جراحی دندان بدون درد با لیزر
جراحی دندان
جراحی دندان بخشي از دندانپزشكي است جراحي ريشه دندان و لثه و جراحي دهان را شامل مي شود.
جراحي دندان يك از درمان هاي دندانپزشكي است كه براي درمان بيماري ها و برخي از ناهنجاريهايي كه ممكن است براي بيماران پيش بيايد استفاده مي شود و اين درمان بر خلاف تصور عموم فقط براي كشيدن دندان به كار برده نمي شود بلكه گاهي اوقات هدف از انجام آن حفظ بافت دندان و درمان بيماري هاي لثه و مشكلات فكي است.
كلينيك لبخند درمان با تيمي متخصص تشكيل شده برترين جراحان فك و صورت و جراحان لثه (پريودونتيست) و ايمپلنتولوژيست ها و استفاده از اتاق جراحی كاملا استريليزه و بهترين سيستم هاي انجام جراحي ايمپلنت آماده است تا تمامي نيازهاي جراحي شما بيماران عزيز را در مكاني آرام و بدون استرس و بدون احساس ذره اي درد برطرف كند.
…
دندانهای سالم و سفید یکی از معیارهای زیبایی بهشمار میآیند. این مرواریدهای ارزشمند آسیبپذیر هستند و ماندگاری آنها در گرو نحوه نگهداری صحیح افراد است. در برخی شرایط با وجود رسیدگی به سلامت دهان و دندان، دلایل دیگری موجب آسیبرساندن به آنها میشود؛ برای ترمیم و جلوگیری از آسیب بیشتر دهان و دندان، دندانپزشک جراحی دندان انجام میدهد. مشکلات عفونی یا مشکلاتی که در رابطه با ظاهر دندانها هستند با استفاده از این روش برطرف خواهند شد. دندانپزشک نقش مؤثری در اجرای اصولی جراحی دندان و رضایت بیمار دارد.
جراحی دندان به معنای عمل کردن در ناحیه دهان و دندان است؛ اما اغلب افراد جراحی دندان را به معنای کشیدن آن میدانند. جراحی دندان شامل عمل زیبایی، ترمیم و… دندان میشود. اگر مشکلات دندان با روشهایی بهجز جراحی قابل حل نباشد، جراحی میتواند نتایج مطلوبی را به ارمغان آورد. دندان طبیعی و نگهداری آن برای دندانپزشکان در اولویت قرار دارد و تنها در مواقع ضروری کشیده میشود. ساختار آنها به شکلی است که امکان آسیبدیدگی و ترمیم آسیب وجود دارد. در برخی مواقع روشهای ترمیم موجب آسیبدیدگی دندان میشوند.
چه زمانی جراحی دندان انجام دهیم؟
اگر دندانی که روکش شده یا پر شده است دچار آسیب شود، میتوان از روش جراحی آن را ترمیم نمود. روشهای جراحی دندان در دنیای پیشرفته این روزها بسیار حساستر و دقیقتر انجام میشوند تا ماندگاری دندان طبیعی بالا رود. باتوجه به تعاریفی که از جراحی دندان وجود دارد، این فرآیند در نهایت به زیبایی لبخند ختم میشود اما خواص درمانی نیز دارد. بیمارانی که دچار نقص در استخوان فک هستند یا از بیماریهای پریودنتال رنج میبرند نیز میتوانند با بهرهگیری از انواع روش جراحی دندان، درمان شوند.
جراحی دندان و درد ناشی از آن
نام جراحی دندان برای اکثر بیماران رعبآور است؛ چراکه آنها بر این باور هستند که تمام جراحیها دردناک بوده و دارای دوران نقاهت سخت هستند. جراحی دندان با سایر جراحیها متفاوت است و اغلب با بیحسی موضعی انجام میشود. جراحی دندان سرپایی نیز وجود دارد؛ یعنی برخی بیماران تنها چند روز پس از جراحی قادر به انجام فعالیتهای روزمره خواهند بود. رایجترین این عمل در رابطه با دندان عقل است. دندان عقل در مواقعی که باعث عفونت یا آزار بیمار گردد، توسط متخصص جراحی میشود.
جراحی دندان انواع مختلفی دارد که هر کدام از آنها به نوعی موجب درد در بیمار میشوند. پس از انجام جراحی، با از بین رفتن بیحسی کمکم درد در ناحیه زخم شروع شده و این درد با مراقبتهای پس از جراحی در مدت زمان مشخصی تسکین مییابد. جراحی دندان عقل از سایر جراحیها دردناکتر است. در این مورد متخصص میبایست قسمت زیادی از بافت لثه را برای خارجکردن دندان برش بزند؛ آسیب به بافت لثه پس از اتمام جراحی دردناک است و باید در بهبود آن کوشا بود.
عصبکشی دندان در قدیم با درد وحشتناکی همراه بود که بیمار توان مقابله و تحمل آن را نداشت؛ اما برای این دسته از دردها چارهای اندیشیده شد و امروزه عصبکشی با کمترین شدت درد انجام میشود. تجربه درد حین جراحی به سابقه و تجربه دندانپزشک متخصص نیز مرتبط است. یک متخصص ماهر میتواند سریع جراحی را انجام دهد و مانع از احساس درد توسط بیمار شود.
پیشنهاد مطالعه: آیا جراحی دندان درد دارد؟ چگونه درد ناشی از جراحی دندان را به سرعت بهبود دهیم؟
جراحی دندان چند نوع دارد؟
از آنجایی که تأثیر فک و دندانها در اعتمادبهنفس افراد ثابت شده است، جراحی دندان نیز به روشهای متنوعی ارائه میشود. عواملی که موجب پنهانشدن یا آسیب دندان شدهاند موجب میشوند تا دندانپزشک برای حفظ زیبایی لبخند، دندان را جراحی کند. به عنوان مثال دندانهایی که خرد شدهاند یا قسمتی از ریشه درون فک باقیمانده است، برای جراحی دندان مناسب هستند. این نوع از جراحی بدون درد بوده و برای این کار مقداری داروی بیحسی موضعی به بیمار تزریق میشود. جراحی دندان در انتها به درمان یا جداسازی بخشی از دندان یا بهطور کلی دندان میانجامد.
جراحی فک و صورت، ریشه دندان، لثه، دهان کودک و… همگی از انواع جراحی دندان هستند. جراحی فک و صورت برای بیمارانی است که در ناحیه فک، سر و… دچار نقص باشند. ریشه دندان امکان آبسه یا تولید کیست را دارد؛ این مشکلات با جراحی ریشه دندان اصلاح شده و جراحی لثه برای درمان بیماریهای پریودنتال انجام میشود. بیماریهای پریودنتال رنج سنی خاصی را درگیر نمیکنند و در تمام سنین بروز مییابند. کنترل مشکلات فک، دهان و دندان در کودکی میتواند به رشد صحیح آنها کمک کند.
جراحی دهان کودک اختصاصاً برای کودکان در حال رشد انجام شده و پریودنتیست آنها را درمان مینماید. امروزه جراحی زیبایی بسیار رایج است و هر شخصی برای داشتن دندانها و لبخند زیبایش تلاش میکند. متخصص زیبایی متناسب با هر بیمار یک روش جراحی را انتخابکرده و مورد استفاده قرار میدهد. لمینت، کامپوزیت، ارتودنسی و لیزر لکه روی دندانها، همگی در حوضه جراحی زیبایی دندان قرار دارند. در تصادفات و سوانح مختلف، صورت و فک افراد دچار نقص میشوند. اصلاح نقصهای حاصل از سوانح توسط متخصصان جراحی سوانح و تصادفات انجام میگیرد.
بیشتر بخوانید! معرفی انواع جراحی دندان به همراه عوارض ناشی از هر نوع؛ کدام نوع جراحی دندان خطرناکتر است؟
جراحی Endodontic
درمان و ترمیم دندان طبیعی برای دندانپزشکان اهمیت ویژه دارد. دندانی که درد میکند و سپس دندانپزشک برای ماندگاری بیشتر آن را عصبکشی مینماید، پس از درمان بدون مشکل و درد خواهد بود. در برخی مواقع این دندان از قسمت ریشه شکسته میشود و امکان درمان با عصبکشی وجود ندارد. برای حفظ دندان، دندانپزشک از یک روش به نام جراحی Endodontic استفاده میکند. این جراحی موجب شکافت بافت لثه و در نهایت درمان بیمار میشود. جراحی اندودنتیک اغلب مرحله دوم درمان است و در مرحله اول شکست انتهای دندان رخ میدهد.
عصبکشی به روش جراحی اندودنتیک در اغلب مواقع 75% رضایت را کسب کرده است؛ اما این روش هم میتواند با شکست روبهرو شود؛ در این صورت دندانپزشک روش جراحی اندودنتیست را امتحان میکند. دندانهایی که از قبل آسیبدیده بودند و دندانپزشک آنها را پر یا روکش کرده است، با جراحی اندودنتیک ترمیم میشوند. زمانی که دندانپزشک تشخیص دهد ریشه دندان قابل درمان است جراحی دندان را انجام نمیدهد.
عصب کشی (درمان روت کانال)
عصبکشی نوعی روش درمانی در دندانپزشکی است که اغلب ما آن را تجربه کردهایم. دندانهایی که آسیب دیدهاند یا پوسیده هستند، توسط اندودنتیست جراحی و عصبکشی میشوند. این درمان اندودانتیکس درد ناشی از آسیب دندان را از بین میبرد و دندان بدون درد در جای خودش باقی میماند. با استفاده از این روش میتوان دندانها را ترمیم نمود، بدون اینکه بیمار درد را احساس کند. در این روش ریشه از قسمت داخلی و عاج دندان برداشته میشود. دندانی که عفونت کرده است، در عصبکشی هیچ تغییری از نظر ظاهری نخواهد داشت.
دندانپزشک داخل دندان عفونی را توسط ابزار مخصوص سوراخ مینماید. پالپ دندان کاملاً برداشته شده و با یک ماده که با بافت لثه و دندان سازگار باشد، پر میشود. قسمتی که سوراخ شده است با یک تاج پوشانده میشود تا از دندان نگهداری نماید؛ این کار موجب افزایش عمر و ماندگاری آن میگردد. درمان عصبکشی با روشهای مدرن و بیحسی موضعی، درد زیادی ندارد و حتی بدون درد نیز انجام خواهد شد.
پیشنهاد مطالعه! عصب کشی دندان؛ راهنمای صفر تا صد عصب کشی دندان، از مراحل تا هزینه های مربوط به آن
پالپوتومی
پالپ دندان قسمتی است که عفونت میکند و باید حین عصبکشی قسمتهای عفونت کرده از دندان خارج شوند. در این روش دندانپزشک حفرهای را که درون دندان قرار دارد، با ابزار خود سوراخ میکند و قسمت پالپ را خارج مینماید. البته خارج کردن پالپ تنها برای قسمتی است که دچار عفونت شده و سایر قسمتهای پالپ ثابت میمانند. پالپوتومی در جراحی دندان برای بیمارانی مناسب است که تمایلی به خارج کردن پالپ بهطور کامل ندارند. پس از عصبکشی و پالپوتومی دندان بیمار بهبود مییابد و اثری از عفونت در آن باقی نمیماند.
دندان افرادی که عصبکشی پالپوتومی انجام دادهاند بهخوبی توانایی درک سرما و گرمای مواد غذایی یا نوشیدنیها را دارد. در این صورت گفته میشود که دندان زنده است و به دلیل وجود پالپ، داخل آن خون گردش میکند. گردش خون داخل پالپ دندان ماندگاری آن را افزایش میدهد و یک مزیت برای این روش بهشمار میآید. پس از پالپوتومی تاج مصنوعی روی دندان قرار میگیرد و قسمت سوراخ شده را میپوشاند.
پالپکتومی
در برخی موارد پالپوتومی پاسخگوی درمان بیمار نیست؛ چراکه تمام قسمت پالپ دچار عفونت شده و باید کاملاً برداشته شود. دندانپزشک در این حین از روش دیگری در عصبکشی استفاده میکند. پالپکتومی به معنای برداشتن تمام پالپ دندان به دلیل عفونت است. دندانپزشک با استفاده از این روش میتواند به کاهش درد دندان بیمار پایان دهد. پس از برداشت پالپ دندان، دندانپزشک از یک ماده برای ضدعفونی محیط دندان استفاده میکند. این کار تنها برای دندانهایی مناسب بوده که آسیبدیده هستند و پالپ داخل آنها کاملاً عفونی شده است.
دندانهای شیری که دچار آسیب پالپ شدهاند پالپکتومی میشوند و دندانپزشک برای جلوگیری از آسیب بیشتر به بافت دندان طبیعی شیری، یک ماده با قابلیت جذب را بهجای پالپ دندان قرار میدهد. عصبکشی با این روش برای پالپیت برگشتناپذیر مناسب است. دندانپزشک پالپهای رادیکولار و کرونال را پالپکتومی میکند. به علاوه دندان شیری که دچار آبسه شده است با این روش درمان میشود.
اپیکواکتومی روش سوم برای عصبکشی است که برای موارد بسیار حاد توصیه میشود. دندانپزشک برای بیمارانی که درد آنها با تخلیه پالپ و قرارگیری تاج روی دندان بهبود نیافته باشد، از اپیکواکتومی بهره میگیرند. اپیکواکتومی شامل مراحلی است که در نهایت به قطع قسمتی از ریشه دندان ختم میشود. انتهای ریشه دندان درد ناشی از عفونت یا آسیب را بروز میدهد و با جداشدن انتهای آن، این درد تسکین مییابد. جراحی اپیکو شامل ایجاد حفره در قسمت بافت لثه و استخراج عفونتها و همچنین نوک ریشه میشود.
در این جراحی دندان حفره ایجادشده برای خارجکردن نوک ریشه خالی نمیماند؛ متخصص پس از انجام تمام مراحل اپیکو، حفره را با موادی که به بافتها آسیب نمیرساند پر میکند. این نوع عمل جراحی نیازمند دقت بسیار زیاد است بهطوری که متخصص با میکروسکوپ این کار را انجام میدهد. اپیکواکتومی تنها به حذف ریشه دندان و پالپ آن متنهی میشود؛ به این نوع جراحی، جراحی داخل دندانی میگویند.
جراحی Prosthodentic
جراحی Prosthodentic در حوضه متخصص پروتز دندان قرار دارد. دندانسازی شامل ترمیم و ساخت دندان جایگزین با مواد مخصوص است. در این رشته بیشتر افراد برای بریج، ایمپلنت، دندان مصنوعی و… به متخصص مراجعه میکنند. پروتزهایی که توسط دندانساز طراحی میشوند برای جایگزینی دندان یا دندانهای از دست رفته مناسب هستند؛ به همین دلیل تنها متخصصان پروتز جراحی Prosthodentic را انجام میدهند.
جراحی تاج یا روکش دندانی
دندانها حتی با بالاترین رسیدگی به سلامت دهان و دندان، باز هم در معرض آسیبدیدگی قرار دارند. امکان پوسیدگی دندان در هر سنی وجود دارد و بهترین روش جلوگیری از رخ دادن این مشکل است. دندانهایی که شکسته هستند در نحوه لبخند، ظاهری خوبی ندارند اما میتوان آنها را با روشهای مختلف روکش دندان مخفی کرد. پرکردن دندانهایی که آسیبدیده هستند در برخی موارد مفید نخواهد بود و متخصص از تاج و روکش دندانی برای این موارد استفاده میکند. روکش دندان یک لایه پوششی است که سطح دندان را دربر میگیرد.
روکش دندان حتی در مواقعی که دندان شکسته است، آن را بدون نقص نشان میدهد. این روکش میتواند از جنسهای مختلفی مانند پرسلین، سرامیک، فلزات و رزین باشد. تمام روکشها طوری ساخته میشوند که سازگاری کامل با بافت دهان و دندان داشته باشند. افرادی که از روکش دندان استفاده میکنند دیگر نگران پوسیدگی و آسیب به دندان خود نیستند. بهعلاوه این روکشها با رعایت منظم پاکیزگی دهان و دندان ماندگاری بیشتری پیدا میکنند.
جراحی بریج دندان
در برخی مواقع دندان از دست رفته میتواند لبخند بیمار را تحت تأثیر قرار دهد یا مشکلات دیگر را به همراه داشته باشد. بریج میتواند فاصله بین یک تا چند دندان را پوشش دهد. در این روش ابتدا متخصص دندانهای اطراف جای خالی را با ابزار خود تراش میدهد. این تراش دادن دندانها برای قرارگیری روکش یا روکشها انجام میشود. دو دندانی که تراش داده شدهاند و روی آنها روکش قرار میگیرد، حکم تکیهگاه را برای بریج دارند. دندان یا دندانهایی که از مواد پروتز ساخته میشوند تا جای خالی را پر کنند را پونیک مینامند.
بریج دندان یک روش قدیمی بهشمار میرود که در آن پلی از پونیک در جای خالی جایگزین میشود. ایمپلنت کمی از این روش جدیدتر است و ماندگاری طولانی دارد. بریج دندان در ظاهر مشابه دندانهای طبیعی است و مراقبت از آن نیز به اندازه دندانهای طبیعی اهمیت دارد. بریج از مواد پرسلن یا پلاستیک ساخته میشود که استحکام لازم برای نقش دندان را به پروتز میدهد. در این روش برش در بافت لثه بهوجود نمیآید و تنها پرداخت در دندانهای تکیهگاه انجام میشود.
جراحی ایمپلنت دندانی
ایمپلنت دندان نیز مانند بریج دندان یک روش برای جایگزینی دندان طبیعی است که در بافت لثه انجام میشود. ایمپلنت شامل یک لوله و یک روکش دندان است که قسمت لولهای همانند یک پیچ درون بافت فک فیکس میشود و روکش روی آن قرار میگیرد. ماندگاری ایمپلنت دندانی مادامالعمر است و نگهداری از آن باید همانند دندان طبیعی رعایت شود. میلهای که در ایمپلنت استفاده میشود از یک جنس سازگار با بافت لثه بوده و حکم ریشه دندان را دارد؛ ریشهای که ثابت است و استحکام زیادی دارد.
متخصص میتواند بسیاری از ناهنجاریهایی که موجب جای خالی دندان شدهاند را با ایمپلنت درمان نماید. تیتانیوم و زیرکونیا دو ماده در ساخت ایمپلنت هستند که هیچگونه مشکلی را برای بافت لثه و دندانهای دیگر بهوجود نمیآورند. ایمپلنت یک روش عالی برای پرکردن جای خالی دندان است. بیماران این روش را بهتر از دندان مصنوعی و بریج میدانند. در قرار دادن ایمپلنت، احتیاجی به پرداخته شدن دندانهای دیگر نیست. مسواک زدن با خمیر دندانهای ضدسایش به ماندگاری ایمپلنت میافزایند.
جراحی زیبایی دندان
جراحی زیبایی دندان برای افرادی بهکار میرود که قصد دارند چهره یا لبخند خود را زیباتر نشان دهند. این روش جراحی توسط فرد درخواست میشود و برای درمان مشکلات دندان نیست. سفیدکردن دندان یکی از انواع جراحیهای زیبایی دندان بوده که به بلیچینگ معروف است. بلیچینگ دندان میتواند دندانهای فرد را چند درجه روشن کند و آسیبی به بافت آن نرساند. البته زیباسازی دندان تنها به بلیچینگ ختم نمیشود؛ ارتودنسی، ونیر، کامپوزیت، باندینگ دندان و… همگی شامل جراحی زیبایی دندان هستند.
جراحی ارتودنسی برای افرادی انجام میشود که دندانهایی با چیدمان نامرتب دارند. این افراد میتوانند با روش ارتودنسی چیدمان دندانهای خود را در یک خط، زیبا و اصلاح نمایند. ارتودنسی یک لبخند زیبا را برای این افراد فراهم میکند. دندانهای لکدار نیز با باندینگ و ونیر قابل اصلاح هستند. فرم دندانهایی که ظاهر مناسبی ندارند نیز قابل اصلاح است؛ متخصصان برای این دسته از افراد تراشیدن دندان یا برداشتن مینای دندان را توصیه میکنند. دندانپزشکان میتوانند تمام جراحیهای مربوط به زیبایی را انجام دهند و در تمام مراحل، زیباجو دردی را احساس نخواهد کرد.
جراحی افزایش طول تاج دندان
جراحی افزایش طول تاج دندان برای دو دسته از بیماران مناسب است؛ دسته اول افرادی هستند که لبخند لثهای دارند. هنگامی که تناسب لازم بین دندان و لثه در لبخند مشاهده نشود، لبخند لثهای نامیده میشود. افرادی که لبخند لثهای دارند میتوانند با جراحی افزایش طول تاج دندان، طول بافت لثه که تا روی دندان کشیده شده است را کاهش دهند. دسته دوم که جراحی افزایش طول تاج دندان را انجام میدهند شامل افرادی میشود که قصد دارند از روکش دندان استفاده نمایند.
در برخی موارد پیش میآید که دندان بیمار برای روکشکردن استحکام لازم را ندارد. دندانهای پوسیده و آسیبدیده این طور هستند و برای مقاومسازی روکش دندان باید جراحی افزایش طول تاج دندان انجام شود. برای انجام جراحی، متخصص ابتدا طول لثه را کاهش میدهد و اگر باز هم دندان مقاومت نگهداری روکش را نداشت، قسمتی از استخوان پرداخته میشود. این کار به منزله رعایت بهداشت دهان و دندان انجام خواهد شد و روکش تأثیر زیادی در رعایت این مورد مهم دارد.
جراحی دندان عقل چند نوع دارد؟
جراحی دندان عقل میتواند کشیدن یک تا چهار دندان دائم را شامل شود. دندان عقل در هر انسان 4 عدد است که در انتهاییترین قسمت دهان رشد میکنند. دو عدد از این دندانها در فک بالا و دو عدد در فک پایین قرار میگیرند. دندانهای عقل در شرایطی که محیطی برای رشد نداشته باشند، برای فرد آزاردهنده و دردناک خواهند بود. با وجود اینکه فضا برای رشد آنها کافی نیست، اما این دندانها با فشارهایی که وارد میکنند قصد رشدکردن دارند. به این دسته از دندانهای عقل که فضایی برای رشد ندارند و فشار وارده از آنها موجب آزار بیمار میشود، دندانهای عقل نهفته میگویند.
جراحی دندان عقل نهفته به جلوگیری از برخی مشکلات دهان و دندان کمک میکند. پس کشیدن دندان عقل در این شرایط اهمیت ویژهای دارد. این کار توسط دندانپزشکان انجام میشود؛ البته جراح دهان نیز میتواند این کار را برای بیماران انجام دهد. دندان عقل نهفته گاهی بدون درد ظاهر میشود اما امکان دردسرسازی آن وجود دارد. دندانپزشکان بهترین توصیه را جراحی دندان عقل میدانند؛ حتی اگر هیچ درد و آزاری برای فرد نداشته باشد.
جراحی دندان عقل با لیزر
جراحی دندان در گذشته مانند یک خاطره دردناک و تلخ برای همگان تلقی میشد؛ اما با وجود علم نوین و مدرن امروزی جراحی دندان عقل با لیزر انجام میشود. جراحی دندان عقل با لیزر یکی از روشهایی است که دندانپزشکان و جراحان زیاد از آن استقبال میکنند. در این روش متخصص دقت بیشتری در فرآیند جراحی خواهد داشت. این فرآیند دو مرحلهای برای بیمار هم مزیتهایی همراه دارد. دندانپزشک یا متخصص جراحی دهان در ابتدا با کمک لیزر بافت لثه را کنار زده و سعی میکند دندان را از این بافت جدا نماید.
دندان عقل پس از انجام یکسری حرکات، شل میشود و متخصص میتواند با ابزار مخصوص خود نسبت به کشیدن آن اقدام کند؛ سپس دندان از حفره ایجاد شده خارج میگردد. در نهایت قسمتهایی از بافت لثه که آسیب دیدهاند با لیزر ضدعفونی خواهند شد. این ضدعفونی به بهبود سریع جای زخم در بافت لثه کمک شایانی میکند. لیزر با اثری که روی زخم برجای میگذارد خونریزی را تا حد بسیاری کاهش میدهد. با وجود لیزر، تورم حاصل از جراحی دندان عقل در گذشته کمتر شده است.
بیشر بخوانید: انواع جراجی دندان عقل؛ کدام نوع جراحی دندان عقل مناسب شماست؟
عوارض عدم جراحی دندان عقل
فشاری که دندان عقل نهفته به دندانهای دیگر فک وارد میکند عوارض و مشکلات ناخوشایندی را برای فرد در پی خواهد داشت. دندان عقل نهفته در قسمتی از دهان قرار دارد که رسیدگی به آن تقریباً غیرممکن است. اگر دندانها تمیز نشوند امکان رشد عوامل بیماریزا و در نهایت عفونت وجود دارد؛ این روال اگر ادامه داشته باشد، در دندانها آسیب جدی مانند پوسیدگی را شاهد خواهیم بود. به علاوه لثه یک بافت حساس است که تغییرات ناخوشایند دندانها مستقیماً روی آن تأثیر میگذارند. دندانهای عقل بهطور میانگین در سن 17 الی 25 سالگی رشد میکنند.
رشد دندان عقل در صورتی که اطراف آن چرکین باشد نیز خطرناک است. این دندانها با یک زاویه ناهنجار نسبت به سایر دندانها رشد میکنند که امکان رشد آنها به طور طبیعی وجود ندارد. همچنین نمیتوانند در جویدن غذا مؤثر باشند زیرا کاملاً از سطح لثه خارج نمیشوند. گاهی در مسیر رشد دندانهای عقل، کیست یا تومورهایی رشد میکنند که باید سریع تشخیص داده شوند.
جراحی دندان عقل چه عوارضی دارد؟
جراحی دندان عقل با لیزر یا بدون آن، یک برش در بافت لثه ایجاد میکند که سلولهای آن قسمت طی این عمل تخریب میشوند. عوارض این عمل مانند سایر عملها به نکات خاصی بستگی دارد. نکته قابل توجه در این زمینه، مدت کوتاه بروز عوارض جراحی دندان عقل است. متخصص برای جراحی دندان عقل در بعضی افراد، قسمتی از استخوان را تراش میدهد و آن را بر میدارد. سه عارضه پس از این جراحی بهوجود میآیند که عبارتند از:
- آسیبی که در پی جراحی به عصبها و دندانهای دیگر وارد میشود.
- ایجاد حفره خشک که امکان دیده شدن استخوان در آن وجود دارد. این اتفاق پس از خشک شدن و از بین رفتن خون روی زخم رخ میدهد.
- عفونت روی زخم جراحی که میتواند به دلیل تجمع مواد غذایی رخ داده باشد.
پیشنهاد مطالعه: آشنایی با عوارض جراحی دندان عقل به همراه روشهای جلوگیری از آنها
چه موقع دندان عقل نیاز به جراحی دارد؟
دندان عقل در بعضی افراد ایجاد ناراحتی یا آزردگی نمیکند و در این صورت نیازی به جراحی نخواهد داشت. اغلب افراد برای جراحی دندان عقل مردد هستند. دندان عقل نهفته یا نیمه نهفته در بعضی اشخاص بدون مشکل رشد میکند. برخی دندانپزشکان بر این باور هستند که کشیدن این دندان قبل از رشد کامل آن بهتر است. جراحی دندان عقل در موارد زیر اهمیت دارد:
- عفونت بافت لثه
- کیست
- درد
- عفونت استخوانی
- بیماریهای لثه
- آسیب به سایر دندانها
- پوسیدگی دندان
برخی از دندانپزشکان به این نتیجه رسیدهاند که اگر دندان عقل در کنار دندانهای دیگر بدون مشکل رشد کند، احتیاجی به جراحی آن نیست. این باور تا حد اندکی میتواند صحیح باشد؛ چراکه دندان عقل با زاویهای متفاوت از دندانهای دیگر رشد میکند. این دندان پس از مدتی دچار پوسیدگی میشود، زیرا تمیزکردن آن دشوار است. مشکلاتی که رشد دندان عقل به همراه دارد ایجاب میکند تا متخصصان جراحی آن را در اولویت قرار دهند.
چگونه بهبودی پس از جراحی دندان عقل را سریع کنیم؟
تحمل شرایط پس از جراحی و دوران نقاهت کمی دشوار است. هر بیماری که جراحی دندان انجام داده است میتواند با رعایت تمام توصیههای دندانپزشک این زمان را کوتاهتر کند. مراقبت شما از زخم در تسریع بهبودی تأثیر زیادی دارد. شما میتوانید با نگهداشتن گاز استریل به مدت 30 دقیقه در محل زخم اولین قدم برای بهبودی را درست طی کنید. دست نزدن به زخم و تحریک آن ممنوع است! این یک نکته مهم بوده و در کنار آن باید از شستوشوی دهان به طور مناسب دریغ نکنید. دندانپزشکان برای کاهش درد داروهای مسکن تزریق میکنند که تا حد زیادی موجب تسکین شما خواهند شد.
استراحتکردن شما به بدنتان اجازه ریکاوری و تمرکز روی ترمیم زخم را میدهد. همچنین قرار دادن یک قالب یخ در فاصله کم از محل جراحی از تورم بافت میکاهد. نباید بلافاصله پس از جراحی انتظار قطع شدن خونریزی را داشته باشید. بهطور طبیعی تا 6 ساعت پس از جراحی خونریزی را خواهید داشت و پس از 24 ساعت اجازه استفاده از مسواک را دارید. مسواک زدن در این زمان به سلامت محیط دندان کمک میکند. سرم شستوشوی فیزیولوژی یک شوینده مناسب است که باید روزانه 6 بار استفاده شود؛ این شوینده نحوه بهبودی را تسریع میبخشد.
کشیدن دندان با جراحی لثه
کشیدن دندان به دو شکل ساده و جراحی انجام میشود که در نوع اول مشکلی در کشیدن دندان وجود ندارد. در صورتی که دندان شما از پیش آسیبدیده، یعنی امکان شکستن آن حین کشیدن وجود داشته باشد؛ باید جراحی صورت گیرد. هنگامی که برای کشیدن یک دندان بافت استخوان شکافته با برش داده شود، جراحی انجام شده است؛ مثلاً برای جراحی دندان عقل، دندانپزشک برای تکمیل فرآیند باید مقداری از بافت استخوان شما را برش دهد.
اگر دندان شکسته دارید باید بدانید که دندانپزشک نمیتواند به روش ساده به کشیدن دندان شما اقدام کند. انجام این کار تنها با روش جراحی لثه امکانپذیر است. دندانپزشک با ایجاد یک برش در قسمت لثه میتواند دندان شکسته را خارج نماید. دندانهایی که ریشههای بلند و کج دارند نیز به همین روال از بافت لثه و دهان خارج میشوند. همچنین دندانی که شکسته شده است و این شکستگی تا نزدیکی خط لثه ادامه دارد، تنها با روش جراحی کشیده میشود.
قبل از جراحی دندان چه مراقبت هایی انجام دهیم؟
اگر میخواهید یک جراحی موفق با بهبودی سریع را داشته باشید، میبایست برخی نکات را رعایت کنید. داشتن بیماریهایی مانند فشارخون یا تیروئید در نحوه عملکرد دندانپزشک شما تأثیر میگذارند پس بهتر است این بیماریها را با او در میان بگذارید. در واقع حتی برای انجام ایمپلنت هم باید وجود بیماریهای سیستماتیک خود را به دندانپزشک اطلاع دهید. قبل از کشیدن دندان و بعد از آن قرص آسپیرین مصرف نکنید. قبل از انجام جراحی تمام سؤالات خود را از دندانپزشک بپرسید؛ این سؤالات میتوانند در رابطه با مصرف داروها یا مواردی از این قبیل باشد.
مراقبت های لازم بعد از جراحی دندان
جراحی دندان مانند سایر عملهای جراحی دارای دوران نقاهت است. رفتار بیمار و مراقبتهای آن نسبت به محل جراحی، موجب بهبودی سریع میشود. اگر این مراقبتها در دوران نقاهت رعایت نشوند امکان دارد برای بیمار دردسرساز باشد. برای مراقبت از دندانی که بهتازگی جراحی شده است میبایست چند نکته را رعایت کرد. دندانپزشک پس از جراحی برای جلوگیری از آسیب به بافت دهان و دندان یک گاز روی محل زخم قرار میدهد. بیمار باید سعی داشته باشد تا حد امکان با کسی صحبت نکند و گاز را محکم روی زخم فشار دهد. داروهایی که دندانپزشک تجویز میکند نیز باید به موقع مصرف شوند.
گازی که روی زخم فشرده میشود نباید تعویض شود مگر آنکه توصیه دندانپزشک باشد. مسواک زدن در دوران نقاهت امکانپذیر است و در روند بهبودی تأثیر مثبت دارد. باید توجه داشته باشید مسواک زدن باید پس از گذشت 24 ساعت از جراحی انجام شود. این مدت برای بهبودی نسبی زخم و جلوگیری از آسیب به بافت اطراف آن اهمیت زیادی دارد. پس از اینکه بیمار غذا خوردن را شروع کند، مواد غذایی لابهلای دندانها باقی مانند و ممکن است عفونت بهوجود آورند؛ مسواک زدن از این موضوع جلوگیری میکند و محیط دندان را سالم نگه میدارد.
مصرف مواد غذایی سفت یا نوشیدنی داغ و سرد به بافت زخم و اطراف آن آسیب میرساند. بیمار باید سعی داشته باشد تا حد امکان دو روز پس از جراحی غذاهای نرم و آبکی مصرف نماید. خونریزی یک امر طبیعی پس از جراحی است که در اغلب موارد اتفاق میافتد. فرد باید حین خونریزی دهان آرامش خود را حفظ کرده و مایع را قورت دهند. پس از جراحی تجمع خون در اطراف بافت لثه و دهان موجب تورم و التهاب شدید میشود. دندانپزشک میتواند در این شرایط برای بیمار آمپولهای ضدالتهاب را تجویز کند. در اغلب موارد این التهاب 72 ساعت پس از جراحی از بین میرود.
جراحی دندان چند مرحله دارد؟
دندانپزشک برای جراحی دندان ابتدا شما را معاینه میکند. او میتواند وضعیت دندان یا دندانهای آسیبدیده را مشخص کند و برای هر یک از آنها یک روش ارائه دهد. دندانپزشک پس از مشخص کردن جراحی دندان برای انجام آن وقت تعیین میکند. بیمار باید در وقت تعیین شده به کلینیک یا مطب مراجعه نماید. سپس دندانپزشک یا جراح قسمتی از دهان و بافتی که عفونت کرده یا آسیبدیده است را بیحس میکند. این بیحسی موضعی بوده و با چند تزریق انجام میشود. با بیحس کردن نقطه آسیبدیده، شما حین عمل درد کمتری را حس خواهید کرد.
در بعضی موارد دندانپزشک ترجیح میدهد تا بیمار بیهوشی آرامشبخش یا عمومی داشته باشد. بیهوشی آرامشبخش بهشکلی صورت میگیرد که نیمی از هوشیاری را خواهید داشت؛ اما در بیهوشی عمومی هوشیاری صفر است. مرحله بعد از بیحسی ایجاد برش در نقطهای از بافت دهان است که دندانپزشک از تمام زوایا نسبت به دندان دید داشته باشد. در این مرحله دندان آسیبدیده از دهان خارج شده و نوبت به کشیدن ریشه میرسد. متخصص در قدم بعدی قسمتهای آلوده به عفونت را پاک میکند و تمام قسمتهایی که از دندان درون بافت لثه باقیمانده را خارج مینماید.
هزینه جراحی دندان چقدر است؟
آگاهی از هزینه جراحی دندان برای اغلب بیماران مهم است؛ اما مشخصکردن دقیق هزینه جراحی دندان امکانپذیر نیست. دندانپزشک باتوجه به وضعیت دهان و دندان و سایر عوامل دیگر قیمت را تعیین میکند. جراحی دندان عقل نیز هزینه ثابتی ندارد و باتوجه به همین عوامل تعیین میشود. در فرآیند جراحی باید دندانپزشک باتجربهای را برگزینید تا قبل از جراحی، هزینه آن را تخمین زده و اعلام کند. دندانپزشکی که از تجربه زیادی برخوردار است نسبت به سایرین هزینه بیشتری را دریافت میکند؛ سابقه کار او میتواند تضمینکننده رضایت بیمار از عمل جراحی باشد.
کلینیکهای دندانپزشکی معمولاً با یکدیگر از نظر ارائه خدمات یکسان نیستند. برخی از این کلینیکها در مناطق گران قیمت قرار دارند که در این صورت هزینه خدمات آنها نسبت به مناطق دیگر بالا است. بیماران میتوانند بسته به بودجه مالی خود یک کلینیک با خدمات مناسب را انتخاب کنند یا یک کلینیک با خدمات متوسط را برگزینند. همچنین شما میتوانید برای آگاهی از روند درمانی و هزینه احتمالی عمل، با کلینیک لبخند درمان در تماس باشید یا جهت مشاوره و معاینه حضوری اقدام نمایید.
انواع بی حسی دندان به هنگام جراحی
بیحسی انواع مختلفی دارد اما بیحسی جراحی دندان سه نوع است. دندانپزشک باتوجه به بیمار و وضعیت دهان و دندان یکی از این سه روش را برای انجام جراحی بر میگزیند. بیحسی موضعی، بیهوشی عمومی و آرامبخش VI سه روش کاهش دهنده یا بیحسی کامل درد جراحی دندان هستند. این بیهوشیها و بیحسیها بهطور کامل تحت نظر دندانپزشک و جراح انجام میشوند؛ یعنی هیچ خطری ندارند و در نهایت تمام این فرآیندها برای آسودگی بیمار صورت میگیرند. با وجود آگاهی از بیخطر بودن بیحسی حین جراحی، برخی افراد از این موضوع ترس دارند.
بیشتر بخوانیم! آشنایی با انواع بی حسی در دندان پزشکی؛ کدام نوع بی حسی تاثیر بیشتری در نفهمیدن درد دارد؟
بی حسی موضعی
اگر شما هم مبتلا به حفره دندان باشید و به دندانپزشک مراجعه کنید، اولین قدم برای درمان بیحسی موضعی خواهد بود. بیحسی موضعی دارویی است که در محیط دهان و دندان تزریق میشود. این دارو میتواند تا حد بسیاری، احساس درد شما را کاهش دهد. البته تزریق در قسمتی انجام میشود که دندانپزشک قصد جراحی آن را داشته و بافت لثهای هدف تزریق این بیحسی قرار دارد. این روش برای جراحیهایی قابل انجام است که جزئی هستند و در مدت زمان کمی به پایان میرسند. دندانپزشک پس از بیحسی موضعی، جراحی را شروع میکند.
در طول مدت جراحی هیچ دردی را حس نخواهید کرد اما نیروی دست دندانپزشک را که با ابزار مخصوص خود مشغول بهکار است، احساس میکنید. برای انجام جراحی، امکان دارد متخصص ماسکی را روی صورت شما قرار دهد. این ماسک حاوی گاز خنده یا اکسیدنیتروژن است. استشمام این گاز درون ماسک، یک آرامشبخش موقتی را بهوجود میآورد که بیمار احساس خوشایندی داشته باشد. بیحسی موضعی عوارض کمی نسبت به سایر روشها دارد و پس از آن تا چند ساعت چیزی را در محیط زخم احساس نخواهید کرد.
آرام بخش VI
روش آرامبخش VI نوعی بیهوشی با هوشیاری پایین است. بیمارانی که با این روش جراحی شدهاند ابتدا و انتهای جراحی را بهخاطر میآورند؛ آنها پس از اتمام کار چیزی از انجام جراحی دندان به یاد نخواهند داشت. این نوع بیهوشی عمیق خوهد بود و برای اجرای آن یک کاتر را درون وریدی قرار میدهند. به این شکل دارو تأثیر خود را میگذارد و در مدت زمان کوتاهی تأثیر آن به پایان میرسد.
بیهوشی عمومی
بعضی از جراحیهای دندان به نوع عمیقتری از بیحسی نیازمند هستند. ایمپلنت، جراحی دندان عقل و… نیاز به بیهوشی عمومی دارند. هنگامی که شما را برای عمل روی تخت به حالت درازکش در میآورند، مقصود بیهوشی عمومی است. بیهوشی عمومی با بیهوشی VI تفاوت دارد؛ در بیهوشی عمومی فرد بیمار عمیقاً بیحس شده و پس از به هوش آمدن هیچ خاطرهای از جراحی به یاد نمیآورد. جراحیهای بزرگ که در آن بیمار توان تحمل درد را ندارد با بهرهگیری از روش بیهوشی عمومی انجام میشوند. همچنین در اغلب موارد بیهوشی عمومی برای جراحی دندان عقل مناسب نیست.
دندانپزشک ماهر خوب میداند که با توجه به موقعیت شما، کدام یک از روشهای بیحسی مناسبتر است. اگر بیش از اندازه استرس داشته باشید، متخصص ترجیح میدهد تا بیهوشی عمومی را برای انجام فرآیندهای جراحی دندان انتخاب کند. بیهوشی عمومی مانند آرامبخش VI دارای داروی استنشاقی است؛ البته در کنار این دارو، قرص یا داروهای دیگر خوراکی نیز به بیمار داده میشود تا زمانی که هشیاری او به صفر برسد.
بهترین کلینیک انجام جراحی دندان
دندانهای سالم و بدون نقص رمز زیبایی هستند و یک لبخند جذاب میتواند اعتمادبهنفس را بالا ببرد. در زمانهای گذشته سازگاری با دندانهای آسیبدیده و پوسیده باب بود و هیچکس برای داشتن دندانهای سالم تلاش نمیکرد. امروزه پیشرفت علم دندانپزشکی تمام مشکلات دندان را بدون آسیب به بافت لثه و دهان اصلاح میکند. در پی این اصلاح دندان، فرم و رنگ دندانها به حالت دلخواه فرد در میآید. جراحی دندان یکی از این روشهای علمی است که انواع مختلفی دارد. جراحی دندان زیبایی در این روزها بیش از گذشته مورد استقبال قرار میگیرد.
در این بین جراحی دندان عقل که یکی از عملهای نسبتاً دشوار در دندانپزشکی است با روشهای جدید بیحسی، بدون هیچ دردی انجام میشود. حتی با این وجود، متخصصان و دندانپزشکان کلینیک لبخند درمان از روشهای دیگر بیحسی نیز استفاده میکنند؛ این گونه علاوه بر بیحسی در مقابل درد، بیمار احساس آرامش نسبت به انجام جراحی خود خواهد داشت. شما نیز میتوانید برای انجام هر گونه جراحی دندان به کلینیک لبخند درمان مراجعه نمایید.
چرا لبخند درمان را انتخاب کنیم؟
دندانها از لحاظ ظاهری، رشدی و… در زندگی ما تأثیرگذار هستند. داشتن دندانهای پوسیده و آسیبدیده در نهایت منجربه عفونت میشود که تمام بدن را درگیر میکند. پس بهتر است به سلامت دندانهایتان اهمیت دهید و یک کلینیک با متخصصین مجرب را برای انجام جراحی دندان انتخاب نمایید. همچنین خدمات درمانی یک کلینیک باید بهصرفه و جذاب باشد تا رضایت بیماران را جلب نماید. اعتبار یک مجموعه در حوزه دهان و دندان از سابقه درخشان آن مجموعه مشخص میشود.
دندانهای طبیعی که خداوند آنها را به ما هدیه کرده است بسیار ارزشمند هستند و باید قدر آنها را دانست. کلینیک ما از دندانپزشکان حاذق بهرهمند است که دلسوزانه برای بیماران خود بهترین روش درمان را برمیگزینند. تمام خدمات دندانپزشکی در حوزههای مختلف این علم در کلینیک لبخند درمان، با تأکید برحفظ دندانهای طبیعی انجام میشوند. بهترین دندانپزشکان در این کلینیک، بیماران را با نهایت آرامش و دقت معاینه مینمایند تا بهترین روش را برای سلامت و زیبایی دندانها تجویز کنند.
کلام آخر
جراحی دندان در گذشته یک روش ساده برای درمان مشکلات دندان بهشمار میآمد؛ اما امروزه با وجود پیشرفت در این عرصه، روزبهروز گستردهتر شد. وقتی صحبت از جراحی دندان پیش کشیده میشود بیمار یک فرآیند دردناک را تصور میکند و ترس زیادی آن را فرا میگیرد. در واقع با متدهای مدرن دندانپزشکی، جراحی دندان بدون درد انجام میشود. افرادی که با وجود بیحسی باز هم فوبیای جراحی دندان دارند نیز میتوانند از روشهای بیهوشی بیخطر استفاده کنند.
سؤالات متداول
- چه زمانی زخمهای ناشی از جراحی دندان عقل بهطور کامل بهبود مییابند؟
زخمهای ناشی از جراحی دندان عقل در 3 الی 4 روز اول ترمیم میشوند اما در برخی موارد ترمیم دندان عقل نهفته که با زاویهای نامناسب در حال رشد بوده است، مقداری طولانی میشود. بهبودی در این موارد 7 روزه خواهد بود؛ اما زخمهای ناشی از عمل جراحی بیش از چند ماه باقی میمانند. همین موضوع باعث بروز عفونت محل زخم در ماههای اول پس از جراحی است.
- جراحی دندان عقل چقدر هزینه دارد؟
هزینههایی که بیمار باید برای جراحی دندان عقل پرداخت کند بستگی به شرایط و تجویز دندانپزشک دارد. بهطور کلی عوامل تأثیرگذار در هزینه جراحی عبارتند از:
- موقعیت دندان
- نوع جراحی
- تخصص جراح
- تعرفههای کلینیک
- مدت زمان جراحی دندان عقل چقدر است؟
متوسط زمانی که یک جراحی دندان عقل طول میکشد حدود 45 دقیقه است.
- جراحی دندان عقل دردناک است؟
در یک جراحی دردناک مانند جراحی دندان عقل، متخصص از روشهای متداول بیحسی استفاده میکند. بیمار در دو حالت کاملاً بیحس یا با کمترین حس جراحی را به پایان میرساند. بیماران تنها فشاری را که دندانپزشک به دهان آنها وارد میکند را احساس کرده که هیچ دردی ندارد.
- نشانه و علائم بروز عفونت ناشی از جراحی دندان عقل چیست؟
خونریزی و تورم پس از عمل جراحی طبیعی است؛ اما هرگاه این حالت مداوم باشد، میتواند از نشانههای عفونت در محل زخم باشد. خونریزی تنها در 8 ساعت اول و التهاب محل زخم تا دو روز طبیعی است. بوی نامطبوع دهان، خونریزی بیش از 24 ساعت و ورم زیاد از علائم بروز عفونت هستند.
- علائم و مدت زمان بهبود جراحی دندان عقل چیست؟
بهبودی برای هر شخص زمان متفاوتی دارد اما بهطور میانگین تا دو هفته طول میکشد. التهاب دهان و گونهها در روزهای اول پس از جراحی زیاد و رو به افزایش است؛ اما پس از مدتی با رعایت نکات و توصیه دندانپزشک و قرار دادن پارچه سرد روی آن اصلاح خواهد شد.
- دندان عقل نهفته چگونه جراحی میشود؟
متخصص برای انجام این کار ابتدا بیحسی تزریق مینماید و سپس محیط دندان را با مایع استریلیزاسیون تمیز میکند. قسمتی از بافت لثه برش داده میشود و یک استخوان دیده خواهد شد. این استخوان برداشته میشود تا دسترسی به ریشه دندان به سهولت انجام شود. دندان با روشهای متخصص بیرون کشیده شده و در نهایت برش روی بافت لثه بخیه میخورد.
- خوردن چه خوراکیهایی برای بعد از جراحی دندان عقل مناسب هستند؟
برخی بر این باورند که نوشیدن با نی به روند درمانی آنها کمک میکند اما در واقع این کار نتیجه عکس دارد. نوشیدنیهای الکلی و کافئیندار اصلاً مناسب شما نخواهند بود. بهترین نوشیدنی پس از عمل جراحی آب است. غذاهای نرم با دمای معمولی بهترین گزینه خوراکی هستند.
- آیا جراحی دندان عقل با بیهوشی کامل انجام میشود؟
خیر در حالت معمول این جراحی با بیحسی موضعی انجام میشود؛ اما برای افرادی که ترس از عمل دارند، بیهوشی توسط دندانپزشک توصیه میگردد.
- تجربه احساس تب و لرز پس از جراحی دندان عقل چه چیزی را نشان میدهد؟
اولین قسمت دفاعی بدن در برابر میکروبها پوست است. برش داخل دهان یک راه ورود برای میکروبها بهوجود میآورد که در نهایت به عفونت منتهی میشود. این عفونت عامل احساس تب و لرز بیمار خواهد شد.