در بین دندان‌های هر فرد، نامنظم‌ترین و شایع‌ترین نوع بی‌نظمی مربوط به دندان‌های نیش می‌شود. تعداد کج بودن دندان‌های نیش متفاوت بوده و ممکن است یک یا هر چهار تای آنها کج باشند. همچنین ممکن است مشکلات دیگری نظیر کوتاهی، بلندی و… را داشته و بر چهره افراد اثر بگذارند. با توجه به اینکه دندان نیش تاثیر بسیاری بر چهره افراد می‌گذارد بهترین راه برای درمان این مشکل، ارتودنسی دندان نیش است که افراد می‌توانند از آن بهره ببرند. ارتودنتیست می‌تواند با معاینه و بررسی این دندان‌ها از بروز ناهنجارهای گسترده جلوگیری کند.

ارتودنسی دندان های نیش

به کدام دندان ها، دندان نیش می گویند؟

دندان‌های نیش در هر دو فک بالا و پایین قرار دارند. این دندان‌ها در کنار دندان پیشین هستند و می‌توان گفت که جزو آخرین دندان‌هایی هستند که رشد می‌کنند. دندان‌های نیش بسیار مهم و اثرگذار هستند و می‌توانند در جویدن غذاهایی مانند گوشت به انسان یاری رسانند و آنها را تکه تکه کنند. ممکن است دندان‌های نیش به دلایل ژنتیکی یا مشکلات دیگر کج رشد کنند که باید آنها را با انجام ارتودنسی به سر جای اصلی خود برگرداند.

چرا دندان های نیش نا هماهنگ می شوند؟

دلایل بسیاری بر رشد ناهماهنگ دندان‌های نیش موثر است. اصلی‌ترین آن را می‌توان کوچک بودن فک بیمار دانست که در این شرایط دندان نیش نمی‌تواند به میزان موردنظر رشد کند. اگر دندان‌های بیمار پوسیده باشد یا دندان‌های شیری زودتر از موعد خود افتاده باشند، باعث کم شد فضا برای رشد دندان‌های نیش می‌شود. دلیل دیگر می‌تواند رشد نادرست و رو به جلو دندان‌های عقب باشد که فضای اصلی دندان‌های نیش را اشغال می‌کنند. در این شرایط دندان‌های نیش از مسیر اصلی خود منحرف می‌شوند و به سمت داخل یا بیرون رشد می‌کنند. در بیشتر مواقع می‌توان شاهد بود که دندان‌های نیش به سمت جلو و بالاتر از همه دندان‌ها رشد کرده‌اند که می‌توان برای رفع این مشکل از ارتودنسی بهره گرفت.

چرا دندان های نیش نا هماهنگ می شوند؟

پیشنهاد مطالعه: انواع روش ارتودنسی؛ برررسی انواع روش ارتودنسی + مقایسه مزایا و معایب هر کدام

در چه صورتی باید دندان های نیش را ارتودنسی کنیم؟

با توجه به مهم بودن دندان نیش برای افراد، گاهی این دندان‌ها دچار کج شدگی می‌شوند. همچنین ممکن است بلندتر از دیگر دندان‌های فرد باشند. در حالت عادی باید دندان‌های نیش با دندان‌های دیگر همتراز، هماهنگ و در یک راستا قرار بگیرند که اگر چنین نباشد، باید دندان مورد بررسی قرار گیرد. اگر دندان نیش در شرایط مناسبی نباشد و دندان‌های عقل بیمار خارج نشده باشند یا به صورت نیمه نهفته و در شرایط نامناسبی قرار بگیرند، در این شرایط باید دندان‌های نیش ارتودنسی شوند. باید توجه داشت که برای ارتودنسی دندان های نیش باید به دندان‌پزشکی ماهر و باتجربه مراجعه کرد.

ارتودنسی دندان نیش کودکان

بهترین زمان برای ارتودنسی در سنین کم و کودکی است تا بتوان علاوه‌بر زودتر به نتیجه رسیدن، روند بهبودی بهتری را تجربه کرد. در این سن، دندان‌پزشک بریس‌های مناسب برای ارتودنسی را با توجه به دندان‌های کودک تهیه می‌کند. سپس دندان‌های بالایی را با بریس‌های تهیه شده به سمت جلو حرکت می‌دهد. با بررسی شرایط توسط دندان‌پزشک، می‌توان رشد فک دهان را، هم در فک بالا و هم در فک پایین تغییر داد.

مراحل ارتودنسی دندان نیش

مراحل موردنیاز برای طی کردن ارتودنسی به شرایط دندان‌های نیش مربوط است. اگر دندان نیش نهفته باشد باید حراجی در عمق بیشتری صورت گیرد. اما در حالتی ساده و بدون دردسر، دندان‌پزشک باید مسیر مناسبی برای رشد و قرارگیری دندان نیش ایجاد کند. سپس با کمک گرفتن از براکت‌ها، می‌توان دندان‌ها را به مسیر اصلی منحرف کرد. اما اگر دندان نیش نهفته باشد، باید با انجام جراحی، تاج دندان را نمایان کنیم و با نصب براکت‌ها بر روی آن، مسیر اصلی را برای دندان مشخص نماییم. زنجیر اتصال به براکت متصل می‌شود و در نهایت باید آن را به سیم ارتودنسی وصل کنیم. گاهی بنا به شرایط ایجاد شده باید لثه بیمار را بخیه بزنیم. پس از طی شدن این مراحل، با تعیین زمان مناسب توسط دندان‌پزشک باید به ایشان مراجعه کرد تا دندان‌های نیش مورد بررسی قرار بگیرند و در صورت نیاز، براکت‌ها و سیم‌های ارتودنسی سفت‌تر شوند.

مراحل ارتودنسی دندان نیش

بیشتر بخوانید: مزایا و معایب ارتودنسی؛ بررسی 0 تا 100 مزیت ها و معایب ارتودنسی کردن دندان

مدت زمان درمان ارتودنسی دندان نیش

تعیین مدت زمان ارتودنسی می‌تواند به فاکتورهای مختلفی وابسته باشد که این عوامل بر زمان ارتودنسی دندان نیش اثر می‌گذارند. سن بیمار، ژنتیک، جنس دندان‌های بیمار، فشارهای وارده به دندان از طرف دیگر دندان‌ها و… عواملی هستند که موثر بوده و در زمان ارتودنسی نقش دارند. اما در حالت کلی می‌توان تا حداقل 10 ماه به نتیجه مطلوب و موردنظر رسید. باید دقت داشت که توجه به نکات مراقبتی و آموزشی توسط دندان‌پزشک بسیار مهم است و می‌تواند در کوتاه شدن این زمان به بیمار کمک کند. برای مثال زدن مسواک به صورت مرتب و اصولی، استفاده از کش و… می‌تواند موثر باشد.

بیشتر بخوانید: مدت زمان ارتودنسی دندان؛ بررسی کامل زمان ارتودنسی + راهکارهای کاهش زمان درمان

راه های جایگزین ارتودنسی برای درمان دندان نیش

راه‌های جایگزین ارتودنسی دندان نیش موقتی است و نمی‌توان به صورت دائمی از آن بهره برد. بهترین راه برای به دست آوردن زیبایی و نظم در دندان‌های نیش، ارتودنسی است. اما می‌توان در برخی شرایط خاص از لمینت و کامپوزیت ونیر استفاده کرد. البته باید توجه داشت که مشکل موجود در دندان‌های نیش باید جزئی باشد تا بتوان از این روش‌ها استفاده کرد. لمینت دندان و همچنین کامپوزیت بیشتر برای اصلاح بد رنگی و ترک و شکستگی در دندان‌ها استفاده می‌شوند.

اما می‌توان از دیگر روش‌های جایگزین نیز بهره برد. یکی از این روش‌ها ارتودنسی نامرئی است که همه تجهیزات به کار رفته شفاف بوده و هیچ چیز بر روی دندان قابل مشاهده نیست. روش دیگر بادنینگ دندان است که برای بهبود در وضعیت دندان‌های نیش می‌توان از ماده‌ای استفاده کرد که به نام رزین است. این روش هزینه زیادی را در بر نمی‌گیرد و می‌تواند در یک جلسه آن را به سرانجام رساند.

راه های جایگزین ارتودنسی برای درمان دندان نیش

مزایای ارتودنسی دندان نیش

ارتودنسی دندان یک روش طولانی مدت است و با صبر و تحمل می‌توان به نتیجه دلخواه رسید. مزایای این روش درمانی که بسیار مهم است و نمی‌توان از آنها چشم پوشید، به شرح زیر است.

  • با ارتودنسی دندان نیش می‌توان از بروز دیگر مشکلات دندانی جلوگیری کرد.
  • از جمع شدن انواع پلاک، تارتار و جرم در بین دندان‌ها جلوگیری می‌شود.
  • به دلیل نهفته بودن دندان نیش، درد در استخوان فک بیمار کاهش می‌یابد.
  • بوی بد در دهان را به حداقل می‌رساند.
  • آسیب وارد شده به دیگر دندان‌ها به حداقل می‌رسد.
  • کشیدن نخ دندان و زدن مسواک به راحتی انجام می‌شود.

روش های ارتودنسی دندان نیش

برای رفع کج بودن دندان نیش می‌توان روش‌های مختلفی را پیش گرفت. تعیین بهترین نوع و روش به شرایط و میزان انحراف دندان بیمار بستگی دارد. همچنین نهفتگی یا کج بودن دندان، کدام یک از دندان‌ها، موقعیت قرارگیری دندان نیش و… بر راه مناسب اثر گذار است. یکی از روش‌های مرسوم، ایجاد فضایی مناسب و کافی برای دندان نیش بوده که اگر نهفتگی دندان به موقع شناسایی شود می‌توان با کشیدن دندان‌های شیری، مسیری مناسب را برای دندان نیش ایجاد کرد تا در جایگاه اصلی خود قرار بگیرد و رشد نماید. در روش دیگر نیاز است تا جراحی صورت بگیرد. در این جراحی باید بافت لثه‌ای مورد جراحی قرار گیرد که بر روی دندان قرار دارد و با برداشتن آن می‌توان به بیرون آمدن دندان نیش کمک کرد. همچنین دندان نیش بالا، دندان نیش بیرون زده، دندان نیش نهفته از روش‌های ارتودنسی دندان نیش هستند که باید بیمار مورد بررسی قرار بگیرد و با توجه به شرایط موجود، بهترین روش درمانی را در پیش گیرد.

روش های ارتودنسی دندان نیش

هزینه ارتودنسی دندان نیش در کلینیک لبخند درمان

ارتودنسی دندان نیش بسیار مهم است و افرادی که دندان‌های نیش آنها در سر جای اصلی خود نباشند باید ارتودنسی انجام دهند. موضوع مهم در این زمینه، هزینه ارتودنسی است که این موضوع باید مورد بررسی قرار گیرد. بسته به این که دندان بیمار در چه وضعیتی قرار دارد و به جراحی نیاز است یا خیر، می‌توان هزینه متفاوتی را در نظر گرفت. بهترین راه برای برآورد هزینه، مراجعه به دندان‌پزشک و بررسی و معاینه بیمار است تا بتوان قیمت قطعی و نهایی را متوجه شد. در این زمان می‌توان با کلینیک لبخند درمان تماس گرفت و در اسرع وقت به دندان‌پزشکی حاذق و باتجربه مراجعه کرد.

هزینه ارتودنسی دندان نیش در کلینیک لبخند درمان

توجه! قیمت ارتودنسی دندان؛ بررسی قیمت انواع ارتودنسی در سال 1402

سخن پایانی

دندان نیش یکی از مهم‌ترین دندان‌ها در دهان هر فرد است که می‌تواند در جویدن غذا و خوراکی به افراد کمک کند. قرار داشتن نامناسب این دندان‌ها اذیت کننده بوده و مشکلات بسیاری را برای بیمار به وجود می‌آورد. قرارگیری جرم و پلاک در بین دندان‌های نیش می‌تواند پوسیدگی دندان را به همراه داشته باشد و به دلیل موقعیت نادرست آنها، امکان تمیز نمودن دندان‌ها فراهم نیست. در این میان می‌توان با مراجعه به دندان‌پزشکی باتجربه، این دندان‌ها را به جای اصلی خود راهنمایی و هدایت کرد. گاهی ارتودنسی دندان های نیش ساده است و می‌توان به راحتی آنها را جابه‌جا کرد، اما گاهی دندان نیش نهفته بوده و لازم است تا دندان را جراحی کنیم و به موقعیت اصلی برگردانیم.

سوالات متداول

  1. در صورت عدم برطرف کردن کجی دندان نیش امکان پوسیدگی دندان وجود دارد؟

 بله، اگر کج بودن دندان نیش برطرف نشود، بیمار توانایی تمیز کردن صحیح بین دندان‌ها را ندارد و امکان بروز پوسیدگی فراهم می‌گردد.

  1. در چه شرایطی نیاز به جراحی دندان نیش وجود دارد؟

اگر دندان‌های نیش به صورت نهفته باشند باید لثه را شکاف داد تا تاج دندان نمایان شود، در این صورت می‌توان براکت‌ها را به آن متصل کرد.

  1. آیا می‌توان روش‌های دیگری را جایگزین ارتودنسی دندان نیش کرد؟

برخی روش‌های دیگر هستند که به شرایط قرارگیری دندان‌های نیش وابسته هستند. لمینت و کامپوزیت روش‌هایی بوده که می‌توان از آنها بهره گرفت اما باید کج بودن دندان‌ها جزئی باشد.

  1. آیا در کودکی می‌توان ارتودنسی دندان نیش انجام داد؟

بله، بهترین زمان برای انجام ارتودنسی در زمان کودکی است، چراکه استخوان‌های کودک نرم‌تر هستند و می‌توان در زمان کمتری به نتیجه مطلوب رسید.

  1. دلیل اصلی ناهماهنگ شدن دندان‌های نیش چیست؟

اصلی‌ترین دلیل، وجود فضای کم در دهان است که باعث می‌شود دندان‌های نیس یا نهفته باقی بمانند یا به صورت کج بیرون زنند.

تماس جهت مشاوره رایگان