عوارض ایمپلنت دندان
توجه به دندانها بسیار مهم و ضروری است چرا که آنها یکی از فاکتورهای اصلی برای زیبایی چهره و ابزاری برای درست صحبتکردن و جویدن غذا به شمار میروند. دندانهای خیلی آسیبدیده در نهایت باید کشیده شده و به جای آنها از کاشت دندان استفاده شود. بهترین راه برای جایگزین کردن دندانهای از دسترفته که مطمئن و دائمی است، ایمپلنت دندان خواهد بود. ایمپلنت دندان هر چند میتواند دندانهایی مشابه دندانهای طبیعی را برای افراد محیا کند اما باید بدانید که در هر درمانی امکان عوارض و مشکلاتی هم وجود دارد. عوارض ایمپلنت دندان چیست؟ چگونه میتوان آنها را به حداقل رساند؟ برای یافتن پاسخ آن در ادامه ما را همراهی نمایید.
پیشنهاد مطالعه: “ایمپلنت دندان” معرفی صفر تا صد ایمپلنت دندان به همراه هزینه و مشاهده نمونه کار
عوارض طبیعی ایمپلنت دندان
عوارض طبیعی برای تمامی جراحیهایی که فرد آن را انجام میدهد وجود خواهد داشت که گذرا و موقتی هستند و در مدتی کوتاه از بین میرود. بنابراین ایمپلنت دندان نیز میتواند برخی عوارض طبیعی و نرمال داشته باشد که به شرح زیر خواهد بود:
- شل شدن دندان
بر اثر فشاری که ممکن است در طی جراحی به دندانهای کناری دندانی که کاشت شده است وارد شود، دندانهای ضعیف شروع به لق شدن خواهند کرد. لقشدن دندان نیز امری موقتی بوده و بعد از گذشت 21 تا 30 روز مجدداً به حالت نرمال بازگشته و لقی دندان از بین میرود.
- احساس درد و ناراحتی
هیچ گریزی از درد برای بیمارانی که جراحی ایمپلنت را انجام میدهند نیست اما باید بدانید که وجود مقداری درد و ناراحتی بعد از کاشت دندان نگرانکننده نخواهد بود. شدت درد بسته به شرایط بیمار در هر فرد متفاوت بوده اما برای همه وجود دارد.
- احساس بیحسی و گزگز
در برخی افراد نیز احساس گزگز و بیحسی در لبهایشان بعد از جراحی ایمپلنت به وجود میآید که آن هم در زمانی کوتاه از بین خواهد رفت.
- وارد شدن فشار به دندان و لثهها
روکش ایمپلنت میتواند عوارض موقتی به همراه داشته باشد که وارد کردن فشار به دندان و لثهها نیز یکی دیگر از آنها است اما جای هیچ نگرانی نیست.
- کبودی و ایجاد تورم
اکثر بیمارانی که جراحی ایمپلنت را انجام میدهند به صورت طبیعی تورم و کبودی را نیز تجربه میکنند. لازم به ذکر است که این مشکل هم دائمی نبوده و بعد از گذشت چند روز قابل رفع است.
آیا امکان بروز عوارض ایمپلنت برای همه یکسان است؟
عوارض و مشکلات بعد از هر گونه جراحی از جمله جراحی ایمپلنت دندان بسیار طبیعی و اجتنابناپذیر است. اگر چه نمیتوان به طور کامل مانع بروز عوارض شد اما میتوان آن را کم و به حداقل رساند زیرا کاشت دندان نیز میتواند برخی ریسکها را به دنبال داشته باشد. آیا امکان بروز عوارض ایمپلنت برای همه یکسان است؟ خیر، بسته به شرایط و وضعیت سلامت دهان و دندان هر بیمار و میزان مراقبت و نگهداری آن از ایمپلنت در پیش و بعد از انجام جراحی، عوارض آن نیز کاهش و افزایش خواهد یافت. بنابراین نمیتوان میزان مشخصی را در نظر گرفت زیرا وضعیت هر بیمار متفاوت بوده و در این باره میتوانید با مشورت از دندانپزشک مربوطه اطلاعات دقیقی از وضعیت خود دریافت نمایید.
پیشنهاد مطالعه: ایمپلنت دندان برای چه کسانی مناسب است؟ اگر این شرایط را ندارید ایمپلنت نکنید.
عوارض خطرناک ایمپلنت
همانطور که اشاره شد برخی عوارض و مشکلات بعد از جراحی ایمپلنت نرمال و طبیعی هستند اما بعضی دیگر میتواند خطرناک و بلندمدت باشد. حدود 97 درصد ایمپلنتهایی که انجام میشود بدون نقص و عوارض هستند اما باز هم احتمال وجود عوارض و مشکلات وجود دارد. عوارض خطرناک ایمپلنت شامل موارد زیراند:
- بروز مشکلات سینوسی
احتمال پاره شدن غشاء سینوسی در طی جراحی وجود دارد که میتواند سبب بروز مشکلات سینوسی در فرد شود.
- پوسیدهشدن دندانها
پوسیدگی دندانهای مجاور از دیگر مشکلاتی است که میتواند در فرد ایجاد شود. زمانی که روکش پروتز به درستی تراشیده نشود و با دندانهای مجاور همتراز نباشد با گیرکردن غذا در لابه لای دندانها به مرور آنها را پوسیده خواهد کرد.
- بروز عفونتهای شدید
زخمهای ایجادشده بعد از جراحی در دهان اگر مراقبت و درمان نشود دچار عفونت خواهند شد. بنابراین امکان زخم شدن نیز بعد از ایمپلنت وجود دارد که باید جدی گرفته شود.
- شکسته شدن ایمپلنت بر اثر دندان قروچه
دندان قروچه یکی از دلایل بسیار مهم در شکسته شدن ایمپلنت دندان به شمار میرود. چنانچه فردی دندان قروچه از عادتهای همیشگی او باشد، امکان شکسته شدن ایمپلنت در آنها بالا خواهد بود. مراجعه به متخصص مورد نظر در مورد مواجه شدن با هر یک از این موارد الزامی است.
در چه صورت به دندانپزشک مراجعه کنیم؟
برای جلوگیری از عوارض و مشکلات بعد از جراحی ایمپلنت دندان، دندانپزشک ممکن است برای بیمار آنتیبیوتیکهای مخصوص تجویز نماید. همچنین در برخی موارد، افراد برای رهایی از درد و ناراحتی در روزهای اولیه ممکن است به داروهای مسکن بدون نسخه نیز رو بیاورند. تمامی مراقبتها باید در روزهای ابتدایی بعد از جراحی انجام شود اما اگر درد و التهاب کاهش پیدا نکند باید به متخصص مراجعه شود. ادغام استخوانی حدود چند ماه و روند کامل بهبودی تا چند هفته به طول میانجامد پس در این مدت اگر درمان به درستی پیش نرود بیمار باید برای معاینه به مطب برود. میزان درد و التهاب هفته به هفته باید بهتر شود اما اگر چنین اتفاقی نیفتد نیاز است برای اطمینان از وضعیت بیمار به دندانپزشک مراجعه نماید تا از خطرات جدیتر جلوگیری شود.
راه های پیشگیری از بروز عوارض ایمپلنت دندان
زمانی که فرد به دلایل گوناگون دندانهای طبیعی خود را از دست میدهد، برای ادامه زندگی به صورت نرمال و عادی به دنبال بهترین روش برای جایگذاری خواهد بود. ایمپلنت دندان یکی از پرکاربردترین و پرطرفدارترین روشها برای جایگزین کردن دندان از دست رفته به شمار میرود. همانطور که بدیهی است هر گونه عمل یا جراحی میتواند عوارض و مشکلاتی را هم به دنبال بیاورد اما با انجام برخی کارهای پیشگیرانه میتوان ریسک آن را به حداقل رساند. بنابراین در ادامه با برخی از روشهای جلوگیری از بروز عوارض ایمپلنت دندان آشنا خواهیم شد:
- مراجعه مرتب به دندانپزشک برای معاینه و بررسی دقیق وضعیت بیمار الزامی است.
- تمامی مراقبتهای بعد از انجام ایمپلنت دندان را جدی بگیرید.
- استفاده از مواد کلسیمدار را برای سلامت استخوان فراموش نکنید.
- ترک یا به حداقل رساندن مصرف سیگار و دخانیات
- تمام تلاش خود را نمایید تا عادتهایی نظیر دندان قروچه را ترک کنید یا از محافظ دندان استفاده نمایید.
- ایمپلنت دندان نیز مانند دندانهای طبیعی نیاز به مراقبت و رعایت بهداشت دهان و دندان دارد بنابراین در مسواک زدن و نخ دندان کشیدن کوتاهی نکنید.
حتما بخوانید: مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان | در صورت انجام کاشت دندان از این مراقبت ها غافل نشوید.
چرا ایمپلنت عفونت می کند؟
چرا ایمپلنت دندان بعد از مدتی عفونت میکند؟ ایمپلنت دندان نیز همانطور که دندانهای طبیعی ممکن است بر اثر عدم مراقبتهای صحیح دچار عفونت شوند آنها نیز این احتمال برایشان وجود دارد. یکی از شایعترین عوارضی که بعد از کاشت دندان برای بیمار اتفاق خواهد افتاد عفونت ایمپلنت است که گاهی اوقات نیز یک مشکل جزئی و قابل حل تلقی میشود. دانستن علت عفونت میتواند به درمان آن بسیار کمک کند یا این امکان را میدهد تا از بروز آن پیشگیری کنید. ناحیهای که در آن ایمپلنت دندان دچار التهاب و عفونت میشود را محل عفونت میگویند که دارای دو نوع خواهد بود.
ملتهب شدن بافت نرم اطراف ایمپلنت بدون از دست دادن استخوان اضافی با موکوزیت اطراف ایمپلنت اتفاق میافتد. بنابراین کمخطرترین نوع عفونت همین است که با رعایت بهداشت دهانی مناسب میتوان تا حد زیادی آن را خنثی کرد. همچنین پری ایمپلنت نیز ناحیهی گستردهای از ریشه دندان را درگیر کرده و میتواند بافتهای اطراف آن را دچار آسیب و عفونت کند. لازم به ذکر است که عفونت نوع دوم میتواند بر اثر درمان نشدن موکوزیتهای اطراف ایمپلنت به وجود بیاید.
درمان های مکمل ایمپلنت چه عوارضی دارند؟
زمانی که دندانپزشک متخصصی را برای انجام ایمپلنت دندان انتخاب میکنید بدون شک میتوانید بدون ریسک جراحی خود را پشت سر بگذارید. ایمپلنت دندان برای دندانهای از دست رفته بهترین گزینه برای جایگذاری به شمار میرود زیرا مانند دندانهای طبیعی بوده و کارایی آن نیز همانند دندانهای طبیعی خواهد بود. همانطور که میدانید هر جراحی، احتمال عوارض و مشکلاتی را نیز به دنبال دارد که با انجام دادن برخی مقدمات و درمانها میتوان آن را به حداقل رساند. قبل از انجام ایمپلنت دندان تمام بررسیهای لازم جهت معاینه دقیق سلامت دهان و دندان در فرد انجام میشود. اگر استخوانی محکم و مقاوم برای نگه داشتن پایه ایمپلنت وجود نداشته باشد میتوان از روشهایی جانبی این کمبود را جبران نمود. درمانهای مکمل ایمپلنت با تشخیص متخصص و بر اساس شرایط بیمار تعیین و انجام خواهد شد. پیوند استخوان ایمپلنت و جراحی سینوس لیفت از مهمترین و ضروریترین درمانهای مکمل هستند.
عوارض ایمپلنت پس از پیوند استخوان
پیوند استخوان از جمله درمانهای بسیار ضروری بوده که قبل از انجام ایمپلنت دندان صورت میپذیرد که میتوان به موارد استفاده آن اشاره کرد:
- در حین عمل جراحی یکی از اساسیترین عوارض مهم که سینوس لیفت است میتواند اتفاق بیفتد و عمل با پاره شدن غشای سینوس یا پوسته آن همراه شود. متخصص در این زمان، عمل را برای مدتی متوقف کرده و با بخیه زدن سینوس خونریزی را متوقف میکند. بنابراین پاره شدن غشای سینوس از عوارض مهم در کاشت ایمپلنت به شمار رفته و بیمار باید بعد از بهبودی سینوس مجدداً درمان را ادامه دهد.
- احتمال داشتن درد، خونریزی، تب شدید، و… تا چند روز اولیه وجود خواهد شد، همچنین ممکن است این مواد به هنگام عطسه زدن بیشتر نیز باشد.
- گاهی اوقات احتمال دارد سینوسها عفونی شده و ترشحات چرکی از زخمها وارد شود.
- همچنین ممکن است با وارد شدن فشار و آسیب به رگهای خونی در حین جراحی رنگ پوست خصوصاً در زیر چشمها برای مدت کوتاهی تغییر نمایند.
عوارض ناشی از لیفت سینوس
یکی دیگر از درمانهای مکمل پیش از انجام ایمپلنت دندان، عمل پیوند استخوان برای کسانی که از تراکم استخوانی خوبی برخوردار نیستند خواهد بود. اکنون در چند مورد به عوارض ناشی از عمل پیوند استخوان اشاره میکنیم:
- احساس درد و تورم در ناحیه مورد نظر بعد از انجام عمل جراحی پیوند استخوان برای اکثر افراد وجود خواهد داشت. لازم به ذکر است که این درد و التهابها موقتی بوده و بعد از بهبودی کامل، علائم رو به کاهش میرود.
- در موارد بسیار نادر که ممکن است وجود داشته باشد، زمانی که دندانپزشک مورد نظر با پس زدن بدن مواجه شود که در این صورت احتمال بسیار زیاد کاشت با شکست روبه رو خواهد شد.
- گاهی اوقات ممکن است ریشه دندان دچار پوسیدگی و عفونت شود.
- برخی بیماران نیز احتمال دارد دندانهایشان در مقابل سرما و گرما دچار حساسیت شده و احساس ناراحتی به او دست دهد.
اقدامات مهم در صورت بروز عوارض ایمپلنت
مراجعه به متخصص، بهترین و مطمئنترین راه جهت اقدام به موقع بعد از مشاهده کردن علائم و عوارض ایمپلنت دندان است. اگر ایمپلنت دندان لق شده باشد، تا هنگام ملاقات با دندانپزشک سعی کنید از جویدن غذا بر روی آن پرهیز کنید. همچنین اگر برای شما مقدور است مقداری از ایمپلنت کندشده را نیز با خود به مطب برده و به متخصص نشان دهید. استفاده از یک مسکن برای تسکین دردهای غیر قابل تحمل با تجویز دندانپزشک بلا مانع خواهد بود. علاوه بر آن میتوانید از گاز استریل برای بند آوردن خونریزیهای خفیف استفاده کنید. استفاده از گاز استریل تنها برای خونریزیهای خفیف توصیه میشود اما اگر میزان خونریزی زیاد باشد بهترین کار مراجعه و معاینه متخصص است. قرار دادن کمپرس یخ در محل مورد نظر، غرغره کردن با آب ولرم و نمک از دیگر کارهای مفیدی هستند که میتوان از آنها نیز بهرهمند شد.
جلوگیری از بروز عوارض ایمپلنت دندان
پیشگیری بهتر از درمان است بنابراین برای جلوگیری از بروز مشکلات و عوارض ایمپلنت دندان از موارد زیر کمک بگیرید:
- مصرف دخانیات و سیگار میتواند برای ایمپلنت دندان خصوصاً در ماههای اول مضر باشد پس سعی کنید آن را ترک نمایید.
- رعایتکردن بهداشت، به ویژه رعایت بهداشت دهان و دندان بسیار ضروری است.
- نکات مهم پیش از انجام جراحی ایمپلنت را نیز جدی بگیرید زیرا میتواند برای رسیدن به نتیجه دلخواه کمککننده باشد.
- اگر میتوانید دندان قروچه و دیگر عادتهای بد دهانی را کنار بگذارید اما اگر نمیتوانید به متخصص مراجعه کرده و به دنبال راهکاری برای آن باشید.
- مراجعه منظم و در موعدهای مقرر شده توسط دندانپزشک میتواند بسیار مهم و اثربخش باشد.
- استفاده از موادغذایی سرشار و غنی از کلسیم و دیگر مواد مغزی میتواند به بهبود و استحکام هر چه بیشتر استخوان فک کمک کنند.
پیشنهاد مطالعه: مراحل انجام ایمپلنت | قدم به قدم به همراه مراقبههای لازم هر مرحله
کلام آخر…
ایمپلنت دندان یکی از بهترین درمانهای موجود برای داشتن دندانهایی طبیعی و محکم است که امروزه بسیاری از افراد از آن به عنوان یک روش مطمئن یاد میکنند. ایمپلنت دندان نیز مانند هر عمل جراحی دیگری در کنار مزایای بیشماری که دارد، دارای عوارضی نیز خواهد بود. عوارض ایمپلنت دندان چیست؟ چگونه میتوان از آن جلوگیری یا به حداقل رساند؟ مراقبت و نگهداری از ایمپلنت تا چند هفته اول بعد از کاشت دندان بسیار مهم است تا ریشه دندان دچار عفونت نشود و به ایمپلنت نیز آسیبی وارد نگردد. همچنین بهتر است مصرف دخانیات را کنار گذاشته و برای مطمئن شدن از وضعیت خود باید مرتب به دندانپزشک مراجعه نمایید.
سوالات متداول
- آیا میتوان گفت پوسیدگی دندان از عوارض خطرناک در ایمپلنت دندان تلقی میشود؟
خطر بروز پوسیدگی برای پایه ایمپلنت که از جنس تیتانیوم است تحت هیچ شرایطی وجود ندارد اما برای مراقبت از تاج دندان که بر روی پایه سوار است رعایت نکات بهداشتی الزامی خواهد بود.
- آیا میتوان بروز سرطان در آینده را نیز یکی از عوارض ایمپلنت دندان دانست؟
طبق تحقیقات انجام شده توسط برخی محققین پزشکی و دندانپزشکی، هیچ موردی در خصوص سرطان بعد از انجام ایمپلنت دندان کشفنشده است. بنابراین ایمپلنت دندان به هیچوجه نمیتواند عامل بروز سرطان باشد.
- زمانی که ایمپلنت دندان دچار عفونت شود چه علائمی خواهد داشت؟
خونریزی، درد، التهاب و تورم و… از نشانههایی هستند که نشان میدهد فرد دچار عفونت شده است. همچنین بد بو و بد مزه شدن دهان بر اثر ایجاد عفونت و ترشحات چرکی نیز از عواملی بسیار مشهود به شمار میرود. چنانچه با این علائم روبه رو شدید در کوتاهترین زمان ممکن به دندانپزشک مراجعه و راه پیشگیری از مشکلات را جدیتر انجام دهید.
- آیا امکان لق شدن ایمپلنت دندان وجود دارد؟
اگر تمامی روند درمان توسط متخصصی ماهر انجام شود و پس از آن توصیههای پزشک به طور دقیق انجام گردد احتمال لق شدن ایمپلنت وجود نخواهد داشت.
- شکست و انجام ناموفق در کاشت ایمپلنت چقدر است؟
با احتمال حدود 97 درصد ایمپلنت دندان با موفقیت به پایان رسیده و تمامی آن مستلزم انتخاب یک دندانپزشک ماهر و باتجربه است. درصد باقی مانده میتواند به دلایل مختلف که بیمار کاشت دندان خوبی نداشته باشند و با مشکلاتی روبه رو شوند اختصاص خواهد داشت.