مراحل عصب کشی
دندانهای طبیعی به مراقبت و رعایت بهداشت دهان و دندان احتیاج دارند. اگر روند مراقبت از آنها بهدرستی صورت گرفته نشود، احتمال پوسیدگی یا شکستن وجود دارد. عصبکشی از بهترین راههای درمان مشکلات دندان است که منجربه حفظ دندان طبیعی میشود. مراحل عصب کشی دندان به حذف عفونت و باکتریهای داخل پالپ دندان میانجامد؛ این آسیب میتواند سطحی یا عمیق باشد و شدتهای متفاوتی دارد. با استفاده از روش عصب کشی دندان یا روتکانال میتوان از دندانها مراقبت نمود و زیبایی آنها را حفظ کرد.
چه زمانی عصب کشی انجام دهیم؟
یکی از مهمترین قسمتهای دندان پالپ آن است. این قسمت محافظ دندان در برابر آسیب و شکنندگی بوده و همواره آن را تغذیه میکند. پس از بروز پوسیدگی دندان و عفونت در بافت داخلی آن، بیمار درد ناشی از آسیب را احساس خواهد کرد. این درد میتواند در انجام امور روزمره بیمار اختلال ایجاد کند. التهاب ناشی از پوسیدگی دندان باعث گسترش عفونت در بافت میشود. عصبکشی از درد دندان و گسترش عفونت در بافت مورد نظر جلوگیری میکند. اما دقیقاً چه زمانی عصبکشی انجام دهیم؟
گاهی دندان بیمار به تغییرات آبوهوا و دمای خوراکیهایی که مصرف میکند حساس میشود؛ در این زمان فرد با خوردن شیرینی درد را احساس میکند و از مسکنهای مختلف برای التیام درد خود استفاده خواهد کرد. اما با این حال درد ناشی از آسیبدیدگی دندان ادامه دارد و منجربه دردهای شبانه نیز میشود. در این حالت بهترین روش برای التیام درد ناشی از پوسیدگی یا آسیب به دندانها، عصبکشی یا روتکانال است. البته پوسیدگی دندان در درجات سطحی با درد همراه نیست و دندانپزشک پس از معاینه میتواند عصبکشی را به بیمار توصیه نماید.
مراحل عصب کشی دندان
پس از تشخیص بهموقع آسیبدیدگی دندان، دندانپزشک میتواند مراحل عصبکشی آن را اجرا نماید. اولین قدم در عصبکشی، گرفتن عکس رادیوگرافی بیمار است که وضعیت و شدت آسیبدیدگی را تعیین میکند. اگر دندانپزشک در این مرحله تشخیص دهد که دندان آسیبدیده میتواند مورد درمان عصبکشی قرار گیرد، به ادامه مراحل میپردازد. عصبکشی دندان فرآیندی دارد که بدون بیحسی نمیتوان آن را انجام داد. بنابراین پس از گرفتن عکس رادیوگرافی، داروهای بیحسی تزریق میشوند. دندانپزشک از ابزارهای خود در سوراخکردن دندان استفاده میکند.
قسمت آسیبدیده پالپ دندان از هرگونه آلودگی پاکسازی میشود. کانالهای دندان از راههای دسترسی به عصب هستند؛ یکی از مراحل عصبکشی، تمیزکردن این کانالها با محلول ضدعفونی است. سپس دندانپزشک با دستگاه اپکس فایندر طول ریشه را محاسبه میکند. کانال دندان باید کاملاً خشک شود تا آلودگی در آن بروز نیابد. گوتاپرکا مادهای است که دندانپزشک از آن برای پرکردن دندانهای عصبکشی شده استفاده میکند. درنهایت دندان عصبکشی شده باید ترمیم و پانسمان شود.
آیا عصب کشی بهتر از کشیدن دندان است؟
عصبکشی یا کشیدن دندان؟ هر کدام از این دو روش مزایای خود را دارند و اینکه کدام یک بهتر از دیگری است بسته به شرایط دندان بیمار تعیین میشود. گاهی دندان طبیعی بیمار قابل ترمیم و عصبکشی نیست. هنگامی که آسیب به بافت دندان بیش از اندازه باشد، حتی با عصبکشی دندان هم نمیتوان از افتادن یا لقشدن آن جلوگیری کرد. بنابراین گاهی کشیدن دندان بهصرفهتر و عاقلانهتر خواهد بود. پس از کشیدن دندان میتوان با روشهای ایمپلنت، بریج و… دندان جدیدی را جایگزین نمود.
عصبکشی علاوهبر مزایایی که دارد، به مراقبتهای بیشتری هم نیاز خواهد داشت. دندان فاقد پالپ در برابر آسیبها کمتوان است و باید بیش از دندان حاوی پالپ از آن مواظبت نمود. متخصصان گاهی استفاده از روکش دندان را برای دندانهای عصبکشی شده توصیه میکنند؛ این کار ماندگاری و دوام دندان را بالا میبرد و از آن در برابر آسیب و پوسیدگی محافظت میکند. پس از درمان ریشه، بیمار باید از خوردن خوراکیهای سفت، چسبناک و… امتناع نماید. مسواکزدن و کشیدن نخدندان هم میتواند در حفظ سلامت دندان عصبکشیشده مؤثر واقع شود.
نکاتی که باید پس از عصب کشی رعایت کنید
دندان پس از عصبکشی، آسیبپذیرتر از همیشه خواهد بود. مراقبتهای لازم پس از عصبکشی دندان در روز اول بیش از هر زمان دیگری است. در روزهای اول دندان عصبکشی شده در مقابل فشار حساس خواهد بود. برای جلوگیری از آسیب به این دندان، بهتر است تا در روزهای اول غذاهای نرم و آبکی مصرف شود. مواد مخربی همچون سیگار و سایر دخانیات میتوانند در روند بهبودی بیمار نتایج منفی داشته باشند؛ مصرف دخانیات، سلامت محیط دهان و دندانها را بهخطر میاندازد و سایر دندانها را مستعد آسیب میکند.
امکان درد در ناحیه عصبکشی وجود دارد و بهتر است برای تسکین آن از مسکنهایی که دندانپزشک متخصص توصیه میکند، استفاده کرد. استفاده از داروهایی که التهاب ناشی از درمان را التیام میبخشند در روند بهبودی بیمار مؤثراند. درد دندان پس از درمان روتکانال نباید تا بیش از 3 هفته ادامه داشته باشد؛ اگر بیمار با این مشکل مواجه شد باید به متخصص مراجعه نماید. برای جلوگیری از عفونت دندان، مصرف آنتیبیوتیک تجویز شده را نباید فراموش کرد.
پیشنهاد مطالعه: درد عصب کشی دندان؛ با دانستن این نکات درد ناشی از عصب کشی را کاهش دهید.
کلام آخر
عصبکشی بهترین انتخاب و درمان برای بیمارانی است که قصد نگهداری از دندان طبیعی خود را دارند. در این روش عفونت ناشی از بروز آلودگی و باکتریها، کاملاً از پالپ دندان پاکسازی میشود. همچنین در مراحل عصبکشی، کانالهای دندان توسط ماده مخصوصی تمیز میشوند تا از گسترش دوباره عفونت در آن جلوگیری شود. ماندگاری دندان پس از عصبکشی بسته به رعایت بهداشت دهان، تغذیه مناسب، عدم استعمال دخانیات مانند سیگار و… تعیین خواهد شد. هرچه بیمار مراقبتهای پس از عصبکشی را جدی بگیرد، استحکام دندان پس از عصبکشی نیز بیشتر خواهد بود. در این مطلب در رابطه با مراحل عصب کشی صحبت کردیم، نظرات خود را در کامنتهای این صفحه با ما به اشتراک بگذارید.
سؤالات متداول
- آیا میتوان پس از عصبکشی چیزی خورد؟
بله. بهتر است تا چند روز اول از غذاهای نرم آبکی مصرف کرد تا به ناحیه عصبکشی فشار وارد نشود. بهعلاوه نوشیدنیهای بسیار سرد و بسیار داغ نیز میتوانند محل عصبکشی را تحریک نمایند و مانع از روند بهبودی شوند.
- آیا مراقبت پس از عصبکشی میتواند ماندگاری دندان را بیشتر کند؟
بله. رعایت مراقبتهای لازم پس از عصبکشی در روند بهبودی و طول عمر بیشتر دندان نقش مؤثری خواهد داشت. دندان پس از عصبکشی بیشتر آسیب میبیند و احتمال بروز دوباره عفونت وجود دارد.
- چه زمانی برای عصبکشی مناسب است؟
زمانی که دردهای شبانه ظاهر میشوند و بیمار حین خوردن و آشامیدن غذا احساس ناخوشایندی را تجربه میکند. گاهی دندانپزشک قبل از آسیب زیاد به دندان، متوجه بروز پوسیدگی و عفونت دندان میشود و عصبکشی را توصیه میکند.
- چه زمانی کشیدن دندان بهتر از عصبکشی است؟
زمانی که شدت آسیب به دندان بسیار زیاد است و عصبکشی نمیتواند مانع از کشیدن دندان شود. در این صورت عصبکشی دندان فایدهای برای بیمار ندارد.
- طول عمر دندان پس از عصبکشی چقدر است؟
دندان پس از عصبکشی در برابر ضربه و آسیبدیدگی حساستر میشود؛ به همین دلیل بیمار باید نسبت به نگهداری آن تلاش کند و تمام مراقبتهای لازم را انجام دهد. درصورتی که هیچ عادت مخربی انجام نشود، دندان ماندگاری و طول عمر بالایی خواهد داشت.