
مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان
کاشت دندان روشی مطمئن برای جایگذینی دندان از دسترفته است. این روش به کمک جراحی انجام میشود؛ جراحی که در جهت کاشت ایمپلنت صورت میگیرد، دوران نقاهت دارد و میبایست بیمار در این دوره مراقبتهای لازم را انجام دهد. رعایت مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان به روند مثبت درمان بیمار کمک شایانی میکند. برخی از مراقبتهای مهم درصورت بروز هرگونه عوارض پس از کاشت ایمپلنت، از مشکلات و آسیب احتمالی به بافتهای دهان و دندان جلوگیری میکنند. همچنین انجام عمل لیفت سینوس و دوران نقاهت آن، در مدت زمان بهبودی پس از ایمپلنت مؤثر است.
مراقبت های پس از کاشت ایمپلنت دندان چه اهمیتی دارند؟
برخی افراد از مراقبتهای بعد از ایمپلنت دندان، هیچ آگاهی ندارند و آنها را رعایت نمیکنند. بنابراین آیا مراقبت های پس از کاشت ایمپلنت دندان اهمیت دارند؟ آیا عدم رعایت مراقبتهای لازم پس از کاشت دندان، عوارضی را به همراه دارد؟ ایمپلنت دندان از موادی ساخته میشود که بیمار کاملاً با آن احساس راحتی داشته باشد. این موضوع نمیتواند عدم نیاز ایمپلنت را به مراقبت پس از کاشت، اثبات نماید. دندان کاشتهشده، از اولین روز جراحی تا پایان دوران نقاهت، به مراقبت احتیاج دارد. دندانپزشک برای موفقیت یک ایمپلنت، به بیمار مراقبتهای لازم را گوشزد میکند.
موفقیت کاشت دندان به معنای عدم ایجاد عفونت و مشکلات دهان و دندان است. عفونتی که ناشی از عدم رعایت مراقبتهای بعد از ایمپلنت دندان بروز مییابد، سرانجام به بافت استخوان انتشار خواهد یافت. پیشرفت عفونت در دهان موجب بروز بیماری میشود. این درحالی است که تنها با رعایت چندین نکته میتوان از بروز بیماریها جلوگیری نمود. دندانپزشک متخصص، تنها شخصی است که میتواند در رابطه با مراقبتهای پس از ایمپلنت، به بیمار کمک کند.
محل کاشت ایمپلنت چه زمانی بهبود می یابد؟
کاشت ایمپلنت به جراحی احتیاج دارد و زمانی بهبود مییابد که فرآیندهای جراحی و پس از آن، با روند مثبت پیشرفته باشند. درحقیقت زمان بهبودی به معیارهایی وابسته است که در افراد مختلف، متفاوت هستند. زمان بهبودی دندان به تعداد ایمپلنتها نیز بستگی دارد. اگر تعداد ایمپلنتها کمتر از 2 عدد باشد، میتوان گفت در بهترین حالت، بیمار طی گذشت دو روز بهبودی خواهد یافت. برخی از ایمپلنتها که با تعداد بیشتری انجام میشوند، قاعدتاً زمان بیشتری هم برای بهبودی احتیاج دارند. سلامت جسمی بیمار و عوامل مختلف دیگری هم وجود دارند که بر زمان بهبودی ایمپلنت تأثیر میگذارند.
بیمارانی که از نظر سلامت دهان و دندان در موقعیت مناسبی قرار دارند، نسبت به سایر بیماران بهبودی سریعتری خواهند داشت؛ زیرا پست ایمپلنت به راحتی بافت استخوان جوش میخورد و مشکلی در مقابل این فرآیند قرار نخواهد داشت. دندانپزشکان نیز دوران بهبودی این دسته از بیماران را سریعتر میدانند. زمان بهبود کاشت دندان در افرادی که پیوند استخوان انجام میدهند بیشتر است؛ این بیماران برای موفقیت ایمپلنت دندان به زمان قابل توجهی برای بهبودی احتیاج دارند.
پیشنهاد مطالعه: ایمپلنت دندان چقدر طول می کشد؟ با دانستن این نکات مدت زمان ایمپلنت خود را کاهش دهید.
مراقبت های لازم پس از کاشت ایمپلنت دندان
مراقبت های لازم بعد از کاشت ایمپلنت دندان، در روزهای پس از کاشت دندان متفاوت است؛ یعنی در روزهای اول پس از کاشت دندان، بیماران میبایست مراقبت بیشتری از ایمپلنت خود داشته باشند. مراقبتهای ویژه در هفته اول باید توسط بیمار جدی گرفته شوند. حفظ سلامت دهان و دندان پس از کاشت ایمپلنت، در بهبودی آن مؤثر خواهد بود. دندانپزشک بهترین راه تمیزکردن دندانها را در روزهای پس از کاشت ایمپلنت معرفی خواهد کرد.
غذاخوردن پس از کاشت ایمپلنت دندان نیز قواعد خود را دارد. مثلاً غذاهای سفت موجب پارگی بافتها و سرانجام خونریزی خواهد شد. بهتر است مدتی پس از کاشت دندان، از غذاهای نرم و لهشده استفاده کرد تا علاوه بر عدم آسیب به زخم، بیمار دچار درد ناشی از جویدن نشود. دندانپزشکان اصولاً استفاده از لوازم بهداشتی و دهانشویه را برای بیمارانی که بهتازگی ایمپلنت انجام دادهاند توصیه میکنند. دهانشویههای کلرهگزیدین یکی از بهترین گزینهها برای ضدعفونی محیط دهان پس از کاشت دندان هستند.
کاشت دندان با بیحسی انجام میشود اما پس از مدتی اثر داروهای بیحسی از بین میروند؛ در این حالت بیمار درد ناشی از جراحی و آسیب به بافتهای لثه را احساس میکند. متخصص برای تسکین درد بیمار، داروهای مسکن را تجویز مینماید. در کنار داروهای مسکن درد، آنتیبیوتیکها از بروز عفونت درون بافت جلوگیری میکنند و مصرف آنها یکی از مراقبتهای لازم پس از کاشت دندان است.
روزهای ابتدایی کاشت ایمپلنت
روزهایی ابتدایی کاشت ایمپلنت حساستر هستند و بیمار میبایست تمام توصیههای دندانپزشک را بادقت انجام دهد. بیماران در این روزها عمدتاً با تورم و التهاب اطراف بافت آسیبدیده روبهرو خواهند شد. بنابراین شدت حساسیت و درد در روزهای ابتدایی کاشت ایمپلنت دندان بیشتر از روزهای بعدی خواهد بود. بیمار باید سعی داشته باشد تا علائم التهاب، تورم، حساسیت و درد خود را کنترل نماید. داشتن یک رژیمغذایی مخصوص در این زمان میتواند تاحدودی به کاهش علائم پس از ایمپلنت کمک کند. این غذاها باید بافتی نرم داشته باشند و ویتامینهای مورد نیاز را تأمین کنند.
در روزهای اول تجربه خونریزی، تورم و درد کاملاً طبیعی هستند و پس از گذشت چند روز التیام مییابند. دندانپزشکان توصیه میکنند تا بیماران مدتی پس از کاشت دندان، از گاز استفاده کنند. فشاردادن گاز روی قسمت زخم میتواند در کنترل خونریزی مؤثر واقع شود. در موارد شدید نیز خونریزی تنها در درون دهان رخ نمیدهد و امکان خونریزی بینی هم وجود دارد. تورم بیش از اندازه پس از کاشت دندان نیز با قالب یخ کنترل میشود.
مراقبت های 48 ساعت پس از کاشت
48 ساعت اول پس از کاشت دندان جزء دشوارترین قسمت ایمپلنت است. در این روزها تورم بافت آسیبدیده به بیشترین حد خود میرسد و بیمار میبایست آن را با قالب یخ کنترل نماید. بیماران باید نسبت به مراقبت از زخم خود محتاط باشند و از بازکردن دهان خود بیش از اندازه امتناع نمایند. قسمتی که مورد جراحی قرارگرفته است، با جریان خون تغذیه میکند و بهبود مییابد؛ هر عملی که مانع از خونرسانی به این قسمت شود، مانع بهبود سریع بافت مورد نظر خواهد شد. برخی از بیماران پس از برداشتن گاز استریل خونریزی مجدد دارند.
باید دقت داشت که گاز استریل برای جلوگیری از خونریزی استفاده میشود و باید آن را تا یک ساعت روی زخم نگهداری کرد؛ اگر خونریزی ادامه داشته باشد یعنی باید مدت بیشتری از گاز استفاده نمود. بیمار میبایست در هر دوره 40 دقیقهای گاز استریل خود را تعویض نماید. با تکرار این کار به مرور زمان خونریزی بافت قطع میشود. تمیزکردن محیط دهان و دندانها اهمیت بسیاری در روند بهبودی کاشت دندان دارند اما بهتر است در ساعات اولیه پس از ایمپلنت، از این کار صرفنظر کرد. مسکن ایبوپروفن از داروهایی است که دندانپزشک برای تسکین درد بیمار تجویز میکند.
پس از گذشت دو روز بیمار میتواند نسبت به تمیزکردن دهان خود با مسواک اقدام کند. این کار باید با نهایت مراعات انجام شود تا زخم خراشیده نشود و خونریزی رخ ندهد. آب نمک محلولی فوقالعاده برای میکروبزدایی حین دوره نقاهت بیمار است. بیمار میتواند از این محلول پس از هر وعده غذایی استفاده کند. دهانشویههایی که دندانپزشکان توصیه میکنند نیز موجب سلامت محیط دهان میشوند. مصرف دخانیات و نوشیدنیهای گازدار یا الکلی، میتواند روند بهبود زخم را دچار اختلال کند؛ بنابراین از مصرف آنها خودداری کنید تا خونریزی رخ ندهد.
روز سوم پس از کاشت
خونریزی ناشی از جراحی در 48 ساعت پس از کاشت ایمپلنت قطع میشود. اگر این روند ادامه داشته باشد، خطرناک است و باید بلافاصله به کلینیکهای دندانپزشکی مراجعه نمود. عفونت و تب دو نمونه از عوارض روزهای اول کاشت ایمپلنت هستند که پس از گذشت روز سوم طبیعی نخواهند بود. بیماری که در روز سوم دچار تب شدید میشود، باید نسبت به درمان آن اقدام نماید. مصرف دخانیات و مشروبات الکلی نیز میتوانند علائم غیر طبیعی را در بیمار ایجاد کنند؛ پس بهتر است بیمار تا زمان بهبودی کامل از مصرف آنها اجتناب نماید.
مراقبت در هفته اول کاشت ایمپلنت
دندانپزشک در هفته اول پس از کاشت دندان، داروهایی را تجویز میکند تا درد و عفونت موجود در بافت آسیبدیده را کنترل کنند. این داروها باید بهموقع مصرف شوند تا تأثیرگذار باشند. بنابراین بیمار باید یکی از اولویتهای خودش در هفته اول پس از ایمپلنت را، مصرف داروهای تجویزشده در زمان مشخص قرار دهد. باتوجه به زخم و بروز عفونت در 48 ساعت اول، بوی بد دهان ایجاد میشود. بعضی از بیماران نسبت به این بو احساس ناخوشایندی دارند. دهانشویههایی که بدون آسیب به زخم، محیط دهان را ضدعفونی میکنند، مناسبترین گزینه برای کنترل بوی بد دهان در هفته اول هستند.
رعایت بهداشت دهان و دندان در روزهای ابتدایی پس از کاشت ایمپلنت، باید با حساسیت زیاد انجام شوند تا زخم بهبود یابد. مسواکزدن در این روزها قواعد خاص خودش را دارد؛ بهطور مثال هنگام مسواکزدن نباید آن را با زخم در تماس قرار دهید. داروهایی که توسط متخصص تجویز میشوند، گاهی اثرات منفی روی بیماران میگذارند. بنابراین بیمار میبایست نسبت به هرگونه تغییر و واکنش پس از مصرف داروها حساس باشد.
مراقبت های دائم پس از کاشت ایمپلنت
ایمپلنت پس از کاشت همانند دندان طبیعی عمل میکند. پایه ایمپلنت که به عنوان ریشه دندان درون استخوان فک جوش میخورد، احساس واقعیبودن دندان را القا میکند. همچنین استحکام دندان ایمپلنتشده بسیار بالا است و میتواند مانند سایر دندانهای طبیعی، امر جویدن را تسهیل بخشد. تمام این موارد باعثشده تا برخی بیماران از حفظ و نگهداری سلامت دندان ایمپلنتشده، غافل شوند. ایمپلنت امکان آسیبدیدن را دارد و برای جلوگیری از این اتفاق باید مراقبتهای دائم پس از کاشت ایمپلنت را رعایت نمود.
مسواکزدن دندانها پایه ثابت نگهداری از سلامت دهان و دندانها است. انجامدادن این کار باعث میشود تا محیط دهان عاری از آلودگیها و تجمع موادغذایی گردد. استفاده از نخدندان در کنار مسواکزدن، ماندگاری ایمپلنت را افزایش میدهد. دهانشویه مخصوصی که دندانپزشک استفاده از آن را توصیه میکند را نباید فراموش کرد؛ دهانشویهها عملکرد مفیدی در حفظ پاکیزگی دهان دارند. التهابات بافت دهان را میتوان با محلول آب و نمک تسکین داد. بنابراین شستوشو با آب و نمک یکی از راههای مراقبت از ایمپلنت است.
استفاده از واترپیک
واترپیک نام دستگاهی است که در تمیزکردن لابهلای دندانها به بیمار کمک میکند. این وسیله فشار آب را به حدی افزایش میدهد که قدرت آب توانایی پاککردن پلاکها را داشته باشد. این فرآیند مانند کشیدن نخدندان عمل میکند و از نظر عملی کارکرد بسیار راحتی دارد. استفاده روزانه از این محصول میتواند نیاز به نخدندان را کاهش دهد. یکی از معایب استفاده از نخدندان، ایجاد خراش و خونریزی بین دندانها است؛ واترپیک علاوه بر پاکسازی دندانها از هرگونه مواد اضافی، هیچ آسیبی به بافت لثه نمیرساند و تنها آن را ماساژ میدهد.
استفاده از مسواک
باوجود حساسیت بافت لثه در ایمپلنت دندان، بیمار میبایست به علت جلوگیری از نفوذ میکروب و باکتریها درون زخم خود از مسواک استفاده نمایند. بنابراین مسواکهای نرم و مخصوصی وجود دارند که میتوانند به بیمار در این فرآیند کمک کنند. متخصص دندان میتواند بیمار را در مسواکزدن اصولی راهنمایی کند. اگر استفاده از مسواک اصولی نباشد، میتواند زخم داخل دهان را تحریک نماید و موجب التهاب و خونریزی آن شود. توجه به بافتهای نرم لثه یکی از اصولهای استفاده از مسواک پس از ایمپلنت دندان است.
استفاده از نخ دندان
مقداری از غذاهایی که پس از ایمپلنت دندان خورده میشوند، در لابهلای دندانها باقی میمانند. این موادغذایی پس از مدتی پلاک دندان را ایجاد میکنند و طی مدتی مکان مناسبی را برای رشد باکتریها تشکیل میدهند. نخدندان توانایی نفوذ به لابهلای دندانها را دارد و میتواند پلاکهای دندان را نابود کند. با استفاده از نخدندان، باکتریهایی که طی مدت بسیاری در لابهلای دندانها نفوذ کردهاند را نیز میتوان از بین برد.
استفاده از دهانشویه
دهانشویهها محلولهای مفیدی هستند که بدون آسیب به محیط دهان و دندان، آن را ضدعفونی میکنند. البته ضدعفونی محیط دهان باعث از بینبردن پلاکهای دندان نمیشود؛ بنابراین میبایست از دهانشویهها همراه با نخدندان و مسواک استفاده کرد. بهتر است ابتدا دندانها را با مسواک نرم و مخصوص ایمپلنت تمیز کرد و سپس دهانشویه را نیم ساعت درون دهان نگه داشت. با تکرار این کار میتوان بوی بد ناشی از زخم درون دهان را کاهش داد و از پوسیدگی دندانها جلوگیری نمود.
غذا خوردن بعد از ایمپلنت
بعد از ایمپلنت چه بخوریم؟ چند ساعت بعد از ایمپلنت غذا بخوریم؟
آیا میدانستید تغذیه مناسب پس از کاشت ایمپلنت یکی از مراقبتهای لازم پس از ایمپلنت بهشمار میآید؟ برخی از موادغذایی مناسب افرادی هستند که ایمپلنت انجام دادهاند و برخی موادغذایی دیگر برای سلامت ایمپلنت مضر هستند. فردی که تصمیم میگیرد تا کاشت دندان انجام دهد، باید به فکر یک رژیم غذایی سالم باشد تا آسیبی به بافت ملتهب ایمپلنت وارد نشود. بهترین رژیم غذایی، استفاده از غذاهای لهشده و نرم است. پوره سیبزمینی، بستنی، سوپ، اسموتی، سبزیجات بخارپز، کمپوت، برنج و ماکارونی از جمله غذاهای مناسب در 3 ماه اول پس از ایمپلنت هستند.
غذاهای مفید که ارزش غذایی بالایی دارند به روند بهبودی ایمپلنت کمک میکنند. برخی بیماران میپندارند اگر حین نوشیدن از نی استفاده نمایند به روند بهبودی کمک خواهند کرد. درحقیقت انجامدادن این کار نتیجهای کاملاً عکس دارد و حتی موجب خونریزی بافت هم خواهد شد. مکیدن هوای داخل نی و نوشیدن، به یک انرژی احتیاج دارد که میتواند خونریزی را ایجاد کند. همچنین آجیل، فستفود، پاپکورن، استیک، نوشیدن الکل، نوشابه، مصرف خوراکیهای بسیار سرد یا بسیار داغ و… ازجمله مواردی هستند که نباید مصرف شوند.
بیشتر بخوانید: مراحل ایمپلنت دندان؛ ایمپلنت چند مراحله دارد و هر کدام چقدر طول میکشد؟
پس از کاشت ایمپلنت از چه کارهایی پرهیز شود؟
پس از کاشت ایمپلنت نمیتوان عادتهای بد غذایی را تکرار کرد؛ زیرا موفقیت و ماندگاری ایمپلنت به احتیاط و مراقبتهای بسیار حساسی نیاز دارد. بنابراین پس از کاشت ایمپلنت از چه کارهایی پرهیز شود؟ مواردی که در خوردن غذا باید رعایت شوند، ازجمله عدم مصرف غذاهای بسیار سفت، داغ یا سرد هستند. اما بیماران درصورت عدم رعایت و پرهیز این کار چه مشکلاتی را پیشرو خواهند داشت؟ افرادی که از عادات بد پرهیز نکنند، عوارض ناشی از این کار را تجربه خواهند کرد. خونریزی و تداوم آن تنها یکی از عوارضی است که بیماران تجربه خواهند نمود.
پس از کاشت ایمپلنت، لخته خون تشکیلشده روی زخم از خونریزی جلوگیری میکند. اگر این لخته خون از بین رود، خونریزی نیز ادامه مییابد یا حفرهای خشک ایجاد میشود. یکی از اموری که حفره خشک را ایجاد میکند، نوشیدن مایعات همراه با نی است. اگر این موارد طی دوره نقاهت رعایت شوند و از انجامدادن آنها پرهیز شود، عوارض ناشی از آنها نیز پدیدار نخواهند شد. پرهیز از تمام موارد نام بردهشده، تا زمانی باید ادامه داشته باشد که بهبودی کامل حاصل شود.
عوارضی که عدم رعایت مراقبت های لازم پس از کاشت دندان در پی دارد
دندانپزشک متخصص پس از انجام ایمپلنت در جهت بهبودی سریع زخم به بیمار توصیههایی را گوشزد میکند؛ این توصیهها بسته به شرایط بیمار تعیین میشوند، بنابراین رعایت آنها الزامی است تا موفقیت ایمپلنت حاصل شود. عوارضی که عدم رعایت مراقبتهای لازم پس از کاشت دندان در پی دارد، به سه مورد اصلی تقسیم میشوند. خونریزی از علائم عوارضی است که عدم رعایت مراقبتهای لازم پس از کاشت دندان در پی دارد. بهطور طبیعی ایمپلنت دندان همراه با خونریزی است اما این مشکل با استفاده از گاز استریل در روز اول رفع میشود.
اگر خونریزی حتی پس از استفاده از گاز استریل ادامه داشته باشد، میتواند از عدم رعایت مراقبتهای لازم پس از ایمپلنت نشأتگرفته باشد. با ادامهداشتن خونریزی بهتر است آن را با دندانپزشک خود درمیان گذاشت. از عوارضی که عدم رعایت مراقبتهای لازم پس از کاشت دندان در پی دارد، میتوان به عفونت زخم ایمپلنت اشاره کرد. بروز عفونت در بافت دهان بسیار خطرناک است و میتواند موجب عدم موفقیت کاشت دندان شود. در موارد حاد عفونت پست ایمپلنت را درگیر میکند؛ بنابراین دندانپزشک باید نسبت به درمان عفونت اقدام نماید تا از گسترش آن جلوگیری کند.
دندانهای طبیعی باوجود استحکام بالایی که دارند، در برابر ضربههای شدید مستعد شکستن هستند. ایمپلنت دندان نیز مانند دندانهای طبیعی است و در عین مقاومت زیادی که دارد، در معرض آسیب است. رژیمغذایی توصیه دندانپزشک را باید جدی گرفت. یک رژیمغذایی سالم میتواند نیازهای بدن را در جهت بهبودی زخم تأمین نماید و از ایمپلنت محافظت کند. جویدن و گازگرفتن خوراکیهای سفت و محکم، باعث شلشدن پایه ایمپلنت میشوند. در نهایت پایه ایمپلنت شل میشود و تمام فرآیندهای کاشت دندان بیهوده خواهد شد.
آیا پس از ایمپلنت امکان ورزش کردن وجود دارد؟
ورزشکردن پس از کاشت دندان دارای اصول و قوانینی است که جزئی از مراقبتهای بعد از ایمپلنت دندان بهشمار میآیند. بیمار پس از ایمپلنت دندان باید در نهایت آرامش دوره نقاهت خود را سپری نماید. فعالیتهای سنگین ورزشی اگر در موقعیت نامناسب انجام شوند، باعث ایجاد بیماریهای بافت لثه خواهند شد. بیشترین حساسیت پس از ایمپلنت مربوط به 48 ساعت اول است. ورزشکردن در 48 ساعت اول پس از ایمپلنت موجب خونریزی لثه خواهد شد. از طرفی رژیم غذایی تعیینشده در دوره نقاهت، محدودیت خوراکی و ویتامینها را بوجود میآورد.
کمبود ویتامینها قوای جسمانی را تضعیف میکنند. از طرفی برای جلوگیری از بروز عفونت، داروهای آنتیبیوتیک مصرف میشوند. این داروها عوارضی دارند که موجب سرگیجه یا خوابآلودگی خواهند شد. فردی که قصد ورزشکردن را دارد، میبایست از قوای بدنی عالی همراه با انرژی زیاد برخوردار باشد. زخم ناشی از کاشت دندان با درد همراه است و فعالیتهای بدنی موجب افزایش این درد خواهند شد. بنابراین بهترین زمان برای ورزشکردن پس از ایمپلنت دندان، دو هفته بعد پس از بهبودی نسبی بیمار است.
مراقبت های مهم در صورت بروز هرگونه عوارض پس از کاشت ایمپلنت
عوارض ناشی از کاشت دندان معمولاً با درد همراه هستند. این عوارض باید در زمان مناسب کنترل و درمان شوند تا آسیب جدی به بافت دهان و دندانها وارد نشود؛ آگاهی از مراقبتهای مهم درصورت بروز هرگونه عوارض پس از کاشت ایمپلنت میتواند یک راه پیشگیری از این آسیبها باشد. یکی از سادهترین راهکارهای مراقبت پس از کاشت ایمپلنت، مصرف غذاهای لهشده و نرم است. غذاهای سفت موجب خونریزی، عفونت، التهاب و تورم لثه میشوند. کاشت ایمپلنت چند عوارض کلی دارد که در این بین خونریزی بافت لثه بیش از سایر عوارضها گزارش میشود.
خونریزی بافت آسیبدیده بیش از 48 ساعت، طبیعی نیست و میتواند مشکلات دیگری را درپی داشته باشد. گاهی خونریزی شدت بیشتری پیدا میکند و از بینی خارج میشود. تنها یک متخصص است که میتواند در این رابطه یک روش درمانی درست برگزیند. از طرفی التهاب و ورم پس از کاشت دندان دارای اهمیت هستند. التهاب ناشی از صدمه به بافتهای دهان ایجاد میشود و اگر با مصرف داروهای تجویزشده دندانپزشک التیام نیابد، میتواند خطرناک باشد. مصرف داروهای تجویزشده توسط دندانپزشک، باید به اندازه و سر وقت انجام شود تا عملکرد مورد نظر را حاصل نمایند.
التهاب و ورم
التهاب و ورم ناشی از کاشت ایمپلنت، بیشتر در روزهای اول دیده میشود. این التهاب پس از مصرف مقداری دارو کاهش مییابد. اگر ورم بیش از اندازه باشد میتوان از قالب یخ برای کنترل آن بهره برد. برای انجام این کار میتوان قالبی از یخ را در یک پارچه تمیز قرار داد و روی قسمت متورم گذاشت. تورم شدید در حداکثر 3 روز پس از جراحی کاهش مییابد. اگر قراردادن یخ روی بافت ملتهب احساس ناخوشایندی در بیمار بوجود میآورد، میتوان از لوازم مشابه استفاده کرد. استفاده از کیسههای سرد یا مواد غذایی منجمد، به اندازه قالب یخ مؤثر هستند.
چرا پیگیری علت به وجود آمدن ورم مهم است؟
ورم بوجودآمده پس از کاشت ایمپلنت، در اغلب مواقع با دارو و قالب یخ کنترل میشود و درد ناشی از آن التیام مییابد. گاهی اوقات رفع ورم به آسانی انجام نمیشود. در این حالت بافت مورد نظر التهاب بسیار زیادی را دارد و با لمس آن میتوان حرارت و داغی را احساس کرد. معمولاً این ورمها ناشی از بروز عفونت هستند و باید جدیگرفته شوند. سفتبودن و بزرگشدن دو نشانه ورم خطرناک هستند و در هفته اول بعد از جراحی پدیدار میشوند.
خونریزی بعد از ایمپلنت
خونریزی بافت آسیبدیده تا 48 ساعت بعد از ایمپلنت دندان عادی بهحساب میآید اما در این زمان هم میتوان آن را کنترل نمود. گاز استریل و نکاتی که باید پس از جراحی رعایت کرد، از بروز خونریزی جلوگیری میکنند. اگر با قراردادن یک گاز استریل، خونریزی قطع نشود، میتوان از گاز استریلهای بیشتری استفاده کرد. نکتهای که در این مرحله وجود دارد تعویض به موقع گاز استریل آلوده با تمیز است. بیمار میبایست گاز استریل را در یک مدت زمانی 30 الی 45 دقیقه روی محل مورد نظر فشار دهد و سفت نگهداری کند.
کنترل مصرف دارو
جراحی ایمپلنت با تزریق داروهای بیحسی انجام میشود؛ بنابراین بیمار حین درمان هیچ دردی را احساس نمیکند. اما بافت آسیبدیده پس از رفع اثر بیحسی، کمکم احساس درد را القا میکند. در این حالت بیمار احساس ناخوشایندی را احساس مینماید. به همین دلیل دندانپزشک داروهای مسکنی را برای بیمار تجویز میکند تا درد آن تسکین یابد. کنترل مصرف دارو امری مهم در روند بهبودی و تسکین درد است. داروهای استامینوفن و ایبوپروفن تجویزشده، در روزهای اول بین هر 3 الی 4 ساعت مصرف میشوند. میزان شدت درد بیمار، تعداد قرصها و زمان مصرف را تحت تأثیر قرار میدهد.
در صورت انجام لیفت سینوس برای کاشت ایمپلنت چه مراقبت هایی لازم است؟
برای کاشت دندان به روش ایمپلنت، چندین شرط وجود دارد. بیمار باید تمام شرایط را دارا باشد تا بتواند جراحی ایمپلنت را انجام دهد. یکی از این شرایط میزان تراکم بافت استخوان است. افرادی که تراکم استخوانی کمی دارند نمیتوانند مستقیماً کاشت ایمپلنت را انجام دهند. اگر کاشت ایمپلنت در این دسته از بیماران انجام شود، پایه بهخوبی در استخوان فک جوش نمیخورد و ایمپلنت ناموفق خواهد بود. لیفت سینوس از جراحیهای مؤثری است که میتواند تراکم مصنوعی در بافت استخوان ایجاد نماید. برای انجام لیفت سینوس یک جراحی جدا از ایمپلنت انجام میشود.
لیفت سینوس مانند ایمپلنت دندان، دارای دوره نقاهت است. این دوره موجب موفقیت بیشتر جراحی لیفت سینوس میشود تا کاشت دندان بدون نگرانی انجام شود. اما در صورت انجام لیفت سینوس برای کاشت ایمپلنت چه مراقبت هایی لازم است؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت که تغذیه بیمار در روند بهبودی آن اثرات مستقیمی دارد. مصرف خوراکیهای ناسالم و نوشیدن مایعاتی مانند نوشابه، ایمپلنت را با عدم موفقیت روبهرو میکند. بهتر است پس از انجام ایمپلنت فعالیتهای سنگین را کنار گذاشت و با استراحتکردن روند بهبودی را سرعت بخشید.
کلام آخر
کاشت دندان به روش ایمپلنت بسته به شرایط بیمار انجام میشوند. برخی از بیماران تراکم استخوانی لازم را ندارند و قبل از ایمپلنت دندان، جراحی لیفت سینوس انجام میدهند. اما در صورت انجام لیفت سینوس برای کاشت ایمپلنت چه مراقبت هایی لازم است؟ صدرصد با وجود دو جراحی پیدرپی، مراقبتهای بعد از ایمپلنت دندان افزایش مییابند. باید در نظر داشت که علائمی همچون خونریزی، تورم، التهاب، درد و… میتوانند پس از گذشت 48 ساعت از جراحی ایمپلنت، خطرناک باشند؛ برای جلوگیری از عفونت ناشی از این علائم، میبایست هر چه سریعتر به کلینیکهای دندانپزشکی مراجعه نمود.
سؤالات متداول
- استراحتکردن پس از ایمپلنت تا چه اندازه در بهبودی مؤثر است؟
استراحت پس از جراحی میتواند درد و تورم ناشی از آسیب بافتها را کاهش دهد. همچنین جوشخوردن کامل پایه ایمپلنت به استخوان فک، نیاز به زمان دارد. اگر بیمار استراحت لازم را نداشته باشد، اطراف ایمپلنت دچار عفونت میشوند.
- داروهایی که دندانپزشکان برای دوران پس از ایمپلنت تجویز میکنند را تا چه زمانی باید مصرف کرد؟
48 ساعت اول درد بیمار شدت زیادی دارد و دارو باید بهطور مداوم مصرف شود. پس از گذشت 48 ساعت دردهای ایمپلنت کاهش مییابند اما داروهای مسکن باید همچنان مصرف شوند. دندانپزشکان معمولاً مصرف داروهای مسکن را تا دو هفته پس از ایمپلنت توصیه میکنند.
- خونریزی از بینی پس از ایمپلنت ناشی از چیست؟
هنگامی که ایمپلنت در فک بالا انجام میشود، احتمال خونریزی از بینی وجود دارد. خوشبختانه این خونریزی پس از گذشت هفته اول رفع میشود.
- التهاب، درد و ورم ناشی از ایمپلنت تا چند روز ادامه خواهد داشت؟
اتمام التهاب، درد و ورم پس از ایمپلنت، در تمام افراد یکسان نیست. برخی از بیماران زودتر از سایرین بهبود مییابند. در حالت طبیعی دردهای پس از ایمپلنت تا 72 ساعت مداومت دارند و پس از این مدت کاهش مییابند.
- دندانپزشک چه داروهایی را پس از ایمپلنت تجویز میکند؟
داروهایی که دندانپزشک پس از ایمپلنت تجویز میکند دو دسته هستند. داروهای مسکن و آنتیبیوتیکها هر دو در روند بهبودی ایمپلنت تأثیرگذارند. داروهای مسکن درد بیمار را التیام میبخشند و آنتیبیوتیکها از بروز عفونت جلوگیری میکنند.