ایمپلنت سرامیکی
با وجود روش ایمپلنت سرامیکی دیگر هیچگونه نگرانی وجود نخواهد داشت و تمامی افراد میتوانند دندانهای صاف و یکدست داشته باشند . وجود دندانهای سفید و یک دست همیشه باعث افزایش اعتمادبهنفس افراد میشود و لبخند زیبا را به چهره فرد هدیه میکند. اما امروز یکی از مشکلاتی که اکثریت افراد با آن دست و پنجه نرم میکنند وجود دندانهای آسیبدیده است که باعث کاهش اعتمادبهنفس آنها میشود اما . کدام یک از برندهای ایمپلنت مورد تایید هستند؟ چه افرادی کاندیدای ایمپلنت معرفی میشوند؟
ایمپلنت سرامیکی چیست؟
از قرن ۱۹۶۰ ایمپلنتها از جنس تیتانیوم ساخته میشوند زیرا تیتانیوم جزو فلزهای سازگار با بدن انسان است و با گذشت زمان ایمپلنت با جنس زیرکونیا نیز روی کار آمد که از نظر هزینه مقرون و بهصرفهتر خواهد بود. اما ایمپلنت سفید که همان سرامیکی نیز نام دارد به رنگ دندان انسان بوده و بدون وجود هیچگونه فلز در آن، با بدن انسان سازگاری خواهد داشت.
ایمپلنت دندان به عنوان یک روش بسیار موثر برای جایگزینی دندان محسوب میشود. بدون شک داشتن لبخندی طبیعی و زیبا برای هر فردی خوشایند است. ایمپلنت سرامیکی یکی از روشهای رایجی بوده که امروزه توانسته جایگزین خوبی برای دندانهای از دست رفته افراد باشد. این نوع ایمپلنتها با توجه به این موضوع تهیه میشوند که مادهی سازنده آنها در ارتباط با استخوان بدن بیمار است و از نظر سمی بودن و واکنش با بدن کمترین خطر را برای بیمار ایجاد میکند اما در عین حال، ماده انتخاب شده باید از نظر استقامت و استحکام بیشترین فاکتورهای مورد نیاز را دارا باشد.
مراحل جایگذاری ایمپلنت سرامیکی در استخوان فک
برای آنکه ایمپلنت سرامیکی انجام شود باید مراحل زیر به درستی سپری گردد:
مرحله اول: ترزیق ماده بیحسی
برای انجام ایمپلنت نیاز به کار جراحی است بههمین خاطر برای آنکه بیمار درد کمتری احساس کند قبل از شروع کار باید ماده بیحسی استفاده شود و گاهی اوقات به علت درد زیاد بیمار را بیهوش میکنند.
مرحله دوم: بررسی فک بیمار
در این مرحله باید وضعیت فک بیمار بررسی گردد. برای انجام این کار دندانپزشک یک برش سطحی بر روی لثه ایجاد میکند تا استخوان فک قابل مشاهده باشد. اما این کار همیشه انجام نخواهد شد و زمانی که دندانپزشک نسبت به وضعیت فک بیمار مشکوک است ترجیح میدهد که بررسیهای لازم را انجام دهد.
مرحله سوم: مشخص کردن موقعیت ایمپلنت
در این مرحله دندانپزشک شما با کمک مته که اندازه آنها متفاوت است سوراخی در استخوان فک ایجاد خواهد کرد تا محل قرارگیری ایمپلنت مشخص شود.
مرحله چهارم: ایجاد سوراخ اولیه پایلوت
این مرحله با کمک دریل، یک سوراخ اولیه با نام پایلوت ایجاد خواهد شد که مته مورد استفاده برای آن قطر و طول کوچکی دارد و به بیانی راهنما برای ایجاد سوراخهای بعدی است.
مرحله پنجم: مشخص کردن جهت حرکت مته
بعد از آنکه سوراخ پایلوت ایجاد گردید دندانپزشک یک پین هم جهت با سوراخ قرار خواهد داد تا بتواند جهت سوراخ ایجاد شده را مورد بررسی قرار دهد و اگر سوراخ منحرف شود با این کار میتوانند موقعیت را اصلاح کنند.
مرحله ششم: کامل کردن سوراخ
در این مرحله میزان اندازه ایمپلنت را مشخص کرده و فک آماده قرارگیری ایمپلنت خواهد بود.
مرحله هفتم: آخرین مرحله نهایی کردن کار
در این مرحله ایمپلنت وارد استخوان فک شده و بعد با کمک کلاهک، قسمت بیرونی ایمپلنت را پوشش خواهد داد و با کمک بخیه قسمتهای برش دیده را بخیه میزنند و بعد از گذشت ۶ ماه لثه به حالت یکپارچه میرسد.
چرا از ایمپلنت سرامیکی استفاده کنیم؟
ایمپلنت سرامیکی به علت جنس سرامیکی که دارد از نظر زیستی با بدن سازگار است به هنگام استفاده از ایمپلنت هیچگونه علائمی چون التهاب، پس زدن توسط بدن بیمار و… مشاهده نخواهد شد. همچنین نوع زیرکونیا ایمپلنتهای سرامیکی بسیار مورد توصیه قرار دارند. از دیگر دلایل استفاده از این نوع ایمپلنت غیرآلرژیزا بودن آن است همچنین این مدل ایمپلنت از نظر مقاومت و استحکام قدرت خوبی دارد و در برابر خوردگی، مواد شیمیایی از خود واکنش نشان نمیدهند. از سری مزایای ایمپلنت سرامیکی به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
- ظاهر طبیعی: این نوع ایمپلنتها به خوبی با دندانهای طبیعی هماهنگ میشوند و ظاهر طبیعیتری به دندانها میبخشند.
- عدم حساسیت: حساسیتهای الرژیکی که در برخی افراد در برابر فلزات معمولی وجود دارد، در مورد این نوع ایمپلنتها صحت ندارد.
- بیولوژیکی: سرامیک، موادی مشابه بافت طبیعی دندان را شامل میشود و بافتهای لثه و رگها به خوبی به آن میچسبند. این خصوصیت بیولوژیکی باعث میگردد عفونت و التهابهای اطراف ایمپلنت به حداقل برسد و قابلیت همزیستی صحیح با بافتها را فراهم کند.
مهم است که توجه داشته باشید که هر نوع ایمپلنت دارای مزایا و محدودیتهای خاص خود است، بنابراین همیشه باید با دندانپزشک خود مشورت کنید تا بهترین راه حل برای وضعیت خاص شما مطرح شود.
بهترین برندهای ایمپلنت سرامیکی
در حوزه ایمپلنتهای سرامیکی، چندین برند برجسته و معتبر وجود دارد که شهرت و اعتماد بالایی کسب کردهاند. البته، انتخاب بهترین برند بستگی به نیازها و شرایط شما دارد. اینجا برخی از برندهای محبوب ایمپلنت سرامیکی را برای شما فهرست کردهایم:
- زیمر بیومت(Zimmer Biomet): این نوع ایمپلنت با کمک روشهای روز تکنولوژی از نظر زیبایی بسیار مورد تأیید است اما از نظر هزینه نسبتا گران قیمت محسوب میشود. در این برند به جای تیتانیوم از جنس تانتالیوم بهره میگیرند.
- اینترالاک (Intralock): در این شرکت محصولات با تنوع مختلف از لایه کلسیم فسفات در فیکسچر، لایه اکسید ضخیم، ذرات ساز نانو و… توانسته ایمپلنتهای بسیار خوبی را به بازار عرضه کند.
- تری ای: این نوع ایمپلنت ساخته آمریکا بوده و توانسته به معروفیت خوبی دست پیدا کند. این نوع ایمپلنت به شکلی طراحی شده که پس از پایان کار از تحلیل استخوان فک جلوگیری خواهد کرد، همچنین طول عمر و استحکام خوبی دارد.
- Biocen max2.5: این نوع ایمپلنت بیشتر برای دندانهای فک بالا کاربرد دارد و در ۴ سایز متفاوت تهیه گردیده است. همچنین از نظر قیمت جزو دسته ایمپلنتهای گران قیمت محسوب میشود.
- اشترامن (Straumann): ایمپلنت اشترامن جزو برندهای معروف سوئیسی است که در ساخت آن از مهندسی برق کمک گرفته شده تا کیفیت بسیار بالایی داشته باشد، به همین علت نسبت به سایر برندهای سوئیسی قیمت بیشتری دارد.
- ایده (dr.Ihde): یکی از برندهای معروف با ۶۰ سال سابقه تولید برند ایده است که ایمپلنتهای با جنس مرغوب و کیفیت بالا را به تولید میرساند.
- اس ای سی (SIC): این برند جزو برندهای تازهکار محسوب میشود اما در ایران توانسته حرفی برای گفتن داشته باشد و از نظر هزینه نیز صرفه اقتصادی دارد.
- DRS: این نوع ایمپلنت گران قیمت است و جزو برندهای آمریکایی محسوب میشود و طبق تحقیقات صورت گرفته از برند اشترومن کپی برداری کرده است.
تفاوت ایمپلنت سرامیکی و تیتانیومی
ایمپلنت سرامیکی یک نوع ایمپلنت از جنس زیرکونیا بوده که ظاهر زیبایی دارد و از استحکام کافی در برابر ضربات برخودار است، همچنین از نظر قیمت نسبت به سایر ایمپلنتها هزینه بالاتری دارد. اما ایمپلنت تیتانیومی برپایه ماده تیتانیوم ساخته شده است. در این نوع ایمپلنت پایه تیتانیومی به درون فک راه پیدا میکند و سپس دندان مصنوعی به عنوان تاج بر روی آن مستقر خواهد شد. اما انتخاب بین این دو نوع ایمپلنت نیازمند مشورت با دندانپزشک است و براساس وضعیت دندانهای بیمار بهترین راه را باید انتخاب کرد. این دو نوع ایمپلنت با یکدیگر از نظر طول عمر، سازگاری، استحکام، قابلیت ترمیم، هزینه، وزن، زیبایی و… تفاوتهایی دارند.
همچنین ایمپلنت با جنس زیرکونیا که همان سرامیکی است از نظر سازگاری با اجزا بدن و حساسیت زا نبودن به نسبت نوع تیتانیومی برتری دارد و بیمار با کمترین حساسیت و گاها بدون وجود هیچگونه حساسیت، دوران یک دست شدن استخوان فک را سپری خواهد کرد.
طول عمر
از نظر طول عمر و ماندگاری، ایمپلنتهای تیتانیومی به نسبت سرامیکی ارجعیت دارند؛ به طوری که ایمپلنت سرامیکی نزدیک به ۲۰ سال و ایمپلنتهای تیتانیومی تا ۲۵ سال عمر خواهند کرد. اما اگر شما بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت کنید این میزان از ماندگاری نیز افزایش مییابد. بنابراین افرادی که به خوبی بهداشت دهان و دندان خود را رعایت نمیکنند نباید انتظار ماندگاری با طول عمر زیاد داشته باشند.
سازگاری
از نظر سازگاری، ایمپلنت سرامیکی و تیتانیومی تفاوتهایی از جمله موارد زیر دارند:
سازگاری بیولوژیکی: ایمپلنتهای تیتانیوم به دلیل ساختار فلزی خود، به خوبی با بافتهای زنده دهان سازگاری میکنند و اطراف آنها عفونت و التهاب بسیار کمتری رخ میدهد. در مقابل، ایمپلنتهای سرامیکی باتوجه به ماده سرامیکی غیرفلزی خود، ممکن است در برخی از موارد نسبت به التهاب و عفونت حساسیت بیشتری داشته باشند.
تاریخچه بالینی: ایمپلنتهای تیتانیوم تاریخچه بالینی طولانی دارند و بیشتر تحت مطالعه و تجربههای بالینی قرار گرفتهاند. درحالی که ایمپلنت سرامیکی در مقایسه با این نوع ایمپلنت، تجربهی بالینی کمتری دارد.
استحکام
از نظر استحکام، تیتانیوم به طور کلی استحکام بالاتری نسبت به سرامیک دارد. این به علت ویژگیهای مکانیکی ماده تیتانیوم است که برای ایمپلنتها استفاده میشود. در حالی که سرامیک نیز استحکام قابل قبولی دارد، اما نسبت به تیتانیوم کمی ضعیفتر است.
قابلیت ترمیم
ایمپلنتهای تیتانیومی به علت مقاومت و استحکام بالاتری که به نسبت سرامیکی دارند بسیار مقاومتر و بادوامتر هستند و به همین علت کمتر دچار آسیب میشوند. اما ایمپلنتهای از جنس سرامیک به خاطر قابلیت شکنندگی که در برابر ضربه دارند زودتر دچار شکست میشوند و به همین خاطر به ترمیم نیاز دارند.
هزینه
از نظر هزینه و قیمت، ایمپلنت سرامیکی معمولاً گرانتر از ایمپلنت تیتانیومی است. دلیل این تفاوت قیمت به عوامل زیر مربوط میشود:
مواد: ماده سرامیکی را معمولاً سختتر و پرهزینهتر از تیتانیوم تولید میکنند. همچنین، فرآیندهای تولید و فرمدهی ماده سرامیکی پیچیدهتر و زمانبرتر است که به هزینه تولید ایمپلنتهای سرامیکی افزوده میشود.
تحقیق و توسعه: به دلیل بازاریابی کمتری که برای ایمپلنتهای سرامیکی وجود دارد، تحقیق و توسعه برای بهبود تکنولوژی و مواد سرامیکی به هزینه بیشتر نیاز است.
وزن
از نظر وزن، این دو نوع ایمپلنت تفاوت زیادی دارند. به طور کلی، ایمپلنت از جنس سرامیک به دلیل استفاده از ماده سرامیکی که سبکتر از تیتانیوم است، وزن کمتری نسبت به ایمپلنتهای تیتانیوم دارند. از طرفی ایمپلنتهای تیتانیومی به دلیل ساختار فلزیشان، بیشترین استحکام را در مقابل فشار و بارهای سنگین دارند.
زیبایی
از نظر زیبایی، هر دو نوع ایمپلنت تیتانیومی و سرامیکی قابلیت ایجاد نتایج زیبا را دارند. با این حال، ایمپلنت سرامیکی به خاطر ویژگیهای طبیعی و آستانه شباهت بالاتر به دندانهای طبیعی، ممکن است در زمینه زیبایی بیشتر مورد استفاده قرار گیرد. تصمیم در بین استفاده از ایمپلنت تیتانیومی و سرامیکی برای زیبایی باید با توجه به موارد دیگر نظیر سازگاری بیولوژیکی، استحکام و نیازهای خاص فردی گرفته شود.
کاندیدای مناسب ایمپلنت سرامیکی
طبق آمارهای صورت گرفته تعداد زیادی از افراد امروزه با مشکل افتادگی یا خرابی دندانها مواجه هستند که گاها این موضوع باعث کاهش اعتمادبهنفس فرد میشود. اما روش ایمپلنت سرامیکی پیشنهاد خوبی برای دندانهای از دست رفته است. اما بیشتر افرادی که قصد ایمپلنت دارند باید استخوان فک آنها به رشد کافی رسیده باشد و دیگر تغییر شکل فک را احساس نکنند. همچنین این جراحی به علت آنکه گاها از مواد بیحسی یا بیهوشی استفاده میشود بیمار باید از نظر جسمی از سلامت خوبی برخوردار باشد و اگر داروی خاصی مصرف میکند با دندانپزشک خود قبل از شروع کار درمیان گذارد. اما به صورت کلی افراد با سن ۱۸ سال به بالا کاندیدای مناسب برای انجام ایمپلنت خواهند بود، زیرا در این سن دیگر فک به رشد کافی رسیده و تغییر شکل نخواهد داد. همچنین افرادی که به دنبال داشتن دندانهایی با ظاهر طبیعی و همچنین استحکام خوب هستند گزینه ایمپلنت با جنس سرامیک یک انتخاب درست است.
قیمت ایمپلنت سرامیکی
قیمت ایمپلنت سرامیکی ممکن است متغیر باشد و بستگی به موارد زیر داشته باشد:
- مکان جغرافیایی: قیمت ایمپلنتها از جنس سرامیک در هر منطقه و کشور ممکن است متفاوت باشد. عواملی مانند هزینه تولید، توزیع و شرایط بازار در هر منطقه به تعیین قیمت تأثیر میگذارند.
- میزان تجربه و تبحر دندانپزشک: یکی از مواردی که باید بسیار به آن توجه داشت میزان تجربه دندانپزشک شما است. هرچقد میزان تبحر دندانپزشک بیشتر باشد قاعدتا هزینه بیشتری باید پرداخت کرد.
- تعداد و محل ایمپلنتها: تعیین قیمت برای این نوع ایمپلنت به تعداد دندانهای شما که باید ایمپلنت شود و همچنین جایگاه دندان که دندان جلو یا آسیاب است اثرگذار خواهد بود.
- هزینههای جانبی: هزینههای دیگری مانند مشاورههای قبل از جراحی، تصویربرداری، آزمایشها، لوازم جانبی و مراقبتهای پس از عمل نیز باید درنظر گرفته شود. این هزینهها ممکن است بسته به شرایط شما متغیر باشند.
سوالات متداول
آیا ایمپلنت سرامیکی دچار عفونت میشود؟
باید پاسخ داد بله اگر بیمار به خوبی از ایمپلنت مراقبت نکند و بهداشت دهان و دندان رعایت نگردد قطعا دچار عفونت خواهد شد.
چه مدت زمان برای بهبودی کامل ایمپلنت سرامیکی نیاز است؟
طبق تجربه و بیانات، بعد از گذشت ۶ ماه ایمپلنت کاملا بهبود پیدا میکند و محل کاشت ایمپلنت با فک یک سطح میشود.
چه افرادی کاندیدای مناسب ایمپلنت نیستند؟
افرادی با شرایط زیر نباید ایمپلنت انجام دهند:
افراد باردار، دیابتی، سابقه داشتن سکته قلبی، ضربان قلب نامنظم، دارای پوکی استخوان، تحت درمان شیمی درمانی
ایمپلنت چند سال دوام دارد؟
بدون اغراق میتوان گفت طول عمر ایمپلنت سرامیکی به نسبت دندانهای طبیعی نیز بیشتر است اما اگر به خوبی مراقبت شود تا حدود ۲۵ سال عمر میکند.
روشهای درمان پری ایمپلنتایتیس چیست؟
1.جراحی
2.درمان با کمک لیزر
کلام پایانی
افرادی که دچار از دست دادن دندانهای خود هستند با انجام ایمپلنت سرامیکی میتوانند مجددا لبخند را به صورت خود هدیه کنند. زیرا این نوع ایمپلنت بسیار پرطرفدار و کاربردی است و توسط اکثر دندانپزشکها توصیه میشود. اما شما برای آنکه بتوانید در طولانی مدت از این نوع ایمپلنت استفاده کنید باید به بهداشت دهان و دندان خود بسیار توجه کنید، زیرا اگر به خوبی از این نوع ایمپلنت مراقب شود نزدیک به ۲۵ سال عمر میکند. همچنین این نوع ایمپلنت ظاهری طبیعی و مشابه دندانهای انسان دارد که باعث افزایش اعتمادبهنفس افراد میگردد.