
آیا جرمگیری دندان درد دارد؟ +10 روش کم کردن درد جرمگیری
با گذشت زمان یک لایه از پلاک های میکروبی سخت و محکم بر روی دندان ها تشکیل میشود که با مسواک زدن هم از بین نمیرود. به این حالت میگویند دندان جرم گرفته است؛ برای پاک کردن این پلاک ها از روی دندان باید جرم گیری دندان انجام داد. برخی تصور میکنند جرم گیری دندان درد دارد، برای روشن شدن مطلب و رسیدن به پاسخ به این سوال که ایا جرمگیری دندان درد دارد پیشنهاد میکنیم این مطلب را تا انتها مطالعه کنید.
جرم گیری دندان چیست؟
جرم گیری دندان یا Teeth Scaling یک روش دندانپزشکی برای برداشتن پلاک و جرم از روی دندان ها و لثه ها است. جرمگیری یک روش معمول در کلینیک دندانپزشکی است که به عنوان بخشی از یک معاینه منظم دندانپزشکی میتواند توسط دندانپزشک یا متخصص بهداشت دندان انجام شود. اهمیت جرمگیری دندان برای جلوگیری از مشکلات دهان و دندان مثل بیماری لثه، پوسیدگی دندان و بوی بد دهان است. برای ارزیابی میزان پلاک و جرم دندان ابتداد معاینات کامل دندان ها و لثه ها صورت میگیرد.
مراحل جرمگیری دندان
برای انجام جرم گیری دندان از ابزار تخصصی به نام جرمگیر استفاده میشود؛ این ابزار بلند و نازک بوده و انتهای آن قلابی شکل است که میتواند به راحتی به فضای تنگ بین دندان ها و لثه وارد شود. از جرم گیر به منظور خراش دادن جرم و پلاک سطح دندان و ریشه دندان استفاده میکنند. در صورت تجمع شدید پلاک ها روی دندان، دندانپزشک از جرمگیر اولتراسونیک استفاده خواهد کرد که برای شکستن پلاک و تارتار از ارتعاشات با فرکانس بالا بهره میبرد و آسان تر پلاک ها برداشته میشوند.
برای کسب اطلاعات بیشتر به دندانپزشکی قیطریه مراجعه کنید.
در این حالت درد بعد از جرم گیری دندان وجود ندارد و پس از اتمام جرمگیری از خمیر مخصوصی روی دندان ها و لثه ها استفاده میشود که هر گونه پلاک و جرم باقیمانده را پاک میکند و دندان ها کاملاً تمیز و جلا داده میشوند. همچنین ممکن است دندانپزشک از فلوراید تراپی روی دندان ها برای محافظت در برابر پوسیدگی دندان استفاده کند.
ایا جرمگیری دندان درد دارد؟
به طور کلی در پاسخ به اینکه جرم گیری دندان درد دارد یا نه باید گفت خیر فرآیند جرمگیری دندان بدون درد است و اگر دندانپزشک لازم بداند داروی بی حسی موضعی به بافت نرم تزریق میکند تا لثه و ریشه دندان بی حس شوند و بیمار در طول درمان درد جرم گیری دندان را حس نکند.
البته برخی بیماران مقدار کمی درد احساس میکنند که به میزان جرم دندان و آستانه تحمل درد بیمار بستگی دارد. همان طور که گفته شد ابزارهای تخصصی به منظور برداشتن رسوبات سخت پلاک یا تارتار از روی دندان و در بالا و زیر خط لثه ها استفاده میشود؛ این کار توسط دندانپزشک به آرامی و با احتیاط انجام میگیرد و معمولاً در طول فرآیند درمان بیمار احساس ناخوشایندی ندارد.
آیا دندان ها بعد از درمان جرم گیری درد دارد؟
بعد از اینکه اثر داروی بی حسی تمام شود ممکن است بیمار مقداری درد دندان و لثه داشته باشد. درد بعد از جرم گیری دندان به اندازه درد پوسیدگی دندان نیست و درواقع نوعی حساسیت است میتواند دندان را ناراحت کند. بعضی بیماران به اشتباه تصور میکنند جرم گیری دندان درد داره و علت آن را دستکاری بافت دندان و آسیبی وارد شده به مینای دندان میدانند.
اما یکی از دلایل اینکه این افراد فکر میکنند جرم گیری درد دارد این است که جرم تشکیل شده بر روی سطح دندان مثل عایق عمل میکند و از رسیدن دمای سرد و گرم به عصب دندان جلوگیری میکند؛ هنگامی که جرمگیری انجام میشود و این لایه از روی دندان برداشته شده و تماس گرما و سرما به دندان باعث حساسیت و درد بعد از جرم گیری دندان خواهد شد که این درد موقتی است.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره عوارض جرمگیری دندان بر روی آن کلیک کنید.
راهکارهای کاهش حساسیت و درد جرم گیری دندان
جرم گیری دندان درد دارد که با انجام مراقبت های بعد از جرمگیری میتوان این حساسیت و درد را تا حد زیادی کاهش داد. همچنین باید هر از نوع محرکی که باعث افزایش حساسیت دندان ها و لثه میشود اجتناب کرد. رعایت نکات زیر برای کم کردن درد جرم گیری دندان بسیار موثر است:
- نخوردن غذا تا چند ساعت بعد از جرمگیری دندان؛ معمولاً تا چند ساعت بعد از جرمگیری، دندان نسبت به گرما و سرما حساس می شود. به همین دلیل خوردن غذای خیلی سرد یا داغ میتواند باعث حساسیت و ناراحتی دندان شود. در برخی مواقع این درد ناشی از نیروی جویدن غذا به دندان است.
- خودداری از خوردن غذاهای سفت؛ تا چند روز بعد از جرمگیری باید از خوردن مواد غذایی سفت اجتناب کرد. برای جلوگیری از درد بعد از جرم گیری دندان باید تا چند روز غذاهای نرم خورد تا نیاز به جویدن غذا نباشد.
- پرهیز از خوردن مواد غذایی تند و اسیدی؛ تا هنگامی که بعد از جرمگیری دندان به طور کامل لثه ها بهبود پیدا نکرده اند نباید غذاهای تند و اسیدی مثل آب پرتقال، آب سیب، شراب، الکل، لیموترش و لیمو مصرف کرد.
- مصرف مسکن برای کاهش درد جرم گیری دندان؛ در صورتی که حساسیت و درد دندان زیاد باشد می توان از داروهای مسکن و ضد التهاب استفاده کرد؛ البته باید با دندانپزشک خود مشورت نمایید.
- مسواک زدن با خمیر دندان ضد حساسیت؛ تا حدی جرم گیری دندان درد داره به همین دلیل بهتر است بعد از جرمگیری با خمیر دندان مخصوص و مسواکی نرم دندان ها را به آرامی مسواک زد. این خمیر دندان ها پس از گذشت 2 تا 3 هفته می توانند تاثیر حساسیت زدایی داشته باشند.
- عدم مصرف سفیدکننده دندان؛ نباید قبل و بعد از جرم گیری دندان از محصولات سفیدکننده استفاده کرد. چرا که این سفیدکننده ها دارای مواد ساینده هستند و باعث افزایش حساسیت و درد بعد از جرم گیری دندان میشوند.
- مصرف وارنیش فلوراید؛ جرم گیری دندان درد دارد و اگر بیماری دندان های حساسی دارد باید قبل از انجام جرمگیری به دندانپزشک اطلاع دهد. ممکن است در این حالت دندانپزشک برای کاهش درد و حساسیت درد استفاده از وارنیش فلوراید را توصیه کند.
- مراجعه به دندانپزشک؛ در صورتی که بعد از دو تا سه هفته درد بعد از جرم گیری دندان وجود داشته باشد باید موضوع را به دندانپزشک اطلاع دهید.
جرمگیری دندان درد دارد؛ آیا دلیل کافی برای انجام ندادن آن است؟
تا اینجای مقاله به این سوال پرداخته شده که ایا جرم گیری دندان دارد و علت آن چیست و برای جلوگیری از درد بعد از جرم گیری دندان چه کارهایی باید انجام بدهیم. در ادامه به بررسی این موضوع میپردازیم که آیا به این علت که جرمگیری دندان درد دارد می توان از انجام آن خودداری کرد یا نه.
بسیاری از افراد به این دلیل که تصور میکنند جرم گیری دندان درد دارد این درمان را انجام نمی دهند. البته این بیماران اطلاع ندارند که اگر جرم داخل دهان و دندان ها و به خصوص پلاک های زیر بافت لثه ها برای مدت طولانی بماند چه مشکلات و پیامدهایی را به دنبال خواهد داشت. قبل از شروع درمان باید بیمار را آگاه کرد که ایا جرم گیری دندان درد دارد و درد و حسایت آن تا چه حد است. همچنین در صورت جرمگیری درد داشته باشد می توان با تزریق بیحسی درد آن را از بین برد.
ممکن است در صورت باقی ماندن جرم و پلاک روی دندان عوارض بسیار بدی مثل افتادن دندان، تحلیل لثه و تحلیل استخوان برای بیمار به وجود آید؛ بنابراین باید افراد قبل از جرمگیری دندان این تصورات را از خود دور کنند و بدون نگرانی از درد جرم گیری دندان اقدام به انجام این درمان کنند.
عوارض جرمگیری نکردن علت ترس از درد جرم گیری دندان
گاهی برخی افراد به دلیل ترس از اینکه جرمگیری دندان درد دارد از انجام این درمان اجتناب کنند و یا جرمگیری دندان را به تاخیر بیندازند که در این صورت میتواند عوارض فراوانی را به دنبال داشته باشد. موضوع مهم این است که بیمار هم درد و ناراحتی بیشتری را باید تحمل کند و اینکه باید هزینه بیشتری را برای درمان عوارض به وجود امد بپردازد. مهم ترین عوارض انجام ندادن جرمگیری دندان به شرح زیر است:
1. احتمال خطر تحلیل استخوان فک، لثه و سایر دندان ها
زمانی که جرم به مدت زیادی روی دندان بماند باعث پوسیدگی لثه و استخوان فک میشود و با پیشرفت بیشتر می تواند خطر افتادن سلامت دندان های مجاور و تحلیل رفتن استخوان فک را افزایش دهد. چنانچه استخوان فک دچار تحلیل شود حتی سایر درمان ها مثل کاشت ایمپلنت نیز در بیمار غیرقابل انجام خواهد شد.
2. درمان های پیچیده و دردناک تر برای رفع عوارض به وجود آمده
زمانی که بتوان منشأ اصلی درد را پیدا کرد راحت تر نحوه درمان آن تشحیص داده میشود. در صورتی که پوسیدگی دندان به پالپ رسیده باشد نیاز عصب کشی دندان و درمان ریشه دندان است که برای پاکسازی عفونت و پر کردن منافذ خالی بایستی از مواد پرکننده استفاده کرد. همچنین اگر لثه ها عفونت گرفته باشند برای کمک به بهبودی لثه باید تمام پلاک ها و جرم ها از بین بروند.
3. ایجاد بوی بد و آزار دهنده دهان
از عوارض دیگر عدم جرمگیری نکردن به علت درد بعد از جرم گیری دندان، بوی بد دهان است. جرم های دندان به دندان ها اتصال محکم و سفتی دارند که در این صورت فضای بهتری را برای فعالیت بیشتر باکتری ها فراهم می کند. از این رو افرادی که به دلیل اینکه جرم گیری دندان درد دارد از انجام آن سرباز میزنند همیشه بوی بد دهان دارند و در برخی موارد طعم غذا را نامطلوب حس می کنند.
4. خطر التهاب و خونریزی لثه ها
وقتی که افراد دچار بیماری های لثه شوند ممکن است در زمان مسواک زدن با التهاب و خونریزی خود به خودی لثه مواجه شوند؛ بنابراین اگر دندان ها را جرم بگیرد و علائمی مثل درد دندان یا لثه، تورم، قرمزی و یا خونریزی لثهها مشاهده شود باید درمان های لازم توسط دندانپزشک انجام شود.
جمع بندی
هنگام جرمگیری دندان معمولاً دندانپزشک از بی حسی برای جلوگیری از درد جرم گیری دندان استفاده می کند؛ بنابراین در حین درمان بیمار متوجه نمی شود که جرم گیری دندان درد دارد یا نه؛ ولی بعد از اتمام کار و برطرف شدن اثر بی حسی ممکن است بیمار درد بعد از جرم گیری دندان را حس کند. در این مقاله به بررسی دقیق اینکه ایا جرم گیری درد دارد یا خیر و تاثیرات طول درمان بر هزینه جرم گیری دندان پرداخته شد.