تفاوت لمینت دندان و کامپوزیت دندان
تفاوت لمینت دندان و کامپوزیت دندان یکی از موارد بسیار مهمی است که مراجعه کنندگان به کلینیک های دندانپزشکی درباره آن سوالاتی را مطرح می کنند. هر چند از این دو تکنیک برای برطرف کردن عیوب ظاهری دندان ها استفاده می شود، اما از جهات مختلفی با هم متفاوت هستند. برای پی بردن به این موضوع که کامپوزیت بهتر است یا لمینت باید تفاوت های موجود میان آن ها را شناسایی کرده و مورد بررسی تخصصی قرار داد. از این رو در این مقاله به ارزیابی کامل تفاوت های این دو تکنیک محبوب و رایج خواهیم پرداخت.
اصلی ترین تفاوت لمینت دندان و کامپوزیت دندان
اصلی ترین تفاوت لمینت دندان و کامپوزیت دندان در مدت زمان لازم برای انجام روکش است. به طور معمول عمل روکش یا همان ونیر در تکنیک کامپوزیت طی یک جلسه قابل انجام است. دندان پزشک در همان جلسه اول دندان ها را به کمک پوششی از رزین می پوشاند. سپس اقدام به تراشیدن لایه های اضافه ماده پوششی کرده و در ادامه آن را به کمک نوری شدید سفت می کند. در مرحله بعد نیز اقدام به جلا دادن روکش می کند تا ظاهر طبیعی تری به کامپوزیت داده شود. در صورت بروز هرگونه ایراد در کامپوزیت بعد از نصب می توان نقص موجود را به راحتی برطرف نمود.
برای اجرای تکنیک لمینت، بیمار باید طی دو الی سه جلسه ویزیت شود. در اینجا است که می توان تفاوت لمینت دندان و کامپوزیت دندان را در مراحل و مدت زمان اجرا آن ها به خوبی شرح داد. دندانپزشک در اقدام اول مینای دندان را حدود نیم میلیمتر تراش داده و سپس مقدمات قالب گیری را فراهم می کند. بعد از آن و برای ساخت روکش دندان، قالب های آماده شده را به آزمایشگاه منتقل می نماید. برای آماده شدن قالب ها به مدت زمانی در حدود دو هفته تا یک ماه نیاز است که بعد از آن دندانپزشک لمینت را در دهان بیمار نصب خواهد کرد. لازم به ذکر است که بعد از انجام لمینت امکان جابجایی و ترمیم آن وجود ندارد. به نحوی که در صورت شکستگی دندان باید آن را برداشت و با دندان جدید جایگزین نمود.
برگشت پذیری در لمینت و کامپوزیت دندان
یکی دیگر از مواردی که می توان به عنوان فرق بین لمینت دندان و کامپوزیت دندان معرفی کرد بحث برگشت پذیری این دو تکنیک است. بد نیست یادآور شویم که مهم ترین ویژگی کامپوزیت قابلیت برگشت پذیری آن است. زیرا در این تکنیک، دندان تراش نخواهد خورد. در نتیجه بعد از مدتی می توان روکش را از سطح دندان جدا کرده و دندان های طبیعی خود را مورد استفاده قرار داد. برعکس در تکنیک لمینت به دلیل تراشیدن دندان امکان بازگشت وجود ندارد و بیمار نمی تواند از دندان طبیعی خود استفاده کند.
فرق لمینت دندان و کامپوزیت دندان در ماندگاری و طول عمر
زمانی که در خصوص تفاوت لمینت دندان و کامپوزیت دندان بحث به میان می آید نمی توان ماندگاری و طول عمر هر یک را نادیده گرفت. بنابراین باید عنوان کرد که ماده مورد استفاده در تکنیک لمینت چندین برابر قوی تر و ماندگار تر از رزین مورد استفاده در کامپوزیت است. از لمینت دندان می توان ۱۰ الی ۱۵ سال استفاده کرد که با رعایت نکات بهداشتی و مراقبتی دهان و دندان می توان این زمان را نیز بیشتر کرد. این در حالی است که ماندگاری بهترین نوع رزین مورد استفاده در کامپوزیت تنها ۵ الی ۷ سال است.
گفتنی است که تکنیک لمینت زیبایی طبیعی را به دندان ها می دهد. بنابراین از کیفیت و شفافیت بالایی برخوردار است. می توان این موضوع را به عنوان فرق لمینت دندان و کامپوزیت دندان مطرح نمود. علاوه بر آن تکنیک لمینت دندان، به دلیل کیفیت بالای ماده و لعاب مصرفی، از مقاومت بالایی در برابر لک شدن و همچنین خراشیدگی برخوردار است. کامپوزیت اما به راحتی دچار ساییدگی و خراشیدگی می شود. از این رو افرادی که از این تکنیک بر روی دندان های خود استفاده می کنند، باید از رژیم غذایی خاصی پیروی نمایند تا مانع لک شدن زود هنگام دندان هایشان شوند.
زیبایی ظاهری در لمینت و کامپوزیت دندان
یکی دیگر از مواردی که به عنوان تفاوت لمینت دندان و کامپوزیت دندان مطرح می شود زیبایی ظاهری این دو تکنیک است. در روش لمینت به دلیل نازک بودن لایه ماده بکار رفته، زیبایی خاصی در دندان ایجاد می شود. در روش کامپوزیت اما به دلیل ضخیم بودن رزین مورد استفاده، دندان ها از زیبایی و حالت طبیعی چندانی برخوردار نیستند. لازم به یادآوری است که در تکنیک لمینت مینای دندان شفافیت بی نظیری پیدا می کند.
فرق لمینت دندان و کامپوزیت دندان در میزان جذب رنگ
میزان جذب رنگ را می توان به عنوان تفاوت لمینت دندان و کامپوزیت دندان معرفی نمود. بعد از اجرای لمینت به دلیل مقاوم بودن ماده و لعابی که بر روی آن استفاده می شود، میزان جذب رنگ بسیار پایین است. با این وجود روکش کامپوزیت به دلیل عدم مرغوبیت مواد و مقاومت اندک آن در برابر رنگ پذیری، بعد از مدت کوتاهی دچار لک و زردی می شود.
فرق لمینت دندان و کامپوزیت دندان در میزان پوشش پوسیدگی
اغلب افرادی که برای انجام لمینت یا کامپوزیت اقدام می کنند، دارای پوسیدگی های گسترده و عمیق در دندان های خود هستند. حال می توان میزان پوشش دهی عیوب دندان ها را به عنوان تفاوت لمینت دندان و کامپوزیت دندان معرفی نمود. باید گفت که اگر دندان ها دارای پوسیدگی های عمیق باشند روش کامپوزیت روش مناسبی نخواهد بود. زیرا این متد قابلیت رفع نواقص و ایرادات عمقی را ندارد. با این وجود لمینت نه تنها از چنین ویژگی بارزی برخوردار است، بلکه برای تغییر در سایز دندان ها نیز انتخابی عالی خواهد بود. علاوه بر آن از لمینت می توان برای ترمیم لبه های ناهموار و پریده دندان ها استفاده کرد. همچنین برای برطرف کردن ناهمواری و لایه های ایجاد شده بر روی سطح دندان، روش لمینت آیتمی بی نظیر است.
کاربرد لمینت و کامپوزیت دندان
موارد استفاده از این دو تکنیک را می توان به عنوان تفاوت لمینت دندان و کامپوزیت دندان معرفی کرد. در زمان مراجعه به دندانپزشکی جهت رفع عیوب دندان ها لازم است کاربرد هر دو تکنیک را مورد توجه قرار داد. در واقع به عنوان یک بیمار زمانی که به کلینیک مراجعه می نمایید باید هدف از ترمیم دندان های خود و کاربردی بودن روش انتخابیتان را مورد بررسی قرار دهید. موارد بسیاری بر انتخاب و نوع کاربرد این دو روش تاثیر گذار هستند و آن ها را از هم متمایز می نمایند. از جمله این موارد عبارتند از:
● شرایط فک بیمار
● وضعیت سایر دندان ها
● شرایط مراجعه کننده
● میزان بودجه ای که بیمار برای ترمیم دندان های خود در نظر گرفته است
● سن بیمار
تفاوت لمینت دندان و کامپوزیت دندان در نحوه اجرای آن ها
به طور حتم هر کدام از روش های کامپوزیت و لمینت مناسب استفاده در افرادی خاص با شرایط متفاوت هستند. بنابراین این مورد را نیز می توان به عنوان تفاوت لمینت دندان و کامپوزیت دندان مطرح نمود. به عنوان مثال روش کامپوزیت به دلیل برگشت پذیری بیشتر برای نوجوانان مورد استفاده قرار می گیرد. روش لمینت به دلیل دائمی بودن، مناسب افراد بالای ۱۸ سال است. زیرا بعد از این سن رشد استخوان فک و دندان ها متوقف شده و می توان بدون نگرانی بابت پس زده شدن لمینت آن را برای این افراد نصب کرد.
تفاوت هزینه لمینت و کامپوزیت
میزان هزینه را نیز می توان در کنار سایر موارد ذکر شده به عنوان فرق لمینت دندان و کامپوزیت دندان مطرح نمود. زیرا هر کدام از تکنیک های مذکور دارای پروسه ای متفاوت برای اجرا می باشند. همچنین هر دو تکنیک از مواد متفاوت با کیفیت و خاصیت متفاوت تولید می شوند. بدون شک این موارد در تعیین هزینه نصب این دو روش تاثیر گذار هستند. با توجه به موارد ذکر شده کامپوزیت از قیمتی ارزان تر و مقرون به صرفه تر نسبت به لمینت برخوردار است. این نکته مهم را نیز باید مد نظر قرار داد که انجام چنین اعمالی که با هدف زیبایی دندان ها انجام می شوند تحت پوشش بیمه قرار نمی گیرند.
فرق لمینت و کامپوزیت در جنس ونیر
موارد دیگری که می توان در لیست فرق لمینت دنان و کامپوزیت قرار داد جنس ونیر دندان ها است. ساخت لمینت از ماده ای به نام پرسلین است که با اجرای آن، دندان را از هر نوع ساییدگی، ضربه و تغییر رنگ حفظ می نماید. بنابراین افرادی که از این تکنیک برای پوشش دندان های خود استفاده می کنند نیازی به مراقبت های خاص و تغییر رژیم غذایی خود ندارند. در کامپوزیت اما از ماده ای پلاستیکی به نام رزین استفاده می شود که دارای مقداری فیلر نیز می باشد. این ماده در مقایسه با پرسلین مورد استفاده در لمینت چندان مقاوم و با کیفیت نیست. البته از لحاظ قیمت نیز رزین به مراتب ارزان تر از پرسلیس است.
جمع بندی
همانگونه که ملاحظه کردید فرق لمینت و کامپوزیت مختص به یک مورد خاص نمی باشد. بلکه در موارد متعددی همچون میزان استحکام، طول عمر، زیبایی، نوع ماده مورد استفاده و هزینه اجرا با هم متفاوت هستند. بر اساس اطلاعات و مسائل مطرح شده لمینت از مزایای بیشتری نسبت به کامپوزیت برخوردار است. در ادامه باید یادآور شد که با وجود تفاوت های متعدد میان این دو تکنیک، هر دو جزو تکنیک های بسیار کاربردی جهت بهبود وضعیت ظاهری دندان ها بشمار می آیند. همچنین مدت زمان اجرای این دو تکنیک نسبت به روش های دیگر مانند ارتودنسی بسیار کوتاه است.