غذا خوردن بعد از کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان امروزه از موثرترین شیوههای زیبایی برای داشتن لبخندی زیبا به شمار میرود. به کمک کامپوزیت دندان میتوان عیوب ظاهری دندان را پوشاند و لبخندی زیبا را بر چهره نمایان کرد. امروزه افراد زیادی اقدام به انجام کامپوزیت دندان میکنند. نحوه غذا خوردن بعد از کامپوزیت دندان از جمله مسائلی است که امکان دارد ذهن این افراد را به خود جلب کند. برای اینکه به کامپوزیت شما آسیبی وارد نشود و بتوانید به صورت بلند مدت از مزیتهای آن بهرهمند شوید، باید پس از انجام آن رژیم غذایی خاصی را در پی بگیرید. در این رژیم غذایی عموما غذاهای نرم به همراه مقدار زیاد آب دیده میشود.
رژیم غذایی مناسب پس از کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندان یکی از خدمات رایج در حیطه دندانپزشکی به حساب میآید که امروزه طرفداران بسیاری دارد. به کمک آن میتوان حالت دندان شخص را فرمدهی کرد و عیوب دندانی را پوشش داد. شخص پس از انجام کامپوزیت دندان باید بداند که خوردن چه غذاهایی در طول دوره نقاهت توصیه میشود. چرا که در صورت خوردن یکسری غذاها احتمال وارد شدن آسیب به دندانها بالا رفته و ممکن است کامپوزیت دندان شما دوام زیادی نداشته باشد. بنابراین جهت جلوگیری از عوارض احتمالی میبایست که شخص رژیم غذایی خاصی را در پیش بگیرد. دندانپزشک اطلاعات لازم در این زمینه را در اختیار شخص قرار میدهد. در این رژیم غذایی، غذاهای نرم و خوردن آب به مقدار زیاد دیده میشود.
از بهترین غذاهای مناسب کامپوزیت دندان میتوان به مواد غذایی پختنی اشاره کرد. با مصرف این نوع مواد غذایی میتوان به سادگی از کامپوزیت دندان خود مراقبت کرد. مواد غذایی پخته شده نرم شامل مرغ، ماکارانی، ماهی، گوشت پخته، تن ماهی و سوپ و برنج میشود.
نوشیدن آب به مقدار زیاد
از اصلیترین توصیههای دندانپزشکان پس از به پایان رسیدن پروسه انجام کامپوزیت دندان را میتوان به مصرف آب به مقدار زیاد اشاره کرد. پس از هر وعده غذایی در رژیم غذایی خود بهتر است که آب به میزان کافی بنوشید. چرا که امکان دارد یکسری خوراکیها در میان دندانهای شما گیر افتاده باشند. نوشیدن آب سبب گذر کردن آنها میشود و این خوراکیها از بین دندانها خارج میشوند. گیر کردن خردههای غذا میان دندانها سبب میشود که از طول عمر کامپوزیت دندان کاسته شود. از این رو پس از هر وعده غذایی نوشیدن میزان کافی آب را فراموش نکنید. علاوه بر مسئله کاهش طول عمر، این مورد در جلوگیری از زرد شدن کامپوزیت نیز نقش دارد.
غذاهای نرم
غذاهای نرم گزینه بسیار خوبی برای خوردن پس از انجام کامپوزیت دندان به حساب میآیند. از جمله این غذاها میتوان به تخم مرغ، نان نرم، انواع غذاهای کنسروی و غیره اشاره کرد. جویدن این مدل مواد غذایی به آرامی صورت میگیرد و به کامپوزیت شخص آسیبی وارد نخواهد کرد. با این وجود تمامی غذاها بهتر است که به صورت آهسته جویده شود. غذاهای نرم شامل تخم مرغ، سیب زمینی پخته، نان نرم، موز، هلو، آبمیوه طبیعی با رنگدانه کم و مواد غذایی کنسروی میشود.
کدام غذاها بعد از کامپوزیت مناسب نیستند؟
انجام کامپوزیت دندان نیازمند صرف هزینه و زمان است. بنابراین میبایست در مراقبت از آنها کوشا باشید و از خوردن غذاهایی که امکان دارد به کامپوزیت شما آسیب وارد کند اجتناب کنید. کامپوزیت دندان همچون هر جراحی دیگری نیازمند مراقبت و توجه است. هرچقدر که شخص تغذیه سالمتری داشته باشد، کامپوزیت دندان نیز میزان دوام و ماندگاری بالاتری خواهد داشت.
مواد غذایی رنگدانه دار
مواد غذایی رنگ دانهدار از جمله غذاهای ممنوعه بهحساب میآیند. با مصرف مواد غذایی رنگ دانهدار دندان کامپوزیت شده شخص دچار تغییر رنگ خواهد شد و رو به زردی میروند. کامپوزیتهای دندانی در مقایسه با لمینت دندان در مواجه با تغییر رنگ از خود مقاومت کمتری نشان میدهند. بنابراین پس از انجام کامپوزیت دندان توصیه میشود که از مواد غذایی رنگدانهدار کمتر استفاده شود. به این صورت میتوان میزان ماندگاری کامپوزیت دندان را افزایش داد. از جمله مواد غذایی رنگدانهدار میتوان به قهوه، چای سیاه، سس قرمز، توت فرنگی، بلوبری و گوجه فرنگی و… اشاره کرد.
مواد غذایی اسیدی
بعضی از مواد غذایی اسیدی قادر به خوردن باندینگ کامپوزیت هستند و همین مورد میزان ماندگاری کامپوزیت دندان را پایین میآورد. بنابراین بهتر است که از این مدل غذاها کمتر استفاده کنید. از جمله غذاهای اسیدی میتوان به لیمو ترش، نوشیدنیهای الکلی، آناناس، گوجه فرنگی و دهان شویههای دارای الکل اشاره کرد.
مواد غذایی سفت
کامپوزیتهای دندانی میزان مقاومت بالایی دارند اما با این وجود امکان دارد در صورت استفاده از مواد غذایی سفت، شاهد لب پرشدگی یا شکستگی دندان باشیم. بنابراین خوراکیهای مصرفی شما نباید دندانتان را تحت فشار قرار دهد. از جمله مواد غذایی سفت میتوان به آجیل، سیب، هویج، جویدن یخ، مواد غذایی استخواندار همچون جوجه، کباب و غیره اشاره کرد.
مواد غذایی چسبنده و قندی
کامپوزیت دندانی در واقع به موادی به صورت خمیر گفته میشود که فرمدهی آنها روی دندان توسط دندانپزشک انجام میگیرد. در نهایت اشعه روی آنها تابانده میشود و در وضعیتی سفت قرار میگیرند. وجود کامپوزیتهای دندانی، وابسته به داشتن دندانهایی سالم است. بنابراین هر ماده غذایی که دندان طبیعی شخص را در معرض آسیب قرار دهد، به کامپوزیتهای دندانی نیز آسیب وارد میکند. مواد قندی و چسبنده نیز یک تهدید برای سلامت دندانهای طبیعی و کامپوزیت بهحساب میآیند. از جمله مواد غذایی و چسبنده میتوان به کارامل، شکلات، آبنبات، تافی و آدامس اشاره کرد. با مصرف این موارد، از میزان ماندگاری و دوام کامپوزیت دندان شما کاسته میشود.
چرا نباید بلافاصله پس از کامپوزیت غذا خورد؟
بسیاری از افراد پس از اقدام برای انجام کامپوزیت دندان برایشان سوال پیش میآید که آیا امکان خوردن غذا بلافاصله بعد از انجام کامپوزیت دندان وجود دارد یا خیر. دندانپزشک در این موارد شما را راهنمایی خواهد کرد اما در حالت کلی میتوان گفت پس از انجام کامپوزیت دندان نیازی نیست که شخص دوره نقاهت و بهبودی خاصی را پشت سر بگذارد. به همین علت پس از به پایان رسیدن پروسه درمان کامپوزیت دندان، امکان مصرف خوراکیهای مفید و مناسب وجود دارد. افراد از این لحاظ با محدودیت خاصی مواجه نیستند و میتوانند غذاهای سالم و مفیدی همچون غذاهای نرم را مصرف نمایند. البته خوردن غذاهای سفت و مضر همچنان در این مدت ممنوع است. ترجیحا به مدت ۲۴ ساعت بعد از انجام کامپوزیت دندان نباید چیزی سفت میل کرد.
تا چند ساعت پس از کامپوزیت نباید غذا مصرف کرد؟
غذاهای گفته شده در قسمت رژیم غذایی مناسب پس از انجام کامپوزیت دندان گزینه خوبی برای خوردن به حساب میآید. استفاده از غذاهای سفت در این دوران نباید به صورتی باشد که دندانهای کامپوزیت شده شما را تحت فشار قرار دهد. خوب است بدانید که استفاده از خوراکیها و نوشیدنیهای تیره رنگ به مدت ۴۸ ساعت پس از انجام کامپوزیت ممنوع است. در صورتی که شخصی به صورت افراطی از این خوراکیها مصرف کند، امکان دارد به مینای دندان آسیب وارد شود. همین مسئله زرد شدن کامپوزیت را به دنبال دارد. با رعایت این نکات مراقبتی میتوانید از مزیتهای کامپوزبت دندان به صورت طولانی مدت بهرهمند شوید.
آیا با کامپوزیت ها مانند دندان طبیعی توانایی خوردن غذاهای سفت یا آجیل ها را داریم؟
افرادی که برای انجام کامپوزیت دندان اقدام کردهاند، بهتر است بدانند که گاز زدن و جویدن غذاهای سفت در این دوران ممنوع است. چرا که این مسئله سبب میشود تا با گذشت زمان از طول عمر کامپوزیت دندان کاسته شود. حتی احتمال دارد کامپوزیت از دندان طبیعی شخص جدا شود. چرا که دندانهای طبیعی در مقایسه با دندانهای کامپوزیت شده از خود مقاومت بیشتری نشان میدهند.
پس از انجام کامپوزیت دندان هرگز به سراغ مواد غذایی سفت همچون تنقلات، آبنبات و غیره نروید. البته در این مورد توصیه دندانپزشکان بر این است که شخص برای جویدن غذاهای سرخ شده یا سفت از دندانهای آسیابی استفاده کند که کامپوزیت دندان روی آنها انجام نگرفته است. در روزهای ابتدایی پس از انجام کامپوزیت دندان نیز خوردن یکسری غذاها از جمله غذاهای سفت، چسبنده، اسیدی و غیره ممنوع است.
چگونه عدم رعایت تغذیه باعث زردی کامپوزیت می شود؟
در بعضی مواقع شاهد زرد شدن کامپوزیت دندان هستیم. حال شاید برای شما سوال پیش آید که چرا این اتفاق میافتد؟ عوامل بسیاری در زرد شدن کامپوزیت دندان نقش دارند و یکی از موثرترین آنها را میتوان تغذیه ناسالم دانست. برای داشتن دندانهای سفید و جذاب، جدای از اینکه باید برای نگهداری از آن شرایط خاصی در نظر گرفته شود، باید به تغذیه خود نیز اهمیت دهید. بعضی از مواد خوراکی و نوشیدنیها حاوی رنگدانه هستند و ترکیباتی در آنها به کار رفته که به هنگام استفاده از آنها متوجه رنگی شدن دندانهای خود خواهید شد. این مدل خوراکیها، از جمله خوراکیهای مضر بهشمار میروند.
اگر برای انجام کامپوزیت دندان اقدام کردهاید و مایل هستید به صورت بلند مدت از آن استفاده کنید، بهتر است هرگز به سراغ این دسته از خوراکیها نروید. این مدل خوراکیها حتی برای دندانهای طبیعی نیز مضر هستند و در مواجه با دندانهای کامپوزیت شده از خود آثار بدتری نیز به جا میگذارند. این موارد شامل چای، قهوه، آب انگور و گیلاس، سس سویا، نوشیدنیهای گازدار، ریختن شیر خشک یا شکر درون چای و قهوه و نوشیدنیهای الکلی میشود.
بیشتر بخوانید: قیمت کامپوزیت دندان در سال 1402 چقدر است؟
سخن پایانی
کامپوزیت دندان امروزه به یکی از اقدامات درمانی رایج تبدیل شده است که به منظور رفع عیوب دندانی انجام میگیرد. بیشتر افراد پس از انجام کامپوزیت دندان نسبت به نکات مراقبتی و دستورالعملها بیتفاوت هستند. این درحالی است که بیتوجهی به کامپوزیت دندان امکان دارد خرابی کامپوزیت دندان را به دنبال داشته باشد و شما مجبور به صرف هزینه مجدد برای درمان آن شوید. بنابراین بهتر است که شخص بعد از انجام کامپوزیت به غذاهای نرم رو آورده و به میزان کافی آب بنوشد تا از آسیبهای احتمالی در امان بماند. در این مطلب از لبخند درمان به بررسی رژیم غذایی سازگار با کامپوزیت پرداختیم. لطفا نظرات خود را در کامنت های مطلب با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
تا چند ساعت پس از انجام کامپوزیت دندان خوردن غذا ممنوع است؟
دندانپزشکان توصیه میکنند تا حداقل به مدت یک ساعت پس از انجام کامپوزیت دندان و تا موقعی که اثر بیحسی از میان نرفته، بهتر است خوردن، آشانیدن و جویدن صورت نگیرد. پس از گذشت این یک ساعت نیز تا ۴۸ ساعت مصرف خوراکیهای سفت و رنگی ممنوع است. چرا که این مسائل امکان دارد به کامپوزیت آسیب وارد کند.
آیا بلافاصله بعد از انجام کامپوزیت می توان غذا خورد؟
بله؛ افراد بعد از انجام کامپوزیت میتوانند از خوراکیها و غذاهای استفاده کنند اما افراد اجازه خوردن هر غذایی را ندارند. در طول این مدت تنها مصرف غذاهای مفید و نرم توصیه میشود. غذاهای سفت و چسبنده امکان دارد به کامپوزیت دندان آسیب وارد کند.
پس از انجام کامپوزیت دندان چه غذاهایی بخوریم؟
افرادی که برای انجام کامپوزیت دندان اقدام کردهاند، باید رژیم غذایی خاصی را در پیش بگیرند. پس از انجام کامپوزیت دندان خوردن غذاهای نرم و آب به مقدار زیاد توصیه میشود. این رژیم غذایی شامل مرغ، ماکارانی، سوپ و دیگر غذاهای پخته شده نرم میشود. این غذاها در عین حال که غذاهای مفیدی هستند به دندانهای کامپوزیت شده نیز آسیبی وارد نمیکنند.
خوردن چه غذاهایی پس از انجام کامپوزیت دندان ممنوع است؟
بعد از انجام کامپوزیت دندان شخص میبایست رژیم غذایی خاصی را در پیش گرفته و هرغذایی را مصرف نکند. بعد از انجام کامپوزیت خوردن بعضی از غذاها ممنوع است و مصرف آنها امکان دارد به کامپوزیت دندان آسیب برساند. از جمله غذاهای ممنوعه میتوان به غذاهای رنگی، اسیدی و سفت اشاره کرد.
آیا امکان دارد نوع تغذیه ما سبب زرد شدن رنگ کامپوزیت ها شود؟
بله؛ تغذیه نقش موثری بر حفظ زیبایی و درخشش دندان کامپوزیت شده دارد. در صورتی که فرد خوراکی و نوشیدنیهای رنگی مصرف کند، به مرور زمان متوجه خواهد شد که دندان کامپوزیت شده دچار تغییر رنگ شده است. بنابراین با داشتن یک رژیم غذایی صحیح میتوانید از زرد شدن رنگ دندان کامپوزیت شده پیشگیری کنید.