جنس ایمپلنت دندان
دانستن جنس ایمپلنت دندان به شما کمک بسیاری در رابطه با بهترین نوع آن خواهد کرد. ایمپلنت دندان به عنوان بهترین روش جایگزینی دندان از دست رفته، دارای جنسهای مختلفی است. افرادی که قصد انجام این روش را داشته باشند میتوانند از دو جنس زیرکونیا و تیتانیوم استفاده کنند. انتخاب جنس ایمپلنت میتواند به صورت سلیقهای بر اساس حساسیتهای فردی یا بنا به تشخیص دندانپزشک متخصص باشد. با دانستن ویژگیهای هر یک از جنسهای این روش جایگزینی دائم، میتوانید بهترین نوع آن را انتخاب کنید.
ایمپلنت دندان از چه جنسی است؟
جالب است بدانید برای اولین بار دندانپزشکی اهل سوئد این روش درمانی و استفاده از گونههای مختلف جنس ایمپلنت دندان را کشف کرد. این روش علاوه بر سرعت بسیار زیاد در روند انجام، توانسته برای تمامی افراد مفید واقع شود و همین امر موجب میشود که دندانپزشک پس از استفاده از تیتانیوم یا زیرکونیا مابقی تجهیزات ایمپلنت را قرار دهد و پس از آن بیمار به آسانی به انجام امور روزمره خود اعم از خوردن، آشامیدن و… بپردازد.
جالب است بدانید در زمانهای اولیه این اقدام تنها با کمک کربن vitreous انجام میشد، چرا که این ماده تأثیر بسیار زیادی داشت و میتوانست خود را به آسانی با محیط جدید و بافث لثه وفق دهد. پس از گذشت مدتی نسبتاً کوتاه به علت شکنندگی بسیار زیاد این جنس ایمپلنت دندان، دیگر دندانپزشکان از آن استفاده نکردند و به سراغ کشف گونههای دیگر از جمله تیتانیوم و زیرکونیا رفتند. لازم به ذکر است امروزه صدها شرکت تولیدکننده قطعات ایمپلنت از جمله تیتانیوم، زیرکونیا و… در سراسر جهان وجود دارند که محصولاتی با کیفیت و با دوام را تولید میکنند و به دست دندانپزشکان میرسانند.
تیتانیوم؛ از مواد سازنده ایمپلنت دندان
یکی از آلیاژهای مورد علاقه دندانپزشکان برای ساخت ایمپلنت دندان، تیتانیوم است که به علت غیرآلرژی بودن و همچنین سازگاری با بدن، بسیار کاربرد دارد. به بیانی دیگر دندانپزشک میتواند با استفاده از این آلیاژ علاوه بر افزایش طول عمر ایمپلنت، ظاهری زیبا را نیز برای شما به ارمغان آورد. البته لازم به ذکر است تیتانیوم تنها در این حوزه کاربرد ندارد و میتوان در بخشهایی چون بازو، زانو، کمر و… نیز از آن استفاده کرد. اگر چه نوع دیگری از آلیاژ نیز برای انجام ایمپلنت وجود دارد اما شما میتوانید به علت جوش خوردن سریع، سبکی، مقاومت و همچنین رسانش حرارتی پایین، از این آلیاژ استفاده کنید.
در موارد بسیار نادر دیده شده که برخی افراد با سایر آلیاژها دچار حساسیت میشوند و نمیتوانند به خوبی میان بافت لثه و ایمپلنت ارتباط بر قرار کنند. همچنین تیتانیوم در مقایسه با سایر آلیاژها بسیار سبک است و میتواند در عین سبکی، مقاومت بسیار بالایی در برابر عوامل بیرونی داشته باشد. لازم به ذکر است برخلاف آلیاژهایی چون طلا، تیتانیوم نسبت به حرارت حساس نیست و میتواند در تمامی شرایط آب و هوایی به فعالیت خود ادامه دهد. جالب است بدانید امروزه انجام ایمپلنت با استفاده از تیتانیوم بسیار رایج شده و میزان موفقیت آن بیش از ۹۵ درصد است.
زیرکونیا؛ دومین ماده سازنده ایمپلنت
همانطور که میدانید در چند سال اخیر میزان استفاده از آلیاژ تیتانیوم افزایش یافته؛ اما پس از گذشت زمان و پیدا شدن برخی ایرادات، امروزه استفاده از ایمپلنت زیرکونیا رایج شده است. اگرچه هر دوی این آلیاژها با شرایط بدنی افراد و محیط سازگار هستند، اما زیرکونیا به علت داشتن ساختاری بلوری شکل توانسته جایگاه ویژهای در میان دندانپزشکان و مراجعهکنندگان کسب نماید. بسیاری از افراد اگرچه از نحوه انجام و استفاده از آلیاژ تیتانیوم رضایت داشتند اما به دلیل نمایان شدن بخش فلزی در سطح رویی دندان، افراد تمایل خود را از دست دادند و به دنبال روش جایگزین بودند.
پس از رواج زیرکونیا و استفاده دندانپزشکان از آن، این مشکل کاملاً حل شد و افراد از این بابت رضایت کافی دارند. لازم به ذکر است پس از انجام تحقیقات و آزمایشات متعدد و همچنین نظرسنجی از بیماران، انجام این روش منجر به هیچگونه آلرژی نشده است. تنها نکته حائز اهمیت حین استفاده از زیرکونیا این بوده که این آلیاژ، ساختاری مقاوم و محکم دارد اما به دلیل ساختار بلوری آن، میبایست به جهت جلوگیری از شکستگیهای میکروسکوپی حین خوردن و آشامیدن از دقت بالایی بهرهمند بود.
پیشنهاد مطالعه: عوارض ایمپلنت دندان؛ آیا ایمپلنت عوارض دارد؟
کدام جنس ایمپلنت بهتر است؟
از آنجا که امروزه جنس ایمپلنت دندان میتواند بنابر نظر دندانپزشک و بیمار متفاوت باشد، قطعاً ممکن است افراد برای انتخاب انواع جنس آن دچار شک و تردید شوند. شما میتوانید پس از کسب اطلاعات پیرامون جنسهای گوناگون ایمپلنت دندان از جمله زیرکونیا و تیتانیوم، مزایا و معایب هر یک را بررسی کرده و سپس آن را انتخاب کنید. البته لازم به ذکر است تصمیمگیری نهایی باید پس از انجام سی تی اسکن و آزمایشات متعدد صورت گیرد؛ چرا که در صورت عجله در انتخاب میان جنس ایمپلنت دندان ممکن است نتیجه نهایی خوشایند نباشد و مشکلات متعددی را به وجود آورد.
توصیه میکنیم برای کسب نتیجه هر چه بهتر، مشورت با دندانپزشک را از یاد نبرید؛ چرا که آنها مدت زمان بسیار زیادی را به تحقیقات و آزمایشات مختلف گذراندهاند و همچنین با افراد مشابه شما بسیار برخورد و آشنایی دارند؛ در نتیجه میتوانند راهنمایی متناسب با وضع ظاهری شما انجام دهند.
ویژگی | تیتانیوم | زیرکونیا |
قیمت | هزینه کمتر | هزینه بیشتر |
راحتی کاشت ایمپلنت | آسان | کمی دشوار |
جوش خوردن با استخوان و بهبود بافت لثه | بسیار ساده | نسبتاً دشوار |
زیبایی ظاهری | نسبتاً خوب | عالی |
استحکام | بسیار زیاد | نسبتاً کم |
مزایا و معایب جنس های مختلف ایمپلنت
قطعاً وجود تعدد در جنس ایمپلنت دندان میتواند افراد را با سردرگمی و تردید مواجه کند. با وجود این بخش و کسب اطلاعات پیرامون مزایا و معایب هر کدام از آلیاژها شما میتوانید به راحتی نسبت به انجام یا عدم انجام ایمپلنت اطمینان کافی پیدا کنید.
- مزایا تیتانیوم
- سبک
- ضریب بالای مقاومت در برابر فشار
- حفظ طولانی ماده استخوانی
- مقاوم بالا در برابر شکستگی
- قیمت بسیار مقرون به صرفه و ارزان
- معایب تیتانیوم
- در صورت عقب نشینی دندان، ممکن است حاشیهای خاکستری رنگ در بخش رویی دندان ظاهر شود.
- مزایا زیرکونیا
- استحکام و طول عمر بالای روکش زیرکونیا
- عدم آسیب و صدمه به بافت لثه بیمار
- تطابق بسیار بالا با دندانهای بیمار
- قابل استفاده برای افراد مبتلا به آلرژی
- زیبایی و تناسب رنگ متنوع
- معایب زیرکونیا
- شکنندگی و حساسیت آن نسبت به فشارهای بالا
بیشتر بدانید: قیمت ایمپلنت دندان چقدر است؟ بررسی کامل قیمت انواع برند مختلف
سخن پایانی
در این مطلب در رابطه با مواد سازنده ایمپلنت دندان صحبت کردیم. از آنجا که امروزه داشتن لبخندی زیبا و ظاهری آراسته میتواند تأثیر بسزایی در روحیه و اعتماد به نفس افراد داشته باشد، بسیاری از دندانپزشکان روشی مدرن و نوین برای جایگزینی دندانهای خالی افراد به وجود آوردهاند. اگرچه ایمپلنت را میتوان جایگزینی مصنوعی برای دندان اصلی افراد در نظر گرفت اما امروزه به علت جنس ایمپلنت دندان و میزان ماندگاری آن، بسیار در میان افراد رایج شده و میتواند این امکان را به افراد دهد تا به آسانی از دندان خود استفاده کنند.
سوالات متداول
جراحی ایمپلنت دندان چیست؟
افرادی که دندانهای خود را به دلایل مختلف از جمله ضربه، شکستگی، پوسیدگی و… از دست داده باشند، میتوانند برای جایگزین مجدد دندانهای خود از پروتز دندان یا همان ایمپلنت دندان استفاده کنند.
آیا انجام ایمپلنت دندان کاری مناسب و ایمن است؟
بله، چرا که استفاده از تجهیزات مربوط به ایمپلنت از جمله پلها، دندان مصنوعی و… هیچگونه آسیبی به بافت لثه و دهان وارد نمیکند و میتواند روشی بسیار قابل اطمینان باشد. البته لازم به ذکر است شما باید پیش از آغاز کار درباره سوابق بیماری خود و سلامت دهان و دندانتان اطلاعاتی را به دندانپزشک ارائه دهید تا وی بهترین راهکارهای موجود را برای شما در پیش گیرد.
روند انجام ایمپلنت به چه مدت زمان نیاز دارد؟
با توجه به آنکه مراحل انجام این کار نسبتاً تخصصی است، قطعاً دندانپزشک مربوطه میبایست زمانی حدوداً ۳ الی ۹ ماه برای انجام آن صرف کند؛ به بیانی دیگر هرچه مدت زمان بیشتری را جهت انجام این کار اختصاص دهید، قطعاً نتیجه مطلوبتری را بدست خواهید آورد.
آیا برای انجام ایمپلنت نیاز است در بیمارستان بستری شوم؟
خیر، اگرچه مراحل انجام ایمپلنت دندان کمی دشوار به نظر میرسد اما خوشبختانه باید بدانید که این عمل سرپایی بوده و شما میتوانید در مطب یا کلینیکی معتبر و شناخته شده تحت نظر دندانپزشک نسبت به انجام آن اقدام کنید.
آیا همیشه میتوان توقع نتیجهای مطلوب از ایمپلنت دندان داشت؟
خیر، چرا که ممکن است برای برخی افراد به علت عدم جوش خوردن استخوان دندان و ایمپلنت، انجام این روش مناسب نباشد.