ترمیم دندان شکسته
ترمیم دندان شکسته چگونه انجام میشود؟ بیشترین علت شکستگی دندان چیست؟ آیا شکستگی دندان انواع مختلفی دارد؟ چند نوع شکستگی دندان وجود دارد؟ یکی از مواردی که امروزه بسیاری از مردم درگیر آن هستند شکستگی دندان است اما با پیشرفت علم و دانش راههای مختلفی برای اصلاح دندانهای شکسته موجود است که براساس تشخیص دندانپزشک، نوعی از ترمیم را انجام میدهد و با انجام ترمیم، دندانهای شما همچون روز اول خواهد شد.
دندان شکسته چیزی کمتر از یک نوع تروما در نظر گرفته نمی شود زیرا شما را از لبخند زدن باز می دارد و اعتماد به نفس شما را از بین می برد. برخی از دلایل رایج شکستن دندان خوردن غذاهای سفت مانند نبات یا تکه یخ، ضربه های وارده، آسیب دندان یا حفره است.
با این حال، خبر خوب این است که دندانپزشکی شبانه روزی لبخند درمان به دلیل استفاده از فناوری پیشرفته، راه حل هایی برای اکثر مشکلات دندانی دارد. خدمات دندانپزشکی وجود دارد که درمان های اورژانسی دندانپزشکی را به بیماران در همه جای تهران ارائه می دهد. تنها چیزی که بیمار نیاز دارد این است که در صورت آسیب یا شکستگی دندان در وهله اول با دندانپزشک مشورت کند. دندانپزشک به طور حرفه ای آنها را در مورد بهترین گزینه برای درمان این بیماری راهنمایی می کند. دندان پزشکی لبخند درمان به عنوان بهترین دندان پزشکی غرب تهران بصورت ۲۴ ساعته آماده ارائه بهترین خدمات دندانپزشکی زیبایی به شما عزیزان میباشد.
برخی از این گزینه های ترمیم دندان شکسته عبارتند از:
1. تاج
تاج ها می توانند در پوشاندن کل قسمت آسیب دیده مفید باشند. آنها یک راه حل مناسب برای دندان های شکسته هستند. آنها ضخیم تر از روکش ها هستند و شکل و ظاهر دندان را باز می گرداند. به طور معمول، تاج ها از فلز، چینی و سرامیک ساخته می شوند. دندانپزشکان آن را ایمن ترین گزینه برای تعمیر یا ترمیم دندان های پوسیده یا شکسته می دانند.
2. روکش ها
پوسته های رنگی سفارشی از پرسلن یا مواد رزین کامپوزیت استفاده می کنند. ونیرها محبوب ترین راه حل آرایشی و ترمیمی برای بهبود لبخند شما هستند. اگر از دست دادن دندان دلیل ترس شما برای لبخند زدن است، روکش بهترین گزینه است. هدف فرآیند دندانپزشکی رسیدگی به مسائل دندانی و زیبایی است.
3. ایمپلنت دندان
این یک روش گسترده برای ترمیم دندان های شکسته – به ویژه دندان های نزدیک خط لثه است. این یک فرآیند ساده است که در آن دندانپزشکان دندان شکسته را برمی دارند و ایمپلنت را تعمیر می کنند.
4. پیوند
بسیاری از دندانپزشکان باندینگ را به عنوان روشی با کمترین مشکل دندان برای دندان آسیب دیده در نظر می گیرند. دندانپزشکان از یک تراشه بدون عارضه از مواد کامپوزیت برای اصلاح و بهبود ظاهر دندان استفاده می کنند. نور آبی سپس قالب کامپوزیت را سخت می کند و دندان را ثابت می کند.
5. روت کانال و عصب کشی
هم شکستگی و هم ترک خوردگی دندان می تواند منجر به ایجاد پالپ عفونی شود که در فضای خالی دندان ایجاد می شود. دندانپزشکان برای درمان دندان های شکسته در چنین شرایطی کانال ریشه را پیشنهاد می کنند. آنها ابتدا عفونت را از بین می برند و سپس یک تاج برای جلوگیری از گسترش عفونت قرار می دهند.
6. پر کردن
پرکردن دندان یکی از ایمن ترین روش های دندانپزشکی است که دندانپزشکان برای تعمیر دندان های شکسته استفاده می کنند. دندانپزشک با استفاده از مواد ترمیم کننده دندان های ترک خورده یا شکسته را به طور موقت تعمیر می کند. اگر دندان شما دچار پوسیدگی شده باشد، فرآیند دندانپزشکی مفید است. بدون درد و مقرون به صرفه است.
7. سیلانت دندان
سیلانت های دندانی ایده آل برای رفع سوراخ های دندان، از دندان عفونی و ترک خورده شما محافظت می کنند. سیلانت ها همچنین به عنوان یک مانع در برابر باکتری های ایجاد کننده حفره که به دندان های شما آسیب می رسانند، عمل می کنند. دندانپزشک شما یک سیلانت دندانی را در قسمت پشتی اخلاق و دندان های پرمولر شما قرار می دهد.
در مجموع، یک دندان ترک خورده، شکسته یا ترک خورده می تواند یک اورژانس دندانی باشد. تماس با دندانپزشک در اسرع وقت ضروری است. بیماران پس از کشف دندان آسیب دیده نباید در تماس با دندانپزشک خود تردید کنند. این می تواند به آنها کمک کند تا گزینه مناسب برای درمان دندانپزشکی را کشف کنند. روش های ذکر شده در بالا به شما کمک می کند تا بهترین گزینه را انتخاب کنید.
عمده ترین دلایل شکستن دندان
متأسفانه، گاهی اوقات دندانهای ما نمیتوانند فشارهایی را که به آنها وارد میکنیم تحمل کنند و شروع به شکستن میکنند. هنگامی که آنها شروع به شکستن می کنند، اغلب دندان ها یکی پس از دیگری می شکنند. چه دلایلی می تواند پشت دندان های شکسته شما باشد؟ در اینجا چند دلیل رایج شکستن دندان ها آورده شده است تا بفهمید چه چیزی ممکن است باعث شکستن دندان شما شود و چگونه از مشکلات بعدی جلوگیری کنید.
شکستن دندان میتواند به عوامل مختلفی بستگی داشته باشد. برخی از عمدهترین دلایل شکستن دندان عبارتند از:
- ضربه: ضربه قوی به دندان، مانند حادثه، تصادف یا سقوط، میتواند باعث شکستن دندان شود. سبکترین ضربهها همچنین میتوانند منجر به شکستن دندان شوند، به خصوص اگر دندان قوی نباشد یا قبلاً آسیب دیده باشد.
- ریشه دندانی ضعیف: اگر دندان ضعیف شده یا آسیبدیده باشد، احتمال شکستن آن بیشتر است. دلایلی مانند مراقبت نادرست بعد از روکش دندانی (مانند لمینت) یا دندانهای تخریب شده و ضعیف میتوانند منجر به شکستن دندان شوند.
- برخورد با اشیاء سفت: قرار گرفتن دندان در معرض فشار سخت از طریق جویدن مواد سفت، باز کردن آجیل با دندان، استفاده از دندان برای باز کردن اشیاء و ضربه به دندان به صورت غیرقابل انتظار، میتواند شکستن دندان را به دنبال داشته باشد.
عوامل ژنتیکی
گاهی اوقات، مشکلات دندان ژنتیکی است. مانند بسیاری از جنبه های بدن، استحکام دندان برای همه یکسان نیست. طیف وسیعی از نقاط قوت در مینای دندان و عاج وجود دارد. در نقطه ضعف شدید، شرایط ژنتیکی داریم که دندان ها را ضعیف می کند.
مواد غذایی اسیدی و شیرین
مینای دندان شما قوی و سخت است، اما در برابر حمله اسیدی ضعیف است. اگر به طور منظم غذاهای اسیدی مانند مرکبات یا سرکه می خورید، می تواند دندان های شما را ضعیف کند. نوشیدنی های اسیدی نیز می توانند مضر باشند. شراب، نوشیدنی های انرژی زا، آب میوه ها و موارد دیگر می توانند به دندان های شما آسیب برسانند.
دندان قروچه
فشردن و ساییدن دندان ها می تواند به مینای دندان شما فشار وارد کند و باعث ترک خوردن و فرسایش آن شود. در ابتدا، این ممکن است منجر به ترک خوردن دندان ها نشود، اما زمانی که دندان های شما شروع به ترک خوردن و ترک خوردن می کنند، ممکن است چندین دندان تحت تاثیر قرار گیرند.
کم آبی و خشکی دهان
اگر دهان شما به طور منظم خشک شود، دندان های شما ممکن است آسیب ببینند. بزاق به بسیاری از خطرات احتمالی برای دندان شما کمک می کند. اول اینکه بزاق دارای خواص ضد باکتریایی برای کاهش میزان باکتری های مضر در دهان شماست. دوم، بزاق می تواند اسید را خنثی کند و تاثیر غذاها و نوشیدنی های اسیدی را بر روی دندان های شما کاهش دهد. در نهایت، بزاق شما دارای مواد معدنی است که به دندان های شما کمک می کند تا خود را تقویت کنند. این نزدیکترین چیزی است که ما به شفای دندان داریم. این یک روند کند است، اما دندان های شما بدون آن می توانند ضعیف شوند.
غذاهای سخت
در حالت ایده آل، شما نباید چیزی سخت تر از هویج خام بخورید. اگر غذاهای بسیار سفت مانند دانه های پاپ کورن را می خورید، می تواند به شکستن دندان ها کمک کند. خرد کردن یخ با دندان، شکستن آجیل یا استفاده از دندان برای کارهای دیگر نیز می تواند به طور مشابه روی دندان های شما تأثیر بگذارد.
واکنش زنجیره ای
دندانهای شما با هم کار میکنند تا وظایف دشوار خود یعنی گاز گرفتن و جویدن را انجام دهند. در حالت ایدهآل، آنها نیرو را بین خود توزیع میکنند، اما زمانی که یکی از دندانهای شما میشکند، نیروها بین دندانهای دیگر توزیع میشوند و ممکن است برخی از دندانها از همسایگان خود پشتیبانی نداشته باشند، که بریده شده یا ترک خورده است. این بدان معنی است که پس از ترک خوردن یک دندان، ممکن است یک واکنش زنجیره ای را در بین دندان های دیگر خود مشاهده کنید.
داروها
اگر چندین دندان شکسته شده اید، عوارض جانبی داروهای خود را بررسی کنید. در برخی موارد، داروها ممکن است عوارضی ایجاد کنند که دندانهای شما را ضعیف کند. برای مثال ممکن است جذب کلسیم را برای بدن شما سخت کنند. یا ممکن است باعث خشکی دهان شوند. اگر مشکوک هستید که داروها به شکستگی دندانهای شما کمک میکنند، با پزشک خود در مورد داروهای جایگزین، دوزهای مختلف یا استراتژیهای مقابله با خطرات صحبت کنید.
بهداشت ضعیف دهان
اگر به طور منظم مسواک و نخ دندان نکشید (دو بار در روز مسواک بزنید و یک بار نخ دندان بکشید)، ممکن است آسیب اسیدی به دندانهایتان وارد شود و آنها را ضعیف کند. با این حال، در واقع مسواک زدن خیلی مکرر یا خیلی سخت به همان اندازه بد است. این می تواند مینای دندان شما را نیز فرسایش دهد. برای جلوگیری از آسیب رساندن به مینای دندان، باید:
- از خمیر دندان کمتر ساینده استفاده کنید
- خیلی سخت مسواک نزنید (بعضی از مسواک های برقی سنسور فشار دارند تا به شما هشدار دهند)
- بیش از دو بار در روز با خمیر دندان مسواک نزنید
مشکلات گاز گرفتن
نیروهای گاز گرفتن و جویدن باید در دهان شما متعادل باشند. با این حال، اگر مشکلات گاز گرفتن دارید، که احتمالاً مربوط به اختلالات مفصل گیجگاهی فکی (TMJ یا TMD) است، ممکن است نیش شما به دندانهای خاصی فشار بیاورد و باعث خرد شدن و ترک خوردن آنها شود. داشتن دندان های کج نیز می تواند منجر به نیروهای ناهموار بایت شود. برخی از دندانها ممکن است به گونهای قرار داشته باشند که بیشترین نیروی بایت را تحمل کنند، در حالی که برخی دیگر برای کمک کردن قرار دارند. این باعث می شود که برخی از دندان ها بیشتر دچار ترک خوردن و شکستن شوند.
پرکننده های زیاد (مخصوصاً آمالگام فلزی)
پرکردن ها می توانند از دندان های شما محافظت کنند، اما به خوبی مواد طبیعی دندان شما نیستند. وقتی دندانهای شما پرکنندههای زیادی دارند، ضعیفتر و مستعد شکستن هستند. پر کردن آمالگام فلزی به ویژه مشکل ساز است. این پرکننده ها بسیار سخت و مقاوم در برابر سایش هستند، اما به طور متفاوتی نسبت به دندان های طبیعی شما منبسط و منقبض می شوند. این بدان معناست که وقتی نوشیدنیهای داغ مینوشید یا غذاهای داغ میخورید، پرکردگیها سریعتر از دندانهایتان منبسط میشوند و به آنها فشار وارد میکنند. این می تواند ترک هایی ایجاد کند که باعث شکستن دندان های شما می شود. این علاوه بر نگرانی های دیگر در مورد پر کردن فلز است.
کمبود تغذیه ای
بدن شما به مواد مغذی مهمی نیاز دارد تا بتواند دندان های شما را حفظ کند. ابتدا باید کلسیم کافی دریافت کنید که عنصر مهمی برای مینای دندان شماست. دوم، باید مطمئن شوید که ویتامینهایی را دریافت میکنید که به جذب کلسیم و استفاده از آن به بدن کمک میکنند، از جمله ویتامینهای D و K.
انواع شکستگی دندان
شکستگی دندان میتواند به صورت انواع مختلفی رخ دهد، که شامل موارد زیر میشود:
- شکستگی سطحی: این نوع شکستگی در لایه بیرونی دندان، یعنی لایه مینا (اکسیدهای هیدروکسیآپاتیت) و لایه دندانپوش (اپیتلیوم) رخ میدهد. ممکن است بر روی سطح دندان یک خط شکستگی یا یک شکاف شکستگی ظاهر شود. در این حالت، دندان ممکن است درد یا حساسیت به سرما و گرما نداشته باشد.
- شکستگی ترمینال: در این نوع شکستگی، لایه مینا دندان و سایر اجزا دندان مانند لبهها و قسمتهای بالایی یا پایینی دندان شکسته میشوند. این نوع شکستگی ممکن است باعث درد و حساسیت شود که نیاز به ترمیم دندان دارد.
- شکستگی عمقی: در این حالت، شکستگی از لایه بیرونی دندان که مینا نامیده میشود عبور کرده و به لایه داخلی دندان که پالپ دندان نامیده شده، نفوذ میکند. این نوع شکستگی معمولاً درد، حساسیت، و گاهی هم خونریزی را ایجاد میکند و نیاز به ترمیم دندان دارد.
- شکستگی عمودی: در این نوع شکستگی، شکستگی از بالا به پایین در دندان رخ میدهد و ممکن است تا ریشه دندان گسترش یابد. این نوع شکستگی معمولاً با درد شدید، حساسیت، عفونت و خونریزی همراه است. در برخی موارد، نیاز به انتقال و استخراج دندان وجود دارد.
روش های مختلف ترمیم دندان شکسته
برای ترمیم دندان شکسته، روشهای مختلفی وجود دارد که از آنها میتوان براساس جریان و شدت شکست دندان استفاده کرد. برخی از روشهای ترمیم دندان شکسته شامل باندینگ، ونیر دندان، روکش، کانتورینگ یا پولیش دندان و پرکردن یا چسباندن میشود که دندانپزشک براساس وضعیت شکستگی دندان بیمار، بهترین مورد را انتخاب میکند. ترمیم دندانهای آسیبدیده جزو یکی از کارهای بسیار مهم محسوب میگردد که باید در انجام آن دقت کافی به کار رود و شما برای انجام این کار حتما باید به دندانپزشک معتبر و با تجربه مراجعه داشته باشید. در بین روشهای بیان شده، هر کدام به رعایت بهداشت نیازمند هستند و باید به رعایت بهداشت برای بهبود دندان مورد نظر توجه شود. ناگفته نماند شما باید برای تشخیص نوع روش ترمیم دندان خود حتما تحت نظر دندانپزشک باشد و به صورت سرخود نمیتوان روشی را در پیش گرفت.
پس بنا بر مواردی که بیان شد هرکدام از این روشها بسته به شرایط و وضعیت دندان شکسته و نیازهای بیمار توسط دندانپزشک تعیین میشود. در صورت داشتن دندان شکسته، مراجعه به دندانپزشک برای دیاگنوز و تشخیص مناسب بسیار مهم است.
باندینگ دندان
باندینگ دندان یک روش درمانی در زمینه ارتودنسی است؛ همچنین باندینگ یک روش کامپوزیتی بوده که برای دندانهای جلویی که دچار آسیب شده باشند به کار میرود. در این روش، یک باند یا حلقه بر روی هر دندان قرار میگیرد. باندینگ دندان معمولاً در جریان درمان ارتودنسی به عنوان قسمتی از روش براکتزنی بکار میرود.
در فرآیند باندینگ دندان، ابتدا یک ماده چسبنده روی سطح دندانها قرار میگیرد؛ سپس باند یا حلقه از جنس مخصوص (معمولاً فلزی یا سرامیک) روی این لایه چسبنده قرار میگیرد و با استفاده از مواد چسبنده یا نور، ثابت میشود. سپس دندانپزشک ارتودنتیست سیمهای ارتودنسی را به براکتها و باندها متصل میکند تا جابجایی دندانها را کنترل کند. همچنین در موارد کامپوزیتی، بیشتر برای دندانهای شکسته شده جلو به کار میرود.
باندینگ دندان در شرایط زیر استفاده میشود:
- ترمیم دندان شکسته، ترکخورده و پوسیده
- تغییر شکل دادن دندانها و از بین رفتن فاصله بین دندانها
- پر کردن دندانها به صورت ظاهر طبیعی و زیبا بدون هیچگونه جلب توجه
- تغییر وضعیت دندانها از نظر ظاهر و دندانهای تغییر رنگ داده
ونیر دندان
ونیر دندان (Dental Veneer) یک روش ترمیم دندان شکسته و آسیب دیده است که برای بهبود ظاهر دندانها استفاده میشود. ونیرها لایههای نازکی از مواد مصنوعی یا پوششهای پیشساخته از پرسلن هستند که بر روی سطح جلویی دندان قرار میگیرند. این پوششها به شکل سفارشی تهیه میشوند و به دندانها ظاهری طبیعی و زیبا میدهند.
فرآیند نصب ونیر دندان شامل مراحل زیر است:
در مرحله اول سایز دندانها توسط دندانپزشک اندازهگیری میشود تا براساس سایز دندانهای بیمار، ورنیر مناسب تهیه گردد. سپس در مرحله دوم دندانپزشک قبل از نصب ورنیرها لایهای از سطح دندان بیمار را برداشته تا هماهنگی بین دندانها و ورنیر صورت گیرد. سپس در مرحله آخر، ابتدا ورنیرها را تست کرده اگر مناسب بودند به کمک چسب بر روی دندان بیمار نصب میگردند.
روکش دندان
روکش دندان یکی از پرکاربردترین روشهای درمان دندان است که امروزه مورد توجه دندانپزشکها قرار دارد. در این روش ترمیم دندان شکسته، از یک پوشش مصنوعی با نام روکش استفده میشود و بر روی دندان قرار میگیرد تا شکستگی و آسیب مورد نظر را پوشش دهد.
از رایجترین مواد سازنده روکش به موارد زیرمیتوان اشاره کرد:
- پرسلن (سرامیک): روکش پورسلن یا سرامیک نوعی روکش دندانی است که از مواد سرامیک با خواص شبیه به دندان طبیعی تهیه میشود. این روکشها دارای طبقهبندیهای مختلفی مانند براق، شفاف، کدر و… هستند که معمولاً برای ترمیم دندانهای قدامی یا دندانهایی که بخش زیادی از آنها پر شده است به کار میروند.
- متالوسرامیک: روکشهای متالوسرامیک شامل متریالهای پایه فلزی (مانند آلیاژهای پرنیکل کروم یا آلومینیوم) و لایه سرامیکی بر روی آنها است. این نوع روکش به عنوان یک گزینه مقرونبهصرفه و قابل اطمینان برای ترمیم دندانها در قسمتهای خلفی دهان استفاده میشود.
- رزین کامپوزیت: رزین کامپوزیت یک ماده قابل ترمیم است که از ترکیب پودرهای سرامیکی و رزین جامد تشکیل شده است. این روکش برای ترمیم دندانهای جلویی و خلفی استفاده میشود و مزیتی از نظر مقرونبهصرفه بودن و قابلیت ترمیم رنگ دندانهای طبیعی دارد.
کانتورینگ یا پولیش دندان
کانتورینگ (Contouring) یا پولیش دندان دو روش متفاوت برای بهبود ظاهر و شکل دندانها است.
کانتورینگ: در این روش ترمیم دندان شکسته با استفاده از ابزارهای خاص و آسیب نرساندن به ساختار دندان، برخی از قسمتهای دندانها را تعدیل میکند. این موارد شامل حذف بخشهایی از لایههای بیرونی دندان میشود تا دندان از نظر ظاهر به شکل ایدهآلتری برسد. این روش معمولاً برای تصحیح مشکلاتی مانند عدم همسانی شکل دندانها، دندانهای نامنظم، استوانه شکل بودن دندانها و دیگر نقایص ظاهری مورد استفاده قرار میگیرد. کانتورینگ معمولاً ساده و غیر دردناک است و نیازی به تهیه قالب یا مواد خارجی ندارد.
پولیش دندان: این روش شامل حذف لایههای سطحی پلاک و لکههای رنگی از روی دندانها است، به منظور بهبود براقیت و زیبایی ظاهر دندانها این روش را انتخاب خواهند کرد. در این روش درمانی از ابزارهای خاصی با حرکات دورانی استفاده میشود تا ذرات و لکههای منتشر شده بر روی سطح دندانها را برداشته و آنها را پاک کند. پولیش دندان عمدتاً در پایان انجام ارتودنسی، ترمیم دندان یا به منظور حفظ بهداشت دهان و بهبود زیبایی دندانها استفاده میشود.
پرکردن یا چسباندن
پرکردن (فیلینگ) و چسباندن (باندینگ) نیز دو روش متفاوت در زمینه ترمیم دندان شکسته است که هر کدام کارایی خود را دارند.
- پرکردن (فیلینگ): پرکردن یا فیلینگ یک روشی است که در صورت وجود شکاف، شکستگی یا تخریب کوچکی در دندان، مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش، با استفاده از مواد پرکننده مانند رزین کامپوزیت یا آمالگام، این تخریب را ترمیم میکنند. پس از تمیز کردن و آمادهسازی محل تخریب، ماده پرکننده به دندان اعمال شده و سپس با استفاده از فنون خاص به شکل داده و صاف میشود. فیلینگها معمولاً با رنگ دندان طبیعی هماهنگ میشوند و برای دندانهای ظاهری مانند دندانهای جلویی بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند.
چسباندن همان باندینگ است که در مورد درمان براکتزنی و ارتودنسی و موارد کامپوزیتی به کار میرود. در مجموع، پرکردن و چسباندن دو روش متفاوت است که بر اساس نوع مشکل دندانی و نیازهای بیمار توسط دندانپزشک انتخاب میشود. اگر دندان شما شکاف یا حفره کوچکی داشته باشد، ممکن است پر کردن مناسب باشد.
راه های جلوگیری از شکستن دندان
شما اگر میخواهید نیازمند ترمیم دندان شکسته نشوید باید موارد زیر را به خوبی رعایت کنید:
- استفاده از محافظ دهانی در ورزشهای خطرناک: در صورتی که در ورزشهایی شرکت میکنید که احتمال ضربه به دندانها وجود دارد (مانند هاکی، راگبی و والیبال)، استفاده از محافظ دهانی مناسب میتواند دندانها را در برابر آسیب محافظت کند.
- اجتناب از استفاده از دندان به عنوان ابزار: استفاده از دندان برای خوردن مواد سفت، کشیدن اشیاء سخت و… میتواند به شکستن آنها منجر شود. به همین خاطر از دندان برای چنین مواردی هرگز استفاده نکنید.
- رعایت بهداشت دهانی و مراقبت از دندانها: رعایت بهداشت دهانی به صورت منظم که شامل شستشوی دندانها دوبار در روز، استفاده از نخ دندان ، دهانشویه، و مراجعه منظم به دندانپزشک برای بررسی و تمیزی دندانها میشود، به شما کمک میکند تا دندانهای بهتر و قویتر داشته باشید و از شکسته شدن در برابر فشارها و ضربات فیزیکی جلوگیری میشود.
- مراجعه منظم به دندانپزشک: با مراجعه منظم به دندانپزشک، زود هنگام مشکلات دندانها شناسایی و رفع شده و دندانها در شرایط سالمتری قرار میگیرند.
اگر موارد بالا را به خوبی رعایت کنید بدون شک دندانهای شما کمتر دچار آسیب خواهند شد.
چرا باید اقدام به ترمیم دندان شکسته کنیم؟
ترمیم دندان شکسته بسیار مهم است و بنا به دلایلی باید انجام شود و به آن توجه گردد که در زیر به برخی از دلایل اهمیت این موضوع اشاره کردهایم.
انجام ترمیم دندان باعث خواهد شد تا عملکرد دندان طبیعی فرد حفظ گردد که مهمترین مورد، خوردن آسان غذا است. همچنین باعث حفظ ساختار دندان میشود، زیرا اگر دندان شکسته شده ترمیم نگردد در طولانی مدت باعث از بین رفتن دندان و غیرقابل ترمیم شدن آن خواهد شد و مواردی از قبیل عفونت و تورم برای بیمار به وجود خواهد آمد.
از همه مهمتر باعث افزایش زیبایی صورت فرد میشود زیرا افرادی که دندانهای ناسالم داشته باشند، برای لبخند زدن خود همیشه اعتمادبهنفس پایین دارند اما پس از ترمیم، دندانها همچون دندانهای طبیعی فرد خواهد شد. اهمیت ترمیم دندان شکسته نشان میدهد که بهترین راه حل برای حفظ سلامت دندان و دهان خود، مراجعه به دندانپزشک است. زیرا وی میتواند شما را در مورد روشهای ترمیم دندان شکسته مشاوره دهد و بهترین راه حل برای شما را تعیین کند.
آیا ترمیم خانگی دندان شکسته ممکن است؟
ترمیم خانگی دندان شکسته معمولاً ممکن نیست و توصیه نمیشود. ترمیم دندان شکسته یک روند تخصصی است که نیازمند تجهیزات و مهارتهای حرفهای دندانپزشکان است. در صورتی که دندان شکستهای دارید، بهترین راه حل این است که بلافاصله به یک دندانپزشک متخصص مراجعه کنید. دندانپزشکان میتوانند با استفاده از تجهیزات و مواد مخصوص، دندانهای شکسته را ترمیم کنند. این ترمیمها ممکن است شامل استفاده از لمینتها (لایههای نازک پوششی)، روکشهای مصنوعی، ایمپلنتها (دندانهای مصنوعی ثابت) یا فیلینگها (پرکردنها) باشد. این روشها به دندانها استحکام و زیبایی بیشتری میبخشند و توسط دندانپزشک متخصص انجام میشوند.
مصرف مواد ترمیمی در خانه بدون مشاوره و رهنمود دندانپزشک ممکن است آسیب بیشتری به دندان وارد کند و به نتایج نامناسبی منجر شود. بنابراین، برای ترمیم دندان شکسته همیشه توصیه میشود به یک دندانپزشک متخصص مراجعه کنید تا او بتواند برنامه درمانی مناسب و راهنمایی لازم را در اختیار شما قرار دهد.
کلام پایانی
همانطور که بیان شد ترمیم دندان شکسته جزو یکی از روشهای درمانی دندان محسوب میشود که اگر به خوبی مورد توجه قرار نگیرد باعث ایجاد آسیبهای بیشتری خواهد شد. همچنین این کار شامل انواع روشهای درمان دندان است که دندانپزشک براساس نیاز دندانهای فرد تشخیص میدهد. اما روش باندینگ مخصوصا کامپوزیت، بیشتر برای دندانهای شکسته شده در جلو کارایی دارند و جزو روشهای مناسب محسوب میگردد. توصیه میشود به هنگام مواجه با آسیبدیدگی دندان بهترین راه مراجعه به دندانپزشک و انجام درمان است زیرا گاها روشهای خانگی باعث افزایش آسیب دندان فرد خواهند شد.
سوالات متداول
- آیا ترمیم دندان شکسته با درد همراه است؟
باید گفت در بیشتر روشهای ترمیم دندان اگر روش مورد نظر با درد همراه باشد دندانپزشک از مواد بیحسی استفاده میکند.
- آیا پر کردن دندان باعث حساسیت میگردد؟
در بعضی موارد باید گفت بله، فرد دچار حساسیت به مواد مورد استفاده میشود.
- طول عمر دندان ترمیم شده چقدر است؟
باید گفت میزان طول عمر دندان ترمیم شده به نوع مواد مورد استفاده و تخصص دندانپزشک شما بستگی دارد.
- آیا دندان شکسته شده دچار عفونت میشود؟
اگر شما به موقع به دندانپزشک مراجعه نکنید باید گفت بله، ممکن است دندان فرد دچار عفونت و آسیبدیدگی شدیدتری شود.
- عدم ترمیم دندان آسيبدیده چه عوارضی دارد؟
اگر میزان آسیب کم باشد دندان دچار عفونت نمیشود و با انجام ترمیم بهبود پیدا میکند اما اگر آسیب شدید باشد باید فرد سریعا به دندانپزشک مراجعه کند زیرا ممکن است ریشه دندان غیرقابل ترمیم گردد.