کاربرد کامپوزیت دندان
کاربرد کامپوزیت دندان چیست؟ علم دندانپزشکی خدمات و نوآوریهای جدید زیادی به مراجعین و در کل به بشریت داده است. اصلاح طرح لبخند یکی از موضوعاتی است که امروزه در بین افراد از محبوبیت زیادی برخوردار است. کامپوزیت دندان نیز مانند دیگر روشهای درمانی و زیبایی کاربردهای بسیاری دارد. کامپوزیت دندان در چه مواردی بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد؟ هزینه درمان به طور متوسط چقدر است و به چه عواملی بستگی دارد؟ انجام کامپوزیت چه مراحلی دارد؟ میزان ماندگاری آن تحت تأثیر چه عواملی است؟ آیا کامپوزیت میتواند عوارض و مشکلاتی را برای افراد به وجود آورد؟ دانستن این سوالات میتواند تصمیمگیری را برای شما آسانتر کند.
کامپوزیت دندان؛ خالق لبخندی زیبا
لبخند زیبا همواره یکی از فاکتورهای بسیار مهم در زیبایی و جذابیت هر شخصی به حساب میآید. سفیدی و درخشندگی و سلامت دندانها ضامن زیبایی لبخند هستند، بنابراین باید قدر این نعمت خدادای را همیشه بدانید. روشهای زیبایی و ترمیم دندان در گذشته به اندازه امروزه نبوده و حال این قدرت وجود دارد تا از بهترین راههای درمانی برای داشتن یک دندان زیبا استفاده کنید. کامپوزیت دندان نیز از پرکاربردترین و محبوبترین این راهها به شمار میرود. زمانی که از کامپوزیت دندان استفاده میکنید دندانهای خوش فرم و مرتبی پیدا خواهید کرد که در عین سفیدی رنگ بسیار طبیعی و نرمالی نیز دارد. افزایش آگاهی و اطلاعات درباره کامپوزیت اولین قدم برای اقدام به انجام آن است، زیرا دانستن مزیت و کاربردهای آن اشتیاق به انجام را بیشتر میکند. کامپوزیت دندان در علم دندانپزشکی علاوه بر جنبه درمانی و ترمیمی برای زیبایی و خلق یک لبخند جذاب نیز کاربرد دارد.
رنگ کامپوزیت بسیار شبیه دندانهای طبیعی بوده و از همین رو علاقهمندان زیادی را به سمت خود جلب کرده است. امروزه افراد به زیبایی و داشتن چهره جذاب بسیار توجه میکنند، کامپوزیت دندان نیز دقیقاً در ایجاد زیبایی و رفع نامنظمیهای دندان و بد فرمی آن کمک میکند. یکی از درمانهایی که برای اصلاح طرح لبخند نیز انجام میشود، کامپوزیت دندان است. حال باید بدانیم کامپوزیت دندان چیست و چگونه انجام میشود؟ این روش اصلاح طرح لبخند، روی دندانهای فرد و به صورت لایهای بسیار نازک و از جنس کامپوزیت ونیر، همرنگ با دندانهای طبیعی قابل نصب است. کامپوزیت دندان به صورت یک طیف رنگی است که بر اساس رنگ دندانهای طبیعی از یکی از آنها استفاده میشود. ماده آن در ابتدا خمیری و انعطافپذیر بوده و به صورت آماده وجود دارد.
مهم ترین کاربرد کامپوزیت دندان
مهمترین کاربرد کامپوزیت دندان از بین بردن زردی دندان، نامرتبی، رفع بد شکلی، شکستگی و پریدگی لبه دندان و… است. مراجعه به یک متخصص ماهر و با سابقه میتواند تمامی این عیوب را با استفاده از روشها و مواد خوب برطرف نماید. پوسیدگی دندان ابتدا گرفته شده و سپس برای پر کردن فضاهای خالی از کامپوزیت استفاده میکنند. برخی از مراجعین شاید تنها برای رنگ زرد دندان خود به دنبال انجام کامپوزیت دندان باشند و هیچ مشکلی در ناهماهنگی دندان خود نداشته باشند. ونیر کامپوزیتی از جمله مواد بسیار مرغوبی است که بیشتر برای دندانهای جلویی به کار برده میشود.
انتخاب بهترین روش و یا حتی رنگ کامپوزیت را از دندانپزشک مربوطه سوال کنید یا به او بسپارید تا بهترین تصمیم را برای شما بگیرد. کامپوزیت دندان برای کسانی که هنگام لبخند زدن بیش از حد لثههایشان نمایان میشود نیز گزینه بسیار مناسبی است زیرا با بیشتر کردن ارتفاع دندانها این موضوع قابل حل است. تنها در صورتی میتوان برای برطرف کردن لبخند لثهای از کامپوزیت دندان استفاده کرد که علت آن کوتاهی لبها نباشد در آن صورت باید از روشهای درمانی دیگر استفاده نمود. هزینه و عوارض کامپوزیت دندان در مقایسه با دیگر روشهای درمانی و زیبایی بسیار کم است.
سفید کردن دندان در گذشته کار بسیار دشواری بوده و با روکش کردن دندان قسمت زیادی از آن را باید میتراشیدند. کامپوزیت یکی از روشهای بسیار خوب برای پوشاندن عیبهای دندان و سفید کردن آن است چرا که بدون تراشیدن و تنها با چسباندن روی دندانها انجام میشود. همچنین هر یک از مراحل ساخت آن در خارج از مطب و بدون نیاز به لابراتوار انجام خواهد شد؛ بنابراین کار تطابق رنگ دندان با کامپوزیت بیشتر است. کامپوزیت دندان برای افرادی که سن پایینی داشته و دندانهای به هم چسبیده دارند بهترین گزینه خواهد بود.
برداشتن سریع کامپوزیت در صورت نارضایتی یا احساس پشیمانی در بیمار در کمترین زمان و به راحتی امکانپذیر است و میتوان به جای کامپوزیت از لمینت نیز استفاده کرد. زمانی که دندانها به حدی نامرتب باشند که با کامپوزیت پوشش داده نشود ابتدا باید از ارتودنسی و سپس کامپوزیت را برای ترمیم و زیبایی دندان بهره برد.
پیشنهاد مطالعه:
مراحل انجام کامپوزیت دندان
مشاوره با یک متخصص خوب و با تجربه برای اینکه بدانید آیا برای انجام کامپوزیت دندان مناسب هستید یا خیر بهترین راه و اولین مرحله است. دندانپزشک در جلسه اول وجود و یا عدم وجود مشکلاتی همچون بیماری لثه، داشتن التهاب و یا دیگر مشکلات احتمالی را بررسی و رفع میکند. همچنین متخصص مورد نظر درباره نوع رنگ کامپوزیت متناسب با دندان و نوع آن با بیمار صحبت خواهد کرد. لازم به ذکر است که اگر بیمار خواستار سفیدی بیشتر دندان است باید پیش از کامپوزیت از روشهای دیگر اقدام به سفید کردن نماید. بنابراین این روش برای کسانی خواهد بود که میخواهند رنگ دندانهایشان سفیدتر از دندانهای طبیعی آنها باشد.
زمانی که برای درمان از کامپوزیت استفاده میشود برای جلوگیری از رسیدن رطوبت اضافی به دندان به کمک یک سد دندانهای تحت درمان جدا خواهد شد. علاوه بر آن دندانپزشک برای چسبیدن سفتتر کامپوزیت به دندان از اسید استفاده میکند که این کار باعث میشود زرین کامپوزیت به طور موثرتر عمل کند. دندانپزشک میتواند با این کار برای قرار دادن کامپوزیت در چند لایه، روی دندانهای آماده چسب را قرار دهد. سپس برای مراحل بعدی ماده خمیری شکل کامپوزیت بر روی سطح بیرونی دندان قرار گرفته و فرم آن را به خود میگیرد.
توسط موجهای مشخصی نیز برای نهایی و سفت کردن مواد بر روی دندانها استفاده میشود تا مشکلات ظاهر دندان به مرور برطرف شوند. هر چند کامپوزیت دندان لایه بسیار نازکی بر روی دندان است اما باز هم برای جلوگیری از ضخامت دندانها سطح بیرونی دندان مقداری تراشیده خواهد شد. کامپوزیت دندان از جمله روشهایی است که در بیشتر مواقع به تراشیدن دندان نیاز نبوده و با بسیار کم احتیاج است. مراحل کامپوزیت دندان بسیار کم و این امکان وجود دارد که طی یک جلسه به اتمام برسد. محکم و باند شدن کامپوزیت به دندانها، استحکام و ماندگاری بالای آن را نشان میدهد. همچنین میتوان با مراقبت کردن و رعایت برخی نکات از برگشتن یا شکستن کامپوزیت جلوگیری و ماندگاری آن را بیشتر کرد.
مزایای کامپوزیت دندان را بشناسید
کاربرد کامپوزیت دندان چیست؟ کامپوزیت دندان همان طور که شنیده یا دیدهاید از روشهای بسیار محبوب در بین بیمارانی است که برای رفع مشکلات دندانی به دندانپزشک مراجعه میکنند. حال برای روشنتر شدن فواید آن برخی از مزیتهای کامپوزیت دندان را شرح میدهیم:
- حداقلترین تغییر در ساختار دندانها
احتیاجی نیست که در ساختار دندانهایی که کامپوزیت میشوند، تغییر و تحولات زیادی انجام گردد زیرا از آن به عنوان یک روکش یاد میکنند. همچنین برای نصب کامپوزیت به آمادهسازی زیادی احتیاج ندارد. علاوه بر این موارد هیچ گونه ضرری به ریشه، عاج یا مینای دندان وارد نمیشود.
- مقرون به صرفه بودن آن
هزینه کلی کامپوزیت دندان به گونهای است که هر فردی با هر سطح از درآمد امکان استفاده از آن را خواهد داشت.
- ماندگاری و طول عمر بالا
استحکام و ماندگاری زیاد از دیگر مزیتهای کامپوزیت دندان به شمار میرود. چنانچه اگر مراقبت از دندانها به بهترین شکل انجام شود، میزان ماندگاری کامپوزیت به بیش از 10 سال میرسد. مسواکزدن و نخ دندان کشیدن به صورت مداوم و با مسواک مخصوص و رعایت بهداشت، بهترین راهکارها برای افزایش ماندگاری کامپوزیت محسوب میشوند.
- آسان بودن مراحل درمان با کامپوزیت
هیچ خونریزی در انجام این درمان وجود نداشته و دندانپزشک میتواند کار خود را بسیار آسان و راحت انجام دهد. همچنین کامپوزیت دندان نیازی به بیهوشی و بیحسی ندارد.
- کوتاه بودن پروسه درمان
کامپوزیت دندان در صورت نبودن هیچ گونه عوارض جانبی در بیشتر مواقع یک جلسه بیشتر طول نمیکشد. بنابراین مدت زمان بسیار کم درمان، این روش را از محبوبیت بالایی برخوردار کرده است.
- امکانپذیر بودن تعویض و یا اصلاح
اگر هر گونه کم و کسری یا جدا شدن لایههای کامپوزیت از دندان اتفاق بیفتد، جای هیچ نگرانی نبوده و میتوان به راحتی آن را تعویض یا ترمیم کرد.
معایب کامپوزیت دندان کدامند؟
با تمام این مزیتها احتمال از بین رفتن و یا تغییر رنگ در کامپوزیت دندان نیز بسیار وجود دارد. چنانچه سطح دندانها قبل از انجام کامپوزیت تراشیده نشود، دندانها بسیار برجسته به نظر میرسند. احتمال شکستن یا ترک خوردن در کامپوزیت دندان در مقایسه با لمینت بسیار بیشتر بوده، زیرا با کوچکترین ضربه و بیاحتیاطی میشکند. روند تعویض و یا ترمیم و اصلاح کامپوزیتها هر چند ماه یکبار باید انجام شود. کامپوزیت دندان به اندازه لمینت دندان نمیتواند باعث سفیدی دندان گردد اما میتوان با روشهای دیگر این کار را انجام داد.
علاوهبر این موارد در ابتدا پس از انجام کامپوزیت دندانها ممکن است، آنها به دما حساس باشند. همچنین در صورت عدم مراقبت درست و رعایت نکردن بهداشت نمیتوان از زرد شدن کامپوزیت جلوگیری به عمل آورد. معایب انجام کامپوزیت هر چند بسیار کم و محدود است اما باید آنها را در نظر بگیرید تا بتوانید بهترین تصمیم را اتخاذ نمایید.
کاندیدای مناسب کامپوزیت دندان
کاربرد کامپوزیت دندان چیست؟ اگرچه محدودیت زیادی برای انجام کامپوزیت دندان وجود ندارد اما برخی افراد برای انجام آن کاندیدهای بهتری محسوب میشوند که عبارتند از:
- کسانی که از دندانهای شکسته و یا ترک خورده برخوردارند: دندانهای لب پریده نه تنها میتوانند زیبایی انسان را خدشهدار کنند؛ بلکه محلی برای رشد باکتریها و میکروبها نیز ایجاد میکنند. بنابراین با انجام کامپوزیت دندان میتوان از پوسیده شدن جلوگیری و زیبایی آن را حفظ کرد.
- کسانی که دندانهایشان فاصله دارد: وراثت و دیگر عوامل میتوانند مسبب ایجاد فاصله بین دندانها شوند. بنابراین بیشتر افراد از این فاصله احساس نارضایتی میکنند و به دنبال رفع آن با روشهایی همچون کامپوزیت هستند.
- کسانی که دندانهای زرد و بد رنگ دارند: عواملی همچون؛ مصرف دخانیات، بالا رفتن سن، رعایت نکردن بهداشت و… میتوانند باعث بد رنگ و لکهدار شدن دندانها شوند. کامپوزیت دندان میتواند درخشندگی و زیبایی لبخند را به شما هدیه دهد.
- کسانی که دندانهای کوتاه و یا کوچک دارند: کامپوزیت دندان برای یکدست و یا بلند کردن برخی دندانهایی که نسبت به دیگر دندانها کوتاهتر یا کوچکتر هستند نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
- کسانی که دندانهای نامرتب و یا کج دارند: کسانی که دندانهای نامنظم دارند و میزان کجی آنها به صورت جزئی است میتوانند از کامپوزیت دندان استفاده کنند. لازم به ذکر است که اگر میزان نامرتبی دندانها بسیار زیاد باشد، کامپوزیت برای آنها کافی نبوده و باید از ارتودنسی کمک گرفت.
- کسانی که میخواهند دندانهای زیبا و درخشانتری داشته باشند: افراد زمانی که سنشان بالاتر میرود، تمایل دارند تا دندانهای زیباتری داشته باشند؛ بنابراین کامپوزیت یکی از راههایی است که به صورت کاملاً طبیعی لبخند را زیباتر میکند.
پیشنهاد مطالعه: کامپوزیت دندان برای چه کسانی مناسب است؟ اگر این شرایط را ندارید کامپوزیت نکنید.
کدام رنگ کامپوزیت مناسب تر است؟
کدام رنگ کامپوزیت دندان از همه مناسبتر است؟ سوالی است که تمامی مراجعین از متخصص مورد نظر خود میپرسند و اکثریت نیز انتخاب را به دندانپزشک میسپارند. رنگ طبیعی بهتر است یا رنگ روشن و کاملاً سفید؟ کامپوزیت بسیار سفید به صورت واضح به دیگران میفهماند که شما کامپوزیت انجام دادهاید و این موضوعی است که برخی افراد علاقه ندارند تا اطرافیان زیاد متوجه آن شوند. دندانپزشکان خود میتوانند به خوبی شما را در انتخاب مناسبترین رنگ راهنمایی کنند. بر این اساس رنگها را در چهار گروه A، B، Cو D قرار میدهند.
بنابراین رنگهای این گروهها؛ قهوهای رو به قرمز، قهوهای رو به زرد، خاکستری و خاکستری رو به قرمز هستند. همچنین هر گروه خود به تنهایی بر اساس نوع درجه روشنایی باز هم در چهار گروه جای میگیرند. انجام این دستهبندی میتواند کار انتخاب را برای دندانپزشک و بیمار آسانتر کند. رنگهای A1، A2 و B1 رنگهای بسیار روشن و به اصطلاح هالیوودی هستند. بنابراین مناسبترین رنگها بر اساس برخی ویژگیها از جمله رنگ پوست، دندان و نوع آن میتواند برای هر شخص گزینهای متفاوتی باشد.
مطلب مرتبط: تغییر رنگ کامپوزیت دندان؛ آیا رنگ کامپوزیت تغییر میکند؟ چگونه رنگ کامپوزیت را برگردانیم؟ راهنمای کامل را در لبخند درمان بخوانید.
مراقبت های پس از کامپوزیت را جدی بگیرید
مراقبت و نگهداری از دندانها پس از انجام کامپوزیت بسیار مهم و حتی بیشتر از قبل است. آیا مراقبت از کامپوزیت میتواند بر روی ماندگاری آن تاثیرگذار باشد؟ بله، کامپوزیت دندان حتی بیشتر از قبل نیاز به مراقبت داشته و باید نگهداری و محافظت از آن را جدی بگیرید. مراجعه به یک کلینیک معتبر و دندانپزشک ماهر به علاوه مواد مرغوبی که استفاده میشود، از جمله نگهداریها و مراقبتها قبل از انجام کامپوزیت هستند. همچنین بعد از آن چکاپ و بررسی وضعیت بیمار پیش از انجام کامپوزیت است که توسط متخصص مورد نظر انجام میشود.
انتخاب رنگ و نوع کامپوزیت نیز باید به خوبی و با سلیقه بیمار و تجربه دندانپزشک باشد. زمانی که مشکلاتی همچون لبپریدگی برای کامپوزیت به وجود آمد، در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کنید. حدالامکان از خوردن غذاها و خوراکیهای رنگی مانند سس قرمز خودداری و برای نوشیدن قهوه نیز از نی استفاده کنید. استفاده از مسواک مناسب و خمیر دندانی که باعث نرمی دندان نشود، برای سالم ماندن کامپوزیت بسیار با اهمیت است.
سدیم کربنات، جوش شیرین، فلوراید و… موادی هستند که در خمیر دندان نباید وجود داشته باشند زیرا سبب نرمی دندان و در نتیجه از بین رفتن کامپوزیت خواهند شد. استفاده یک الی دو مرتبه از نخ دندان نازک در طول روز یکی دیگر از راههای مراقبتی بعد از کامپوزیت است. نخ دندانهای ویژهای که نیاز به بالا و پایین کشیدن نداشته و خود به راحتی از بین دندانها عبور میکنند. لازم به یادآوری است که شستن دهان با محلول آب و نمک نیز در مراقبت از کامپوزیت بسیار موثر خواهد بود.
آیا کامپوزیت عوارض دارد؟
همان طور که گفته شد کامپوزیت دندان برای اصلاح طرح لبخند یکی از گزینههای مناسب بهشمار میرود اما احتمال ایجاد مشکل و عوارض نیز در این درمان وجود دارد. عوارض جزئی کامپوزیت دندانهای جلویی به طور طبیعی بعد از چند روز رفع خواهد شد. احساس درد، تورم لثهها، حساس شدن دندان از دیگر عوارضهایی هستند که ممکن است تا مدتها ادامه داشته باشند. سلامت دهان و دندان و سلامت عمومی بیمار عامل مدت زمان بهبود کامل کامپوزیت دندان محسوب میشوند.
چنانچه عوارض جانبی دندانهای پیشین اگر تا چند روز اول با مسکن قابل رفع نباشد نیاز به مراجعه به دندانپزشک و عکسبرداری با اشعه ایکس خواهد بود. زمانی که بیمار به هنگام جویدن غذا یا گاز گرفتن احساس درد و سوزش داشته باشد، برای برطرف کردن آن باید مشکل اصلی را رفع کند. بنابراین کامپوزیت دندان میتواند با عوارض و مشکلاتی همراه باشد که اکثر آنها در چند روز اول و با مصرف مسکنهای ساده قابل درمان هستند.
پیشنهاد مطالعه: آیا کامپوزیتها میتوانند باعث پوسیدگی دندانها شوند؟ بررسی كامل از شايعه تا واقعيت
عوارض بعد از کامپوزیت
زمانی که کامپوزیت دندان انجام میشود فرم و شکل دندانهای دچار تغییر خواهند شد؛ بنابراین این امکان وجود دارد که گاهی دندانها روی هم تطبیق نشوند. این عدم تطابق میتواند بر روی خندیدن، حرف زدن و یا غذا خوردن اثر بگذارد. گاهی انجام کامپوزیت با درد همراه است. درد و ناراحتی اگر از دو هفته بیشتر شود باید دنبال مسئله اصلیتر باشید. وجود پوسیدگیهای زیر دندان، عدم مراقبت درست از کامپوزیت، عدم فرمدهی مناسب خمیر کامپوزیت روی دندان، آسیب دیدن بافت، رشتههای عصبی، رگها به هنگام نصب کامپوزیت همگی سبب بروز درد میشوند. مصرف مسکن در روزهای اول تا زمانی که دهان به وجود کامپوزیت عادت کند، توصیه میگردد.
ممکن است هفتههای اول یا حتی یک ماه اول دندانهای فرد نسبت به گرما و سرما حساس شده و شرایط را کمی دشوار کنند. داشتن کمی ورم بعد از انجام کامپوزیت دندان تا چند روز اول امری طبیعی است اما هرگاه این التهاب ادامهدار شود باید به متخصص مراجعه کرد. بعد از انجام کامپوزیت دندان به دلایل گوناگون؛ عدم تطابق دندانها روی یکدیگر، رعایت نکردن بهداشت، بیماری لثه و لق شدن روکش امکان ایجاد بوی بد در دهان وجود دارد. بهطور کلی عوارض بعد از انجام کامپوزیت به شرح زیر هستند:
- درد و سوزش داشتن
- ایجاد بوی بد دهان
- حساس شدن دندانها
- تطابق نداشتن دندانها
- التهاب لثه
کلام آخر…
کاربرد کامپوزیت دندان چیست؟ خلق لبخندی زیبا امروزه با پیشرفت علم دندانپزشکی و وجود متخصصان ماهر و با تجربه کاری بسیار آسان است. دندانهای سالم و درخشان میتوانند نقش بسزایی در ایجاد یک طرح لبخند بینظیر داشته باشند. کامپوزیت دندان میتواند به ایجاد یک لبخند زیبا، برطرف کردن مشکلات جزئی همچون؛ لب پریدگی، شکستگی کمک کند. این روش در ابتدا به صورت ماده خمیری و انعطافپذیر است که این امکان را دارد به دندانها فرم خاصی دهد. همچنین برای انتخاب رنگ مناسب کامپوزیت فاکتورهایی همچون سن، رنگ چهره، سلیقه شخصی و در نهایت مشورت گرفتن از دندانپزشک را باید در نظر بگیرید.
سوالات متداول مراجعین
- آیا میتوان کامپوزیت را روی ایمپلنت نصب کرد؟
کامپوزیت دندان لایه بسیار نازکی است که اگر ایمپلنت دندان در شرایط مساعدی باشد میتوان بر روی آن را نصب کرد.
- کامپوزیت ونیر چگونه مورد استفاده قرار میگیرد؟
ابتدا کامپوزیت را به شکل خمیری در آورده و بعد از آن به صورت لایهای نازک بر روی دندانها قرار داده و به آن فرم میدهند. سپس برای محکم و فیکس کردن به آن امواج نوری میتابانند.
- مناسبترین رنگ کامپوزیت کدام است؟
بیشترین سوالی که مراجعین با آن روبهرو میشوند درباره رنگ مناسب کامپوزیت است. رنگ کامپوزیت در واقع سلیقهای و با توجه به عواملی همچون سن فرد، رنگ پوست، نوع دندان، جنسیت و تشخیص دندانپزشک تعیین میشود.
- آیا در دوران بارداری امکان انجام کامپوزیت دندان وجود دارد؟
کامپوزیت دندان هیچگونه آسیب و ضرری در دوران بارداری نداشته و حتی میتوان در صورت نبودن مشکلات دیگر در سه ماهه دوم نیز انجام داد.
- کامپوزیت دندان چه مدت ماندگاری دارد؟
در درجه اول انتخاب یک متخصص ماهر و استفاده از مواد مرغوب در ماندگاری بیشتر کامپوزیت میتواند موثر باشد، سپس برخی عوامل دیگر نیز در میزان ماندگاری آن میتوانند نقش داشته باشند. جنس دندان، رعایت بهداشت دهان و دندان، رژیم غذایی مناسب و… نمونههایی از این عوامل هستند.