجعهکننده در حیطه انجام ورزشهای سنگین چون ورزشهای رزمی فعالیت دارد، توصیه میکنیم تا حد امکان از انجام این کار اجتناب کند.
- اگر لب یا گونه شما به سبب استفاده از سیم و براکت دچار ناراحتی شد، میبایست سریعاً دندانپزشک مربوطه از موم ارتودنسی بر روی براکتها استفاده کند.
ترتیب مراحل مختلف ارتودنسی دندان
همان طور که پیشتر بیان شد، مراحل انجام ارتودنسی به بیمار و سوابق بیماری او بستگی دارد. بهطور کلی میزان نیاز هر بیمار، نوع ناهنجاری دندانها و شدت ناهنجاری، باعث تغییر در مراحل انجام ارتودنسی دندان میشود. در نتیجه نمیتوان تمامی این مراحل را به اکثر افراد تعمیم داد. شما میتوانید با خواندن ادامه مطلب و آشنایی با مراحل ارتودنسی، ترس و واهمه خود را از بین برده و نسبت به روند انجام کار آگاه شوید. مراحل ذکر شده به صورت کلی بوده و وجه اشتراک اغلب مراحل ارتودنسی است.
مراجعه به دندانپزشک و سنجیدن سلامن دهان و دندان بیمار
نخستین و مهمترین بخش حین انجام ارتودنسی، یافتن دندانپزشکی مناسب و ماهر است؛ چراکه بیتجربگی وی و عدم استفاده از تجهیزات نامناسب، میتواند عوارض متعددی را به همراه داشته باشد. پس از مراجعه به دندانپزشکی حاذق، وی سلامت دهان، دندان و فک شما را تحت بررسی قرار داده و میتواند اطلاعاتی چون طول دوره درمان، هزینه و… را به صورت حدودی به اطلاع شما برساند. همان طور که میدانید نمیتوان اطلاعاتی چون هزینه یا طول دوره درمان را به صورت دقیق بیان نمود؛ چراکه عوامل متعددی مانند شدت مشکل، سن بیمار، نوع سیمکشی دندانها، پشتکار و تعهد بیمار و بیولوژی افراد در این زمینه مؤثر بوده و به طبع با تغییر هر یک از آنها، زمان بیان شده دچار تفاوت خواهد شد.
تصویربرداری، تمیز کردن و ترمیم دندانها
پس از یافتن دندانپزشکی مجرب و سنجیدن میزان سلامت دهان و دندان شما، نوبت به انجام عکسهای رادیولوژی میرسد. این عکسها میتوانند تمامی نقصهای دندان را برای دندانپزشک آشکار ساخته تا وی دستور انجام کارهایی چون رفع پوسیدگی، کشیدن دندان و… را صادر کند. امروزه دو روش عکسبرداری از دندان یعنی عکس رادیولوژی و عکس رنگی وجود دارد که میتوان آن را بر اساس نظر دندانپزشک انتخاب نمود.
عکس رادیولوژی که اغلب افراد آن را با عکسهای OPG میشناسند، میتواند سلامت دندان، لثه و فک شما را به طور کامل مشخص کند. عکس رنگی یا فتوگرافی نیز همانند عکسهای OPG عمل کرده و اغلب به منظور تشخیص سلامتی دندانها کاربرد دارد. پس از انجام مرحله عکسبرداری با توجه به دندانهای پوسیده شما، باید ترمیم صورت گیرد. بعد از ترمیم، تمامی دندانهای شما تمیز شده و کاملاً بستر برای نصب براکت مهیا میشود؛ سپس در ادامه دندانها پولیش زده شده و میبایست دندانپزشک زمانی را برای خشک شدن آن صبر نماید.
قالب گیری دندان ها
انجام این مرحله به علت ثبت فرم دندانها و ساختار فک بیمار انجام میشود. در واقع هدف از انجام این کار این است که شرایط دهان و دندان فرد به طور کامل مشخص شود. قالبگیری دندانها با استفاده از دوتری انجام میشود؛ یعنی پس از قرارگیری تریها روی دندان، آنها با موادی مخصوص که اغلب از جنسی نمک اسید آلژینیک یا آلژینات به همراه آب است، پر میشود. این پودر خمیری در وهله اول مزه جالبی نداشته و منجر میشود که افراد احساس تهوع برایشان به وجود آید. پس از قرارگیری این مواد روی دندانها، تمامی طرح لثه و دندان شما بر روی آن ثبت شده و سپس لابراتوار از آن به منظور ساخت تجهیزات ارتودنسی استفاده میکند.
انتخاب نوع ارتودنسی
دندانپزشک پس از بررسی سلامت دهان و دندان شما و همچنین انجام مشورتهای لازم، میبایست نوع ارتودنسی را مشخص سازد. با توجه به پیشرفت در این حوزه میتوان گفت امروزه ارتودنسی به دو روش متحرک و ثابت انجام میشود. در نوع متحرک امکان خروج تجهیزات ارتودنسی وجود داشته و در مقابل در نوع ثابت، به هیچ عنوان امکان جابهجایی این تجهیزات توسط بیمار وجود ندارد. نصب هر کدام از ارتودنسیهای ثابت یا متحرک مستلزم زمانی منحصربهفرد بوده و اغلب به ۲۰ الی ۳۰ دقیقه زمان نیاز خواهد داشت. لازم به ذکر است دندانپزشکان با توجه به میزان مشکل شما، یکی از ارتودنسیهای دیمون، لینگوال، سرامیکی و… را برای شما قرار میدهند.
نصب براکت های ارتودنسی
نصب براکت جزء یکی از مراحل مهم که تقریباً به پایان کار نزدیک است، محسوب میشود. در این مرحله دندانپزشک مربوطه میبایست با توجه به نوع ارتودنسی انتخاب شده، از تجهیزات مکمل استفاده کرده و آن را بر روی دندانهای بیمار قرار دهند. اغلب دندانپزشکان این روش را برای ارتودنسی ثابت استفاده میکنند. برای ارتودنسیهای متحرک نیز پس از تهیه براکتها، متخصص آنها را در اختیار فرد قرار میدهد. پس از اینکه مراحل نصب ارتودنسی بر روی دندانها انجام شد، نوبت به استفاده از کش یا سیم ارتودنسی میرسد. در واقع این سیمها و کشها از میان براکتها عبور کرده و سبب میشوند تا میزان مقاومت آنها افزایش یابد.
خارج کردن براکت و نصب ریتینر
در آخرین مرحله زمانی که وقت خارج کردن براکتها فرا میرسد، پس از خارج نمودن آنها شما میتوانید فرم دندانهای اصلاح شده خود را ملاحظه نمایید. فرم جدید لثه، دندانها و فکها باعث میشوند شما لبخندی دلنشینتر داشته باشید. نکته حائز اهمیت که اغلب دندانپزشکان به آن توجه ویژهای دارند، امکان حرکت دندانها به حالت قبلی خود است؛ چراکه پس از برداشتن براکتها آن میزان فشار از دندانها برداشته شده و طبیعتاً اگر راه چارهای برای آن انتخاب نشود، مجدد به حالت قبلی خود باز میگردد. بدین منظور برای جلوگیری از وقوع این عارضه، دندانپزشک میتواند از نگهدارنده دندان یا ریتینر استفاده نماید. در واقع پس از گذشت مدت زمانی مشخص که بنابر تشخیص دندانپزشک شما میتواند متغیر باشد، کار ارتودنسی به پایان خواهد رسید.
پیشنهاد مطالعه: آشنایی با انواع وسایل و تجهیزات ارتودنسی به همراه کاربرد هر کدام
تفاوت مراحل ارتودنسی متحرک و ثابت
اگر شما نیز جزء مراجعهکنندگان برای ارتودنسی باشید، باید بدانید که برای انجام این درمان دو شیوه ارتودنسی متحرک و ارتودنسی ثابت وجود دارد.
(برای آشنایی با انواع روش ارتودنسی کلیک کنید)
دندانپزشک شما پس از انجام معاینات و کسب اطلاعات پیرامون تاریخچه سلامت شما، ممکن است انجام یکی از این دو روش را به شما توصیه کند. طبیعتاً تفاوتهایی میان مراحل ارتودنسی متحرک و ثابت وجود دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. همان طور که از نام این روش درمانی مشخص است، ارتودنسی ثابت از آغاز روند درمانی تا پایان آن در دهان بیمار و روی سطح دندانها قرار گرفته و به واسطه وجود کش و سیم به یکدیگر متصل میشود.
البته این امر برای ارتودنسی متحرک صادق نبوده و میتوان آن را حین مسواک زدن یا غذاخوردن از دهان خارج کرد. لازم به ذکر است تفاوت ارتودنسی ثابت و متحرک تنها به مراحل آن وابسته نبوده و میتوان تفاوتهایی چون عناصر سازنده، قابلیت مشاهده تجهیزات ارتودنسی، هزینه، مراقبت از تجهیزات، مراجعات حین درمان، میزان اثربخشی، راحتتر بودن و مدت زمان درمان ارتودنسی را نیز درک کرد.
سخن پایانی
بسیاری از افراد به دلیل عدم آگاهی نسبت به انجام و مراحل ارتودنسی، دچار ترس و واهمه هستند. اغلب مراجعهکنندگان کسانی هستند که دندانهای مرتبی نداشته یا فکهای بالا و پایین آنها در موقعیت نامناسبی قرار گرفته است. دندانپزشک میتواند با بهرهمندی از تکنیکهای مخصوص و تجهیزات مناسب، نسبت به اصلاح ترتیب دندانها و ناهماهنگی بین فک اقدام کند. لازم به ذکر است که مراحل انجام این کار برای افراد متفاوت بوده و به هدف هر فرد از این کار بستگی دارد؛ چراکه تفاوتهای زیادی بین اصلاح زیبایی دندان و مال اکلوژن وجود دارد.
سوالات متداول
- پروسه انجام ارتودنسی چقدر زمان نیاز دارد؟
زمان انجام ارتودنسی تنها به تشخیص دندانپزشک وابسته است؛ چراکه وی حین معاینه و انجام کار از عواملی چون هدف از انجام ارتودنسی، سن، مشکل و… اطلاعات کسب مینماید. با توجه به گزارشات به دست آمده از میانگین روند درمانی افراد مختلف، میتوان حدوداً زمان را از ۶ ماه تا چندین سال در نظر گرفت.
- هزینه ارتودنسی چقدر است؟
با توجه به اینکه امروزه یکی از دغدغههای مراجعهکنندگان درباره هزینه است، نمیتوان پیش از انجام کار مبلغی برای آن تعیین کردد؛ چراکه هزینه پرداختی به عواملی چون تجهیزات به کار گرفته، مدت زمان درمان، آمادهسازی پیش از شروع ارتودنسی و… وابسته است.
- چه سنی برای انجام ارتودنسی مناسب است؟
بنابر توصیههای تمامی دندانپزشکان، مناسبترین زمان برای انجام ارتودنسی، مربوط به سنین ۸ الی ۱۲ سالگی است؛ چراکه در این زمان فک بالا و پایین و همین طور دندانها دارای شکلی دائمی نبوده و میتوان به راحتی فرم آنها و همچنین میزان هماهنگی آنها را اصلاح نمود.
- آیا کشیدن دندان حین انجام ارتودنسی اجباری است؟
در بسیاری از مواقع به دلیل وجود ناهماهنگی میان فک و دندانها، نیاز است پیش از شروع روند درمانی ارتودنسی یک یا چند دندان کشیده شود؛ اما امروزه با پیشرفت در این حوزه الزاماً نیاز به کشیدن دندان نبوده و میتوان با استفاده از روشهای جایگزین این معضل را برطرف کرد.
- آیا انجام ارتودنسی با درد همراه است؟
افراد متعددی نسبت به وجود درد حین انجام ارتودنسی واهمه دارند. لازم به ذکر است میزان درد این روش درمانی کاملاً قابل تحمل بوده و صرفاً نیاز است پس از نصب براکت، حین خوردن غذا و نوشیدنی کمی دقت به خرج دهید.