درد جراجی دندان
آیا جراحی دندان درد دارد؟ گاهی افراد به دندانپزشک مراجعه میکنند و دندانپزشک به آنها میگوید که به جراحی دندان نیاز دارند. در این شرایط بسیاری از افراد دچار رعب و وحشت میشوند. چرا که آنها بر این باور هستند که جراحی دندان یک پروسه گران قیمت و دردآور است و درد زیادی را در طول عمل و بعد از آن متحمل خواهند شد؛ اما خوب است بدانید که امروزه انجام جراحی دندان، پروسهای بسیار رایج بهحساب میآید و متناسب با شرایط بیمار انجام میگیرد. جراحی دندان به عملهایی گفته میشود که روی دندان و کانال ریشه انجام گرفته و در اصل دو هدف زیبایی و درمانی را دنبال میکند. حال پرسش این است که آیا جراحی دندان درد دارد؟
آشنایی با جراحی در دندان پزشکی
آیا جراحی دندان درد دارد؟ جراحی دندان در اصل به انجام عمل در ناحیه دهان و دندان گفته میشود. این در حالی است که اغلب افراد جراحی دندان را تنها محدود به کشیدن دندان میدانند. جراحی دندان شامل عمل زیبایی، ترمیمی و… دندان میشود. اگر مشکلات دندان با روشهایی به جز جراحی قابل حل نباشد، انجام جراحی میتواند نتایج مطلوبی را به بار اورد. لازم به ذکر است که نگه داشتن دندان طبیعی و حفظ آن در اولویت دندانپزشکان قرار دارد و دندان تنها در مواقع ضروری کشیده میشود. ساختار دندان به شکلی است که امکان آسیب دیدگی و ترمیم آسیب برای آن وجود دارد. در برخی مواقع، روشهای ترمیمی موجب آسیب دیدگی دندان نیز میشود.
در صورتی که دندان پر شده یا روکش شده با آسیب مواجه شود، میتوان به کمک روش جراحی برای ترمیم آن اقدام کرد. روشهای جراحی دندان در دنیای پیشرفته این روزها بهصورت حساس و دقیق انجام میگیرد تا میزان ماندگاری دندان طبیعی را بالا ببرند. با توجه به تعاریفی که از جراحی دندان وجود دارد، این پروسه در بسیاری از مواقع در نهایت به زیبایی لبخند فرد ختم میشود اما خواص درمانی نیز دارد. افرادی که دچار نقص در استخوان فک هستند یا از بیماریهای پریودنتال رنج میبرند نیز میتوانند با بهرهگیری از انواع روشهای جراحی دندان درمان شوند.
پیشنهاد مطالعه: آشنایی با صفر تا صد جراحی دندان؛ معرفی انواع جراحی دندان با قیمت + مزایا و معایت هر نوع
درد جراحی دندان را چگونه کاهش دهیم؟
آیا جراحی دندان درد دارد؟ بسیاری از افراد با شنیدن نام جراحی دندان، به وحشت میافتند. چرا که عقیده آنها بر این است که همه جراحیها دردناک هستند و افراد دوره نقاهت سختی را پیش رو خواهند داشت. جراحی دندان با سایر جراحیها متفاوت است و اغلب با بیحسی موضعی انجام میگیرد. جراحی دندان را میتوان یک نوع جراحی سرپایی دانست و افراد تنها پس از چند روز از جراحی قادر به انجام فعالیتهای روزانه خواهند بود. رایجترین این عمل در رابطه با دندان عقل است. دندان عقل گاهی عفونت ایجاد میکند یا اینکه باعث رنجش خاطر فرد بیمار میشود. در این شرایط، فرد متخصص آن را جراحی میکند
جراحی دندان انواع متفاوتی دارد که هر کدام از آنها به نوعی موجب ایجاد احساس درد در فرد بیمار میشود. پس از انجام جراحی دندان، ماده بیحسی با گذشت زمان اثر خود را از دست میدهد و درد احساس خواهد شد اما نگران نباشید. چرا که این درد با مراقبتهای پس از جراحی در مدت زمان معینی تسکین مییابد. جراحی دندان به نسبت سایر جراحیها دردناکتر است. در این مورد جراح میبایست قسمت زیادی از بافت لثه را برای خارج کردن دندان برش بزند. آسیب رسیدن به بافت لثه پس از اتمام جراحی دردناک خواهد بود و بهبودی آن با گذر زمان انجام میگیرد.
عصبکشی دندان در زمان قدیم با درد وحشتناکی همراه بوده است که بیمار توان مقابله و تحمل آن را نداشته؛ اما برای این مسئله نیز چاره اندیشی انجام گرفته است و امروزه عصبکشی با کمترین شدت درد انجام میگیرد. تجربه درد حین جراحی به میزان سابقه و تجربه دندانپزشک متخصص نیز وابسته است. یک متخصص ماهر میتواند سریع جراحی را انجام دهد و مانع از احساس درد توسط بیمار شود. براساس اینکه جراحی دندان تا چه حد پیچیده باشد، یک یا چند نوع بیحسی بهکار گرفته میشود.
بیشتر بخوانید! آشنایی با انواع بی حسی در جراحی دندان؛ کدام نوع بی حسی درد جراحی را کمتر میکند؟
بیحسی موضعی برای تسکین درد جراحی دندان
در اغلب موارد دندانپزشک از بیحسی موضعی برای انجام جراحی استفاده میکند. تزریق ماده بیحسی در لثههای فرد و در نزدیکی دندان انجام میگیرد. بعد از آن، یک یا چند ماده تزریقی در نزدیکی محل استخراج انجام میشود و بدین صورت بیحسی به شکل موضعی اعمال خواهد شد. با تزریق بیحسی، کل لثه بیحس نمیشود. امکان دارد که فرد حرکت و فشار را احساس کند اما احساس درد و تیزی را نباید داشته باشد. بیحسی موضعی عموما برای کشیدن ساده دندان در طول عمل بهکار گرفته میشود و فرد در طول عمل در هوشیاری و بیداری به سر خواهد برد.
بیهوشی با آرامشبخش برای تسکین درد جراجی دندان
انجام بیهوشی با آرامبخش یکی از راههای کاهش درد بهحساب میآید. دندانپزشک یا جراح میتواند به کمک قرص پیش از انجام عمل نیز فرد بیمار را آرام کند. در هر صورت شما با انجام بیهوشی با آرامبخشها همچنان بیدار خواهید ماند اما آرامش و خواب آلودگی را حین عمل تجربه خواهید کرد. برای اینکه فرد آرامش بیشتری داشته باشد امکان دارد که تزریق داروهای آرامبخش بهصورت IV توسط دندانپزشک یا جراح انجام بگیرد. بیهوشی با آرامبخش در طول عمل، هوشیاری فرد را پایین میآورد. در این صورت حافظه فرد عملکرد پایینتری خواهد داشت.
بیهوشی عمومی برای کشیدن دندان
بیهوشی عمومی اصولا تنها در شرایط خاص مورد استفاده قرار میگیرد. برای انجام بیهوشی عمومی، تنها کافی است از طریق بینی استنشاق صورت بگیرد یا IV در بازو انجام شود. در بعضی موارد هر دو روش بهصورت همزمان مورد استفاده قرار میگیرد. وقتی فرد بهصورت عمومی بیهوش میشود دیگر هوشیاری نخواهد داشت و کاملا در خواب به سر خواهد برد. در طول پروسه کشیدن دندان، علائم حیاتی فرد همچون تنفس، فشارخون و درجه حرارت تحت کنترل قرار میگیرد. در طول عمل هیچ دردی نباید احساس شود و باید بیمار در شرایط نرمال به سر ببرد.
در چه صورتی برای کشیدن دندان عمل جراحی باید انجام شود؟
برای اینکه دندانپزشک متوجه شود که دندان شما به چه روشی میتواند خارج شود، باید وضعیت دهان و دندان شما را مورد بررسی قرار دهد. پس از آن، دندانپزشک با کمک اشعه ایکس تصویری از فک و موقعیت دندان آسیب دیده تهیه میکند. در نهایت برای اینکه تصمیم نهایی مبنی بر کشیدن دندان با جراحی یا بدون آن گرفته شود، دندانپزشک باید موارد زیر را مدنظر قرار دهد.
- محل و موقعیت دندان
- طول و انحنای ریشه دندان
- ضخامت استخوان اطراف دندان آسیب دیده
- وضعیت سلامتی بیمار
- وضعیت ریشه دندان
دندان عقل چیست و کجا قرار گرفته است؟
دندان عقل در اصل همان دندانی است که به عنوان آخرین دندان انسان در قوس فلکی شناخته میشود. رویش دندان عقل از اواخر دوره نوجوانی تا دوران جوانی و عموما از سنین ۱۸ تا ۲۵ سالگی ادامه دارد. ظهور پیدا کردن این دندان در افراد مختلف یکسان نیست و امکان دارد که زودتر یا دیرتر پدیدار شود. دندان عقل، سومین و آخرین دندان از دندانهای آسیای بزرگ بهحساب میآید که در دهان فرد رویش مییابد. از رایجترین جراحیها در فک و صورت میتوان به کشیدن دندان عقل اشاره کرد.
رشد دندانهای عقل عموما در اواخر دوره نوجوانی و از بین لثهها صورت میگیرد. از سن بیست سالگی به بعد اغلب افراد ۲۸ دندان را بهصورت ثابت در دهان خود دارند. از این رو، فاصله و فضای کافی برای دو دندان آسیای بزرگ در هر فک موجود نخواهد بود. بههمین علت است که امکان دارد دندان عقل از زاویهای نامناسب خارج شود یا حتی قادر به بیرون آمدن بهصورت جزئی یا کلی نباشد و بهصورت نهفته در لثه باقی بماند.
معرفی مختصری از انواع دندان عقل
امکان بیرون آمدن دندان عقل به شیوههای مختلفی از لثه وجود دارد. دندانپزشک باید نوع دندان عقل را تشخیص دهد. چرا که بسته به نوع دندان عقل، درمانها متفاوت خواهد بود. دندان عقل میتواند بهصورت معمولی، نهفته و نیمه نهفته باشد. در نوع دندان عقل معمولی، شاهد رشد دندان به شکلی عادی هستیم و نیازی به درمان و جراحی دیده نمیشود. بیرون آوردن دندان عقل معمولی پروسهای دردناک بهحساب میآید و تا چند روز احساس درد خواهید داشت.
دندان عقل نهفته به دندانی گفته میشود که قادر به خارج شدن از لثه نیست و همین مورد، اسباب رنجش فرد را فراهم میکند. امکان دارد که دندان عقل نهفته هرگز از لثه بیرون نیاید و یا خروج آن بهصورت زاویه دار باشد. تا زمانی که دندان عقل معمولی از لثه بیرون نیامده است، به عنوان دندان عقل نهفته از آن یاد میشود. عوامل متعددی مدت زمان ماندن دندان عقل نهفته درون لثه را تحت تاثیر قرار میدهد. نوع دیگر از دندان عقل نیز وجود دارد که در آن، امکان خروج بهصورت کامل از لثه برای دندان عقل وجود ندارد. این نوع از دندان عقل، نیمه نهفته نامیده میشود.
جراحی دندان عقل نیمه نهفته
در اصل، دندان عقل نیمه نهفته عوارض بسیاری را برای شخص بهدنبال دارد. جدای از درد فراوان، فرد عفونتهای دندانی را نیز تجربه خواهد کرد و این عفونت به سایر دندانها نیز سرایت پیدا خواهد کرد. دندانپزشک برای جراحی دندان عقل نیمه نهفته، اول بیحسی را به ناحیه مورد نظر تزریق میکند و پس از آن، برشی روی لثه توسط دندانپزشک ایجاد میشود. در پایان، دندان عقل از لثه بیرون خواهد آمد و پانسمان انجام میگیرد. برای اینکه درد شما کاهش یابد و به عوارض ناشی از جراحی دندان عقل نهفته دچار نشوید، بهتر است که به نکات زیر توجه لازم را داشته باشید.
- گاز استریل تا یک ساعت بعد نباید برداشته شود.
- با کمک داروهای مسکن بدون نسخه، پس از انجام جراحی میتوان درد را کنترل کرد.
- پس از انجام جراحی باید به خود استراحت دهید و هرگز فعالیت سنگین نداشته باشید.
- نی برای نوشیدن هرگز نباید مورد استفاده قرار بگیرد.
- غرغره کردن آب نمک
جراحی دندان عقل نهفته
دندان عقل نهفته در اصل به دندانی گفته میشود که از لثه بیرون نیامده است و سبب بروز مشکل در فرد میشود. عموما به دلیل تراکم بالای استخوان روی دندان عقل، ضخیم بودن مخاط دندان و دلایل ژنتیکی، شاهد ایجاد دندان عقل نهفته هستیم. البته رایجترین علت ایجاد دندان عقل نهفته را میتوان کمتر بودن طول قوس فکی به نسبت قوس دندان دانست. در این صورت فضای کافی برای بیرون آمدن دندان فراهم نیست و بههمین علت در لثه باقی خواهد ماند.
انواع دندان عقل نهفته شامل دو مورد نهفته افقی و نهفته زاویه دار میشود. دندان عقل نهفته بهصورت کاملا افقی در دهان جای میگیرد و برای شخص شرایط دردناکی را بهوجود میآورد. در شرایطی که فک افراد کوچک باشد، سایر دندانها نیز تحت فشار وارده از طرف دندان عقل نهفته افقی قرار میگیرند و نظم و ترتیب آنها را تحت تاثیر قرار خواهد داد. علاوهبر این، فشار ناشی از دندان عقل نهفته افقی، پوسیدگی دندانهای مجاور را بهدنبال خواهد داشت. دندان عقل نهفته افقی الزاما باید تحت جراحی قرار بگیرد و عمل آن را میتوان یک جراحی سخت و حساس دانست.
نوع دیگر از دندان عقل نهفته تحت عنوان زاویه دار نیز وجود دارد. این نوع از دندان عقل، تنها کمی از لثه بیرون آمده است. دندان عقل زاویه دار، فک را تحت فشار قرار میدهد و باید پیش از بیرون آمدن، تحت جراحی قرار بگیرد. این نوع از دندان، پوسیدگی و آسیب به دندانهای کناری را بهدنبال خواهد داشت. در صورتی که فرد برای درمان دندان عقل نهفته اقدام نکند، به عوارض زیر دچار خواهد شد.
- ابتلا به بیماریهای پریودنتال
- پوسیدگی و عفونت ریشه دندان کناری
- التهاب و عفونت الیاف اطراف دندان عقل
- ایجاد کیست و تومور فکی
بنابراین، از سن هجده سالگی به بعد که رشد دندان عقل آغاز میشود، باید جهت انجام بررسیهای لازم به دندانپزشک مراجعه کرد. تشخیص نوع دندان عقل و درمان مناسب آن، برعهده دندانپزشک قرار دارد. با انجام این کار، جلوی بدخیم شدن اوضاع دندان را خواهید گرفت.
به چه علت دندان عقل باید کشیده شود؟
دندان عقل را میتوان به آپاندیس دهان تشبیه کرد. این دندانها در دهان موجود هستند اما از آن استفاده خاصی نمیشود. سالم و عادی زندگی کردن حتی بدون آنها نیز امکانپذیر است. گاهی دندان عقل مزاحمتی برای دیگر دندانها ایجاد نمیکند اما گاهی موجبات ناراحتی افراد را فراهم خواهند کرد. بههمین علت است که توصیه اغلب دندانپزشکان بر این بوده که حتی با وجود نداشتن مشکل، برای عمل جراحی دندان عقل اقدام کنند.
گاهی به دندان عقل فشار وارد میشود. این اتفاق زمانی رخ میدهد که دندان سعی دارد در فضایی کم جای بگیرد. رشد دندان عقل میتواند به دلایل زیادی همچون رشد بهصورت زاویه دار و غیره، سایر دندانها را نیز تحت تاثیر خود قرار دهد. حتی امکان دارد که دندان عقل در زاویه مناسبی رشد کند اما باعث گیر کردن در استخوان فک شود. همچنین شاهد انباشته شدن غذا و باکتریها در نزدیکی لبههای دندان عقل خواهیم بود. در این صورت نظافت دندان نیز به سختی انجام میگیرد و موارد زیر بهدنبال آن رخ خواهد داد.
- پوسیدگی دندان
- بیماریهای لثه ( پریودنتال)
- سلولیت ( عفونت باکتریایی در گونه، زبان و حلق)
- آبسه ( تجمع چرک در دندان عقل یا بافتهای اطراف آن )
- کیست دندان
لازم به ذکر است که بیشتر این مشکلات با کمک آنتی بیوتیکها و شویندههای ضدعفونی کننده دهان قابل درمان هستند. زمانی دندان عقل باید کشیده شود که دندان فرد، به سایر راهکارها جواب نداده باشد.
بهترین سن کشیدن دندان عقل
هر فردی میبایست برای اطمینان حاصل کردن از سلامت دندانها بهصورت منظم به دندانپزشکی مراجعه کند. کافی است توسط دندانپزشک معاینه گردید تا متوجه شوید که کدام نوع از دندان عقل را در دهان خود دارید و آیا باید برای درمان اقدام کنید یا خیر. رشد دندان عقل عموما از سن هجده سالگی صورت میگیرد. در صورتی که دندان عقل شما بهصورت نهفته قرار گرفته باشد، هیچ گاه از لثه بیرون نخواهد آمد.
دندان عقل در اصل در انتهاییترین قسمت دهان جای گرفته است و فرد به سختی برای تمیز کردن به آن دسترسی پیدا خواهد کرد. در شرایطی که به تشخیص دندانپزشک مشکلی در دندان عقل شما دیده نشود، نیازی به درمان و جراحی وجود نخواهد داشت؛ اما در صورتی که دندان عقل نهفته یا نیمه نهفته داشته باشید، جراحی باید صورت گیرد.
بیشتر دندانپزشکان، قبل از بیست سالگی را مناسبترین سن برای کشیدن دندان عقل میدانند. چرا که در این سن، انجام جراحی عوارض کمتری را بهدنبال خواهد داشت و فرد درد کمتری را تجربه خواهد کرد. البته کشیدن دندان عقل در همه سنین امکان پذیر است اما انجام آن به هنگام کهنسالی خطرناک خواهد بود.
مراجعه به دندانپزشک برای کشیدن دندان عقل چه زمانی الزامی است؟
گاهی افراد درد شدیدی را به علت دندان عقل متحمل میشوند. در این شرایط مراجعه به دندانپزشک الزامی است. در این صورت دندانپزشک فرد را معاینه میکند و تشخیص میدهد که دندان باید کشیده شود یا خیر. اگر تشخیص دندانپزشک بر این باشد که دندان عقل باید کشیده شود، عکسی از دهان فرد تهیه میشود تا موقعیت قرارگیری دندان مشخص شود. پس از آن، پروسه درمانی شروع میشود.
در صورتی که طبق معاینات دندانپزشک، شما نیاز به انجام جراحی دندان داشتید، بهتر است هر چه سریعتر و در ایام جوانی نسبت به انجام آن اقدام کنید. چرا که با افزایش سن، شکلگیری ریشه دندان بهصورت کامل انجام میگیرد و دندانپزشک راه سختتری برای کشیدن آن در پیش خواهد داشت. همچنین هنگامی که سن افزایش مییابد، تعداد رگهای موجود در فک کاهش مییابد و همین سبب میشود که بهبودی و درمان بهتعویق افتد.
پروسه برداشتن دندان عقل به چه صورت است؟
برای برداشتن دندان عقل باید جراحی انجام شود. این امر امکان دارد توسط دندانپزشک انجام گیرد یا اینکه فرد به متخصص جراحی ارجاع داده شود. پیش از انجام جراحی عموما فرد را با پروسه جراحی آشنا میسازند و از وی درخواست پر کردن فرم رضایت میکنند. شروع این پروسه با معاینه دندان است و دندانپزشک اصولا یک عکس ایکس ری از دهان فرد تهیه میکند تا وضعیت دندان عقل فرد و همچون موقعیت قرارگیری، فضای خالی برای رشد و غیره را مورد سنجش قرار دهد. عموما جراحی دندان به سه شیوه تزریق بیحسی موضعی، استفاده از آرامبخش یا بیهوشی کامل انجام میگیرد.
آشنایی با روشهای کشیدن دندان عقل
روشهای مختلفی برای کشیدن دندان عقل وجود دارد. در روش اول، بیحسی موضعی بهمنظور بیحس کردن به ناحیه نزدیک دندان تزریق میشود. در این شرایط شما در هوشیاری به سر میبرید و فشار را احساس میکنید اما نباید متوجه دردی شوید. در روش دوم، شما در بیداری به سر میبرید اما میزان هوشیاری شما پایین است و چیز خاصی را به یاد نمیآورید.
در روش سوم شما بهطور کامل در بیهوشی به سر میبرید و هیچ چیزی را به خاطر نخواهید آورد. شیوه از بین بردن درد به میزان پیچیدگی پروسه جراحی و استرس فرد وابسته خواهد بود. برای هر یک از این جراحیها دستورالعملهای بخصوصی تعریف شده است. یک ابزار خاص برای شل و جداسازی بافت اطراف، مورد استفاده قرار میگیرد. این ابزار به جلو و عقب تکان داده میشود تا حفره دندان عریض شود.
گاهی ایجاد یک برش کوچک در لثه الزامی است و گاهی دندان پیش از برداشتن به تکههای کوچکتری تبدیل میشود تا جداسازی آن راحتتر صورت گیرد. در حالت کلی این پروسه بیشتر مستلزم داشتن ظرافت است تا زور و فشار. هرگز فراموش نکنید که شما در طول انجام پروسه جراحی، نباید دردی را تجربه کنید.
در اصل جراحی دندان عقل یک عمل سرپایی بهحساب میآید. با این حال، ترجیحا پس از کشیدن دندان عقل به مدت یک روز استراحت کنید. بسته به اینکه قدرت آرامبخش شما در چه حدی باشد، احتمالا به فردی نیاز پیدا خواهید کرد تا پس از عمل به جای شما رانندگی کند تا به مقصد برسید یا شما را تا خانه راهنمایی کند. هرگز خودتان رانندگی نکنید چرا که ماده بیحسی تا مدت کوتاهی اثر خود را حفظ میکند.
درد ناشی از کشیدن دندان عقل، دردی عادی بهحساب میآید. پروسه جراحی دندان را میتوان فرایند تا حدودی بی درد و سر دانست. افراد پس از انجام جراحی دندان درجات متفاوتی از درد و ناخوشی را تجربه میکنند. حتی اگر جراحی دندان شما توسط بهترین جراح انجام گیرد، باز هم برشی در بافت لثه و استخوان دندان عقل ایجاد خواهد شد. با گذشت زمان بیحسی عملکرد خود را از دست میدهد و فرد درد و ناخوشی بسیاری را تجربه خواهد کرد و این امری طبیعی است. میزان درد طبیعی برای همه افراد یکسان نیست و به میزان پیچیده یا آسان بودن فرایند برداشت دندان وابسته است.
عوارض پس از کشیدن دندان عقل
آیا جراحی دندان درد دارد؟ عموما فرد در روز اول مقداری درد را در کنار اندکی ناخوشی تجربه خواهد کرد. این درد به این علت بوده که به استخوان آسیب وارد شده است. از نکات مثبت این درد میتوان به سطحی بودن آن اشاره کرد. بدین معنا که با ترمیم یافتن بافت، بهبودی رخ میدهد و بالتبع درد کاهش مییابد. اوج درد جراحیهای دندان را میتوان شش ساعت پس از انجام جراحی دندان دانست. همچنین امکان دارد که فرد کبودی، کوفتگی و ورم در دهان را تجربه کند و آثاری از خون در دهان فرد مشاهده شود.
درمان خانگی درد دندان پس از کشیدن دندان عقل
در اغلب موارد، درد ناشی از عمل جراحی دندان با مسکن قابل برطرف کردن است و این مسکنها همچون ایبوپروفن که حتما در خانه وجود دارد را میتوان استفاده کرد. البته تجویز مسکنها توسط دندانپزشک صورت میگیرد. جدای از این موارد، قرار دادن کیسه یخ روی محل جراحی بهصورت منظم نیز توصیه میشود. با این کار از میزان ورم و کوفتگی کاسته خواهد شد. در صورتی که جراحی پیچیده و شدیدی را پشت سر گذاشته باشید، به مسکنهای قویتری نیاز پیدا خواهید کرد. به هر حال درد ناشی از انجام جراحی دندان به کمک قرص مسکن کنترل خواهد شد.
چه زمانی درد ناشی از عمل جراحی طبیعی بهحساب میآید؟
حتما اطلاع دارید که داشتن تا حدودی درد پس از انجام جراحی دندان طبیعی است. این درد عموما پس از سه الی چهار روز از بین خواهد رفت اما در صورتی که دردی طاقت فرسا در محل جراحی امان شما را بریده است یا درد شما تا بیش از ده روز همچنان ادامه داشته، باید فورا به دندانپزشک مراجعه کنید. این درد ممکن است ناشی از عوارض احتمالی این عمل باشد.
درد کشیدن دندان عقل تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟
آیا جراحی دندان درد دارد؟ بیشتر بیماران سه الی چهار روز بعد از کشیدن دندان، زمان لازم دارند تا بهبود پیدا کنند. عموما پس از پشت سر گذاشتن این مرحله، انجام فعالیتهای روزمره امکانپذیر است. البته در صورتی که عمل جراحی پیچیده باشد یا اینکه بیشتر از یک دندان برداشته شود، ممکن است بهبودی و التیام هفت تا ده روز نیز زمان ببرد. دقیقا همانند سایر جراحیها، استراحت در پروسه بهبودی حرف اول را میزند.
هنگامی که فرد میخوابد، تعداد گلبولهای سفید تولیدی افزایش پیدا میکند که همین مورد در مقابله با عفونتها نقش موثری دارد. حداقل در یک روز ابتدایی افراد نباید فعالیت ورزشی یا تحرک شدید داشته باشند. بهتر است به شکلی استراحت کنید که سرتان تا حدودی بالاتر از بدنتان باشد. هرگونه حرکت شدیدی بلافاصله پس از جراحی میتواند درد فرد را تشدید کند.
مراقبتهای بعد از جراحی دندان عقل
آیا جراحی دندان درد دارد؟ پس از انجام جراحی دندان عقل، نوبت به مراقبتهای پس از عمل جراحی میرسد. برای اینکه بهبودی سریعتر اتفاق افتد، فرد باید به دستورالعملهای پزشک توجه لازم را داشته باشد. در سه روز اول پس از انجام جراحی دندان، بهتر است که موارد زیر را رعایت کنید تا ترمیم زودتر انجام گیرد.
- کیسه یخ بهمنظور خواباندن ورم یا تغییر رنگ پوست بهکار گرفته شود.
- برای نرم شدن آروارهها بهتر است که دهان به آرامی باز و بسته شود.
- مصرف غذاهای نرم توصیه میشود تا به دندان فشار وارد نشود.
- مایعات بهصورت فراوان مصرف شود.
- با شروع روز دوم، مسواک بزنید.
- هرگز محل لخته خون را مسواک نزنید.
- مسکنهای تجویز شده توسط دندانپزشک به هدف تسکین درد بهتر است که مصرف شوند.
- در شرایطی که تب داشتید یا درد و ورم شما بهبود نیافته است، حتما آن را به دندانپزشک خود اطلاع دهید.
- استفاده از نی توصیه نمیشود.
- دهان فرد باید به آرامی شستوشو داده شود.
- هرگز غذاهای سفت که جویدن آن سخت است مصرف نکنید.
- سیگار و دود ممنوع.
عصبکشی دندان عقل چگونه انجام میشود؟
از آنجایی که دندان عقل در موقعیت مکانی خوبی قرار نگرفته است، عصبکشی دندان عقل را میتوان کاری سخت و حساس دانست. دندانپزشک دسترسی خوبی به دندان عقل برای انجام جراحی ندارد. جدای از این مورد، مورفولوژی و تعداد کانالهای دندان عقل یکسان نبوده و درمان عصبکشی آن نیازمند تخصص بالایی است. هنگامی که دندان عقل بهصورت عمیق پوسیده شده باشد و به پالپ دندان ورود پیدا کرده باشد، درمان عصبکشی دندان امری الزامی است. نشانههای پوسیدگی دندان عقل شامل موارد زیر میشود.
- ورم صورت و لثه
- حساسیت دندان
- سیاه شدن دندان و ایجاد حفراتی روی آن
- تیر کشیدن ناگهانی و بدون علت دندان
- درد دندان بعد از خوردن غذاهای سفت
- تیر کشیدن دندان بههنگام غذا خوردن و نوشیدنیهای خیلی سرد یا خیلی داغ
نکاتی که باید بعد از جراحی دندان به آن توجه داشته باشید.
آیا جراحی دندان درد دارد؟ امروزه افراد زیادی با مشکلات دهان و دندان مواجه میشوند و برای رفع آن اقدام میکنند. فرقی ندارد که افراد برای کدام یک از جراحیهای دندان به دندانپزشک مراجعه میکنند، در هر صورت باید به یکسری نکات توجه داشته باشند تا روند بهبودی به خوبی انجام گیرد. این نکات شامل موارد زیر میشود.
- تا یک الی دو ساعت آب دهان خود را نباید خالی کنید و آب دهان قورت داده شود.
- پس از انجام جراحی تنها تا یک روز پس از آن، مایعات سرد بهعنوان غذا باید مصرف شود.
- برای مصرف مایعات، استفاده از نی توصیه نمیشود و قاشق یا لیوان باید بهکار گرفته شود.
- تا ۲۴ ساعت بعد از انجام جراحی، فرد نباید چای، سیگار و نوشابههای گازدار مصرف کند.
- بعد از انجام جراحی تا چند ساعت ممکن است که افراد در آب دهان خود شاهد خونابه یا رگههای قرمز رنگ باشند، در این شرایط جایی برای نگرانی وجود ندارد و خونریزی بهحساب نمیآید.
- هرگز پنبه یا گاز، روی محل جراحی قرار ندهید.
- مصرف داروهای تجویز شده در ساعت مشخص الزامی است.
- در شرایطی که دندانپزشک دهان شویه کلرهگزیدین را به فرد تجویز کرده باشد، باید از این دهان شویه طبق دستورات دندانپزشک استفاده شود.
- در صورتی که بخیه انجام شده باشد، یک هفته تا ده روز باید برای برداشتن بخیه صبر کرد.
- به این نکته توجه داشته باشید که در جراحیهای وسیع، تورم و کبودی ممکن است که ایجاد شود و این مورد، امری طبیعی تلقی میشود.
بیشتر بخوانید! آشنایی انوع جراحی دندان؛ کدام نوع جراحی دندان برای شما مناسب است؟
سخن پایانی
آیا جراحی دندان درد دارد؟ جراحی دندان در گذشته به شیوهای ساده و دردناک و بهمنظور رفع مشکلات دندانی انجام میگرفته؛ اما امروزه شاهد پیشرفت چشمگیری در حوزه زیبایی و درمانی دندانپزشکی هستیم. هنگامی که صحبت از جراحی دندان به میان میآید، افراد فرایندی دردناک را متصور میشوند و ترس تمام وجود آنها را فرا میگیرد. این در حالی است که امروزه به کمک متدهای مدرن دندانپزشکی، جراحی دندان بدون درد انجام میگیرد. افرادی که با وجود بیحسی باز هم فوبیای جراحی دندان دارند نیز میتوانند از روشهای بیهوشی بیخطر استفاده کنند.