دندان طلا
روکشهای دندانی، پروتزهایی هستند که بهصورت لایههای نازک روی سطح دندان قرار میگیرند. این روکشها در جنسها و رنگهای متفاوتی با توجه به سلیقه و پیشنهاد دندانپزشک انتخاب و کارگذاشته میشوند. گلد فویل یا به اصطلاح دندان طلا، لایهی نازک از جنس طلا است که روی دندانهای شکسته، لبپر، ترکخورده و بدرنگ شده نصب میگردد. در گذشته هدف اصلی استفاده از روکش طلا ایجاد زیبایی و البته در برخی بیماران فخرفروشی بود! اما امروزه از روکش طلا بهعنوان فلزی محکم و مقاوم در ساخت و روکش کامپوزیتها، لمینتها یا بریجهای دندانی استفاده میگردد. طلا فلزی محکم بوده که به دلیل استحکام و ماندگاری بالا به تازگی مورد توجه بیماران و دندانپزشکان قرار گرفته است. در این مطلب از لبخند درمان به بررسی صفر تا صد مزایا و معایب دندان طلا میپردازیم.
دندان طلا؛ بهترین و ماندگارترین روکش دندان
طلا بهعنوان فلزی نرم و انعطافپذیر با ساختار بیولوژیکی بدن انسان کاملاً سازگاری داشته و در علم دندانپزشکی بسیار کاربرد دارد. در ساخت روکش دندان طلا، حدود 24 نخد طلا و 3 نخد مس را با یکدیگر ترکیب میکنند و به کمک یک سیلندر، به صورت ورقه در میآید و به دور روکش دندان کشیده میشود. متخصصان برای نصب روکش طلا مقدار بسیار کمی از مینای دندان را تراش میدهند، بنابراین استفاده از این روکش به فرم طبیعی دندان آسیبی نمیرساند.
روکشهای طلا بهترین و مقاومترین روکشهای ممکن در دندانپزشکی هستند که درصورت رعایت بهداشت دهان و دندان سالهای طولانی ماندگاری دارند. برخی دندانپزشکان در هنگام انتخاب نوع روکش بین جنسهای سرامیکی، کامپوزیتی و طلا درصورتی که بیمار توانایی مالی داشته باشد، روکش طلا را پیشنهاد میدهد. بیماران اگر با رنگ این روکش مشکل داشته باشند میتوانند از آن برای دندانهای عقبی خود استفاده کنند. در این صورت روکش طلا در زمان خندیدن یا صحبتکردن مشخص نیست اما بیمار میتواند از مزیت استحکام و مقاومت آن در طولانی مدت بهرهمند شود.
مزیت استفاده از دندان طلا
این فلز گرانبها در نقش روکش دندان علاوهبر استحکام و مقاومت بالا مزیتهای دیگری نیز دارد که سبب شده است تا مورد توجه برخی بیماران و متخصصان قرار گیرد. بهطورکلی اگر قصد دارید تاجی از طلا برسر دندانهای خود قرار دهید بهتر است مزیتهای زیر را درنظر داشته باشید تا با خیالی آسوده دست به انتخاب بزنید.
- رساندن کمترین آسیب به دندان: نصب روکشهای طلا برخلاف دیگر روکشها مانند زیرکونیا با تراشیدن مقدار بسیار کمی از مینای دندان همراه است و به فرم طبیعی دندان آسیبی وارد نمیکند. در نتیجه دندان طلا بعد از مراحل درمان حساسیت کمتری خواهد داشت.
- مفید برای سلامت بدن: آلیاژ طلا بهترین سازگاری را با بدن انسان دارد، بنابراین این روکش بعد از نصب هیچگونه خونریزی لثه، واکنش آلرژیک یا مشکلات عصبی بههمراه ندارد. همچنین بدن بیماران با افزایش سن نسبت به این روکش سازگاری بیشتر و حساسیت کمتری دارد.
- ماندگاری بالا: روکش دندان از دندان طبیعی بیمار تقلید میکند و با مصرف نوشیدنیها و مواد غذایی گرم و سرد، منقبض و منبسط میشود. روکشهای طلا هر انقباض یا انبساط شکستگی، لبپریدگی یا ترکخوردگی کمتری از خود نشان میدهند.
- کاهش خطر پوسیدگی: نصب روکش طلا در نهایت دقت و حوصله انجام میگیرد و برای دوره طولانی بدون آسیب، سایش یا خوردگی دندان زیرین، به خدمت خود ادامه میدهد.
- کاهش عفونت دندان و لثه: طلا برخلاف سایر روکشها که سطحی ناصاف دارند، صاف، هموار و بدون لک است. بنابراین امکان ایجاد هرگونه عفونت روی آنها و لثه وجود ندارد.
- عدم آسیب به دندانهای مقابل: در زمان جویدن غذا به دلیل برخورد دندانهای فک بالا با دندانهای فک پایین، امکان ساییدگی دندانهای مقابل روکشها وجود دارد. روکش طلا هیچگونه ساییدگی برای دندانهای مقابل خود ایجاد نمیکند. بههمین علت برای بیمارانی که عادت به دندان قروچه دارند گزینه مناسبی هستند.
طول عمر روکش طلا نسبت به سایر روکش ها
مقاومت روکش طلا نسبت به خوردگی و زنگ زدگی بسیار بالاست و به دلیل این ویژگیها، روکش طلا در مقایسه با سایر روکشها، طول عمر بیشتری دارند. بهطورکلی، طول عمر روکش طلا بستگی به عوامل مختلفی مانند ضخامت روکش، نوع آلیاژ طلا و شرایط استفاده و نگهداری بیمار دارد. اما در مقایسه با سایر روکشها، میتوان گفت که طول عمر روکش طلا بسیار بیشتر است.
همچنین بیماران با حفظ بهداشت دهان و دندان خود میتوانند بر عمر مفید این روکش بیافزایند. روکشهای دیگر مانند کامپوزیت یا سرامیک در شرایط مساعد 5 تا 15 سال در دهان باقی میمانند، اما روکشهای طلا حتی از 15 سال نیز بیشتر دوام دارند. در برخی مواقع مشاهده شده است اگر بیمار مراقبتهای لازم را لحاظ کند، به دستورالعملهای دندانپزشک عمل نماید، سبک زندگی سالمی داشته باشد، دندان طلا تا پایان عمر در دهان وی باقی میماند.
سخن پایانی
روکشهای دندانی بهعنوان کلاهی روی دندانهای شکسته، بدرنگ، لبپر، ترک خورده و فاصلهدار قرار میگیرند. امروزه آلیاژ طلا که بهعنوان یکی از انواع روکشهای دندانی مورد استفاده قرار میگیرد، به دلیل مقاومت و ماندگاری بالا بسیار مورد توجه دندانپزشکان قرار گرفته است. اگر دندان طلا توسط متخصص باتجربه و ماهر روکش شود به اندازه شما میتواند عمری طولانی داشته باشد. بهتر است قبل از انتخاب روکش طلا با دندانپزشکی متبحر مشورت نمایید و اطلاعات لازم را بهدست آورید؛ در این صورت درمانی آگاهانه را آغاز مینمایید.
پاسخ به سؤالات متداول
1-روکش طلا کاملاً از طلا ساخته میشود؟
در ترکیب روکش طلا علاوهبر طلا، فلزات گرانبهای دیگری نیز استفاده میشود، معمولاً عیار تاج طلا 10 تا 22 درصد است.
2-قیمت روکش طلا بیشتر است یا روکش سرامیکی؟
چون روکشهای طلا از طلای 24 عیار نیستند و از ترکیب فلزات دیگر با طلا ساخته میشوند، نسبت به روکشهای سرامیکی هزینه چندان بالاتری ندارند.
3-دندان طلا را میتوان مسواک زد؟
بله! مسواک زدن و استفاده از نخ دندان برای دندانهایی که روکش طلا دارند هیچ فرقی با دندانهای دیگر یا دندانهای روکش شده از جنس دیگر ندارند.
4-آیا سیگار و قلیان، روکش طلا را تحت تأثیر قرار میدهد؟
بهطورکلی بهتر است مصرف سیگار و قلیان را کنار بگذارید، دخانیات علاوهبر به خطر انداختن سلامت عمومی بدن، دندانها و روکشهای نصبشده را کدر و بدرنگ میکنند و زیبایی آنها را از بین میبرند.
5-آیا از روکش طلا در ایمپلنت نیز استفاده میشود؟
بله، اگر بیمار یک یا چند دندان خود را ازدست بدهد میتواند با کاشت دندان طلا، فضای دندان افتاده را جبران کند.
سلام با تشکر فراوان اقای دکتر من یک دندان مصنوعی دارم که یکعدد از دندانهای بالا روکش طلا دارد چطور از دندانهای دیگر وبا چه راهکاری جداش کنم و بفروشمش ممنون از راهنماییتون
با سلام و احترام. در مورد برداشتن روکش میتوانید با مطب در تماس باشید تا راهنماییتون کنن