روکش های دندان

روکش دندان یا تاج مصنوعی (Dental Crown) یک جایگزین عالی و مطمئن به جای دندان آسیب دیده است.اگر مقدار پوسیدگی دندان زیاد باشد و دندانپزشک معالج بعد درمان دندان پوسیده احساس کند که دندان استحکام کافی را ندارد و ممکن است شکسته شود از روکش برا ترمیم دندان استفاده می کند . روکش باعث بالا رفتن استحکام دندان می شود و ظاهر طبیعی و زیبای دندان را حفظ می کند.

انواع روکش دندان برای زیبایی

روکش ها بر اساس نوع موادی که ساخته می شوند به سه نوع تقسیم می شوند:
روکش های فلزی که از کاملا فلزی بوده و از فلزاتی مانند طلا یا پالادیوم ساخته میشوند که به دلیل مقاومت بالا بیشتر برای دندان های عقب استفاده می شوند.
روکش های PFM که ترکیب از ترکیب فلز در داخل و رویه سرامیکی ساخته می شوند که در کنار مقاومت بالا ظاهری طبیعی تر نسبت به روکش های فلزی دارند و انتخاب بسیار مناسبی برای افرادی هستند که در کنار هزینه مناسب به دنبال ظاهری زیبا برای دندان های عقبی خود هستند.
روکش های تمام سرامیکی یا زیرکونیا که به صورت کامل از سرامیک ساخته شده اند و ظاهری بسیار طبیعی و زیبا دارند ولی نسبت به روکش های فلزی و PFM از استحکام کمتری برخوردار هستند و به دلیل ظاهر بسیار طبیعیشان بیشتر برای دندان های جلو بیماران استفاده میشود تا همخوانی بیشتر با دندان های کناری خود داشته باشند.

روکش دندان

ما در کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی لبخند درمان با همکاری بهترین دندانپزشکان متخصص پروتز و زیبایی و بهترین لابراتوار های ساخت پروتزهای دندانی به عنوان بهترین دندان پزشکی زیبایی غرب تهران در کنار شما هستیم تا لبخندی زیبا و سالم را به شما عزیزان هدیه دهیم.

پخش ویدیو

روکش دندان چیست؟

روکش دندان نوع خاصی از پروتز است که در سطح خارجی دندان قرار می گیرد و به شما امکان میدهد تا عیوب زیبایی دندان های خود را بپوشانید. تغییر رنگ، پوشش لکهها، تراشهها، ترکها و غیره از جمله فواید استفاده از این روش در دندانپزشکی مدرن هستند.

روکش دندان یک نوع پروتز دندانی است که جایگزین تاج دندان آسیب‌دیده می‌شود و می‌تواند ظاهر، اندازه، رنگ و عملکرد دندان را بهتر کند. روکش دندان از مواد مختلفی ساخته می‌شود، مانند فلز، سرامیک، رزین یا زیرکونیا. هر نوع روکش دندان مزایا و معایب خاص خود را دارد و بسته به شرایط و نیازهای هر فرد می توان یک نوع روکش  مناسب را انتخاب کرد. روکش دندان یکی از روش‌های عالی برای بهبود لبخند شما است. به خصوص اگر دندان‌های شما شکسته شده یا شکل بدی پیدا کرده و تغییر رنگ زیادی داشته باشد.

مزایای روکش‌ها نسبت به سایر روش های سفید کردن دندان عبارتند از:

  •  فقط در دو بار مراجعه به پزشک انجام می‌شوند.
  •  رنگ به راحتی تغییر می‌کند و هم رنگ دندان شما می شود.
  •  ظاهر واقعی دندان‌ها را دارند.
  •  دچار لکه نمی شوند.

اما یکی از مشکلات اصلی روکش‌ها این است که گاهی اوقات دندان‌ها باید کمی برش داده شوند، بنابراین معمولاً یک روش برگشت‌ ناپذیر است. با این حال، روکش‌ها همچنان، لبخندی را که دوست دارید به شما هدیه می‌دهند. بهترین راه برای تصمیم‌گیری درباره استفاده از روکش، مشاوره با دندانپزشک خود است. او می‌تواند شما را راهنمایی کند و کمک کند تا تصمیم بهتری برای بهبود و زیبایی دندان‌های خود بگیرید. روکش دندان می تواند دندان طبیعی شما را بازسازی و حفظ کند و سال ها عمل سالم جویدن را برای شما فراهم کند.

چه زمانی اعمال ونیر یا روکش دندان لازم است؟

آنله های ترمیمی یا روکش های دندان را می توان تقریباً در همه بیماران استفاده کرد. دندانپزشکان می توانند آنها را برای رفع مشکلات زیر پیشنهاد کنند:

  •  تغییر رنگ مینای دندان (از جمله تیره شدن آن و ایجاد رنگدانه). زمانی که نتوان عیوب زیبایی را با بلیچینگ و سفید کردن حرفه ای دندان اصلاح کرد، روکش های دندان مورد استفاده قرار می گیرند.
  •  دندان های جلویی تروماتیک
  •  وجود ترک های مشخص در مینای دندان
  •  وجود فضاهای بین دندانی
  •  تغییر رنگ دندان پر شده
  •  و غیره

باید توجه کرد که روکش ها به شما امکان می دهند تا عیوب را بپوشانید، اما آنها را از بین نمی برند. همچنین لازم است توجه داشته باشید که چنین محصولاتی در صورت پوسیدگی جدی دندان، مال اکلوژن شدید و برخی بیماری های دندانی نباید به کار گرفته شوند.

موارد منع مصرف روکش دندان

نصب روکش دندان در موارد زیر غیرممکن است:

  •  دندان قروچه :  در این صورت فشار بیش از حد بر روی روکش ها وارد می شود که این فشار به سرعت منجر به تخریب آنها می گردد.
  •  داشتن عادت های بد :  در صورتی که بیمار عادات بدی همچون جویدن ناخن داشته باشد، به دلیل افزایش فشار روی روکش، اعمال آن توصیه نمی شود.
  •  بهداشت ضعیف دهان :  اگر بیمار مایل به صرف زمان برای مراقبت از روکش های دندانی خود نباشد، روکش ها دوام زیادی نخواهند داشت.
  •  تا چند سال پیش روکش روی دندان های دپالپ شده نیز نصب نمی شد. اما با ظهور فناوری های جدید، هر موقعیت دندانی به صورت جداگانه در نظر گرفته می شود و امکان انجام روکش روی آن وجود دارد.

نشانه های نیاز داشتن به نصب روکش دندان

ونیرها بیشتر به دلایل زیبایی شناسی انتخاب و انجام می شوند. آنها برای رفع مشکلات جزئی دندان نصب می شوند. به عنوان مثال، اگر اوربایت دارید یا دندانهایتان اغلب استرس فیزیکی زیادی را تجربه میکنند، این روش برای اصلاح لبخند برای شما کارساز نخواهد بود. روکش ها زمانی نصب می شوند که:

  • ترک بین دندان ها؛
  • رنگ ناهموار مینا؛
  • پیچ خوردگی جزئی دندان ها؛
  • ترک و تراشه وجود داشته باشد.

همچنین اگر بیمار هیچ نقص قابل مشاهده ای نداشته باشد، اما رویای داشتن یک لبخند کامل و زیبا را در سر بپروراند نیز می تواند برای انجام روکش به کلینیک دندانپزشکی مدرن مراجعه کند.

قبل از نصب تاج دندان، بیمار با پزشک مشورت می کند. متخصص توپوگرافی دندان ها، میزان تخریب آنها و وضعیت کلی بافت ها را بررسی می کند. این روش برای اصلاح لبخند در موارد زیر ضروری است:

  • نقص های قابل توجه در بافت های سخت (پس از پوسیدگی یا سکته مغزی)؛
  • شکل و اندازه نادرست دندان؛
  • سایش مینای دندان (پاتولوژیک)؛
  • شکستگی قسمت کرونر.

ترمیم با تاج در صورت وجود مشکلات خون، آلرژی به داروهای بیهوشی، بیماری های مزمن و اختلالات روانی ممنوع است.

انواع روکش دندان برای زیبایی

موارد منع مصرف روکش دندان

نصب روکش دندان در موارد زیر غیرممکن است:

  •  دندان قروچه :  در این صورت فشار بیش از حد بر روی روکش ها وارد می شود که این فشار به سرعت منجر به تخریب آنها می گردد.
  •  داشتن عادت های بد :  در صورتی که بیمار عادات بدی همچون جویدن ناخن داشته باشد، به دلیل افزایش فشار روی روکش، اعمال آن توصیه نمی شود.
  •  بهداشت ضعیف دهان :  اگر بیمار مایل به صرف زمان برای مراقبت از روکش های دندانی خود نباشد، روکش ها دوام زیادی نخواهند داشت.
  •  تا چند سال پیش روکش روی دندان های دپالپ شده نیز نصب نمی شد. اما با ظهور فناوری های جدید، هر موقعیت دندانی به صورت جداگانه در نظر گرفته می شود و امکان انجام روکش روی آن وجود دارد.

چرا به روکش دندان نیاز دارم؟

یک فرد ممکن است به دلایل مختلف به روکش دندان نیاز داشته باشد. از آنجایی که روکش دندان جایگزین پوشش مینای دندان می شود، زمانی که مینا دیگر عملکرد خود را نتواند به خوبی انجام دهد دندان  شما به روکش دندان نیاز خواهد داشت. مینا سخت‌ترین ماده در بدن انسان است که برای مقاومت در برابر حرارت، مواد شیمیایی و مکانیکی دندان‌های ما هنگام خوردن و نوشیدن طراحی شده است. اما متاسفانه شکست ناپذیر نیست. در واقع روکش دندان یک روش درمانی است که در برخی موارد برای حفظ دندان‌های ضعیف و شکسته و یا به منظور ترمیم دندان‌های پوسیده و دارای شکاف می توان از آن استفاده کرد.

روکش دندان، به عنوان یک راه حل درمانی، برای بیمارانی که دندان‌هایشان دچار خرابی و آسیب دیدگی شده‌اند، مناسب است. روکش دندان ساختار دندان طبیعی را به شما باز می‌گرداند و عملکرد دندان را بهبود می‌بخشد. همچنین، روکش دندان می‌تواند لبخند شما را زیباتر کند. در صورتی که دندان‌های شما زرد شده‌اند یا تغییر رنگ پیدا کرده اند، این روش می‌تواند گزینه مناسبی برای شما باشد. همچنین اگر دندان‌های شما لق شده، ترک خورده یا شکسته شده اند، پزشک به شما روکش دندان را پیشنهاد می‌کند.

در صورتی که دندان قروچه دارید و یا نمی‌توانید غذا را به راحتی بجوید و فک بالا و پایین روی هم قرار نمی‌گیرند، روکش دندان می‌تواند برای بهبود عملکرد دندان‌های شما موثر باشد. همچنین، در صورتی که به تازگی درمان ریشه دندان یا روت کانال کرده‌اید و یا پرکردگی بزرگی روی دندانتان دارید، می‌توانید از این روش برای حفظ دندان طبیعی خود استفاده کنید. برای کسانی که بر اثر سانحه و یا بیماری‌ ها، لثه‌های دندان را از دست داده اند، روکش دندان به همراه ایمپلنت، می‌تواند راهکار مناسبی برای درمان باشد. با این حال، برای انتخاب بهترین راهکار درمانی، بهتر است همواره با دندانپزشک خود مشورت کنید.

به طور خلاصه روکش دندان در موارد زیر می تواند مورد استفاده قرار گیرد:

– در صورت پوسیدگی شدید دندان که با ترمیم ساده قابل رفع نباشد.

– در صورت شکستگی دندان

– در صورت از بین رفتن بخش کوچکی از دندان

– در صورت تغییر رنگ دندان

– در صورت تغییر شکل دندان

اما برای تعیین اینکه آیا نیاز به روکش دندان دارید یا خیر، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

تاج دندان چیست؟

تاج دندان اصطلاحی است که برای اکثر مردم آشنا است. در واقع دو کاربرد از واژه تاج در دندانپزشکی وجود دارد. ما از کلمه تاج برای توصیف قسمت آناتومیکی هر دندان که از لثه و استخوان بیرون زده است استفاده می کنیم. تاج دندان شامل ریشه دندان نمی شود و در یک دندان سالم مینای دندان تمام تاج را می پوشاند.

تاج همچنین ممکن است به نوع خاصی از ترمیم دندان اشاره داشته باشد که کل تاج آناتومیکی دندان را می پوشاند. این نوع تاج است که در ادامه این مقاله به آن خواهیم پرداخت. روکش دندان معمولاً قسمت در معرض دندان را می پوشاند (ما به این پوشش کامل می گوییم) و جایگزین تمام مینای دندان می شود. این بدان معناست که لبه‌های تاج دندان که حاشیه نامیده می‌شود، بسیار نزدیک به بافت‌های لثه اطراف دندان قرار دارند. قرارگیری دقیق آن به عوامل متعددی بستگی دارد که دندانپزشک شما هنگام طراحی روکش در نظر می گیرد. خبر خوب این است که با مراقبت طولانی مدت و مناسب، تاج ها می توانند چندین دهه دوام بیاورند.

طول عمر معمول یک تاج دندان چقدر است؟

بیشتر روکش های دندانی بین پنج تا پانزده سال ماندگاری دارند (به این معنی که نیازی به کار دندانپزشکی بیشتر روی دندان نیست). طول عمر این روکش ها با توجه به جنس تاج و همچنین مراقبت هایی که بیمار انجام می دهد می تواند متغیر باشد.

شایع ترین دلیلی که یک تاج برای چندین دهه دوام نمی آورد، ایجاد یک حفره جدید در لبه یا حاشیه تاج است. این معمولاً نتیجه احساس امنیت کاذبی است که افراد هنگام دریافت روکش دندان دارند. آنها به اشتباه تصور می کنند که دندان دیگر در معرض خطر پوسیدگی نیست. حقیقت این است که دندان در معرض خطر بیشتری برای پوسیدگی است و شما باید با جدیت از آن مراقبت کنید.

به منظور افزایش طول عمر تاج دندان خود، باید با رعایت بهداشت دهان و دندان در خانه و مراجعه مداوم به دندانپزشک به منظور تمیز کردن حرفه ای دندان ها، معاینات و درمان های موضعی فلوراید برای کمک به تقویت دندان ها با پوسیدگی مبارزه کنید.

یکی دیگر از عوامل موثر در طول عمر روکش های دندان شکستگی ناشی از نیروهای سنگین است. اگر در هنگام خواب علائمی از فشردن و یا دندان قروچه نشان دادید، دندانپزشک یک محافظ دهان برای استفاده در شب برای شما تجویز می کند. استفاده منظم از این دستگاه از دندان های شما محافظت خواهد کرد و طول عمر روکش ها و پرکردگی ها و همچنین دندان های شما را افزایش می دهد.

روکش دندان یا تاج؟ تفاوت در چیست؟

دندانپزشکی مدرن روش های مختلفی را برای دستیابی به یک لبخند هالیوودی ارائه می دهد. نصب روکش دندان یا تاج از جمله محبوبترین روشهای ترمیم هستند که به شما امکان میدهند عیوب دندان را بدون استفاده از روش های پیچیده تر اصلاح کنید.

بسیاری از بیماران تفاوت چندانی بین تاج و روکش دندان نمی بینند، بنابراین مقاله ما به شما کمک می کند تا بفهمید تفاوت آنها چیست و کدام راه برای بهبود لبخند شما مناسب است. پس از ترمیم، شما قادر خواهید بود دوباره لبخند زیبایی بزنید، دندان های جلویی خود را جسورانه نشان دهید و اطرافیان خود را با لبخند جذابتان کور کنید!

تاج ها چه تفاوتی با روکش دندان دارند؟

ونیرها صفحات نازکی هستند که به جلوی دندان متصل می شوند. آنها به پنهان کردن نقص های کوچک، تقویت مینای دندان، محافظت از آن در برابر آسیب های مکانیکی و تغییر رنگ کمک می کنند.

قبل از نصب روکش دندان، یک لایه نازک از سطح مینای دندان برداشته شده و بریدگی هایی روی آن ایجاد می شود. روکش ها تقریباً مشابه دندان های واقعی هستند. آنها عمدتا روی دندان های جلویی قرار می گیرند و وقتی دهان کاملاً باز است قابل مشاهده هستند.

در حالی که برای گذاشتن تاج باید دندان ها تا 2 میلی متر آسیاب شوند. برخلاف روکشها، آنها از کل دندان در برابر تأثیرات منفی و بارهای سنگین محافظت میکنند. اگر دندان بیش از 50 درصد از بین رفته باشد، نصب روکش سرامیکی، پلاستیکی، فلزی یا سرامیکیفلزی توصیه می شود.

انواع روکش دندان

انواع روکش دندان برای زیبایی و تفاوت آن‌ها

کامپوزیت

این محصولات را روکش های درمانی یا روکش های مستقیم می نامند. ساخت آنها مستقیماً در حفره دهان بیمار انجام می شود. در این مورد، اجرای روش زمان زیادی نمی برد و در یک بار مراجعه به دندانپزشک قابل انجام است. در ساخت این نوع روکش ها از موادی استفاده می شود که از نظر پارامترهای نزدیک به فتو پلیمرهای مورد استفاده در پرکردن دندان هستند. محصولات کامپوزیت روکش هایی در دسترس هستند، اما معایبی از جمله استحکام کم و عمر مفید کوتاه (حدود 5 سال) دارند. با گذشت زمان، روکش های کامپوزیت می توانند رنگ خود را تغییر دهند و تحت تأثیر فشار جویدن شکسته شوند.

کمپوینرها

روکش های دندانی کامپوینر خود نوعی کامپوزیت هستند. آنها طبق قالب های گرفته شده ساخته می شوند و سپس روی دندان ها نصب می گردند. برای ایجاد ونیرهای کامپوینر از ماده فشرده ای استفاده می شود که از استحکام بالاتری نسبت به کامپوزیت معمولی برخوردار است. به همین دلیل، این نوع روکش ها می توانند تا حدود 7 سال دوام بیاورند. همچنین لازم است توجه داشته باشید که این نوع روکش دندان نیازی به آسیاب اولیه مینا ندارد.

سرامیک

پروتزهای سرامیکی از سرامیک مخصوص دندان و در آزمایشگاه و بر اساس قالب گرفته شده ساخته می شوند و با محلول مخصوص روی دندان ثابت می گردند.

روکش های سرامیکی دندان نیز مزایا و معایب خاص خود را دارند. از مزایای اصلی آنها می توان به مقاومت در برابر تنش های مکانیکی و لکه ها و همچنین ایجاد ظاهری جذاب اشاره کرد. عیب این نوع روکش ها آن است که قیمت روکش های سرامیکی بالاتر از محصولات کامپوزیت است. اما بایستی این موضوع را در نظر گرفت که شما با پرداخت این هزینه به یک نتیجه ترمیم بی عیب و نقص دست می یابید و این موضوع ارزش گزینش این نوع روکش را دارد.

زیرکونیا

ریز پروتزهای زیرکونیا روکش هایی هستند که از دی اکسید زیرکونیوم ساخته شده اند. از مزایای اصلی آنها می توان به عمر طولانی و استحکام بالا اشاره کرد. این محصولات در برابر مواد تهاجمی و استرس مکانیکی مقاوم هستند. علاوه بر این، آنها می توانند دقیقا به رنگ طبیعی مینای دندان انتخاب شوند. در عین حال، شفافیت بالایی دارند که به شما امکان تقلید دقیق از دندان های طبیعی را می دهد.

روکش دندان زیرکونیا با استفاده از فناوری نوآورانه مدل سازی کامپیوتری و فرز ساخته می شوند. ابتدا یک چارچوب زیرکونیایی ایجاد می شود که سپس این چارچوب با سرامیک های دندانی پوشانده می گردد. به لطف استفاده از یک فناوری خاص، صفحات کار شده کاملاً روی سطح دندان ها قرار می گیرند و از نظر بصری با آنها تفاوتی ندارند. لازم است توجه داشته باشید که این میکرو پروتزها می توانند تا 20 سال عمر کنند.

لومینرها

این میکرو پروتزها نیز خود نوعی روکش دندان محسوب می شوند. آنها دارای حداقل ضخامت هستند و بدون تراش اولیه مینا و تنها پس از تمیز کردن کامل آن بر روی دندان نصب می شوند. در صورت لزوم می توان لومینیرها را برداشت و دندان ها را به ظاهر اولیه خود بازگرداند. معمولا از این صفحات برای پوشاندن تراشه های کوچک و رفع تیره شدن دندان ها استفاده می شود. در صورت وجود انحنای مشخص و فضاهای بین دندانی، بهتر است روکش های قدیمی تر را انتخاب کنید.

یکی از روش های سفید کردن دندان استفاده از روکش های دائمی دندان است. روکش های دائمی معمولاً می توانند از جنس استیل رنگ ثابت، سرامیک، ترکیبی از سرامیک و فلز، تمام رزین و فلزاتی مانند طلا یا دیگر آلیاژ های فلزی باشند.

روکش های دائمی

وقتی از روکش های دائمی صحبت می کنیم، منظور ما استفاده از نوعی روکش غیرقابل برگشت و مادام العمر است. روکش‌های دائمی از انواع روکش‌هایی هستند که برای مدت زمانی طولانی از دندان‌های شما محافظت کرده و آن ها را زیباتر جلوه می دهند. وقتی صحبت از هزینه روکش به میان می‌آید، این روکش ها جزو گران‌ترین‌های موجود در بازار هستند، اما طبیعی‌ترین و بادوام‌ترین روکش ها نیز به شمار می روند.

در اینجا به صورت مختصر به ویژگی های برخی از روکش های دائمی اشاره شده است:

نوع روکش

ماندگاری

ظاهر

استحکام – قدرت

زمان آماده سازی

روکش های E-max

10-15 سال

شفاف/طبیعی

متوسط ​​رو به بالا

5- 10 روز

روکش های زیرکونیومی

15-30 سال

مات

متوسط

5- 10 روز

ونیرهای چینی پالاتال

10-15 سال

شفاف/طبیعی

متوسط ​​رو به بالا

5- 10 روز

روکش های چینی

10-20 سال

شفاف/طبیعی

متوسط

5- 10 روز

روکش های لومینیرز

5-10 سال

نیمه شفاف

بالا

همان روز

ونیرهای رزینی کامپوزیت

3-5 سال

مات

کم

همان روز

البته وقتی می گوییم دائمی به معنای مادام العمر نیست. اما از آنجایی که این روکش‌های دندانی عمدتاً بین 10 تا 20 سال دوام می‌آورند، می توان آن ها را دائمی در نظر گرفت. در ادامه به بررسی تعدادی از انواع روکش های دندان و تفاوت آن ها با یکدیگر می پردازیم.

روکش های چینی

در حوزه روکش دندانی، برندهای مختلفی وجود دارند که هر کدام انواع متفاوتی از روکش دندانی را ارائه می‌دهند. بین انواع مختلف روکش دندان، روکش‌های پورسلینی به عنوان جایگزینی مناسب برای داشتن دندان هایی با ظاهر طبیعی شناخته شده‌اند. این نوع روکش دندان، با دندان طبیعی به خوبی ترکیب می‌شود و به دلیل ظاهر طبیعی اش، بیشتر مورد توجه بیماران قرار گرفته است. این نوع روکش دندان، فوق‌العاده نازک هستند و دندان‌ها را براق و شفاف نگه می‌دارند. ونیرهای چینی، نسبت به سایر انواع روکش‌ها در برابر لکه مقاوم تر هستند و طول عمر بالایی دارند.

روکش های فلدسپاتیک

روکش‌های فلدسپاتیک، روکش‌های چینی بسیار نازکی هستند که نتیجه‌ای بسیار طبیعی و نزدیک به ساختار دندان  را ارائه می‌دهند. این نو روکش ها برای نصب بر روی دندان نیازی به تراش دندان ندارند.

روکش ایمیکس

یکی از محبوب ترین انواع روکش ها، روکش E-max  است که از لیتیوم دی سیلیکات شیشه سرامیک ساخته می شود. این روکش به دلیل زیبایی، استحکام و دوام طبیعی خود یکی از بهترین ها در عصر حاضر به شمار می رود. در سال 2017، مطالعه‌ای در مورد اثربخشی روکش‌های E-max نشان داد که حتی پس از گذشت 10 سال، میزان ماندگاری آن حدود 83.5 درصد است. با مراقبت های دندانی مناسب، این روکش ها می توانند بیش از 10 سال بدون هیچ گونه عارضه دندانی دوام بیاورند. به دلیل شفافیت و هماهنگی بی نظیری که در ترکیب با دندان های واقعی شما دارند استفاده از این روکش ها باعث خواهد شد که لبخند شما طبیعی تر به نظر بیاید. این روکش ها در برابر لکه پذیری مقاوم هستند و همین موضوع باعث شده است که نگهداری از آن ساده تر شود. از طرف دیگر، این روکش‌ها فرآیند نصب آن ها کمی طولانی تر است و بیشتر در معرض ترک و شکستگی هستند.

این نوع روکش دندان عمری بین 10 تا 15 سال دارد و به خوبی در اصلاح دندان‌های ثنایا و نیش، و در برخی موارد پرمولر، مفید می باشد. همچنین قبل از قرار دادن ونیرهای ایمکس، دندان های شما نیاز به اصلاح سبک دارند تا در موقعیت لب‌ها و نیش بین دندان‌های بالا و پایین، اختلالی ایجاد نشود. با توجه به اینکه انتخاب نوع روکش می تواند به موفقیت در درمان شما کمک موثری کند، بهترین راه حل برای انتخاب نوع روکش مناسب، مشاوره با دندان‌پزشک شماست. او می‌تواند شما را در انتخاب نوع روکش دندانی مناسب راهنمایی کند.

روکش های زیرکونیومی

یکی از سخت‌ترین مواد روکش، روکش‌های زیرکونیومی است. استفاده از این روکش روشی عالی برای رفع مشکلات دندانی مانند پوسیدگی گسترده، بریدگی و شکستگی به شمار می رود. روکش دندان زیرکونیومی از دی اکسید زیرکونیوم ساخته شده است و به عنوان یکی از مقاوم ترین اشکال سرامیک های یکپارچه شناخته می شود. از آنجایی که این نوع روکش با مواد دیگری مخلوط نشده دارای استحکام فوق العاده ای است. این ماده ظاهری مات دارد، بنابراین می تواند از نظر زیبایی دندان های شما را زیبا تر جلوه دهد. استفاده از این نوع روکش برای بازسازی دندان در صورت پوسیدگی شدید ایده آل می باشد و در کل به دندان ها استحکام بالایی می می بخشد.

روکش پلیکولار

خوشبختانه در حوزه دندانپزشکی، روکش‌های پلیکولار به عنوان یک روکش متحرک معرفی شده‌اند. این روکش‌ها بسیار نازک و با ضخامتی حدود 0.2 تا 0.3 میلی‌متر  هستند که بر روی دندان‌ها قرار می‌گیرند و می‌توانند لبخند شما را بازسازی کنند.

به کمک این روکش‌ها، می‌توانید ناهماهنگی‌های خفیف دندانی خود را اصلاح کنید و سایش دندان‌ها را کاهش دهید. این روکش‌ها را می‌توان به عنوان یک راه‌حل موقت در نظر گرفت که به شما کمک می‌کند لبخندی زیبا و سفید داشته باشید. لازم به ذکر است که روکش‌های پلیکولار نیاز به درمان خاصی ندارند، اما همچنان برای مراقبت از آن ها رعایت بهداشت دهان و دندان امری بسیار ضروری می باشد.

روکش های گلم اسمایل

روکش های گلم اسمایل که از 100% پرسلن و به صورت سفارشی ساخته شده اند. این روکش ها ممکن است ضخامت یکسانی نداشته باشند. این روکش‌های چینی بسیار نازک، با قرار گرفتن کامل روی خطوط لثه، ظاهری طبیعی برای دندان های شما به ارمغان می آورند. از این روکش برای بهبود زیبایی و درمان دندان‌های کدر، خشک و شکسته استفاده می‌شود. این روکش‌ها با استفاده از فناوری CAD/CAM ساخته می‌شوند و دارای ضخامتی حدود 0.3 تا 0.5 میلی‌متر می باشند. از طریق این روکش‌ها، می‌توانید لبخند خود را به یک لبخند زیبا و جذاب تبدیل کنید. استفاده از این روکش‌ها به دلیل شفافیت و سفیدی، به عنوان یک روش غیرتهاجمی برای اصلاح رنگ و شکل دندان‌ها شناخته می‌شوند.

روکش های استیل رنگ ثابت

این نوع از روکش ها جزو روکش های پیش ساخته هستند که روی دندان های اصلی به صورت موقت نصب می‌شوند تا از آنها محافظت نمایند. این روکش ها تا زمانی که روکش های دائم آماده شوند از دندان و پرکردگی ها محافظت می کنند. استفاده از روکش استیل رنگ ثابت برای کودکان بسیار مفید است، زیرا از پوسیدگی دندان های شیری جلوگیری می کند. این روکش ها برای پوشش دندان های شیری به کار می‌روند و بعد از این که دندان شیری افتادند همراه آن ها خارج می‌شود تا جا برای دندان دائم باز شود.

به طور کلی روکش های استیل رنگ ثابت به دلیل این که پیش ساخته هستند نصب آن ها تنها به یک جلسه زمان نیاز دارد. بنابراین بهترین گزینه برای کودکان به حساب می آیند. همچنین قیمت آنها نسبت به روکش های سفارشی بسیار کمتر است.

روکش های کامپوزیت

روکش کامپوزیت یک نوع روکش دندانی است که از مواد کامپوزیتی ساخته شده است. این روکش ها معمولاً برای پوشش دادن دندان های پوسیده، خراب یا شکسته استفاده می شوند.

روکش کامپوزیت به دندان ها زیبایی و استحکام خاصی می بخشد و در عین حال از پوسیدگی و ترک خوردگی دندان ها جلوگیری به عمل می آورد. این نوع روکش ها از دو بخش تشکیل شده اند. بخش اول ماده کامپوزیتی است که بر روی سطح دندان اعمال می شود و بخش دوم، یک لایه رزین شفاف است که برای حفاظت از ماده کامپوزیتی بر روی آن استفاده می شود. از مزایای روکش کامپوزیت می توان به قیمت مناسب آنها نسبت به روکش های دندانی دیگر، سرعت و آسانی نصب، پایین بودن درد و عدم نیاز به بیهوشی یا ترمیمات بیشتر در دندان ها اشاره نمود.

روکش تمام رزین

قیمت این نوع روکش دندان نسبت به سایر انواع روکش ها ارزان تر است. به مرور زمان این روکش ها ممکن است فرسوده شوند. نسبت به روکش های فلزی و سرامیکی احتمال شکسته شدن آن ها بیشتر است.

تمام سرامیک یا تمام پرسلین

این روکش دندان را می توان برای افرادی که به فلزات حساسیت دارند مورد استفاده قرار داد. از نظر شباهت به دندان، روکش تمام سرامیک شبیه ترین روکش به دندان به حساب می آید. برای دندان های عقب و دندان های جلویی می توان از روکش تمام پرسلین یا تمام سرامیک استفاده نمود.

مزایا و معایب نصب انواع روکش دندان در دندانپزشکی

به لطف میکرو پروتزها می توانید در کمترین زمان ممکن لبخندی زیبا داشته باشید. انواع روکش دندان در دندانپزشکی مدرن به شما این امکان را می دهند که حتی دندان هایی سفید همچون برف و بدون هیچ گونه نقص زیبایی داشته باشید. نصب روکش ها باعث می شود تا عیوب مختلف در مینای دندان پوشانده شود.

مزایای اصلی نصب انواع روکش دندان همچنین عبارتند از:

  •  عمر طولانی: روکش های مدرن توصیه شده توسط دندانپزشکان مجرب تا 10-15 سال با مراقبت مناسب قابل استفاده هستند. محصولات ضعیف در معرض تأثیرات مکانیکی و … قرار می گیرند، اما محصولات معرفی شده توسط دندانپزشکان حرفه ای قابل اعتماد و بادوام هستند.
  •  سطوح بالایی از زیبایی شناسی: فقط متخصصان با تجربه می توانند روکش های با کیفیت بالا را از دندان های طبیعی تشخیص دهند. از این  رو اطرافیان شما حتی حدس هم نمی زنند که روکش نصب کرده اید، در حالی که ظاهر زیبای دندان هایتان آنها را به وجد خواهد آورد.
  •  ایمنی: ریز پروتزها یا انواع روکش دندان از مواد زیست سازگار و ضد حساسیت ساخته می شوند. به همین دلیل، آنها واکنش منفی بدن را ایجاد نمی کنند.
  •  مقاومت در برابر پلاک
  •  راحتی استفاده: پس از نصب میکرو پروتزها، بیمار به سرعت به آنها عادت می کند و احساس ناخوشایندی از وجود جسم خارجی در حفره دهان تجربه نخواهد کرد.

همچنین لازم است بدانید که امروزه، قبل از نصب روکش دندان، پردازش تهاجمی مینا انجام نمی شود. فقط لایه نازک بالایی آن (0.7 میلی متر) برداشته می شود. البته روکش ها معایبی نیز دارند که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.

معایب روکش دندان

در حالت کلی معایب نصب روکش دندان به عنوان یک درمان پزشکی و زیبایی در دندانپزشکی مدرن را می توان شامل مواردی به شرح زیر دانست:

  •  عدم امکان حذف روکش های قدیمی: در میان انواع روکش دندان فقط لومینیرها را می توان برداشت (به شرطی که بدون تراش مینای دندان نصب شده باشند). از این رو شما اگر نیاز ضروری به برداشتن روکش های دندانی خود داشته باشید، باید آنها را با روکش های جدید جایگزین کنید. همچنین در چنین مواردی می توان با استفاده از فناوری دیگری ترمیم یا تعویض پروتز را انجام داد.
  •  نیاز به ترک عادت های بد و تغییر رژیم غذایی: لبه‌های دندان‌هایی که از زیر پروتز بیرون زده‌اند، قادر به واکنش به انواع رنگدانه‌ها هستند. به همین دلیل، به بیمار توصیه می‌شود که سریعاً از سیگار کشیدن و مصرف مکرر غذاها و نوشیدنی‌های موثر بر ایجاد لکه روی دندان ها خودداری کند.
  •  احتمال افزایش حساسیت دندان ها: این مشکل معمولاً با نقص فیکساسیون همراه است. ممکن است نشان دهنده این باشد که پوسیدگی در زیر روکش ایجاد می شود.
  •  همچنین باید در نظر داشت که روکش ها می توانند بشکنند و یا پوسته پوسته شوند.

البته اگر دندان های خود را به متخصصان مجرب بسپارید، از حفره دهان به درستی مراقبت کنید و پس از نصب روکش ها به موقع با دندانپزشک تماس بگیرید، می توان از بسیاری از این معایب جلوگیری کرد.

ماندگاری روکش ها چقدر است؟

مدت زمان ماندگاری روکش بستگی زیادی به مواد استفاده شده در آن، بهداشت دندان و عادات غذایی شما دارد. در زیر میزان ماندگاری برخی از این روکش ها را آورده ایم.

تمام چینی : 7 تا 10 سال

روکش E-Max : 10 تا 15 سال

روکش های زیرکونیومی: 15 تا 30 سال

لومینیرزها: 10 تا 20 سال 

رزین کامپوزیت:  3 تا 5 سال

البته این به شرطی است که مراقبت و نگهداری مناسب انجام شود. با این حال، روکش‌های دندان شما به مرور زمان می‌توانند نشانه‌هایی از ساییدگی و ترک خوردگی را بر روی خود نشان دهند که نشان می‌دهد زمان تعویض آنها فرا رسیده است.

قبل از انتخاب روکش دندان چه مواردی را باید با دندانپزشک خود در میان بگذاریم؟

پس از نصب روکش ها، توصیه می شود حداقل هر شش ماه یک بار برای معاینات پیشگیرانه به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید. اما در برخی موارد لازم است در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه شود:

  • التهاب لثه در مفاصل دارای روکش؛
  • ظاهر ناهموار و ریز ترک در سطح ریز پروتز؛
  • احساس تحرک آستر؛
  • همچنین هر گونه تغییر در ظاهر روکش ها دلیلی برای مشاوره و معاینه با متخصص است.

اگر بدانید که چگونه از روکش ها مراقبت و آنها را تمیز کنید، تمام توصیه ها را رعایت کنید و از بررسی های دوره ای غافل نشوید، میکرو پروتزها می توانند به مدت حتی 10 سال دوام داشته باشند و لبخندی سالم و زیبا را به شما هدیه کنند.

می توان گفت که موفقیت روکش دندان به عوامل مختلفی بستگی دارد. بنابراین مهم است که با دندانپزشک خود در این زمینه مشورت کنید و اطلاعات جامع و کاملی از انواع روکش های دندانی داشته باشید. همچنین باید دندانپزشک خود را از اطلاعات خاصی مطلع کنید تا ارزیابی کند که آیا شما کاندید مناسبی برای یک روش خاص هستید یا خیر؟ در ادامه این موارد را بررسی می کنیم.

اهداف: هدفی که می خواهید هنگام استفاده از روکش دندان به آن برسید چیست؟ در مورد آن فکر کنید و اهداف خود را با دندانپزشک در میان بگذارید.

بودجه: تنظیم بودجه یک راه عالی برای انتخاب مناسب ترین نوع روکش است. دانستن اینکه چقدر می توانید هزینه کنید به شما کمک می کند تا در انواع مختلف روکش های دندان بتوانید یکی که بهتر از همه است و مناسب بودجه و شرایط شما می باشد را انتخاب نمایید.

مسائل: تمام مسائل دندانی خود را با دندانپزشک خود در میان بگذارید. بحث در مورد نگرانی ها و نیازهای دندانی خود، یک مرحله بسیار مهم است. این کار را قبل از تصمیم درباره این که کدام روکش دندان برای شما مناسب است انجام دهید. 

عوارض جانبی: بررسی احتمال عوارض جانبی روکش ها بسیار مهم است. با بررسی این موضوع و کسب اطلاعات لازم در خصوص آن می توانید تصمیم گیری بهتری داشته باشید.

فرآیند درمان روکش ها دندان چگونه است؟

روکش دندان یک پوشش نازک است که به جلوی دندان های شما چسبانده می شود. دندانپزشک می تواند تنها در دو جلسه روکش مناسب برای دندان های شما قرار دهد. جلسه اول مرحله آماده سازی و جلسه دوم قرار دادن روکش بر روی دندان می باشد. برای این کار دندانپزشک لایه های بسیار ریز را از روی دندان شما بر می دارد و سطح آن را آماده می کند تا مینای زیر آن نمایان شود به طوری که وقتی روکش دندان را روی آن قرار می دهد، پوشش جدید با لایه زیرین مینا پیوند می خورد. سطح این فرآیند «دباندینگ» نامیده می‌شود و معمولاً برای هر دندان حدود 30 دقیقه طول می‌کشد.

مراقبت های لازم بعد از نصب روکش دندان

روکش دندان می تواند لبخند شما را به طور قابل توجهی متحول، دلچسب و بسیار زیبا کند. اما برای اینکه این اثر پس از نصب میکرو پروتز حفظ شود و دندان ها سالم بمانند، باید نحوه مراقبت از روکش ها را بدانید. پیروی از توصیه های ساده به شما این امکان را می دهد که برای مدت طولانی از یک لبخند زیبا لذت ببرید!

برای درک نحوه مراقبت از روکش ها و اینکه چرا باید قوانین خاصی را رعایت کنید، با ما همراه باشید. ونیرها نازک ترین صفحات سرامیکی غیر قابل جابجایی هستند که با چسب مخصوص روی دندان ها نصب می شوند. این ترکیب، تمام شکاف های بین دندان ها را پر می کنند. پس از نصب انواع روکش دندان، بیمار چندین وظیفه برای مراقبت اصولی از آن دارد:

  • حفظ یکپارچگی روکش؛
  • حفظ عملکرد ترکیب اتصال دهنده میکرو پروتز و دندان؛
  • حفظ سلامت دندان ها.

چگونه بلافاصله پس از نصب از روکش مراقبت کنیم؟

مراقبت از ریز پروتزها یا انواع روکش دندان بلافاصله پس از نصب عملاً همان کاری است که برای حفظ ونیرها در آینده باید انجام شود. تنها استثنا در این مورد ریز پروتزهای کامپوزیتی است. مواد این نوع روکش ها در معرض لکه دار شدن بلافاصله پس از نصب هستند. بنابراین مصرف نوشیدنی های رنگی یا مواد غذایی دارای رنگدانه بلافاصله بعد از نصب آنها توصیه نمی شود. اما در آینده، لازم نیست مواد غذایی و نوشیدنی های حاوی رنگدانه را برای مراقبت از روکش های کامپوزیتی خود به طور کامل کنار بگذارید. با این حال مطلوب است که مصرف آنها کاهش یابد.

چگونه روکش دندان را تمیز کنیم؟

از آنجایی که لازم است پس از نصب روکش، دندان های خود را با دقت ویژه ای تمیز کنید، برای مراقبت روزانه باید محصولات بهداشتی زیر را داشته باشید:

  •  مسواک با موهای نرم

موهای زبر مسواک به سطح ظریف پروتزها آسیب می رسانند. آنها ترک هایی را روی روکش ایجاد می کنند که تقریباً با چشم غیرمسلح قابل مشاهده نیستند، اما به طور قابل توجهی عمر روکش ها را کاهش می دهند. بنابراین توصیه می کنیم که تمام بیماران دارای روکش دندان فقط از مسواک های نرم استفاده کنند.

  •  خمیر دندان بدون مواد ساینده

حتما خمیر دندان های سفید کننده با ذرات ساینده را از برنامه مراقبت دهان و دندان روزانه خود حذف کنید. چنین ترکیباتی بر روکش های دندان تأثیر منفی می گذارند.

  •  نخ دندان

استفاده از نخ دندان بعد از هر وعده غذایی در برنامه مراقبت از دندان ها پس از نصب روکش توصیه می شود. در این مورد به تمیز کردن شکاف های بین روکش ها توجه ویژه ای داشته باشید. این کار از ایجاد پوسیدگی و سایر بیماری هایی که بدون برداشتن ریز پروتزها درمان آنها بسیار دشوار است جلوگیری می کند.

  •  کمک شستشو یا دهانشویه

استفاده از دهانشویه یک امر اجباری در تمیز کردن دندان های دارای روکش نیست، اما در صورتی که بعد از صرف غذا نخ دندان در دسترس نباشد، شستشو تا حدی بقایای مواد غذایی را از مکانهای دور از دسترس پاک میکند.

آیا نظافت حرفه ای برای مراقبت از روکش دندان لازم است؟

تمیز کردن حرفه ای دندان برای همه بیماران صرف نظر از نصب یا عدم نصب روکش ضروری است. حتی خودمراقبتی کامل از حفره دهان به طور کامل دندان ها را از شر پلاک خلاص و تمیزی کامل آنها را تضمین نمی کند. نظافت حرفه ای هر 6 ماه یکبار اکثر مشکلات بهداشتی دهان و دندان را حل خواهد نمود.

چگونه روکش دندان را تمیز کنیم؟

آیا بعد از نصب ونیر به رژیم غذایی خاصی نیاز دارم؟

در مورد مراقبت از روکش دندان، بیماران اغلب به دانستن محدودیت های غذایی علاقه مند هستند. ریز پروتزهای مدرن که با رعایت پروتکل های لازم نصب می شوند، عملاً انتخاب غذا و نوشیدنی شما را محدود نمی کنند. تنها استثنا در این مورد مربوط به ونیرهای کامپوزیت است. محدودیت نسبی استفاده از مواد غذایی رنگی (قهوه سیاه، چای غلیظ، انواع توت ها و برخی سبزیجات و غیره) و همچنین مسواک زدن روزانه با کیفیت بالا، رنگ اصلی روکش های شما را برای مدت طولانی حفظ می کند.

تنها دو محدودیت اصلی برای بیماران دارای روکش دندان وجود دارد:

  •  به دندان های جلویی خود فشار وارد نکنید. برای حفظ یکپارچگی روکش ها، نباید غذای سفت یا فیبری را با دندان های جلویی خود بجوید، همیشه غذا را با دندان های کناری بجوید.
  •  از تغییرات ناگهانی دما جلوگیری کنید. استفاده همزمان از غذاها یا نوشیدنی‌های سرد و گرم بر کیفیت ترکیبی که روکش‌ها را روی بافت‌های دندان نگه می‌دارد، تأثیر منفی می‌گذارد که می‌تواند منجر به کاهش فشار و متعاقباً از دست دادن استحکام ریز پروتزها شود.
رژیم غذایی مناسب روکش دندان

آیا بعد از نصب ونیر به رژیم غذایی خاصی نیاز دارم؟

در مورد مراقبت از روکش دندان، بیماران اغلب به دانستن محدودیت های غذایی علاقه مند هستند. ریز پروتزهای مدرن که با رعایت پروتکل های لازم نصب می شوند، عملاً انتخاب غذا و نوشیدنی شما را محدود نمی کنند. تنها استثنا در این مورد مربوط به ونیرهای کامپوزیت است. محدودیت نسبی استفاده از مواد غذایی رنگی (قهوه سیاه، چای غلیظ، انواع توت ها و برخی سبزیجات و غیره) و همچنین مسواک زدن روزانه با کیفیت بالا، رنگ اصلی روکش های شما را برای مدت طولانی حفظ می کند.

تنها دو محدودیت اصلی برای بیماران دارای روکش دندان وجود دارد:

  •  به دندان های جلویی خود فشار وارد نکنید. برای حفظ یکپارچگی روکش ها، نباید غذای سفت یا فیبری را با دندان های جلویی خود بجوید، همیشه غذا را با دندان های کناری بجوید.
  •  از تغییرات ناگهانی دما جلوگیری کنید. استفاده همزمان از غذاها یا نوشیدنی‌های سرد و گرم بر کیفیت ترکیبی که روکش‌ها را روی بافت‌های دندان نگه می‌دارد، تأثیر منفی می‌گذارد که می‌تواند منجر به کاهش فشار و متعاقباً از دست دادن استحکام ریز پروتزها شود.

کدام روش ترمیم را برای دندان های قدامی یا جلویی انتخاب کنیم؟

هنگامی که صحبت از ترمیم دندان های قدامی می شود، بسیاری از بیماران با دو گزینه انتخاب تاج یا روکش دندان مواجه می شوند. هر دو روش برای اصلاح لبخند قابل قبول هستند، اما هر کدام ویژگی های منحصر به فردی دارند. اگر دیواره لینگوال دندان حفظ شود یا آسیب جزئی داشته باشد، می توان روکش ها را نصب کرد. با این حال در مورد تخریب قابل توجه ردیف جلو، تاج ها مناسب هستند. نصب روکش دندان در مقایسه با تاج ارزان تر می باشد.

جمع بندی

اگر تصمیم به دستیابی به یک لبخندهالیوودیرا دارید، باید به جزئیات وضعیت دندان های خود بپردازید. متخصصان کلینیک های دندانپزشکی مدرن به سوالات شما در این زمینه پاسخ خواهند داد. آنها نقاط قوت و ضعف روکش ها را به شما می گویند و در مورد قیمت و نوع مناسب روکش برای دندان های شما مشاوره می دهند. از مزایای نصب روکش دندان می توان به افزایش مقاومت در برابر سایش و امکان نصب روی دندان های جلویی و آسیاب اشاره کرد. روکش برای رفع عیوب جزئی دندان بسیار مناسب است. بعد از تمام مراحل، لبخند زیبا و خیره کننده ای را در آینه می بینید که ارزش پرداخت هزینه انجام روکش را دارد. ونیرها به صورت بدون درد و در زمان کمی نصب می شوند. دندانپزشکان مجرب تمام مهارت ها و دانش لازم برای نصب روکش را دارند. آنها به هر بیمار ریز پروتزهایی را ارائه می دهند که با ویژگی های فردی و توانایی های مالی او مطابقت دارد.

شماره تماس جهت مشاوره

در صورت تمایل به مشاوره آنلاین ، نام و شماره تماس خود را وارد نمایید

    تماس جهت مشاوره رایگان