علت های سرد و گرم شدن دندان+ درمان حساسیت دندان به سرما و گرما
دلیل حساسیت دندان به سرما و گرما، فرسوده شدن مینای دندان است. چاره این مشکل هم مراجعه به یک کلینیک دندانپزشکی است تا پس از کسب اطلاعات دقیق درباره عادتهای شما و بررسی مشکلات دهان و دندان، درمان مناسبی را برای شما انتخاب کنند.
حساسیت دندان به سرما و گرما
حساسیت دندان یکی از مشکلاتی است که در هر فصلی ممکن است انسان را آزار دهد. فرقی نمیکند که تابستان باشد یا زمستان، گاهی اوقات نمیتوانیم غذاها و نوشیدنیهای سرد و گرم بخوریم. چراکه به خاطر درد دندان، هیچ لذتی از خوردن این غذاها یا نوشیدنیها نمیبریم. خوراکیهایی مانند بستنی یا نوشیدنیهای داغ مانند چای یا قهوه باعث درد دندانها شده و ما را ناراحت میکنند. احتمالاً همین مشکل باعث شده تا در اینترنت جستجو کنید و دلیل حساس شدن دندانها نسبت به سرما و گرما را پیدا کنید.
اگر بخواهیم بهصورت علمی درباره علت این مشکل صحبت کنیم ممکن است کمی پیچیده باشد؛ بنابراین ما به زبانی ساده، به شرح موضوع میپردازیم. دندانهای ما دارای چند لایه هستند. لایه سطحی دندان که همه ما نام آن را میدانیم، مینای دندان است. مینای دندان وظیفه محافظت از تاج دندان را به عهده دارد. تاج دندان همان بخش بالای خط لثه است. درصورتیکه دندانهای ما سالم باشند، بافت مینای دندان بسیار متراکم است و با خوردن غذاها و نوشیدنیهای سرد و گرم مشکلی برای ما پیش نمیآید.
تا اینجا متوجه شدیم که یکی از دلایل حساسیت دندان از بین رفتن یا فرسوده شدن مینای دندان است. علاوه بر مینای دندان، لایههای محافظ دیگری هم از بخشهای پایینی دندان مانند ریشه، محافظت میکنند. سمنتوم یکی از این لایههای محافظ است که وظیفه مراقبت از لایه بیرونی ریشه را به عهده دارد. اگرچه سمنتوم نسبت به مینای دندان نرمتر است و تراکم کمتری دارد، اما هنگامی که به دلایل مختلف عقبتر برود، میتواند باعث حساسیت دندان شود؛ زیرا با خوردن غذاها و نوشیدنیهای سرد و گرم، عصبهای دندان تحریک میشوند و درد دندان شروع میشود. این زمانی است که باید به یک کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید تا پس از بررسی دلایل این مشکل، یک روش درمانی به شما پیشنهاد کنند.
علت های سرد و گرم شدن دندان
حالا که متوجه شدید حساسیت دندان چرا بروز میکند، بهتر است با دلایل آن هم آشنا شوید. گاهی اوقات دندانهای ما پوسیده میشوند. به همین خاطر وقتی در معرض نوشیدنیها و غذاهای سرد و گرم قرار میگیرند، ما احساس درد میکنیم. گاهی اوقات به دلیل پوسیدگی دندان، بیماریهای لثه یا حتی شکستن دندان این مشکل به وجود میآید. به همین خاطر بهتر است با دلایل حساسیت دندان هم آشنا شوید تا در صورت بروز این مشکل راحتتر بتوانید راهکار مناسب را انتخاب کنید.
-
فرسوده شدن مینای دندان
اولین دلیلی که میتواند باعث حساس شدن دندانها شود، فرسایش مینای دندان است. اولین لایه محافظ که روی دندانها قرار میگیرد، مینای دندان نام دارد. در بخش پایینی آن سمنتوم و در قسمت داخلی دندان، دنتین قرار گرفته است. تراکم دنتین نسبت به سمنتوم و مینای دندان کمتر است. این لایه داخلی دارای لولههای کوچکی است که در صورت از بین رفتن مینای دندان به سرعت سرما و گرما را به عصب دندان میرسانند. به همین خاطر دندان پس از خوردن نوشیدنیهای سرد و گرم درد میگیرد.
-
پوسیدگی دندان
درصورتی که دندانهای ما پوسیدگی داشته باشند، بهمرورزمان لایههای محافظ مانند مینای دندان و دنتین را از بین میبرند. به همین خاطر عصب دندان در معرض عوامل محیطی قرار میگیرد و در صورت قرار گرفتن در معرض سرما و گرما، خیلی سریع عصب دندان درگیر میشود و درد میگیرد.
-
بیماری لثه
گاهی اوقات به خاطر تحلیل رفتن لثه این مشکل به وجود میآید. تحلیل رفتن لثه نیز به خاطر بیماریهای مختلفی ایجاد میشود. حتی ممکن است تشکیل پلاک روی لثه باعث از بین رفتن محافظهای دندان و بیرون افتادن ریشه دندان شود. به همین خاطر دندانها نسبت به سرما و گرما حساس میشوند. بیماریهای لثه نیاز به درمان سریع دارند؛ بنابراین اگر لثه شما تحلیل رفته، هرچه سریعتر باید به یک کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید؛ زیرا باعث مشکلات جدیتری مانند پوسیدگی دندان خواهد شد.
-
شکستگی دندان
درصورتیکه دندانها ترک داشته باشند یا ساختار آنها دچار شکستگی شده باشد، حساسیت دندان بیشتر میشود. بهعنوانمثال اگر یک سیب را گاز بزنید، عصب دندان خیلی سریع تحریک میشود؛ زیرا در بسیاری از مواقع این شکستگی باعث جدا شدن قسمتی از دندان میشود. چنانچه عصب دندان بهخوبی محافظت نشود، دندانها به خوردنیها و نوشیدنیهای سرد و گرم حساسیت زیادی نشان میدهند.
-
حساسیت پس از درمانهای دندانپزشکی
گاهی اوقات به خاطر سفید کردن دندان یا پر کردن، مشکلاتی مانند حساسیت دندانها به وجود میآید. البته این امر طبیعی است و پس از مدت کوتاهی برطرف میشود؛ اما گاهی اوقات این مشکل به خاطر ترک خوردن یا شکستن پر کنندههای دندان اتفاق میافتد که حتماً باید توسط یک دندانپزشک متخصص در کلینیک دندانپزشکی مورد بررسی قرار بگیرد.
-
بیرون افتادن ریشه دندان
مشکلاتی مانند تحلیل رفتن لثه که بیشتر برای افراد مسن اتفاق میافتد، باعث بیرون افتادن سطح ریشه میشود. به این صورت سمنتوم که همان لایه محافظ ریشه دندان است، خیلی سریع تحریک میشود و اگر در معرض سرما و گرما قرار بگیرد، ایجاد درد دندان میکند.
-
دندان قروچه
فرسوده شدن مینای دندان به خاطر دندان قروچه باعث میشود تا دندانهای ما حساس شوند. فشردن مرتب دندانها روی یکدیگر باعث از بین رفتن مینای دندان و دنتین میشود. افرادی که چنین مشکلاتی را دارند، میتوانند از گارد دهان استفاده کنند یا به پزشک متخصص مراجعه کنند تا این مشکل را برطرف کنند.
-
استفاده از محصولات سفید کننده دندان
بسیاری از افراد به خاطر سفید شدن دندانها از محصولات خارجی مانند خمیر دندانهای سفید کننده یا محصولات دیگر استفاده میکنند. همچنین این افراد عادت دارند با فشار زیاد دندانهای خود را مسواک بزنند. باید این نکته را بدانید که مسواک زدن با فشار زیاد، استفاده از خمیر دندان، دهانشویه و محصولات سفید کننده دندان، اگرچه باعث زیبا شدن دندانها میشود، اما بهمرورزمان مینای دندان را از بین میبرد و رفته رفته به لایههای محافظ درونی دندان هم میرسد. این مشکل غیرقابل بازگشت است و درمان آن بسیار دشوار است؛ بنابراین از وارد کردن آسیبهای جدی به دندان خود با مسواک زدن زیاد و استفاده از محصولات سفید کننده خودداری کنید.
-
سرد و گرم شدن دندان پر شده
دندانهایی که دارای پوسیدگی گسترده هستند، پس از پر شدن تا مدتی نسبت به سرما و گرما حساس میشوند. درصورتیکه بافت عصبی دندان درگیر نشده باشد، دندانپزشک بدون مشکل فقط بهصورت سطحی دندان را پر میکند و این حساسیت ممکن است تا یک هفته یا حتی بیشتر طول بکشد؛ اما طبیعی است و نباید نگران باشید. درصورتیکه پس از گذشت مدتی حساس شدن و درد دندانها برطرف نشد، میتوانید برای معاینه به کلینیک دندانپزشکی مراجعه نمایید.
علت تیر کشیدن دندان با آب سرد
علت تیر کشیدن دندان با آب سرد، حساس شدن عاج دندان است. هنگامی که لایه محافظ دندان یا همان دنتین از بین میرود، دندانها به محرکهایی مانند آب سرد یا گرم پاسخ میدهند و پس از نوشیدن مایعات سرد مانند آب، دندان شما تیر میکشد؛ اما همانطور که گفتیم دلایل از بین رفتن لایههای محافظ دندان متعدد هستند و این دندانپزشک متخصص است که باید برای برطرف کردن این مشکل به شما کمک کند.
سرد و گرم شدن دندان بعد از عصب کشی
حساسیت دندانها نسبت به سرما و گرما پس از عصب کشی بهمرورزمان از بین میرود؛ اما درصورتیکه این مشکل پس از گذشته یک ماه هم برطرف نشود، ممکن است مشکلی در آناتومی دندان وجود داشته باشد یا ریشه دندان عصب کشی شده شکسته باشد. حتی ممکن است دندانی که آن را عصب کشی کردهاید، دارای عفونت بوده و هنوز هم خوب نشده باشد؛ بنابراین اگر پس از گذشت مدت طولانی از عصب کشی، هنوز هم با خوردن نوشیدنیهای سرد و گرم دندان شما تیر میکشد، بهتر است حتماً برای معاینه به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید.
دلیل آرام شدن درد دندان با آب سرد
یکی از درمانهای خانگی برای دندان درد، استفاده از کمپرس سرد است. هنگامی که بهصورت ناگهانی دچار درد دندان میشویم و نمیتوانیم به دندانپزشک مراجعه کنیم، میتوانیم از درمانهای خانگی استفاده کنیم. یکی از این درمانها کمپرس سرد است. برای این کار چند تکه یخ را میتوانیم داخل یک کیسه قرار دهیم و از روی گونه، درست روی دندانی که درد میکند، بگذاریم. به این صورت التهاب کاهش پیدا میکند و درد دندان کمتر میشود.
درمان حساسیت دندان به سرما و گرما
درصورتیکه حساسیت دندانها به سرما و گرما بیشتر از یک هفته طول بکشد، حتماً باید به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید؛ زیرا ممکن است علت این مشکل عفونت کردن پالپ دندان باشد؛ اما درصورتیکه هنوز یک هفته نشده و میخواهید از درمانهای خانگی برای کاهش حساسیت دندان استفاده کنید، میتوانید روشهای زیر را امتحان کنید. البته این روشهای درمانی ممکن است توسط دندانپزشک هم به شما توصیه شود.
-
استفاده از خمیر دندانهای ضد حساسیت
بعضی از خمیر دندانها دارای ترکیباتی هستند که برای دندانهای حساس مناسباند. این خمیر دندانها ترکیباتی دارند که یک لایه محافظ بین سطح دندان و عصب دندان ایجاد میکنند و از انتقال گرما و سرما به عصب جلوگیری میکنند.
-
از مصرف غذاهای سرد و خوراکی های اسیدی خودداری کنید
بهتر است در مواقعی که دندانهای شما حساس میشوند، خوراکیهای یخ زده مانند بستنی را کنار بگذارید و از خوردن مواد غذایی اسیدی اجتناب کنید. انواع آبمیوه، سس گوجه فرنگی و مواد اسیدی میتوانند تا مدتها روی دندانها بمانند و باعث حساسیت آنها نسبت به سرما و گرما شوند.
-
از مسواک نرم استفاده کنید
بهتر است هنگام خرید مسواک به نوشتههای روی آن توجه کنید. مسواکهای نرم که روی آنها کلمه SOFT نوشته شده، برای دندان مناسباند و هیچ آسیبی به لثه و بافتهای محافظ دندان وارد نمیکنند.
-
استفاده از محافظ دندانی
یکی از مشکلاتی که باعث حساس شدن دندانها میشد، دندان قروچه بود. به همین خاطر افرادی که این مشکل را دارند، میتوانند از محافظهای دندانی استفاده کنند.
-
با بینی نفس بکشید
وارد شدن هوای سرد به داخل دهان گاهی اوقات باعث تحریک دندانها میشود؛ بنابراین اگر در فصل سرما از خانه بیرون میروید با بینی نفس بکشید تا دندانهای شما در معرض هوای سرد قرار نگیرند.
-
برای نوشیدن مایعات سرد از نی استفاده کنید
نوشیدن شربت یا آب خنک یکی از دلایل تیر کشیدن دندانهای حساس است؛ بنابراین اگر چند وقتی است دچار این مشکل شدهاید، بهتر است از نی برای نوشیدن آب یا مایعات خنک استفاده کنید.
-
استفاده از آب نمک
شستن دندانها با آب نمک میتواند سطح PH دهان را متعادل کند و باکتریهای خطرناک را از بین ببرد؛ اما بهتر است برای آماده کردن آب نمک، یک لیوان کوچک آب گرم را با نصف قاشق غذاخوری نمک مخلوط کنید و دهانتان را با آن بشویید. استفاده از آب نمک دو بار در روز میتواند به برطرف کردن این مشکل کمک کند.
مراجعه به کلینیک دندانپزشکی
درصورتیکه این روشهای خانگی را امتحان کردید، اما همچنان حساسیت دندانهای شما از بین نرفته، احتمالاً مشکل دیگری وجود دارد و باید حتماً به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید. گاهی اوقات به خاطر عفونتهای سینوسی، سینوسها ملتهب میشوند. در نتیجه دندانهای شما آسیب میبینند و به سرما و گرما حساس میشوند. گاهی اوقات دلیل حساس شدن دندانها بارداری است؛ اما در بیشتر مواقع پوسیدگی دندان و آسیب دیدن عصب دندانها، دلیل اصلی این مشکل است. دندانپزشک پس از بررسیهای لازم، میتواند درمانهای زیر را پیشنهاد دهد.
-
استفاده از ژل فلوراید
ژل فلوراید یکی دیگر از درمانهایی است که میتوانید برای حساس شدن دندانها از آن استفاده کنید؛ اما خودتان بهتنهایی نمیتوانید این کار را انجام دهید و حتماً باید به دندانپزشک و کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید؛ زیرا یک درمان تخصصی است.
-
عصب کشی دندان
درصورتیکه حساسیت دندانها پس از یک هفته هم بهبود پیدا نکند، احتمالاً دندان شما نیاز به عصب کشی دارد و باید به دندانپزشک مراجعه کنید.