فرق جرمگیری لثه با جرمگیری دندان چیست؟ [روش و ابزارها]
حتماً تاکنون بارها اصطلاح جرمگیری دندان به گوش شما خورده است ولی آیا تاکنون درخصوص جرم گیری لثه چیزی شنیده اید و فرق جرم گیری لثه با جرم گیری دندان را می دانید؟ مسلماً این دو با هم تفاوت هایی دارند و هر یک مزایا و فواید مختص به خود را دارا هستند. در صورتی که داشتن اطلاعات مبسوط و موثق درخصوص فرق جرم گیری لثه با جرم گیری دندان برای شما جالب است، تا انتهای این مقاله از سایت لبخند درمان با ما همراه باشید.
جرم گیری لثه یا جرم گیری دندان؟
باید در همین ابتدا به این نکته اشاره کنیم که جرمگیری دندان و لثه، هر دو برای حفظ سلامت لثه ها و دندان ها ضروری و حیاتی هستند.
به طور کلی، جرمگیری یک متد درمانی کم هزینه و ساده ولی بسیار موثر به منظور از بین بردن پلاک ها، جرم ها و رسوبات موجود در محیط دهان و میان دندان ها است و می تواند به راحتی از بروز بسیاری از بیماری های دهان و دندان پیشگیری کند. به همین دلیل گفته می شود که همه افراد باید حتماً به طور سالیانه یک یا دوبار، اقدام به جرمگیری لثه و هم چنین جرمگیری دندان کنند.
با این وجود افرادی که از بیماری های لثه رنج می برند، ممکن است مجبور باشند تا جرم گیری را به دفعات بیشتری در سال، انجام دهند.
فرق جرم گیری لثه با جرم گیری دندان
از آن جایی که جرم گیری دندان و لثه با هم تفاوت هایی را دارند؛ در ادامه به طور کامل به فرق جرم گیری لثه با جرم گیری دندان می پردازیم:
1. تفاوت جرم گیری دندان و لثه در کاربرد آن
همان طور که از نام این دو روش جرم گیری مشخص است، جرم گیری لثه برای رفع و از بین بردن پلاک ها و رسوباتی که به شکل عمیقی در سطوح ریشه دندان و زیر لثه تشکیل شده اند، به کار می رود در صورتی که در جرم گیری دندان جرم ها، رسوبات و پلاک هایی که روی سطح دندان قابل مشاهده هستند، برداشته می شوند.
2. ابزارهای مورد استفاده برای انجام آن ها
همان طور که می دانید، جم گیری لثه یا دندان با استفاده از ابزارهای ویژه ای انجام می شود که انتخاب هر یک از این ابزارها به میزان جرم، رسوبات و پلاک های موجود بر دندان ها و لثه و هم چنین سختی آن ها بستگی دارد. هم چنین، گاهی اوقات، جرم گیری به واسطه وجود جرم های عمیق و سخت، با درد بیشتری همراه است و به همین دلیل، ممکن است دندانپزشک مجبور شود که برای کاهش درد بیمار از داروی بی حسی استفاده کند.
3. مدت زمان پروسه انجام آن ها
لازم به گفتن نیست که هرگاه درمان سطحی باشد؛ زمان انجام آن کاهش یافته و بالعکس، در صورتی که درمان پیچیده باشد، پروسه انجام آن طولانی تر خواهد بود. در خصوص جرم گیری دندان و لثه نیز، داستان بر همین قرار است؛ به این معنی که از آن جایی که در جرم گیری دندان فقط جرم ها و پلاک های موجود بر سطوح دندان ها از میان برداشته می شود، بنابراین زمان زیادی نمی برد و پروسه انجام این کار، معمولاً کوتاه است.
ولی در صورتی که دندانپزشک بخواهد جرم های موجود در زیر لثه ها را بردارد، باید کاملاً توجه کند تا این کار به درستی و با کمترین آسیب انجام شود و تمامی جرم ها و پلاک ها نیز برداشته شوند؛ زیرا افرادی که به هر دلیلی دارای جرم های سخت و عمیق هستند، معمولا از برخی بیماری های دهان و دندان رنج می برند و به منظور درمان این بیماری ها، لازم است که تمامی جرم ها و پلاک های موجود از زیر لثه ها پاکسازی شود.
از سوی دیگر، دستیابی به پلاک ها و جرم های موجود در زیر لثه ها، نسبت به یافتن جرم های دندان، نیاز به دقت و توجه بیشتری دارد و گاهی لازم است تا دندانپزشک با استفاده از لمس، محل قرارگیری این نوع از جرم ها را تشخیص دهد. بنابراین طبیعی به نظر می رسد که جرمگیری لثه نیاز به مدت زمان بیشتری داشته باشد.
4. تعداد جلسات مورد نیاز
معمولاً تعداد جلسات جرم گیری با در نظر گرفتن جنس دندان مراجعه کنندگان و همین طور شرایط آن ها در همان جلسه نخست مشخص می شود. هم چنین کسانی که برای جرم گیری دندان به دندانپزشک مراجعه می کنند، در صورتی که دچار خونریزی جزئی و التهاب در ناحیه لثه باشند، معمولاً ادامه درمان آن ها به جلسه دوم موکول می شود.
در خصوص جرم گیری لثه نیز انجام کار بر همین منوال است. به این صورت که به هر میزان که پلاک ها و جرم های دندانی بیشتر و همین طور سخت تر باشند؛ تعداد جلسات درمانی نیز به تبع آن افزایش خواهد یافت. با این وجود به طور کلی، تعداد جلسات جرم گیری معمولاً بین 2 تا 4 جلسه است و از این بیشتر نمی شود.
از کجا بفهمیم که به چه نوع جرم گیری نیاز داریم؟
حال که تا حدود زیادی با فرق جرم گیری لثه با جرم گیری دندان آشنا شدیم؛ ممکن است این سوال برای شما پیش آمده باشد که شما به کدام نوع از این جرم گیری ها نیاز دارید.
به طور کلی، بیماری های لثه خیلی دیر از خود علائم نشان می دهند؛ به این معنی که ممکن است فردی دچار بیماری لثه شده باشد ولی علائم خاصی نداشته باشد؛ به همین دلیل بهتر است برای حفظ بهداشت دهان و پیشگیری از ابتلا به بیماری های آن، برای چکاپ هر ۶ ماه یک بار به دندانپزشکی مراجعه کنید، تا پزشک با معاینه متوجه مشکلات احتمالی شده و در صورت نیاز به جرم گیری دندان، این کار برای شما انجام شود؛ با این کار، پلاک ها و جرم های موجود بر روی دندان ها پیشروی نکرده و به لثه ها سرایت نمی کنند. بنابراین کار درمانی شما آسان تر و هزینه جرم گیری دندان کم تر خواهد بود.
ولی چنانچه شما نیز از جمله افرادی هستید که به هر دلیلی بهداشت دهان خود را به خوبی رعایت نمی کنند، احتمال این که جرم ها و رسوبات به زیر لثه ها نفوذ کرده باشند هم زیاد است و بنابراین دندانپزشک مجبور خواهد بود تا علاوه بر جرم گیری دندان، جرم گیری لثه هم انجام دهد.
درد جرم گیری دندان بیشتر است یا جرمگیری لثه؟
گفته می شود که فرآیند جرم گیری بدون درد است چراکه ناراحتی و حساستی که طی این فرآیند برای بیماران ایجاد می شود به راحتی قابل تحمل است. با این حال، به طور طبیعی هر چه فرآیند جرم گیری پیچیده تر و سخت تر شود، ناراحتی و درد موضعی بیشتری به وجود می آورد که ممکن است برای برخی از افراد آزاردهنده تلقی شود.
هم چنین، جرم گیری لثه می تواند درد و حساسیت بیشتری را به نسبت جرم گیری دندان ها به وجود بیاورد و فرد در این حالت، احساس درد و ناراحتی بیشتری داشته باشد؛ به همین دلیل در برخی موارد، پزشک برای راحتی حال بیمار از بی حسی استفاده می کند.
لازم به ذکر است که به طور کلی، جرمگیری لثه دردناک نیست و عامل حساسیت و دردی که در این شرایط احساس می شود، التهابی است که در لثه بیمار وجود دارد و از آن جایی که اغلب کسانی که برای جرم گیری لثه به کلینیک دندانپزشکی مراجعه می کنند از التهاب لثه و یا بیماری های این ناحیه رنج می برند؛ بنابراین طبیعی است که در جریان پروسه جرم گیری، احساس درد و ناراحتی کنند.
کدام یک بهتر است؛ جرم گیری دندان یا لثه؟
جرم گیری دندان و جرم گیری لثه هر یک کارایی خاص خود را دارند، بنابراین نمی توان به قطعیت گفت که انجام کدام یک بهتر است. در واقع، هیچ کدام از این دو روش درمانی، از دیگری بهتر نیست و این نظر پزشک است که با شرایط لثه ها و دندان های شما کدام یک را ضروری بداند.
در واقع در صورتی که جرم دندان ها به لثه و ریشه دندان ها سرایت نکرده باشد، معمولاً دندانپزشک جرم گیری لثه را پیشنهاد نمی دهد و سعی می کند تا به کمک متدهای سادهتر به سلامت دهان شما کمک کند. ولی در صورتی که جرم و پلاک های موجود بر سطح دندان ها به زیر لثه ها هم سرایت کرده باشد، صرفاً جرم گیری دندان ها نمی تواند به شما کمک کند و شما مجبور هستید حتماً جرم گیری لثه را هم انجام دهید. در مورد کودکان باید با یک دندانپزشکی خوب برای کودکان مشورت کنید تا سلامتی فرزند خود را به خطر نیندازید.
سخن پایانی
در این مقاله فرق جرم گیری لثه با جرم گیری دندان مورد بررسی قرار گرفت. هم چنین به این موضوع اشاره شد که تنها دندانپزشک می تواند به شما بگوید که برای حفظ سلامت دهان، نیاز به جرم گیری دندان دارید و یا این که حتماً باید لثه های خود را نیز جرم گیری کنید.