آیا امکان تغییر رنگ کامپوزیت دندان وجود دارد؟
آیا امکان تغییر رنگ کامپوزیت دندان وجود دارد؟ آیا مدت زمان اندکی از قرار دادن کامپوزیت روی دندانهای شما گذشته و احساس میکنید که آنها تغییر رنگ دادهاند؟ آیا شما هم میخواهید از داشتن لبخند هالیوودی به دلیل دندانهای سفید و مرواریدی خود لذت ببرید؟ به نظر شما چگونه میتوان کامپوزیتهای تغییر رنگ داده شده را بدون تعویض به حالت اولیه بازگرداند؟
همانطور که میدانید انجام کامپوزیت به یکی از اقدامات پرطرفدار و رایج در دندانپزشکی زیبایی و ترمیمی تبدیل شده است. اصلاح طرح لبخند و رسیدن به لبخند هالیوودی از جمله دلایلی هستند که افراد در هر سنی را به سوی قرار دادن کامپوزیت روی دندانهایشان برای رفع ناهنجاری، نامرتبی، زردی و روشن شدن آنها نسبت به دندانهای طبیعی میکشاند. اگرچه کامپوزیتهای دندان معمولا مقاومت بسیار خوبی را از خود نشان میدهند؛ اما ممکن است در طول زمان به دلیل عوامل مختلف دچار تغییر رنگ شده و نارضایتی فرد را به همراه داشته باشند. از این رو لازم است برای آشنایی بیشتر با انجام کامپوزیت، از مواردی که موجب تغییر رنگ آنها شده و روشهای درمان آن اطلاعاتی کسب نمایید.
حتما بخوانید! کامپوزیت دندان؛ آشنایی کامل با کامپوزیت دندان؛ قیمت، انواع، مزایا و معایب کامپوزیت را در لبخند درمان بخوانید.
انتخاب رنگ کامپوزیت دندان
به جرأت میتوان گفت که یکی از سختترین مراحل انجام کامپوزیت، انتخاب رنگ کامپوزیتی است که تفاوت چندانی با دندانهای طبیعی نداشته و موجب زیبایی چهره شود. از این رو هنگامی که برای انجام کامپوزیت به کلینیکهای دندانپزشکی مراجعه میکنید، متخصص دندانپزشک زیبایی میبایست تمامی نکات و جوانب را بسته به دندانهای طبیعی شما و عواملی چون بزاق دهان و میزان رطوبت آن که بعدها موجب تغییر رنگ کامپوزیتها میشوند را بررسی کرده و سپس طبق چارت رنگ کامپوزیت دندان، رنگ مناسب را پیشنهاد دهد.
اگرچه بسیاری از افراد برای جذابیت بیشتر چهره خود به سراغ کامپوزیتهایی با رنگ بسیار سفیدتر از دندانهای طبیعی خود میروند؛ اما دیگر افراد ترجیح میدهند تا رنگ کامپوزیت تفاوت زیادی با دندانهای طبیعی نداشته و آنها را غیرطبیعی جلوه ندهد. البته ناگفته نماند که انتخاب رنگ کامپوزیت دندانهای تیره بسیار راحتتر از دندانهای سفید و روشن بوده و در اینجا است که نقش دندانپزشک پررنگتر میشود.
انواع رنگ کامپوزیت های دندان و پرطرفدارترین آن ها
در دندانپزشکی زیبایی و ترمیمی کامپوزیتها را براساس رنگ در دستههای مختلفی قرار میدهند که در هر دسته ۴ طیف رنگی از روشن به تیره وجود داشته و این امر انتخاب را برای بیمار و دندانپزشک آسانتر میسازد. اصولا کامپوزیتها براساس رنگ در دستهبندیهای زیر قرار میگیرند:
- دسته A قهوهای مایل به قرمز
- دسته B مایل به زرد
- دسته C مایل به خاکستری و زرد
- دسته D مایل به زرد و قرمز
در میان این رنگبندیهای مختلف برخی از متداولترین آنها رنگهای A1،A2 ، A3، B1، B2، B3، C3، XWB هستند. در میان این رنگها نیز سه طیف رنگی A1،A3 و B1 جزء سه رنگ موردپسند و پرطرفدار بهشمار میروند که در کلینیکهای دندانپزشکی زیبایی استفاده میشوند. علاوهبر این سه طیف رنگی دو سایه رنگ نیز وجود دارند که طرفداران بسیاری را به خود اختصاص دادهاند.
- سایه رنگBW : این سایه رنگ که از یک برند معتبر ژاپنی به نام شفو است توانسته به دلیل ارائه سفیدترین، درخشندهترین و باکیفیتترین رنگ کامپوزیت برای داشتن لبخند هالیوودی به محبوبیت دست یابد.
- سایه رنگ XL: سایه رنگ XL نیز یکی دیگر از سایه رنگهای بسیار پرطرفدار از برندkerr آمریکا بوده که طیف رنگی بسیار گسترده و باکیفیتی را برای کامپوزیتها ارائه داده تا متقاضیان انجام کامپوزیت بتوانند رنگی متناسب با دندانهای طبیعی خود را بیابند.
میزان دوام و ماندگاری رنگ کامپوزیت های دندان
از آنجایی که همواره در انتخاب هر وسیلهای کیفیت حرف اول را میزند؛ بنابراین در انتخاب کامپوزیتهای دندان نیز میبایست توجه داشته باشید که از مواد اولیه مرغوبی استفاده شود؛ چراکه میزان تغییر رنگ کامپوزیتها رابطه مستقیمی با کیفیت مواد استفاده شده داشته و برخی از آنها بسته به جنسی که دارند مقدار زیادی آب به خود جذب کرده و در صورت میل نمودن مواد غذایی رنگی موجب تغییر رنگ سریع در میشود.
اگرچه کامپوزیتها به عنوان روشهای مقاوم در حوزه دندانپزشکی زیبایی شناخته شدهاند؛ اما تغییر رنگ آنها در برخی موارد اجتنابناپذیر بوده و برای دوام و ماندگاری بیشتر آنها لازم است تا از خوردن بیرویه برخی مواد غذایی پرهیز نموده و به توصیههای دندانپزشک خود نیز عمل نمایید. البته ناگفته نماند که در صورت تغییر رنگ کامپوزیت یا زرد شدن آن جای هیچگونه نگرانی نخواهد بود؛ چراکه امروزه دندانپزشکان روشهای نوین و اثربخشی را برای تعویض رنگ کامپوزیتهای تغییر رنگ داده شده ارائه دادهاند.
علت تغییر رنگ کامپوزیت ها
اگر این سوال که کامپوزیتها به چه علت تغییر رنگ میدهند ذهن شما را نیز به خود درگیر کرده است، باید ذکر کرد که این مواد قرار گرفته روی دندان بهصورت طبیعی تغییر رنگ پیدا نکرده و این اتفاق در صورت وجود عوامل مختلفی روی میدهد.
از آنجایی که با قرار دادن کامپوزیتها روی دندانها، افراد همانند دندانهای طبیعی از آنها استفاده میکنند، بنابراین کاملا قابل پیشبینی است که سطح رویی ونیرها پس از مدت زمانی مشخص که بسته به طرز نگهداری از آنها و جنس مواد بهکار رفته دارد، تغییر رنگ میدهند و از رنگ سفید به رنگ زرد متمایل میشوند. از جمله عواملی که موجب رنگپذیری کامپوزیتهای دندان میشوند میتوان به نوع کامپوزیت، بهداشت دهان و دندان، رژیم غذایی نامناسب، استعمال دخانیات، آسیب به دندان، مهارت دندانپزشک و… اشاره کرد که در ادامه به هر یک از آنها خواهیم پرداخت.
بهداشت دهان و دندان
همانطور که میدانید رعایت بهداشت دهان و دندان در حفظ سلامتی هر دندانی، چه طبیعی و چه کامپوزیت شده بسیار مهم است. از این رو عدم توجه به این مسئله و استفاده از مسواک و نخ دندان بهصورت روزانه موجب میشود تا باکتریها و مواد غذایی به مرور زمان روی کامپوزیتها یا زیر خط لثه جاخوش کرده و سبب تغییر رنگ کامپوزیتها شوند.
لازم به ذکر است که برای انتخاب خمیر دندان مناسب برای دندانهای کامپوزیت شده بهتر است نظر دندانپزشک خود را در این باره جویا شوید. چون معمولا دندانپزشکان پیشنهاد میدهند که از خمیر دندانهای ساینده و سفیدکننده که مناسب جلوگیری از زرد شدن کامپوزیتها هستند استفاده نمایید. همچنین ناگفته نماند که استفاده از دهانشویه نیز میتواند تاثیر بهسزایی بر طول عمر کامپوزیتها داشته باشد.
استعمال دخانیات
به جرأت میتوان گفت که مصرف سیگار و دخانیات یکی از مهمترین عوامل در تغییر رنگ کامپوزیتها از سفید به زرد و بد رنگ شدن بهشمار میروند که برای جلوگیری از این مشکل لازم است تا بیمار پس از دریافت کامپوزیت، استعمال سیگار و دخانیات را به حداقل برساند.
داشتن رژیم غذایی نامناسب
اگر تا به حال کامپوزیتهای دندان را دریافت کرده باشید، قطعا پزشک به شما استفاده از یک رژیم غذایی مناسب را برای حفظ رنگ کامپوزیتهای دندانتان پیشنهاد کرده است؛ چراکه مصرف بیرویه مواد غذایی و نوشیدنیهایی مانند چای، قهوه، نوشابه، نوشیدنیهای گازدار، زعفران، مشروبات الکلی، سس قرمز، شکلات، مرباها، آبمیوههای صنعتی، زردچوبه، انواع توتها و…. رنگدانههایی درون خود دارند که به مرور زمان تغییر رنگ کامپوزیتها را به همراه میآورند.
البته لازم به ذکر است که نام بردن این مواد بدان معنی نیست که شما هرگز پس از انجام کامپوزیت نباید از آن استفاده کنید، بلکه تنها توصیه میشود در هنگام مصرف این مواد رنگدانهدار میبایست از نی استفاده کرده و بلافاصله دهان خود را با آب شستوشو دهید. توجه داشته باشید که رعایت این موارد سبب میگردد که برای مدت طولانیتری از سفیدی دندانها و لبخند زیبای خود لذت ببرید.
کیفیت مواد استفاده شده
از آنجایی که کامپوزیتها در برندها و انواع مختلفی در بازار موجود هستند، بنابراین بسیاری از افراد هنگام انجام کامپوزیت به دلیل قیمت مناسب به سراغ هر نوع برند و کیفیت نامناسبی رفته و توقع نتیجه عالی از آن را دارند. در این خصوص باید ذکر کرد که کامپوزیتها به دلیل ساختار شیمیایی متفاوت از درصدهای مختلف مواد رزین و پلاستیک ساخت میشوند که همین امر موجب متفاوت بودن مقاومت آنها در برابر شرایط محیطی و تغییر رنگ میگردد. البته باید توجه داشته باشید که همواره گران بودن دلیل بر باکیفیت بودن نبوده و تنها میبایست برای دریافت کامپوزیتی با کیفیت و مرغوب به کلینیکهای معتبر مراجعه نمایید.
مهارت دندانپزشک
یکی دیگر از نکاتی که در هنگام دریافت کامپوزیت در کنار انتخاب کامپوزیتی باکیفیت از برند معتبر اهمیت بسیاری مییابد، نصب آن توسط دندانپزشکی متخصص و باتجربه در این زمینه است؛ چراکه عدم فرمدهی مناسب کامپوزیت یا پولیش زدن آن بهصورت اصولی سبب میگردد تا دریافتکننده کامپوزیت پس از مدت زمان بسیار کوتاهی با مشکلات متعددی از جمله تغییر رنگ کامپوزیتها مواجه شود.
آسیب دیدن دندانها
چنانچه روی دندانهای طبیعی خود کامپوزیت نصب کردهاید، باید توجه نمایید که مراقبت از آنها بسیار ضروری است. از آنجایی که برخورد شیء محکم به صورت یا افتادن و زمین خوردن موجب صدمه و آسیب به دندان میشود، بنابراین اگر کامپوزیت نیز داشته باشید در صورتی که عاج دندان فرسوده شده و تغییر رنگ داده، کامپوزیتهای شما نیز این تغییر را به وضوح نمایش خواهند داد. به همین دلیل در صورت وقوع این حوادث لازم است تا کامپوزیتها برداشته شوند و پس از سفید شدن سطح زیر آنها مجددا روی دندان قرار گیرند.
مقاله مرتبط: آیا کامپوزیتها میتوانند باعث پوسیدگی دندانها شوند؟ بررسی كامل از شايعه تا واقعيت
برگشت لثه
یکی از اتفاقات بسیار شایعی که هر یک از ما با افزایش سن با آن مواجه میشویم برگشت لثه به سمت بیرون است. اگرچه این اتفاق امری طبیعی بوده و ممکن است در حالت عادی هیچگونه آزاری برای فرد به همراه نداشته باشد؛ اما موجب میشود تا به مرور زمان مواد غذایی در فاصله میان خط لثه و دندان گیر کرده و پوسیدگی را به همراه آورد. از این رو چنانچه دندانهایتان را در سنین بالا کامپوزیت کرده باشید، با بازگشت لثه و پیدایش چسب زیر آن مصرف مواد غذایی و خوراکیهای رنگی بهسرعت کامپوزیتها را با تغییر رنگ مواجه میسازد.
در حقیقت این تغییر رنگ به دلیل وجود کامپوزیت نبوده و به موجب تغییر رنگ چسب ونیر اینگونه مشاهده میگردد. از آنجایی که سطح سرامیکی کامپوزیتها از یک لعاب شفاف ساخته میشود، بنابراین تا زمانی که آسیبی به آنها وارد نشود سالم مانده و مقاومت بسیاری در برابر لکهپذیری از خود نشان میدهد. این در حالی است که مواد صمغی ونیر که برای چسباندن کامپوزیتها مورد استفاده قرار میگیرند همانند مواد کامپوزیت در برابر لکه مقاوم نبوده و هنگام خوردن مواد غذایی رنگی بهسرعت تغییر رنگ پیدا میکنند.
آیا امکان اصلاح و تغییر رنگ کامپوزیت های دندان وجود دارد؟
اگرچه همواره شنیدهایم که پیشگیری بهتر از درمان است؛ اما در صورتی که با رعایت نکات گفته شده کامپوزیتهای شما مجددا به دلیل دلایل گوناگون دچار لک و تغییر رنگ شد، جای هیچگونه نگرانی نبوده و میتوانید برای درمان و اصلاح آن به دندانپزشک خود مراجعه نمایید تا روشهای ترمیمی را برای شما از سر گیرد. برای برطرف کردن تغییر رنگ کامپوزیتهای دندان، ابتدا دندانپزشک علت تغییر رنگ را بررسی کرده و سپس با استفاده از پولیش بهراحتی لکههایی که به دلیل خوردن مواد غذایی رنگی روی صمغ ونیر بهوجود آمدهاند را از بین میبرد.
چنانچه تغییر رنگ به دلیل فاصله میان ونیر و دندان ایجاد شده باشد، دندانپزشک بسته به این میزان فاصله جای خالی را با استفاده از مواد گوناگون و بهصورت تخصصی ترمیم میکند. اگر پس از انجام معاینات لازم دندانپزشک تشخیص دهد که به دلیل از بین رفتن حالت چسبندگی صمغ ونیر، تغییر رنگ کامپوزیتها رخ داده، برای برطرف کردن مشکل تعویض کامپوزیت را به شما پیشنهاد میدهد تا زیبایی و جذابیت را به دندانها و لبخند شما بازگرداند.
حتما بخوانید! کاربرد کامپوزیت دندان؛ معرفی 13 کاربرد کامپوزیت دندان + معایب آن
چگونه می توان از سوراخ شدن ونیر کامپوزیت ها جلوگیری کرد؟
در حالی که گفته میشود ونیرهای سرامیکی ماندگاری بسیار بالایی دارند و میتوانند در صورت مراقبت و نگهداری صحیح تا ۲۰ سال نیز دوام داشته باشند؛ اما از آنجایی که گوشههای متصل شده آن به مینای دندان بسیار آسیبپذیر هستند، بنابراین ممکن است پس از چندین سال از بین رفته و کامپوزیتها سوراخ به نظر برسند. از این رو برای جلوگیری از سوراخ شدن ونیر کامپوزیتها میبایست به موارد زیر دقت نمایید.
- انجام پولیش ونیرها بهصورت مرتب
- انجام کامپوزیت توسط دندانپزشکی ماهر و کاربلد
- خودداری از مصرف نوشیدنیهای الکلی برای جلوگیری از از دست رفتن چسبندگی مواد باندینگ
- استفاده از مسواک و نخ دندان بهصورت روزانه و به منظور عدم تجمع جرم در گوشههای ونیر
نکات مهم در انتخاب رنگ کامپوزیت دندان که باید در نظر داشته باشید
اگر میخواهید برای انجام کامپوزیت دندان، رنگی را انتخاب نمایید که پس از مدت کوتاهی موجب دلزدگی شما نشده، شباهت بسیاری به دندانهای طبیعی شما داشته و بهخصوص حالت چهره شما را غیرطبیعی نکند باید نکات زیر را در نظر داشته باشید.
- چنانچه رنگ پوست تیرهای دارید میبایست برای انتخاب رنگ کامپوزیت دندان به سراغ درجههای رنگ طبیعیتر بروید. چون این امر موجب میشود تا هرچه کنتراست بالاتر باشد درخشش دندانهای شما بیشتر نمایان شود.
- اگر جزء افرادی هستید که رنگ پوست روشن دارند لازم است بدانید که هرچه رنگ کامپوزیت سفیدتر باشد به دلیل کنتراست زیادی که مابین پوست و دندانهایتان ایجاد نخواهد شد، برای شما مناسبتر خواهد بود. از این رو پیشنهاد میکنیم که در صورت انتخاب رنگ کامپوزیت حتما به رنگB2 توجهی ویژه داشته باشید.
- یکی دیگر از نکاتی که به هنگام انتخاب صحیح رنگ کامپوزیت کمک بسیاری مینماید توجه به سفیدی چشم است؛ چراکه اگر سفیدی دندانها بیشتر از سفیدی چشم به نظر برسند این رنگ مناسب نبوده و حالت غیرطبیعی دارد. از این رو توجه به رنگ سفیدی چشم به یکی از دقیقترین منابع انتخاب رنگ در میان دندانپزشکان تبدیل شده است.
روش های جلوگیری از تغییر رنگ کامپوزیت دندان ها
چنانچه میخواهید برای دوام بیشتر کامپوزیتهای خود و داشتن لبخند هالیوودی به همراه دندانهایی زیبا با استفاده از راههای گوناگون، از زرد شدن و تغییر رنگ آنها جلوگیری نمایید باید موارد زیر را مد نظر قرار دهید.
- استفاده اصولی از مسواک پس از خوردن هر وعده غذایی یا خوراکیهای رنگی به همراه خمیر دندانهای مناسب کامپوزیت
- استفاده از نخ دندان بهصورت روزانه برای باقی نماندن مواد غذایی در بین دندانها
- استفاده از دهانشویههای مخصوص
- عدم استعمال سیگار و دخانیات و مشروبات الکلی به منظور جلوگیری از اثرگذاری نیکوتین موجود در آنها بر زرد شدن کامپوزیتها
- اجتناب از مصرف بیرویه و مداوم مواد غذایی و نوشیدنیهایی که رنگدانه آنها موجب تغییر رنگ دندانها میشوند.
- مراجعه به دندانپزشک بهصورت منظم برای انجام چکاپ دورهای و بررسی وضعیت کامپوزیتها حداقل هر ۶ ماه یکبار
- استفاده از نی در صورت نوشیدن نوشیدنیهایی چون چای، قهوه، نوشابه و آبمیوههای رنگیجدی گرفتن کوچکترین تغییر رنگ روی کامپوزیتها و مراجعه به دندانپزشک برای جلوگیری از درمان پیچیدهتر و نیاز به تعویض کامپوزیت
پیشنهاد مطالعه: کامپوزیت دندان برای چه کسانی مناسب است؟ اگر این شرایط را ندارید کامپوزیت نکنید.
سخن پایانی
اینکه آیا امکان تغییر رنگ کامپوزیت دندان وجود دارد؟ پرسش بسیاری از زیباجویان است. سفید و براق کردن دندانها آرزویی است که همواره همه افراد در سر داشتهاند. از این رو امروزه این آرزو به لطف کامپوزیتهای دندان محقق شده و افراد میتوانند با قرار دادن کامپوزیتی مناسب با رنگ طبیعی پوست خود از داشتن دندانهایی صاف، یکدست، سفید و لبخند هالیوودی لذت ببرند. پس از انتخاب رنگ کامپوزیتی مناسب حال میبایست برای جلوگیری از تغییر رنگ آنها نکاتی که دندانپزشک ارائه میدهد را بهطور کامل عمل نمود. چنانچه در صورت رعایت توصیهها باز هم کامپوزیتها با تغییر رنگ مواجه شوند، میتوان با مراجعه به دندانپزشک و با استفاده از پولیش دندان، آنها را به حالت اولیه بازگرداند. البته اگر مدت زمان بسیاری از تغییر رنگ کامپوزیتها گذشته باشد دیگر انجام پولیش موثر نبوده و میبایست کامپوزیتها را تعویض کرد.
سوالات متداول
آیا انجام بلیچینگ برای سفید کردن کامپوزیتها تاثیر دارد؟
بلیچینگ یکی از اقدامات دندانپزشکی برای سفید کردن دندانهای بوده که تنها روی دندانهای طبیعی کاربرد دارد و چنانچه دندانی دارای روکش باشد، هرگز انجام این روش برای از بین بردن لکههای آن موثر نخواهد بود. از این رو افرادی که میخواهند تنها یک یا دو واحد از دندانهای جلویی خود را کامپوزیت نمایند، میتوانند برای ایجاد تناسب رنگ میان دندانهای طبیعی و دندانهای کامپوزیت شده خود از بلیچینگ دندانهای طبیعی بهره گیرند.
هزینه ترمیم تغییر رنگ کامپوزیتها چقدر است؟
بهطور کلی هزینه ترمیم و اصلاح رنگ کامپوزیتها به موارد مختلفی چون تعداد کامپوزیتهایی که نیاز به ترمیم دارند، دستمزد دندانپزشک و روشی که برای ترمیم آنها انجام میدهد بستگی دارد، بنابراین برای اطلاع دقیق از هزینه نهایی میبایست به کلینیک دندانپزشکی مد نظر خود مراجعه نمایید.
چرا مصرف قهوه موجب تغییر رنگ کامپوزیتها میشود؟
آنچه موجب میشود مصرف قهوه تغییر رنگ کامپوزیتها را در پی داشته باشد، دو عامل شکر و PH آن است. بهطوری که پایین بودن میزان PH سطح کامپوزیتها را تخریب کرده و شکر موجود در آن نیز چسبندگی رنگدانه به کامپوزیتها را افزایش میدهد.
آیا اصلاح زرد شدن کامپوزیت یک دندان امکانپذیر است؟
اگر مدت زمان زیادی از تغییر رنگ کامپوزیت شما نگذشته باشد، میتوان به جای تعویض آن از پولیش دندان برای اصلاح زردشدگی استفاده کرد.
آیا درمان زرد شدن و تغییر رنگ کامپوزیتها در خانه امکانپذیر است؟
اگر با خواندن مطالب گفته شده در برخی از سایتها و مجلات به فکر آن هستید که تغییر رنگ کامپوزیتهای خود را در خانه به واسطه جوش شیرین درمان کنید، بهتر است بدانید که این روش نه تنها هیچ گونه نتیجهای را در پی نخواهد داشت؛ بلکه موجب بد رنگ و زردتر شدن و کاهش مقاومت و دوام کامپوزیتها نیز میشود.