باندینگ دندان
شاید با نگاه کردن در آینه احساس کنید که دندانهای شما دچار ترک خوردگی یا تغییر رنگ شدهاند و به دنبال روشی موثر برای رفع آنها باشید. باندینگ دندان در واقع یک شیوه سریع و غیرتهاجمی در راستای بهبود ظاهر دندانها به حساب میآید که به کمک آن میتوان عیوب دندان را برطرف کرد. داشتن لبخندی زیبا، علاوهبر اینکه چهره فرد را زیباتر نشان میدهد، باعث میشود که شخص به هنگام برقراری روابط اجتماعی، موفقتر عمل کند. پیش از اینکه برای انجام باندینگ اقدام نمایید، بهتر است توسط دندانپزشک معاینه شوید تا مشخص شود که آیا کاندیدای مناسبی برای انجام آن به حساب میآیید یا خیر.
باندینگ درمان؛ راهی برای ترمیم دندان ها
باندینگ دندان در واقع یکی از شیوههای ترمیمی در حیطه دندانپزشکی به حساب میآید. در انجام این شیوه درمانی، از مواد رزین پلاستیکی یا به عبارتی دیگر از کامپوزیت دندان کمک گرفته میشود. این مواد از میزان مقاومت و ماندگاری بالایی برخوردار است و رنگ آن با رنگ دندان اصلی شخص مطاقبت دارد. در این شیوه درمانی، با پرداخت هزینه پایینی میتوانید یک لبخند متفاوت را برای خود رقم بزنید. علتهای زیادی را میتوان برای اثبات اینکه باندینگ دندان یکی از رایجترین شیوههای درمانی به حساب میآید، بیان کرد.
از آنجایی که این شیوه درمانی صرفه اقتصادی دارد، انجام آن به شخص کمک میکند تا با پرداخت هزینهای پایین، طرح لبخند زیبایی را برای خود رقم بزند. نتایج حاصل شده از این شیوه درمانی بسیار سریع هستند و برای دیدن نتایج شخص مجبور نیست که چند هفته صبر کند؛ بلکه پس از اینکه جلسه به اتمام رسید، شخص میتواند شاهد رسیدن به نتایج مورد نظر باشد.
در این شیوه درمانی برعکس دیگر شیوههای درمانی همچون روکشگذاری، شما مجبور نیستید که چندین مرحله را تا رسیدن به نتیجه دلخواه پشت سر بگذارید. به عبارتی دیگر، شما مراجعات کمتری به دندانپزشک خواهید داشت و همین مورد یک امتیاز بزرگ محسوب میشود. با انجام باندینگ دردی را احساس نخواهید کرد و تنها زمانی امکان دارد متوجه کمی درد شوید که سوراخهای پوسیدگی دندان پر شوند. البته این درد کوچک نیز به کمک داروی بیحسی قابل حل است. برای انجام این شیوه درمانی ضرورتی برای آمادهسازی پیشرفته دیده نمیشود و دندانپزشک به شکل مستقیم اصلاح و ترمیم دندان را آغاز میکند.
کاندیدای مناسب باندینگ دندان
در حالت کلی، در صورتی که از لحاظ سلامت عمومی و سلامت دهان و دندان در وضعیت خوبی به سر میبرید، عموما کاندیدای مناسبی برای انجام باندینگ دندان نیز به حساب میآیید. اگر شما واجد شرایط استفاده از ونیرهای سرامیکی هستید، پس بیشک انجام باندینگ دندان برای شما امکانپذیر است. با این وجود، در شرایطی که شخص با مسائلی همچون بیماریهای لثه یا پوسیدگی مواجه باشد، امکان دارد که مجبور شود پیش از اقدام برای انجام باندینگ،این مسائل را برطرف کند و درمان صورت بگیرد. باندینگ تحت شرایط زیر امکان دارد که گزینه ایدهآلی برای شما به حساب آید:
- زمانی که شخص به دنبال یک شیوه درمانی قابل برگشت میگردد.
بسیاری از بیماران برای انجام باندیدنگ دندان به تردید میافتند؛ چراکه برای انجام ونیرهای سرامیکی شخص مجبور است که لایه نازکی از مینای دندان را پیش از نصب ونیرها بردارد. از طرفی دیگر، برداشتن دوباره لایه دندان ممنوع است و دندانپزشک این کار را انجام نمیدهد. این در حالی است که برای انجام باندینگ دندان، دندانپزشک تغییری در ساختار طبیعی دندان ایجاد نمیکند. از این رو، این روش را میتوان یک شیوه قابل برگشت دانست.
- زمانی که در انجام روشهای درمانی، هزینه در اولویت شخص قرار دارد و فرد به دنبال روشی ارزان میگردد.
اگرچه که ظاهر دندانهای شما بعد از به پایان رسیدن باندینگ دندان در مقایسه با ونیرهای سرامیکی کمتر طبیعی به نظر میرسد؛ اما برای انجام این شیوه درمانی هزینه کمتری را متحمل خواهید شد. البته این مورد دلیل نمیشود که نتایج حاصل شده از باندینگ مورد تایید شما واقع نشود. تنها مسئله این است که موادی نیمه شفاف مشابه سرامیک و مینای طبیعی دندان در این روش درمانی به کار گرفته نمیشود.
- زمانی که شخص قصد دارد پیش از استفاده از ونیرهای دندانی، یک لبخند متفاوت را امتحان کند.
بعضی از اشخاص مایل هستند که پیش از انجام یک روش درمانی غیرقابل برگشت، روشی را امتحان کنند که بتوانند به کمک آن یک طرح لبخند جدید را به مدت چند سال تجربه نمایند. باندینگ دندان این شرایط برای شخص فراهم میکند.
پیشنهاد مطالعه: کامپوزیت دندان برای چه کسانی مناسب است؟ اگر این شرایط را ندارید کامپوزیت نکنید.
چرا از باندینگ دندان استفاده کنیم؟
باندینگ دندان یکی از درمانهای ترمیمی رایج در حیطه دندانپزشکی به شمار میرود که کاربردهای زیاد آن سبب شده است که امروزه طرفداران بسیاری داشته باشد. اگرچه که این شیوه درمانی به نسبت سایر روشها از میزان ماندگاری کمتری برخوردار است؛ اما از طرفی دیگر هزینه کمتری را برای شخص در پی دارد. باندینگ دندان بیشتر در مواردی بهکارگرفته میشود که دندان شخص دارای عیوبی جزئی است و این روش نمیتواند مشکلات اساسی دندان را برطرف سازد. درمان پوسیدگی دندان، ترکخوردگی و شکستگی آن از جمله موارد استفاده از باندینگ به حساب میآیند. موارد زیر نیز اشاره به کاربردهای آن دارند:
- بلندتر کردن طول دندان
- ایجاد تغییر در ظاهر دندانها
- بستن فاصله و شکاف میان دندانها
- درمان تغییر رنگ دندانها
- درمان پوسیدگی دندان
- درمان ترکخوردگی و شکستگی دندان
- جایگزینی خوب برای دندانهایی که با مواد آمالگام پرشدهاند.
- مراقبت از قسمتی از ریشه دندان که به علت تحلیل لثه نمایان شده است.
بیشتر بخوانید: کاربرد کامپوزیت دندان؛ آیا از کاربردهای کامپوزیت اطلاع دارید؟
انواع روش درمان با باندینگ
در شیوه باندینگ دندان لازم نیست که دندانپزشک دندان فرد را از پیش آماده کند یا اینکه آمادهسازی به مقدار کم صورت میگیرد. به همین علت، تنها زمانی ماده بیحسی بهکارگرفته میشود که دندانپزشک قصد داشته باشد به کمک کامپوزیت پوسیدگی دندان شخص را پر کند. از این رو، ابتدا رنگ دندانهای شما مورد بررسی قرار میگیرد و سپس کامپوزیتی انتخاب میشود که رنگ آن با رنگ اصلی دندانهای شخص مطاقبت دارد. درمان به شیوه باندینگ به دو صورت انجام میشود. انواع روشهای آن شامل دو مدل باندینگ کامپوزیت مستقیم و چسبنده میشوند.
باندینگ کامپوزیت چسبنده
در این مدل از باندینگ، در واقع ماده کامپوزیت در طول ترمیم به یک دندان اتصال پیدا میکند. این شیوه درمانی عموما در جهت زیباسازی دندان، نصب روکش، لمینت دندان و بریج بهکار گرفته میشود. به این شکل، دندانپزشک بعد از اینکه رنگ مناسب باندینگ را انتخاب کرد، سطح دندان را به کمک یک محلول اسیدی خوب تاحدودی زبر میسازد. پس از آن، محلول رزین کامپوزیت روی دندانهای شخص نصب میگردد.
دندانپزشک ماده کامپوزیت را روی دندانها فرم میدهد. برای سفت کردن این ماده، از یک پرتو مخصوص کمک گرفته میشود. این پروسه تا زمانی ادامه پیدا میکند که ظاهر نهایی دندان شخص به خوبی فرمدهی شود. در پایان کار دندانپزشک اقدام به صیقل زدن ماده میکند تا دندان ترمیم شده در وضعیتی هم سطح با سایر دندانها قرار بگیرد و دندان شخص ظاهری طبیعی داشته باشد.
باندینگ کامپوزیت مستقیم
باندینگ کامپوزیت مستقیم در واقع به روشی گفته میشود که در طی آن ماده کامپوزیتی به رنگ سفید یا رنگی مشابه دندان طبیعی فرد دیده میشود. موارد استفاده از باندینگ کامپوزیت مستقیم دندان شامل پر کردن پوسیدگی، ترمیم تراشیدگی یا ترکخوردگی، رفع فاصله میان دندانها و همچنین ترمیم لبههای دچار خوردگی دندانها است. در این روش، ماده کامپوزیت به شکل مستقیم روی دندان شخص گذاشته میشود. در این شرایط، کمترین میزان تهاجم به دندان شخص وارد شده و شاهد اصلاح طرح لبخند فرد هستیم. در اصطلاح تخصصی از این شیوه تحت عنوان باندینگ مستقیم دندان یاد میشود؛ اما در اغلب موارد، به این روش به صورت متخصر باندینگ گفته میشود.
مراحل اتصال باندینگ به دندان
به ازای هر دندان سی تا شصت دقیقه زمان میبرد تا باندینگ انجام شود. پیش از اقدام برای انجام باندینگ دندان، بهتر است که با مراحل آن آشنا شوید. اول از همه برای انجام باندینگ، شما باید توسط دندانپزشک معاینه شوید تا مشخص شود که آیا کاندیدای مناسبی برای انجام باندینگ دندان هستید یا خیر. در قدم دوم باید رنگ رزین کامپوزیت انتخاب شود. دندانپزشک از یک راهنما کمک میگیرد تا رنگ ماده رزین کامپوزیت را انتخاب کند. تناسبی باید میان رنگ این ماده با رنگ طبیعی دندانهای شخص دیده شود.
در قدم سوم دندانپزشک اقدامات لازم برای آمادهسازی دندانها را انجام میدهد. در این مرحله، سطح دندانهای شما رو به زبری میرود و مایعی برای فرمدهی آن بهکار گرفته میشود. این مرحله به این منظور انجام شده که مواد باندینگ به دندان به دندان شخص بچسبد. در قدم بعد، مواد رزین کامپوزیت اعمال میشود. در طی این مرحله، مواد رزین روی بخش از پیش مشخص شده دندان قرار میگیرد. سپس قالبگیری صورت گرفته و مواد کامپوزیت روی دندان به حالت دلخواه شکل داده میشوند.
در قدم پنجم نوبت به تثبیت مواد میرسد. در طی این مرحله، با کمک یک نور مخصوص ماده رزین کامپوزیت سفت و محکم میشود و به این صورت ماده به خوبی به سطح دندان اتصال پیدا میکند. دندانپزشک در مرحله پایانی به دندانهای شخص جلا میدهد. در این مرحله، تنظیمات نهایی صورت میگیرد و دندان شخص به صورت طبیعی براق خواهد شد.
نحوه مراقبت از باندینگ دندان
شخص پس از انجام باندینگ دندان باید به نکات مراقبتی توجه داشته باشد و آنها را رعایت کند. مراقبت از دندانهای باندینگ شده تفاوت چندانی با چگونگی نگهداری از دندانهای سالم ندارد. با رعایت نکات مراقبتی فرد میتواند به صورت طولانی مدت از مزایای داشتن یک طرح لبخند زیبا بهرهمند شود. برای مراقبت از دندانها، شخص باید به بهداشت فردی خود توجه داشته باشد و دندانها را حداقل روزی دو دفعه در روز شستوشو دهد. همچنین استفاده از مسواک و خمیردندان به همراه نخ دندان الزامی است.
توجه داشته باشید که ماده رزین کامپوزیت امکان دارد به رنگ مواد غذایی مصرفی شما بیرون آید؛ از این رو، ترجیحا شخص نباید به مقدار زیاد از قهوه و چای مصرف داشته باشد. شخص در روزهای اولیه کامپوزیت نباید از سیگار استفاده کند. اگر در دوران پس از انجام بایندینگ دندان متوجه شدید که دندان شما دچار لبپریدگی یا شکستگی شده است، باید این مسئله را با دندانپزشک خود در میان بگذارید. برای مراقبت از دندانها باید به صورت منظم جهت انجام چکاپ به دندانپزشک مراجعه کنید.
از آنجایی که مواد کامپوزیت رزین به نسبت دندانهای اصلی فرد از دوام پایینتری برخوردار است، جویدن اجسام سخت با دندان باید با احتیاط انجام شود. برای نمونه شخصی که برای باندینگ اقدام کرده است، باید از جویدن زیاد ناخنها، یخ، مداد و امثال آن اجتناب نماید. بهتر است از خمیردندانهای قوی استفاده نکنید؛ چراکه این مدل از خمیردندانها شفافیت کامپوزیتها را از بین میبرد و همین مسئله احتمال ایجاد لکه روی دندانها را بالا خواهد برد. در صورتی که به هنگام نخ دندان کشیدن متوجه شدید که کامپوزیت شما زبر شده است، باید این مسئله را سریعا با دندانپزشک خود در میان بگذارید.
باندینگ دندان چه مزایا و معایبی دارد؟
مزیتهای بسیار زیاد باندینگ دندان سبب شده است که این شیوه درمانی بسیار مورد استفاده قرار بگیرد. پیش از اقدام برای انجام باندینگ دندان بهتر است که با مزیتها و معایب آنها آشنا شوید. نصب آسان، برطرف کردن مشکلات پوسیدگی دندان، هزینه پایین درمان، قابلیت ترمیم و… از جمله مزیتهای باندینگ دندان به حساب میآیند. در حالت کلی، مزیتهای باندینگ دندان شامل موارد زیر میشود:
- نصب آسان
- برطرف کردن مشکلات پوسیدگی دندان
- بازسازی دندانهای ترکخورده و شکسته شده
- ترمیم و اصلاح دندانهای تغییر رنگ پیدا کرده
- امکان از میان بردن فاصلههای بین دندانی
- امکان افزایش قد دندان
- امکان ایجاد تغییر در شکل ظاهری دندان
- در صورتی که دندانهای شخص با ماده آمالگام پرشده باشند، باندینگ دندان گزینه خوبی برای جایگزینی به حساب میآید.
- روش باندینگ از ریشه دندانهایی که به واسطه تحلیل رفتن لثه نمایان شدهاند، مراقبت میکند.
- دارای هزینه بسیار پایینتر به نسبت سایر روشها
- دارای قابلیت بازسازی و ترمیم تنها طی یک جلسه
- برطرف کردن مشکلات ظاهری دندان
- رفع لکههای دندان
- مستحکمسازی دندانها
- محافظت از مینای دندان
- قابلیت ترمیم دوباره
- نیاز نداشتن به بیحسی در طول پروسه
این روش درمانی در کنار مزیتهای بسیار خود، معایبی را نیز به دنبال دارد. پیش از اقدام برای انجام آن بهتر است با معایب آن نیز آشنا شوید. نداشتن دوام بالا، طول عمر پایین، رنگپذیری و… از جمله معایب باندینگ دندان به حساب میآیند. در حالت کلی، موارد زیر اشاره به معایب استفاده از باندینگ دندان دارد:
- روش باندینگ دندان در مقایسه با سایر شیوههای از امکان رنگپذیری بالاتری برخوردار است.
- این شیوه درمانی به نسبت سایر روشها از دوام و ماندگاری کمتری برخوردار است.
- امکان آسیبپذیری بالاتر
- این شیوه درمانی امکان دارد که در برخی از افراد سبب بروز آلرژیک و حساسیت شود.
- در بعضی مواقع امکان دارد که پس از انجام ترمیم شاهد تیز شدن لبههای دندان باشیم و همین مسئله فرایند غذا خوردن و جویدن را سخت میکند.
- اگر از کامپوزیت دندان به شیوهای صحیح مراقبت و نگهداری نشود، ممکن است از دندان جدا شده و دوباره مجبور شوید برای ترمیم آن اقدام کنید.
مدت زمان ماندگاری باندینگ
میزان دوام و ماندگاری باندینگ دندان بسته به اینکه شخص چقدر به نکات مراقبتی توجه دارد و بهداشت دهانی را رعایت میکند، متفاوت است. حداکثر مدت زمان دوام و ماندگاری باندینگ دندان بین پنج تا ده سال تخمین زده میشود. بعد از گذشت این مدت احتمالا شخص باید برای ترمیم یا جایگزین باندینگ دندان اقدام کند. این روش به نسبت ونیر از دوام و طول عمر کمتری برخوردار است.
برای اینکه میزان دوام و ماندگاری باندینگ دندان خود را افزایش دهید، میبایست رعایت نکات مراقبتی را در اولویت زندگی خود قرار دهید. لازم به ذکر است که کامپوزیت رزین به نسبت مینای طبیعی دندان استحکام کمتری دارد. به همین علت عمل جویدن غذا باید به درستی انجام شود و عادات نادرستی همچون دندان قروچه باید کنار گذاشته شوند تا به باندینگ دندان آسیبی وارد نشود. اگر به نکات مراقبتی توجه نداشته باشید، علاوهبر اینکه از طول عمر باندینگ دندان شخص کاسته میشود، فرد مجبور به ترمیم و تکرار این روش خواهد شد.
هزینه باندینگ دندان چقدر است؟
باندینگ دندان یکی از روشهای ترمیمی برای درمان عیوب دندان به شمار میرود که به نسبت سایر شیوههای درمانی هزینه کمتری را در پی دارد. اگر پیش از اقدام به انجام باندینگ دندان مایل هستید که هزینه آن را بدانید، میبایست جهت انجام معاینه به کلینیک مراجعه کنید؛ چراکه تنها دندانپزشک میتواند با انجام معاینه هزینه احتمالی را پیشبینی کند. رقم مشخصی را نمیتوان به عنوان هزینه نهایی باندینگ دندان تعیین کرد؛ زیرا عوامل بسیاری در تعیین هزینه نهایی آن نقش دارند. شرایط دندان، تعداد دندانهای باندینگ شده، درمانهای اضافی در صورت نیاز، دستمزد دندانپزشک متخصص و… از جمله عوامل اثرگذار روی هزینه نهایی به شمار میروند.
از آنجایی که امکان دارد خدمات بیمه قسمتی از هزینههای درمان شما را متقبل شود، پس بهتر است پیش از هر اقدامی، این مسئله را با کارشناسان بیمه در میان بگذارید. برای اطلاع یافتن از هزینه دقیق باندینگ شخص باید حتما به کلینیک مراجعه نماید. بدین ترتیب توسط دندانپزشک معاینه میشود تا مشخص گردد که دندان شخص در چه وضعیتی قرار داشته و به چه خدماتی نیاز دارد.
سخن پایانی
امروزه با وجود پیشرفت علم همه افراد میتوانند از مزیتهای داشتن یک طرح لبخند زیبا بهرهمند شوند. شاید برایتان سوال پیش بیاید که با وجود داشتن دندانهایی ترک خورده و رنگی، این امر چطور ممکن است؟ روشهای متنوعی برای رفع عیوب دندانی وجود دارد و یکی از کم هزینهترین شیوههای درمانی را میتوان انجام باندینگ دانست. این روش درمانی، به دو شکل مستقیم و چسبنده انجام میشود. باندینگ در کنار رفع عیوب دندانی، زیبایی را به چهره شما بازمیگرداند.
سوالات متداول
1. انجام باندینگ دندان چقدر هزینه دارد؟
برای انجام باندینگ دندان هزینه زیادی را متحمل نخواهید شد. هزینه نهایی این روش براساس عوامل بسیاری همچون تعداد دندانها، وضعیت دندان و دستمزد دندانپزشک تعیین میشود. برای اطلاع یافتن از هزینه نهایی باندینگ دندان شخص باید حتما به کلینیک مراجعه کرده و توسط دندانپزشک معاینه شود.
2. آیا باندینگ دندان روشی دائمی به حساب می آید؟
خیر؛ در طول پروسه باندینگ، مینای دندان برداشته نمیشود و امکان برداشت باندینگ دندان در هر زمانی وجود دارد. برداشتن باندینگ دندان امکان دارد که به ریشه دندان آسیب وارد کند. به همین علت این پروسه به کمک لیزر صورت میگیرد.
3. چه افرادی کاندیدای مناسبی برای انجام باندینگ دندان به حساب می آیند؟
دندانهای شکسته یا لب پرشده به کمک روش باندینگ دندان قابل ترمیم هستند. این روش درمانی کمک میکند تا طول دندانهای کوتاه افزایش پیدا کند. باندینگ دندان همچنین جایگزین خوبی برای ارتودنسی در راستای برطرف کردن فاصله میان دندانها به حساب میآید.
4. پروسه باندینگ دندان چقدر زمان می برد؟
این شیوه درمانی در اصل برای درمانهای جزئی کاربرد دارد و همین مورد به دندانپزشک این امکان را میدهد که همه مشکلات دندان را تنها طی یک جلسه به پایان برساند. مدت زمان پروسه برای هر شخص متفاوت است و به مشکلات دندانی شما بستگی دارد. کافی است یک بار به کلینیک مراجعه کنید و توسط دندانپزشک معاینه شود تا مدت زمان دقیق آن را دندانپزشک برای شما مشخص کند.
5. مدت زمان ماندگاری باندینگ دندان چقدر است؟
در حالت کلی، باندینگ بین پنج تا ده سال دوام دارد. البته حواستان به این نکته نیز باشد که عوامل زیادی میزان ماندگاری باندینگ را تحت تاثیر قرار میدهند. عادات دهانی و شیوه غذا خوردن فرد نمونههایی از آن هستند. به همان میزان که نکات مراقبتی بیشتر رعایت شود، میزان ماندگاری باندینگ نیز افزایش پیدا میکند.