چه زمانی نیاز به ارتودنسی داریم؟
چه زمانی نیاز به ارتودنسی داریم؟ لبخند زیبا، خود بخش زیادی از زیبایی هر فرد را تحت تأثیر قرار میدهد بنابراین افراد مدام در حال یافتن روشهایی برای داشتن یک طرح لبخند فوقالعاده هستند. علم دندانپزشکی و متخصصان در این زمینه میکوشند تا بهترین خدمات را به مراجعین خود ارائه کند. ارتودنسی دندان از مشهورترین درمانها برای نظم دندان بهحساب میآید. با درمان ارتودنسی چه مقدار آشنا هستید؟ آیا میدانید چه زمانی فرد به ارتودنسی نیاز پیدا میکند؟ آیا انجام ارتودنسی باید در سن خاصی انجام شود یا محدویتی ندارد؟ دندانپزشکان و ارتودنتیستهای مجرب میتوانند ارتودنسی دندان را در بهترین حالت ممکن و بدون جراحی و مسائل جدیتر برای افراد انجام دهد.
داشتن یک طرح لبخند زیبا
چه زمانی نیاز به ارتودنسی داریم؟ داشتن دندانهای صاف و زیبا میتواند زیبایی را در افراد بیشتر و در نتیجه حس اعتماد بهنفس را در انسان ارتقاء دهد. دندانهای صاف و سالم نه تنها لبخند فرد را زیباتر میکند بلکه مزیتهای دیگری نیز بهدنبال دارد حال برخی از این فواید را بین میکنیم:
- برخورداری از یک لبخند زیبا این مفهوم را میرساند که در مراقبت از دندانهای خود تلاش کردهاید.
سلامت دندان و مرتب بودن آنها علاوهبر زیبایی، مراقبت از آنها مانند: نخ دندان کشیدن و مسواک زدن را نیز راحتتر میکند. همچنین سلامت دهان و دندان و لثهها نیز بسته به مرتب و سالم بودن دندانها است. بنابراین احتمال التهاب و ایجاد پلاک و باکتریهای مضر در دندانهای سالم و منظم بسیار پایین بوده و از بیماریهای لثه نیز جلوگیری میشود.
- مرتب و مناسب بودن دندانها برای هضم درست و خوب غذا کمک خواهد کرد.
کسانی که دندانهای نامنظم و نامرتبی دارند در جویدن و هضم غذا دچار مشکلاتی میشوند که میتواند به درد معده نیز منجر شود. بنابراین دندانهای صاف و یکدست میتواند به شما این اطمینان را بدهد که غذای جویده شده به راحتی قابل هضم است.
- دندانهای منظم میتواند از بسیاری از اتفاقات ناگوار جلوگیری کند.
پیشگیری از حوادث مخصوصاً برای کسانی که نمیتوانند از محافظهای دهانی استفاده کنند بسیار سخت خواهد بود. دندانهای صاف و مرتب نه تنها زیبایی را به چهره شما هدیه میدهد بلکه میتوانید از مرواریدهای گرانبهای خود بهتر مراقبت کنید.
- ادا و تکلم بهتر و راحتتر کلمات
افرادی که از دندانهای نامرتبی برخوردارند، در تکلم و ادای درست بسیاری از کلمات دچار مشکلاتی هستند که در مواقعی این مشکلات بسیار جدی میشود. بنابراین داشتن دندانهای زیبا و مرتب در کنار سایر مزایایی که دارد میتواند در تکلم درست کلمات نیز به شما کمک کند.
- کسانی که دندانهای صاف و مرتب دارند نیاز به مراجعه دندانپزشکی کمتری دارند.
افرادی که نگران هزینه ارتودنسی هستند و از این خاطر اقدام به انجام آن نمیکنند باید بدانند که انجام ارتودنسی میتواند شما را از بسیاری از هزینههای درمانی دیگر در آینده مصون کند. داشتن دندانهای نامرتب در آینده پوسیدگی دندان، جرمگیری دندان و یا کندن آن را بهدنبال دارد که خود هزینه اضافی هستند. بنابراین مراقبت از دندانهای مرتب، به مراتب راحتتر از دندانهای نامنظم بوده و حتی باعث صرفهجویی در هزینههای درمانی در آینده نیز خواهد شد.
ارتودنسی چیست و چند نوع دارد؟
ارتودنسی بهترین روش برای برطرف کردن ناهنجاریهای دندانی بهشمار میرود که از دو ترکیب ارتو (صاف کردن) و دنسی (دندان تشکیل شده) ساخته شده است. قدمت و سابقه ارتودنسی در دنیا و بهعنوان یکی از اصلیترین شاخههای علم دندانپزشکی به چندین سال میرسد و جزء دهمین رشته تخصصی در حیطه پزشکی محسوب میشود. حال به صورت مختصر به انواع آن میپردازیم:
- ارتودنسی متحرک
جابه جایی و نصب و یا برداشتن ارتودنسی متحرک توسط خود بیمار هم امکانپذیر است. ارتودنسی بیرون دهانی و پلاکهای متحرک، از انواع آن بهشمار میروند.
- ارتودنسی ثابت
ارتودنسی ثابت همان طور که از اسم آن پیدا است توسط بیمار قابل حرکت نبوده و از براکت و سیم در آن استفاده میشود.
- ارتودنسی لینگوال
ارتودنسی لینگوال به طرف زبان و در پشت دندانها نصب شده و بهدلیل حجم زیادی از سیم در داخل دهان از این نوع ارتودنسی استقبال کمتری میشود.
- ارتودنسی نامرئی یا پنهان
ارتودنسی نامرئی کاملا از دید پنهان هستند و برای کسانی که دوست ندارند کسی متوجه ارتودنسی آنها شوند مناسب خواهند بود. ارتودنسیهای لینگوال، ارتودنسیهای سرامیکی نیز از این نوع هستند.
- ارتودنسی مرئی یا آشکار
ارتودنسیهای مرئی معمولاً با براکتهای فلزی انجام گرفته و قابل مشاهده هستند.
- ارتودنسی سرامیکی
بروزترین شیوه درمان ارتودنسی از نوع سرامیکی است. سیمهای آن اکثراً بیرنگ یا سفید هستند و به صورت ترکیبی کاملاً نامرئی بوده و از جنس سرامیک براق محسوب میشود. طرفداران این نوع ارتودنسی بسیار زیاد بوده، زیرا فقط از فاصله خیلی نزدیک قابل دیدن هستند.
- ارتودنسی دیمون
براکتهای دیمون از نوع کیپشونده هستند که این خود یک نوع جداگانه بهشمار میروند. براکتهای دیمون در دو مدل مرئی و نامرئی ساخته و استفاده میشوند. عدم نیاز به وجود حلقههای الاستومتری دور براکت و کیپ شدن خود به خود براکتها، نصب و استفاده از آن را برای دندانپزشکان آسانتر کرده است. طول درمان در این نوع ارتودنسی کم و در اکثر مواقع نیازی به کشیدن دندانهای اضافی نخواهد بود.
پیشنهاد مطالعه: انواع روش های ارتودنسی دندان را میشناسید؟ کدام روش ارتودنسی مناسب شماست؟
چه علائمی نیاز به انجام ارتودنسی را تشدید می کند؟
چه زمانی نیاز به ارتودنسی داریم؟ گاهی اوقات این سوال پیش میآید که چه زمانی و چه علائمی در دندانها نشان دهنده نیاز به ارتودنسی است؛ که فرد در کمترین زمان ارتودنسی دندان را انجام دهد. افرادی که ویژگیهای زیر را دارند باید سریعاً از درمان ارتودنسی استفاده کنند:
- داشتن لبخند لثهای
- وجود فاصله زیاد بین دندانهای فک پایین و بالا
- بروز مشکلاتی در ادا و تکلم درست کلمات
- داشتن عادتهای نادرست مانند دندان قروچه
- مشکلاتی در بستن راحت لبها
- فاصله زیاد بین دندانها
- عدم چکاب و معاینه کودک در سن 7 سالگی
- خواستن لبخندی زیباتر
- وجود یک شکاف در کام و یا لب
- عدم قرارگیری درست دندانها بر روی یکدیگر
- برخورداری از یک یا چند دندان اضافی در دهان
- گاز گرفتن مدام زبان و یا گونه خود
- کجی و یا نامرتبی دندان و حتی در نیامدن یکی از دندانهای شما
- فکر میکنید اصلاح طرح لبخند حس اعتماد بهنفس را در شما بیشتر میکند.
- رشد نامناسب و نامرتب دندانها
- وجود برخی عادتهای نادرست مانند مکیدن دندان در فرزندان شما
- پوشاندن کامل دندانهای پایین توسط دندانهای بالا
حال برخی از راههای جلوگیری برای عدم نیاز به ارتودنسی دندان را برای شما بازگو میکنیم:
معاینه دندان های کودک از سن 7 سالگی
معاینههای دورهای و مرتب از سنین کم بهترین راه برای پیشگیری از درمانهای طولانی مدت و هزینههای درمانی زیاد است. مشاوره با دندانپزشکان حرفهای شما را از کوچکترین مشکلات در دهان و دندان فرزاندتان با خبر کرده و اگر مشکلی باشد آن را برطرف خواهد کرد. بهتر است اولین معاینه بعد از تکمیل شدن دندانها و در سن دو سالگی به بعد و پس از آن، از سن 7 سالگی بهطور مرتب معاینات دورهای آغاز شود. مشاوره در سن هفت سالگی این امکان را فراهم میکند تا مشکلات دندانی در همان مراحل ابتدایی حل شود. سن 5 الی 8 سالگی بهترین زمان برای مشخص شدن روند درست رشد دندان در کودکان است تا نشان دهد آیا رشد دندانها در حالت عادی است یا خیر.
کودکان در این سن انواع دندانها اعم از دائمی، شیری، دندانهای پایینی و بالایی را با هم دارد و اگر در این زمان روند رشد مراقبت نشود امکان نامرتبی دندانها وجود دارد. بنابراین اگر سعی شود تا دندانهای فک بالا و پایین تا زمان رشد آخرین دندان دائمی، روند خوبی را طی کند قطعاً دندانهای مرتب و نرمالی خواهید داشت. والدین خود به تنهایی قادر به تشخیص درست این روند نبوده و در اکثر مواقع وجود معاینههای دورهای توسط ارتودنتیست ضروری است.
قرارگیری نامناسب دندان ها بر روی یکدیگر
چه زمانی نیاز به ارتودنسی داریم؟ درمان ارتودنسی برای کسانی که هنگام بستن دهان، دندانهایشان به هم نمیرسند بسیار الزامی است. چنانچه این ناهماهنگیها درمان نشود در آیندهای نزدیک، نامرتبیهای فک و دندانهای بالایی و پایینی، مشکلات جدیتری را به بار میآورد. اگر کودکان بهموقع و در سنین رشد عدم تقارن دندانهایشان برطرف شود به راحتی به نتیجه مطلوب رسیده و به بزرگسالی کشیده نمیشود. همچنین کودکانی که زودتر و یا دیرتر از زمان عادی دندانهای خود را از دست میدهند نیز این احتمال وجود دارد که در رشد دندانهای دائمی خود دچار مشکلاتی بشوند.
بنابراین زمانی که ارتودنتیست تشخیص دهد فرد به درمان ارتودنسی نیاز دارد، در اولین فرصت و در سنین رشد بین 9 الی 12 سالگی باید ارتودنسی انجام گیرد. انجام ارتودنسی اگر از سنین کودکی به بالاتر برسد بهدلیل سختی کار و بزرگتر شدن استخوانهای فک و صورت، هزینه آن نیز به مراتب بیشتر خواهد شد. بنابراین اگر قادر به انجام دادن ارتودنسی دندان هستید آن را در اولین فرصت و بدون هیچ وقفهای انجام دهید.
معاینه دوره ای و چک فضاهای خالی دندان ها
گاهی اوقات برخی از مشکلات دندانها هستند که از همان ابتدا مسئله ساز خواهند شد و فر را مجبور به ارتودنسی میکنند. همچنین برخی نیز وجود دارند که اثرات خود را در سنین بالاتر نشان داده و مشکلات حادی ایجاد میکنند؛ در حالی که در کودکی بیضرر شناخته میشوند. نشانههای روشنی وجود دارد که نشان میدهد نیاز به معاینه دورهای توسط دندانپزشک وجود دارد. نامرتبی و ناهماهنگی و در هم فرو رفتن دندانها، وجود فاصلههای زیاد بین دندانها و یا خرابی بیش از حد دندانها، برخی از نشانههای آلارم دهنده برای مشکلات جدی دندان هستند.
داشتن دندانهای نامرتب علاوهبر برهم زدن زیبایی طرح لبخند، میتواند مشکلات غیر مترقبه و جدیتر دیگری نیز بهدنبال داشته باشد. همچنین حفرات لثهای زمانی ایجاد میشود که دندانها بهدلیل عدم قرارگیری در جایگاه درست به لثهها درست نچسبیده باشند. حفرات ایجاد شده به مرور سبب تحریف استخوان فک، بیماریهای لثهای، پوسیدگی دندان، تجمع باکتری و… خواهند شد. علاوهبر اینها دندانهای نامرتبی که به درستی در جای مناسب خود قرار نمیگیرند سبب گیر افتادن دندانهای شیری در بالای لثهها نیز میشود.
دندانهایی که در جای مناسبی رشد نمیکنند میتوانند بر روی دندانهای سالم نیز اثر گذاشته و آنها را نیز تخریب نمایند بنابراین با چکاب دورهای فرد از چنین وضعیتهایی آگاه شده و اقدام به درمان میکند. لازم به ذکر است که گاهی دندانهای پیشین از حالت نرمال جلوترند که در این صورت خصوصاً در کودکان فعال میتواند مشکلزا و آسیب زننده باشد.
چه زمانی برای انجام ارتودنسی بهتر است؟
به راستی بهترین سن برای انجام ارتودنسی چه زمانی است؟ همه ما فردی که ارتودنسی انجام میدهد را شخصی با دندانهای سیمکشی شده میپنداریم که نیاز به مراقبتهای خاص دارد. سپس فکر میکنیم آیا باید کاندید این روش درمانی کودک باشد یا بزرگسال؟ اکنون باید برای مشخص کردن بهترین زمان انجام ارتودنسی فاکتورهایی را شرح میدهیم که این عوامل به شرح زیراند:
- کاهش یا افزایش در هزینه: آیا شما این تصور را دارید که سن میتواند بر روی هزینه درمان ارتودنسی شما تأثیرگذار باشد؟ سن فاکتور خیلی مهمی بر روی افزایش یا کاهش هزینه بهحساب نمیآید بلکه آن چیزی که اثرگذار تلقی میشود، مقدار وسیلهای است که بهکار میرود. بریسهایی که برای افراد بزرگسال استفاده میشود در مقایسه با کودکان که فک کوچکتر و انعطافپذیرتری دارند به نسبت گرانتر خواهد بود.
- شروع سن ارتودنسی: هر چند همان طور که گفتیم سن نمیتواند ملاک قطعی برای انجام ارتودنسی دندان باشد اما سعی کنید این را بعد از رشد تمام دندانها انجام دهید. افراد در حوالی 7 سالگی تقریباً تمامی دندانهای خود را تکمیل کردهاند اما با این حال اگر شرایط مساعد باشد از انجام ارتودنسی منع نمیشود.
- محدودیت سنی ندارد: کسانی که برای انجام ارتودنسی دندان به متخصص مراجعه میکنند نباید نگران سن و سال خود باشند زیرا محدودیت خاصی در شروع درمان وجود ندارد. هر چند افراد بزرگسال استخوان فک سفتتر و وضعیت دندان و دهان متفاوتتری دارد اما دستورالعملهای ارتودنسی برای آنها نیز قابل اجرا خواهد بود. طبق آمار و ارقام از میان هر 5 نفر مراجعه کننده یکی از آنها بالای هجده سال است.
مطالعه بیشتر: مدت رمان ارتودنسی چقدر است؟ با دانستن این نکات زمان مورد نیاز ارتودنسی خود را کاهش دهید.
چه کسانی کاندید های مناسبی برای ارتودنسی دندان هستند؟
چه زمانی نیاز به ارتودنسی داریم؟ هر چند اکثر کسانی که بهدنبال درمان ارتودنسی هستند میتوانند کاندیدهای مناسبی برای این روش باشند اما با این حال افرادی که میتوانند کاندیدهای مناسبتری باشند به شرح زیر هستند:
- کسانی که نمیتوانند غذا را بهخوبی بجوند.
- افرادی که مشکلات و ناهنجاریهایی در ناحیه فک و صورت دارند.
- کسانی که احساس درد فک در ساختار دندانهای خود میکنند.
- افرادی که بهدنبال راحتتر کردن بهداشت دهان و دندان خود هستند. بنابراین این افراد میتوانند با برطرف کردن نامرتبی دندانهای خود، نخ دندان کشیدن، مسواک زدن و مراقبت از دندانهای خود را آسانتر نمایند.
- افرادی که بهدلیل مشکلاتی در شکل دندان قادر به تکلم صحیح نیستند.
- کسانی که بهدنبال ظاهر و لبخندی زیبا هستند. بنابراین ارتودنسی دندان به مرتب شدن هر چه بیشتر دندانها و در نتیجه چهرهای زیبا و حس اعتماد بهنفس بالا منجر میشود.
سن ایده ال برای ارتودنسی در بزرگسالان
تا زمانی که دندان در دهان فرد وجود دارد احتمال انجام درمان ارتودنسی نیز وجود خواهد داشت، بنابراین در جواب سوال اینکه بهترین زمان برای ارتودنسی افراد بالغ چه موقع است؟ چنین باید گفت: سن دقیقی برای انجام ارتودنسی در بزرگسالان مشخص نشده است و در واقع محدودیتی در آن مطرح نیست. اگر ارتودنسی در فرد 30 ساله امکانپذیر باشد بدون شک برای افراد بالای 30 سال نیز مقدور است. معاینه دندان در سن 7 سالگی ضروری بوده چرا که فرصت و روشهای زیادی برای انجام ارتودنسی پیش روی آنها قرار میگیرد.
هرچند معاینه زود هنگام کمک کننده است اما درمان را به سنین بالاتر موکول نمایید تا استخوانهای فک و دندان به تکامل خود رسیده باشند. سن مناسب برای بزرگسالان نسبت به کودکان دقیقتر و بررسی آن آسانتر خواهد بود اما در صورت نیاز از انجام آن اجتناب نکنید. بنابراین اگر در سنین بالا اقدام به انجام ارتودنسی کردهاید نگران نباشید و از انجام آن منصرف نشوید.
پیشنهاد مطالعه: انواع وسایل و تجهیزات ارتودنسی؛ معرفی تمامی تجهیزات ارتودنسی + کاربرد هر کدام را در لبخند درمان بخوانید.
کلام آخر…
چه زمانی نیاز به ارتودنسی داریم؟ داشتن دندانهای صاف و زیبا آرزوی هر فردی است چرا که دندانهای زیبا مساوی با لبخند زیبا و در نهایت چهرهای زیبا خواهد بود. بنابراین کسانی که میخواهند لبخندی زیبا و دندانهایی سالم و براق داشته باشند بهدنبال برخی روشهای درمانی دندان هستند. ارتودنسی دندان از جمله پر متقاضاترین رشته در علم دندانپزشکی محسوب میشود که کمک زیادی نیز به افراد در زمینههای مختلف کرده است. ارتودنسی در واقع چه کاری روی دندانها انجام داده و چه زمانی افراد نیاز به ارتودنسی پیدا میکند؟ اگر قصد انجام ارتودنسی را دارید، در هر سن و سالی که باشید هیچ محدودیتی وجود نداشته و تنها باید شرایط شما توسط متخصص بررسی شود. مناسبترین زمان برای انجام ارتودنسی و گرفتن نتیجه بهتر و سریعتر، قابل تشخیص نیست اما در سنین 9 تا 12 سالگی میتوان به نتیجه دلخواه رسید.
سوالات متداول
- بهترین سن برای انجام ارتودنسی چه زمانی است؟
در افراد مختلف و بسته به هر شخص سن و زمان مناسب متفاوت خواهد بود. لازم به ذکر است که برای کودکان و نوجوانان تنها از سن 9 الی 12 سالگی بوده و در صورت شکستن دندانهای دائمی بریسها نصب شود.
- بریس ثابت یعنی چه؟
بریسهای متحرک و قابل جابه جایی در اکثر مواقع مناسب نبوده و برای فرد مشکلاتی بهدنبال دارد. بنابراین در این زمینه از بریسهای ثابت که قابلیت حرکت نداشته و بعد از نصب جابه جا نمیشوند را مورد استفاده قرار میدهند. براکت و نوارهای سازنده بریس ثابت هر چند موقت اما به دندانها میچسبند. امکان جابه جایی دندانها تنها از طریق یک سیم انعطافپذیر که تمامی براکتها به آن متصل است وجود دارد.
- وجود چه نشانهای مراجعه به دندانپزشک را الزامی میکند؟
مشکلات جدی در گفتار، عدم توانایی در بستن مناسب لبها، ساییدن دندانها بر روی یکدیگر، فکهای فرو رفته یا بیرون زده و… نشانههایی برای انجام ارتودنسی هستند.
- آیا میتوان ادعا کرد که طول عمر دندان با سن درمان ارتودنسی با هم ارتباطی دارد؟
بله. میتوان گفت سن مناسب برای ارتودنسی با زمان مراجعه بهموقع با یکدیگر ارتباط نزدیکی دارد. زمانی که رشد دندانها و استخوان بهطور کامل انجام شده باشد و فشار بر روی ریشههای دندان کاهش یابد در نتیجه نیرو در تمام جهات پخش خواهد شد.
- کشیدن دندان پیش از نصب بریسهای ارتودنسی ضروری است؟
در بیشتر مواقع بهدلیل کم بودن فضا، کشیدن یک الی چند دندان مورد نیاز است اما این موضوع بسیار عادی خواهد بود. چنانچه فضای خالی بین دندانهایتان زیاد شد جای نگرانی نیست و این فضاها بعد از درمان پر میشود.