کامپوزیت دندان برای چه کسانی مناسب است؟
در زمانهای گذشته لبخند با دندانهایی سفید و یکدست برای افرادی که از این نعمت محروم بودهاند یک رؤیا بهشمار میرفت. روشهای زیبایی دندان در علم دندانپزشکی امروزی، توانسته تا این رؤیا را به تحقق برساند. حس شادی پس از یک لبخند جذاب اعتمادبهنفس را بالا میبرد. کامپوزیت دندان یکی از روشهای مؤثری است که برای جلوه دادن دندانها با رنگی سفید و سالم انتخاب میشود اما به راستی کامپوزیت دندان برای چه کسانی مناسب است؟
کامپوزیت دندان؛ لبخند جادویی
کامپوزیت دندان برای چه کسانی مناسب است؟ لبخندی که توسط کامپوزیت دندان خلق میشود جادویی است! این لبخند علاوه بر تأثیر در احساس درونی فرد، روی افرادی که با آنها ارتباط دارید نیز تأثیر مثبت میگذارد. کامپوزیت از موادی تشکیل میشود که دندانپزشکان معمولاً برای پرکردن دندان از آن بهره میبرند. کامپوزیت به رنگ دندان است و ابتدا بهشکل یک خمیر ساخته میشود. این مواد خمیری پس از شکلگیری با نور مخصوص روی دندان مقاوم خواهند شد. این نور مخصوص رنگ آبی دارد و مواد کامپوزیت را مستحکم میکند.
مواد کامپوزیت که روی دندان قرار میگیرند، از جنس لمینت هستند. دندانهای شکسته و کوچک با روش کامپوزیت دندان اصلاح میشوند. اصلاح طرح لبخند با این روش بدون آسیب به بافت دندان طبیعی انجام میشود. ونیر سرامیکی و رزین دندان دو روش کامپوزیت هستند که تفاوت اندکی با یکدیگر دارند. رزین دندان با مواد همرنگ دندان انجام میشود و دندانپزشک مرحلهبهمرحله این کار را انجام میدهد. رزین روی دندان، تراش میخورد تا زمانی که شکل مناسب را پیدا کند.
روش های کامپوزیت را بشناسید
کامپوزیت دندان برای چه کسانی مناسب است؟ کامپوزیتها در دو نوع خلاصه میشوند که از نظر مراحل جایگذاری روی دندان با یکدیگر تفاوت دارند. ونیر کامپوزیت به دو نوع مستقیم و غیر مستقیم تقسیم میشود. ونیر مستقیم پروسه خاصی را طی نمیکند و پس از معاینه وضعیت دندانها ساخته میشود. متخصص رزین کامپوزیت مستقیم را در زمان کوتاهی روی دندان جایگذاری میکند. در این نوع کامپوزیت، دندانها تهاجم کمی را تجربه میکنند. در مقابل روش غیر مستقیم به طی کردن یک پروسه خاص نیاز دارد و نسبت به روش مستقیم تهاجمیتر است.
مادهای که در ونیر کامپوزیت غیر مستقیم استفاده میشود از هیچ نظر با ونیر کامپوزیت مستقیم مغایرت ندارد. این ماده همان طور که در ونیر کامپوزیت مستقیم باید از پیش آماده شود، آماده شده و دندانساز تغییراتی را روی آن اعمال میکند. از نظر تفاوت در رنگ نیز با یکدیگر مغایرت ندارند و بنا به سلیقه شما ساخته خواهند شد. اگر برای استفاده از کامپوزیت عجله داشته باشید، میتوانید تا آماده شدن آن از روکشهای موقتی استفاده نمایید.
آشنایی با کاربردهای کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان برای چه کسانی مناسب است؟ کامپوزیتهای دندان در رنگهای نرمال تا بسیار سفید و یخچالی وجود دارند؛ انتخاب هر کدام از این رنگها بر عهده فرد زیباجو است که میتواند در این رابطه نیز با متخصص مشورت نماید. کامپوزیت دندان علاوهبر زیبایی خاصی که به لبخند میبخشد، کاربرد درمانی نیز دارد. مشکلات دندان فراوان هستند و کامپوزیت یک ماده عالی برای رفع آنها است. عمدهترین کاربرد کامپوزیت دندان تا به حال در اصلاح شکل ظاهری دندانهایی بوده که فرم زیبایی ندارند. همچنین همان طور که گفته شد از مواد کامپوزیت برای پر کردن دندانها نیز استفاده میشود.
برخی از دندانها بسیار ریز هستند یا فرمی میخی دارند؛ این دندانها حین لبخند یا صحبت کردن جلوه خوشایندی ندارند اما با کامپوزیت دندان قابل اصلاح خواهند بود. قرار دادن این ماده روی دندانها میتواند فاصله کم، اما قابل توجه آنها را پوشش دهد. برخی افراد در فرم دندانهایشان مشکلی ندارند و تنها دلیل استقبال آنها از کامپوزیت، روشنکردن رنگ دندانها است؛ با وجود اینکه بلیچینگ دندان تا چند درجه رنگ آن را روشنتر میکند، اما کامپوزیت میتواند تا حد قابل توجهی دندانها را سفید جلوه نماید.
افرادی که خواستار دندانهای بسیار سفید هستند که با استفاده از کامپوزیت نمیتوان آن را به تحقق رساند، میبایست از لمینت استفاده کنند. کامپوزیت دندان کاربردهای دیگری هم دارد؛ دندانهای نامنظم لبخند جذابی را جلوه نمیدهند. اغلب افراد بر این باور هستند که تنها راه درمان دندانهای نامنظم ارتودنسی است. کامپوزیت میتواند مقداری از بینظمی دندانها را پوشش دهد و یک جایگزین برای ارتودنسی باشد. توجه داشته باشید تنها افرادی میتوانند از این روش استفاده کنند که بینظمی دندانهای آنها خفیف است.
پیشنهاد مطالعه: کاربرد کامپوزیت دندان؛ معرفی 13 کاربرد کامپوزیت دندان + معایب آن
شناخت مزایای کامپوزیت دندان
کامپوزیتهایی که روی دندانها قرار میگیرند نسبت به سایر روشهای اصلاح لبخند مزیتهایی دارند. این مزیتها باعث شدهاند افراد زیادی روش کامپوزیت را برگزینند. بهصرفهبودن کامپوزیت دندان میتواند یک دلیل واضح برای انتخاب آن باشد. قیمت موادی که در انجام کامپوزیت بهکار گرفته میشوند، کمتر از سایر روشها مانند سرامیک است. ارزان بودن کامپوزیت نسبت به مزایایی که دارد بسیار اقتصادی بهنظر میرسد. اصلاح رنگ و طرح دندانها در کامپوزیت بدون آسیب به دندان انجام میشود. رنگهای این روش زیبایی دندان را بسیار طبیعی جلوه میدهند.
ترمیم کامپوزیت شکسته و ترکخورده آسان و ارزان است؛ در حالی که امکان تعویض برای لمینت سرامیکی وجود ندارد. کامپوزیت بهترین روش برای اصلاح دندانهای ساییده، کوتاه و نامرتب و فاصله بین دندانی خواهد بود. دندانپزشک برای انجام این روش زمان زیادی را صرف نمیکند و در یک جلسه بهاتمام میرسد. کامپوزیتها دائمی نیستند و فرد میتواند آنها را تعویض کند. حتی در مواقعی که زیباجو ترجیح دهد تا از دندانهای طبیعی خود بهره ببرد نیز میتوان کامپوزیت را از روی دندانها برداشت. هنگام نصب کامپوزیت برخلاف سرامیک، دندانها تراشیده نخواهند شد.
معایب کامپوزیت دندان کدامند؟
کامپوزیت دائمی نیست و به اندازه سرامیک دندان دوام و مقاومت ندارد. در این حالت به افراد توصیه میشود که از دندانهایی که کامپوزیت شدهاند، نهایت مواظبت را داشته باشند. رعایت بهداشت دهان و دندان میتواند تا حد بسیاری به مواظبت از کامپوزیت کمک کند. لکههایی که توسط مواد غذایی رنگدانهدار روی کامپوزیت ایجاد میشود جلوه خوشایندی برای فرد ندارد. افرادی که به نوشیدن چای، قهوه و… عادت دارند بیشتر شاهد ایجاد لکه روی کامپوزیت هستند.
ماندگاری کامپوزیت ونیر رزین به نحوه نگهداری فرد بستگی دارد اما در بهترین حالت تا 10 سال است. دندانها پس از انجام کامپوزیت، توسط یک لایه پولیش پوشانده میشوند تا شباهت بیشتری به دندانهای طبیعی داشته باشند. روکش سرامیکی تا 7 سال بیشتر از کامپوزیت دوام و ماندگاری دارد. زرد شدن کامپوزیت با گذشت زمان از زیبایی آن میکاهد. کامپوزیت مشکلات جدی در ظاهر دندان را پوشش نخواهد داد و دندانپزشک راههای دیگری را به جای این روش به افراد توصیه میکند.
مراحل انجام کامپوزیت دندان
لثه و دندانهایی که مشکلات مختلفی دارند انجام کامپوزیت را غیرممکن میکنند. برای جلوگیری از مشکلات پس از کامپوزیت، متخصص تمام دندانها و لثه را مورد معاینه قرار میدهد. التهاب لثه مشکلی است که میبایست قبل از انجام این روش زیبایی بهبود یابد. متخصص آسیبهایی مانند پوسیدگی دندان را حین انجام کامپوزیت درمان میکند. ترمیم دندان هم از اموری است که همزمان با درمان زیبایی قابل انجام خواهد بود. اولین اقدام برای کامپوزیت دندان برس روی دندان است تا سطح آن از آلودگی پاک شود.
رنگ یک انتخاب مهم در کامپوزیت است؛ به همین علت در ابتدای کار قسمتی از دندان با مواد پوشش داده میشود تا رنگ کامپوزیت توسط شخص تأیید شود. رنگ کامپوزیت در استحکام و ماندگاری آن مؤثر نیست و سلیقه فردی که درمان زیبایی انجام میدهد، دخیل است. رنگ طبیعی دندان مشابه دندانهای خودتان و رنگهای سفید یخچالی بسیار روشنتر هستند. اگر در انتخاب رنگ مردد بودید، دندانپزشک برحسب معیارهای سلیقهای پیشنهادهای خود را به شما ارائه میدهد.
پس از قرار دادن مواد کامپوزیت روی دندانها، مواد خشک میشوند. پس از این مرحله، متخصص با نور آبی مخصوصی مواد کامپوزیت را مقاوم میکند. مرحله آخر پرداختن کامپوزیت است که پس از پولیش انجام میشود. کامپوزیت دندان در ابتدا دارای قسمتهایی است که باید توسط متخصص دندانپزشک صاف شوند. اگر کامپوزیت دارای لبه بوده و بلندیهای آن باقیمانده باشند، پس از مدتی لبپریدگی رخ میدهد. البته دندانپزشک پس از چند روز یک پالیش دیگر انجام خواهد داد.
کامپوزیت چه عوارضی دارد؟
دندانهای کامپوزیت شده تحت تأثیر عواملی مانند عدم نگهداری صحیح از روکش، عوارضی را پدید میآورند. البته نحوه درمان زیبایی توسط دندانپزشک متخصص نیز در عدم موفقیت کامپوزیت یا عوارض آن دخیل است. التهاب لثه میتواند یکی از عمدهترین عوارض این روش باشد و این مشکل با وجود کامپوزیت قابل درمان نخواهد بود. فردی که دچار التهاب لثه شده است باید برای طیکردن روند درمان، کامپوزیتهای خود را بردارد. پس از پایان فرآیند درمان التهاب لثه، شخص میتواند برای انجام دوباره آن اقدام نماید.
کامپوزیت ونیر جدید باید اصولی باشد و توسط متخصص دندانپزشک ماهر انجام شود. از دیگر عوارضی که کامپوزیت برای اشخاص بهوجود میآورد میتوان به پوسیدگی دندان اشاره کرد که در صورت عدم رعایت بهداشت اتفاق میافتد. تغییر رنگ حاصل از مواد غذایی رنگدانهدار نیز ماندگاری آن را کم میکنند. همچنین حساسیتهایی که از وجود کامپوزیت نشأت میگیرند، روی سلامت دندانها تأثیرگذار هستند. اگر ونیر کامپوزیت با رعایت تمام اصول روی دندان قرار گیرد، ماندگاری آن بیشتر شده و عوارضی هم نخواهد داشت.
بیشتر بخوانید: آیا کامپوزیتها میتوانند باعث پوسیدگی دندانها شوند؟ بررسی كامل از شايعه تا واقعيت
مناسب ترین کاندیدای کامپوزیت دندان چه کسانی هستند؟
کامپوزیت دندان برای چه کسانی مناسب است؟ کامپوزیت دندان هم میتواند مانند سایر روشهای درمانی در دندانپزشکی شرایط خاص خودش را داشته باشد. بهترین سن برای کاندیدای این روش زیبایی افراد بین 30 الی 60 سال هستند. در این رده سنی رشد فک کامل شده است. رشد کامل استخوان فک در ماندگاری کامپوزیت دندانها تاثیر بسیاری دارد. برای افراد زیر 18سال که قصد اصلاح لبخند با روکشها را دارند، روش لمینت مناسب نیست و کامپوزیت هم با تأیید دندانپزشک برای این دسته از افراد انجام میشود.
اگر افراد زیر 18 سال از لمینت یا روکش ونیر کامپوزیت استفاده نمایند؛ دیگر قادر نخواهند بود از دندانهای طبیعی خود بهره ببرند. همچنین عوارضی که پس از کامپوزیت برای سنین کمتر از 18 سال وجود دارد باعث تغییر موقعیت فک و تغییرات لثه خواهد شد. افرادی که خواهان پوشیده شدن نقص دندانها حین لبخند هستند یا روی مینای دندان خود ساییدگی دارند، میتوانند از کامپوزیت استفاده نمایند. اشخاصی که دچار بیماریهای دهان و دندان هستند نیز نمیتوانند کاندیدای مناسبی برای استفاده از کامپوزیت باشند.
مراقبت از کامپوزیت باید جدی گرفته شود
کامپوزیت درون محیط دهان انجام میشود و تحت تأثیر مواد غذایی و نحوه رسیدگی به سلامت این محیط قرار دارد. افرادی که خواهان دوام و ماندگاری بیشتر کامپوزیتها هستند، باید از عوامل تأثیرگذار در کاهش ماندگاری آنها آگاهی داشته باشند. مراقبت از کامپوزیت همانند دندانهای طبیعی است. رسیدگی روزانه به سلامت دهان و دندان شامل استفاده از دهانشویه، مسواکزدن و کشیدن نخدندان میشود. هر سه این فعالیتها موجب کاهش فعالیت باکتریهایی است که باعث ایجاد بیماریهای لثه میشوند.
مسواکزدن غیر اصولی و غیر استاندارد میتواند نتیجه عکس را نشان دهد؛ مسواک و خمیردندان باید از انواعی باشند که با جنس ونیر سازگار شوند و موجب ساییده شدن آن نگردند. در رابطه با انتخاب مسواک و خمیردندان مناسب، از دندانپزشک خود سؤال کنید تا بهترین گزینهها را به شما معرفی نمایند. خرد کردن مواد غذایی سفت با دندان کامپوزیت به آن صدمه میزند. در نتیجه باید حین غذاخوردن نیز از دندانهایتان مراقبت کنید.
عادتهایی که امکان ساییده شدن دندان را فراهم میآورند را کنترل کنید. یکی از این عادات که آگاهانه انجام نمیشود دندان قروچه است. این عادت معمولاً در خواب رخ میدهد و باعث ساییدن دندانها به یکدیگر میشود. دندانپزشک با آگاهی از این موضوع برای کنترل آن یک وسیله به نام نایتگارد را به فرد معرفی مینماید. استفاده از نایتگارد از سایش دندانها که ناشی از دندان قروچه است، جلوگیری میکند.
کدام رنگ کامپوزیت مناسب تر است؟
هر فردی نسبت به سلیقه خود میتواند رنگ کامپوزیت را انتخاب کند؛ اما کدام رنگ میتواند رضایت فردی را جلب کند؟ اغلب افرادی که برای اولین بار کامپوزیت انجام میدهند رنگهای سفید یخچالی یا سایر رنگهای مشابه را بر میگزینند. این رنگهای پرطرفدار شامل رنگهای سه طیف A1، A3 و B1 میشوند. با این حال یک دسته از افراد هم ترجیح میدهند کامپوزیتهایی با رنگ طبیعی را انتخاب کنند. سایه رنگ BW به لبخند هالیوودی معروف است و در حال حاضر مورد علاقه بسیاری از افراد قرار دارد.
دندانپزشک هم میتواند در انتخاب رنگ مناسب کامپوزیت به زیباجو کمک کند. متخصصان باتوجه به چارچوبهایی مانند رنگ پوست، رنگ چشم، شخصیت، سلیقه و… پیشنهادهایی را در رابطه با سایه کامپوزیت به شخص ارائه میدهند. باید در انتخاب رنگ این عامل مهم را نیز در نظر گرفت که رنگ کامپوزیت باید با رنگ سایر دندانها سازگار باشد. البته اغلب افرادی که رنگهای فوقالعاده روشن را انتخاب کردهاند، پس از مدتی آزرده و پشیمان میشوند. بهترین رنگها در کامپوزیت عبارتند از:
- A2
- A3
- B1
- B2
- B3
- C3
- XBW
پیشنهاد مطالعه: تغییر رنگ کامپوزیت دندان؛ آیا رنگ کامپوزیت تغییر میکند؟ چگونه رنگ کامپوزیت را برگردانیم؟ راهنمای کامل را در لبخند درمان بخوانید.
کلام آخر
کامپوزیت دندان برای چه کسانی مناسب است؟ کامپوزیت دندان نوعی درمان برای ترمیم یا زیبایی دندان است که برخی تنها برای اصلاح لبخند آن را انتخاب میکنند. در پاسخ به سؤال کامپوزیت دندان برای چه کسانی مناسب است، باید گفت که بسته به شرایط سنی، سلامت بیمار و… جواب داده میشود. بهترین رنگ مناسب کامپوزیت باتوجه به رنگ پوست، مو، چشمها و… تعیین میشود. ماندگاری کامپوزیتها بنابر نحوه نگهداری فرد تا تقریبا ده سال خواهد بود. بهترین برندهای کامپوزیت آلمانی، سوئیسی و آمریکایی هستند.
سؤالات متداول
- در چه مواردی از ونیر کامپوزیت استفاده میشود؟
بهترین مواردی که برای کامپوزیت مناسب هستند، شامل دندانهای آسیبدیده و دندانهایی است که مقدار اندکی بینظمی دارند؛ اما دندانهایی که دارای فواصل طولانی از هم هستند برای انجام کامپوزیت مناسب نخواهند بود. همچنین بعضیها بر این باورند که میتوانند دندانهای کوتاه را با ونیر کامپوزیت پوشش دهند اما این باور درست نیست.
- آیا انجام کامپوزیت هیچ ضرر و آسیبی برای دندانها ندارد؟
خیر. انجام ونیر کامپوزیت بدون تراشیدن دندان انجام میشود. مواد تشکیلدهنده کامپوزیت هیچ تأثیر منفی در سلامت دندانهای طبیعی نمیگذارند.
- آیا احتمال شکستن ونیر کامپوزیت وجود دارد؟
ونیر کامپوزیت مقاوم ساخته میشوند که مانند دندان طبیعی کاربرد داشته باشد؛ اما در برخی مواقع افراد شاهد شکسته شدن ونیر کامپوزیت هستند. این اتفاق زمانی به وقوع میپیوندد که فرد قصد شکستن، باز کردن یا جویدن شیء سختی را داشته باشد. این کارها حتی به دندانهای طبیعی هم آسیب میرسانند و باعث لبپر شدن یا شکستن آنها میشوند.
- آیا امکان ترمیم ونیر کامپوزیت شکسته وجود دارد؟
ونیر کامپوزیتهایی که آسیبدیدهاند در یک جلسه ترمیم خواهند شد و جای نگرانی در این رابطه وجود ندارد.
- آیا ونیر کامپوزیت دردناک است؟
ونیر کامپوزیت یک روش درمانی است؛ در این روش قائدتاً نباید درد وجود داشته باشد. افرادی هم هستند که دچار حساسیت و درد میشوند.