سن مناسب ارتودنسی
سن مناسب برای ارتودنسی اوایل نوجوانی یا بین سنین 10 تا 14 سالگی به طور معمول زمان ایده آل در نظر گرفته می شود. این به این دلیل است که افراد در این سن دندانهای بزرگسالی و اصلی خود را در جای خود دارند و بافت استخوانی نرمتر آنها کاملاً به تغییر موقعیت پاسخ میدهد.
بسیاری از مردم تصور می کنند که اوایل نوجوانی بهترین زمان برای انجام درمان ارتودنسی است. اما حتی اگر دوران نوجوانی زمان ایدهآلی برای بریسها باشد، مراقبت ارتودنسی یک رویکرد درمانی انعطافپذیر و پاسخگو است که میتواند دندانها را صاف کند، مشکلات فاصله را برطرف کند، ناهماهنگیها را اصلاح کند و لبخندی زیبا در سنین و مراحل مختلف زندگی ایجاد کند.
اگر به فکر مراقبت های ارتودنسی برای فرزندتان یا خودتان هستید، در این مقاله به بررسی کامل بهترین سن برای ارتودنسی و مزایای استفاده از بریس در زمانی که برای شما مناسب است پرداخته ایم.
دندانپزشکی شبانه روزی لبخند درمان با در اختیار داشتن کادری مجرب و متشکل از بهترین متخصص های دندان پزشکی به عنوان بهترین دندان پزشکی بلوار فردوس و غرب تهران آماده ارائه خدمات به شما عزیزان در زمینه دندانپزشکی زیبایی بصورت ۲۴ ساعته میباشد.
ارتودنسی دندان یکی از انواع درمانهایی است که بیشترین سهم را در ایجاد آرایش منظم دندانها برعهده دارد. این شیوه ترمیمی هرگونه نامرتبی یا شلوغی دندانها، دندانهای رویش نیافته، مشکلات فکی، دندانهای کج و رویهم افتاده را درمان میکند. ارتودنسی دندان محدوده سنی خاصی ندارد و بیمار در هر سنی میتواند تحت انجام این فرآیند درمانی قرار گیرد؛ اما اگر شروع فرآیند در کودکی باشد، به مراتب بازدهی بیشتری و اثرات مثبتی خواهد داشت. درمان ارتودنسی با استفاده از دستگاهها و ابزار مخصوص در دوران کودکی و نوجوانی تغییرات را سریعتر و راحتتر ایجاد میکنند، بههمین علت نیاز به جراحی بیمار را، در آینده محدود و کمتر میکند. اغلب دندانپزشکان اطفال توصیه میکنند تا کودکان قبل از 7 سالگی مورد بررسی و ارزیابی توسط ارتودنتیست (متخصص ارتودنسی) قرار گیرند. متخصص درصورت وجود هرگونه مشکل، سن مناسب ارتودنسی را تعیین میکند.
بهترین محدوده سنی مناسب برای ارتودنسی دندان
درمان ارتودنسی از مجموعه درمانهایی است که در حدود 6 تا 24 ماه بهطول میانجامد. این شیوه درمانی با حرکت دادن دندانها از ریشه و تأثیر بر بافتهای استخوانی در درمان ناهنجاریهای فکی، بهترین نتیجه را در کوتاهترین زمان ممکن ایجاد میکند. حرکت دادن استخوانها با کمک دستگاهها و ابزارهای ارتودنسی در دوران بلوغ بسیار راحتتر و سریعتر از هر زمانی انجام میگردد. بنابراین ناهنجاریهای دهان و دندان، در دختران از 8 سالگی و در پسران از 9 سالگی با کمک دستگاههای مخصوص به مسیر درست هدایت میشود. اختلالات و مشکلات فکی با روش ارتودنسی در سنین بلوغ به بهترین شکل انجام میشود؛ ازطرفی نامرتبی دندانها را به این شیوه، هم در دوران بلوغ و هم در بزرگسالی میتوان اصلاح کرد.
رفع مشکلات فکی در دوران بلوغ و قبل از پایان سن رشد، از اهمیت بالایی برخوردار است. چراکه در سنین بالا زمانی که رشد استخوان فک به پایان برسد، دیگر مشکلات و ناهنجاریهای فک با کمک ابزار ارتودنسی قابل حل نخواهد بود. بنابراین درصورت عدم مراجعه زود هنگام و درمان به موقع، بیمار در بزرگسالی مجبور به انجام جراحی فکین خواهد بود.
سن مناسب برای ارتودنسی بزرگسالان
خبر بسیار خوب این است که بدانید داشتن ارتودنسی محدودیت سنی ندارد! در واقع، بسیاری از بزرگسالان به متخصص ارتودنسی مراجعه می کنند تا دندان های خود را به درستی تراز کنند. این امر یا به این دلیل است که آنها از مراجعه به متخصص ارتودنسی غفلت کرده اند یا در دوران کودکی قادر به انجام ویزیت نبوده اند.
با توجه به اینکه براکت ها بر اساس تعداد تنظیمات مورد نیاز قیمت گذاری می شوند، قیمت ثابتی وجود ندارد. همچنین بستگی به مدت زمان استفاده از بریس ها و تعداد تنظیمات لازم در این مدت دارد.
با این حال، در بیشتر موارد، بریسهای مخصوص بزرگسالان ممکن است کمی بیشتر قیمت داشته باشند، زیرا زمان بیشتری برای تأثیرگذاری دارند. این به این دلیل است که دهان بزرگسالان بیشتر مستعد ابتلا به بیماری های لثه، ضعیف شدن ریشه ها و سایر عواملی است که با افزایش سن به وجود می آیند. در حالی که دندانهای کودکان میتوانند به مراتب راحتتر به موقعیتهای دلخواه منتقل شوند، زیرا هنوز در حال رشد هستند. این به این معنی است که براکت ها زمان کمتری برای کار کردن نیاز دارند.
مجدداً، وضعیت دهان شما به قیمت بریس های شما بستگی دارد. با این حال، در بیشتر موارد، بریس های مخصوص بزرگسالان هزینه بیشتری دارند. شما همیشه می توانید با متخصص ارتودنسی خود صحبت کنید تا از هزینه بریس های خود مطلع شوید.
ارتودنسی در سن 40 سالگی
وقتی مردم کلمه “ارتودنسی” را می شنوند، همه آنها تصور یکسانی را در ذهن خود تداعی می کنند: یک کودک مدرسه ای با بریس های فلزی. درمان ارتودنسی اغلب برای کودکان توصیه می شود زیرا دندان ها و دهان آنها را می توان به راحتی در حالی که هنوز در حال رشد هستند تنظیم کرد، اما در واقع می توان دندان های کج، شلوغ و شکاف را در هر سنی اصلاح کرد. حدود 25 درصد از بیماران ارتودنسی در ایالات متحده 18 سال یا بیشتر هستند و این شامل بسیاری از افراد بالای 40 سال می شود! اگر همیشه میخواستید دندانهای صاف و زیبایی داشته باشید، این مطلب را بخوانید تا بدانید بریسهای بزرگسال در پاول چگونه میتوانند به شما کمک کنند.
اولین معاینه برای ارتودنسی دندان در چه سنی است؟
بهترین سن جهت انجام معاینات دندانپزشکی درخصوص نیاز به ارتودنسی سن 7 سالگی است. در این سن دندانهای دائمی کودک رشد میکند و فرم دهان درحال شکلگیری نهایی خود قرار دارد. درنتیجه 7 سالگی بهعنوان سن اولیه معاینه درنظر گرفته میشود، زیرا تشخیص مشکلات و ناهنجاریهای فک در این سن سریعتر انجام میگیرد. انجام معاینه در این سن الزامی به شروع درمان ارتودنسی ایجاد نمیکند. درصورتی که شرایط دندان کودک از معیارهای تعیین شده خارج باشد، ارتودنتیست مقدمات درمان ارتودنسی را از همین سن برای کودک انجام میدهد.
ممکن است 7 سالگی برای شروع درمان سن مناسبی نباشد، اما ارتودنتیست با انجام اقدامات پیشگیرانه از بروز یا افزایش اثرات ناهنجاریهای فک و دندان در آینده جلوگیری میکند. شروع درمان ارتودنسی در سنی که متخصص مشخص میکند علاوهبر جلوگیری از مشکلات بعدی، فرم فک را به حالت رشد استاندارد خود هدایت میکند. در سن 7 سالگی دندانهای آسیاب بزرگ رشد میکنند که در جفت شدن دندانها و جویدن غذاها نقش مهمی دارند. بنابراین متخصص ارتودنسی میتواند روابط بین فک، دندان و صورت را در کودک بررسی کند. این تشخیص بهموقع فرصت زیادی را برای درمان ارتودنسی فراهم میآورد.
تاثیر سن بر طول درمان ارتودنسی
بهبود طرح لبخند و حل مشکلات دهان و دندان از اهداف درمان ارتودنسی محسوب میشود. اگر مشکلات مربوط به بهمریختگی دندانی باشد، در هر سنی قابل حل و درمان است. اما اگر مشکلات کودک مربوط به ناهنجاریهای فکی مانند اوربایت ( جلوبودن فک بالا نسبت به فک پایین)، آندربایت ( جلوبودن فک پایین نسبت به فک بالا) و کراسبایت ( فاصله بسیار زیاد دندانهای بالایی و پایینی) باشد، هرچه درمان در سن پایینتر شروع شود، از اختلالات و مشکلات پیشرفته در آینده جلوگیری میشود. اگر ناهنجاریهای فکی در سن کودکی درمان نشود، در سنین بزرگسالی تنها به شیوه جراحی فک این مشکلات برطرف میگردند.
انجام درمان در سنین پایین علاوهبر بهبودی سریعتر، هزینه کمتری را شامل میشود. هچنین ارتودنسی در سن کودکی طول درمان کوتاهتری نسبت به بزرگسالی دارد. در سنین بالا به دلیل متوقف شدن رشد استخوانها، درمان در سختترین حالت ممکن خود قرار میگیرد، درنتیجه طول درمان ارتودنسی افزایش مییابد. هرچه بیمار در سن پایینتری درمان ارتودنسی را شروع نماید، شرایط دندان، لثه و فک در بهترین حالت خود برای پذیرش درمان قرار دارد.
پیشنها مطالعه: زمان مناسب ارتودنسی؛ چه زمانی باید برای ارتودنسی مراجعه کنیم؟
مزایای انجام ارتودنسی در سن پایین و زودهنگام
انجام ارتودنسی در سن پایین و کودکی علاوهبر کاهش عوارض مشکلات در بزرگسالی، مزیتهای فراوانی برای بیمار بهدنبال خواهد داشت. درمان در کودکی علاوهبر ایجاد بهبود عملکرد در دندانها و فکها، مزیتهای عاطفی نیز برای بیمار بههمراه دارد. کودک درمان شده به این شیوه، دیگر از ظاهر خود خجالت نمیکشد و روابط اجتماعی بهتری برقرار میکند. ازجمله دیگر مزیتهای ارتودنسی در کودکی عبارتند از:
- فرآیند درمانی راحتتر و سریعتر
- بهدست آمدن زیبایی و افزایش اعتمادبهنفس در کودک
- ایجاد نتایج بهتر و پایدارتر
- جلوگیری از شکستگی دندانها در اثر فشار
- حل عادات نادرست مانند مکیدن انگشت
- ایجاد شرایط مطلوب در قرارگیری لبها
- سلامتی کامل دهان و دندان با بهدست آمدن نتایج مطلوب در رشد و تقارن فکها
- ایجاد فضای مناسب جهت رویش دندانهایی که هنوز رشد نکردهاند.
- کوتاه بودن زمان درمان
- متقارن شدن فکها و هماهنگی دندانها با فکها
- انجام درمان با هزینه کمتر
- کاهش خطر پوسیدگی و عفونت دندان و لثه
- نیاز به کشیدن دندانها را کاهش میدهد.
- خطر ضربه به دندانهای جلوزده را کاهش میدهد.
بیشتر بخوانید: درد ارتودنسی دندان؛ نکات ویژه کاهش درد ارتودنسی
سخن پایانی
درمان ناهنجاریهای دهان و دندان به شیوه ارتودنسی، محدوده سن خاصی ندارد، اما درمان در سنین کودکی ادامه شرایط رشد دندانها و فک کودک را مدیریت میکند. اگر قرار باشد اصولی و منطقی به سؤال سن مناسب ارتودنسی چه سنی است؟ پاسخ دهیم باید بگوییم کودکی بهترین سن برای انجام درمان به این شیوه محسوب میشود. زیرا در این محدوده سنی هنوز استخوانها حالت سخت و پایدار خود را بهدست نیاوردهاند و ابزارهای ارتودنسی تغییرات و اصلاح وضعیت دندانها را به بهترین شکل ممکن اعمال میکنند.
پاسخ به سؤالات متداول
1-در درمان کدام ناهنجاری دهان و دندان، سن بیمار برای بهبودی وی ملاک قرار میگیرد؟
بهطورکلی سن بیمار در درمان ناهنجاریها و مشکلات فک مانند اوربایت، آندربایت و کراسبایت ملاک اصلی درمان محسوب میشود. همچنین در کودکانی که عادت به مکیدن انگشت دارند یا دچار مشکلات تنفسی هستند نیز سن درمان از اهمیت ویژهای برخوردار است.
2-آیا درمان ارتودنسی بر طول عمر و سلامت دندان اثرگذار است؟
درمان ارتودنسی سبب قرارگرفتن دندانها در وضعیت صحیح خود میگردد، درنتیجه فشار اضافی از ریشه دندان برداشته میشود و به سلامتی دندان کمک بزرگی میگردد. همچنین رعایت بهداشت دندانهای رویهم افتاده و کج بسیار مشکل است، درنتیجه سبب میشود ذرات غذا در فواصل دندانی گیرکند و شرایط برای رشد پلاک و باکتری فراهم شود. بنابراین زمینه برای بیماریهایی مانند پوسیدگی دندان یا عفونت دندان و لثه فراهم میشود.
3-آیا انجام ارتودنسی در کودکی مشکلات دندان نهفته را برطرف میکند؟
بله، ارتودنسی در کودکان فضای فک و دهان را برای رشد دندان فراهم میکند، درواقع با قرارگیری دندانها در موقعیت صحیح خود، دیگر دندانی بهصورت نهفته رشد نمیکند.
4-تا چه سنی میتوان از درمان ارتودنسی استفاده کرد؟
درصورتی که بیمار پایه فک قوی و لثههای سالمی داشته باشد، حتی اگر در سنین میانسالی هم باشد، میتواند دندانهای خود را به شیوه ارتودنسی درمان کند.
5-آیا بزرگسالان قبل از انجام ارتودنسی نیاز به جراحی دارند؟
اگر فرد بزرگسال از مشکلات فک در کنار ناهنجاریهای دندانی رنج ببرد، ابتدا باید توسط عمل جراحی مشکل فک ازبین برود و سپس مسائل مربوط به دندان با کمک ابزار ارتودنسی برطرف شود.