علت زرد شدن کامپوزیت دندان
یکی از روشهای درمانی رایج در حوزه دندانپزشکی انجام کامپوزیت بوده که در اغلب مواقع به منظور تغییرات رنگ، فرم یا سایز دندان انجام میشود. اگرچه دندانپزشک در مراحل اولیه کار رنگ کامپوزیت مورد نظرتان را از شما پرسوجو میکند اما در برخی مواقع ممکن است به علت استعمال دخانیات یا مصرف غذاها و نوشیدنیهایی با رنگدانه قوی، رنگ کامپوزیت زرد شود که برای حل این مشکل و فهمیدن علت زرد شدن کامپوزیت دندان میتوان از راههای سنتی و مدرن بهره گرفت.
دلایل زرد شدن کامپوزیت دندان
از آنجا که عوامل متعددی از جمله عوامل خارجی (Extrinsic) و داخلی (Intrinsic) میتوانند در میزان تغییر رنگ کامپوزیت مؤثر باشند، شما میبایست در هر یک از این عوامل مواردی چون عاملهای رنگی مورد استفاده در کامپوزیت، عمق بسپارش، ابعاد ذرات مورد استفاده و ماتریس رزین را بررسی کنید. با توجه به آنکه تغییر رنگ کامپوزیت دندان را میتوان واکنشی شیمیایی محسوب کرد، قطعاً واکنشی در لایههای عمیق کامپوزیت رخ داده که در نهایت منجر به تغییر رنگ آن شده است. بسیاری از دندانپزشکان پس از انجام آزمایشات مختلف به این نتیجه رسیدهاند که علت زردی کامپوزیت به سبب واکنش شیمیایی عناصری چون اکسیداسیون آمینها و ساختار ماتریس پلیمر رخ میدهد.
عوامل داخلی
همانطور که میدانید بخشی از عوامل ایجاد زردی کامپوزیت دندان میتواند مربوط به عوامل داخلی یا همان (Intrinsic Staining) باشد. بسیاری از دندانپزشکان بر این عقیده باور دارند که اگر میزان پلاستیک استفاده شده در کامپوزیت بسیار کم باشد، مواردی چون غذا و نوشیدنیهای رنگی به مرور زمان سبب سایش و در نهایت تغییر رنگ آن میشود. اگر چه تمامی کامپوزیتها پس از گذشت مدتی نسبتاً طولانی دچار تغییر رنگ میشوند، اما میتوان از برخی کامپوزیتها که توسط لابراتوار با دقت بسیار بالایی تهیه میشود، استفاده کرد و حتی الامکان از وقوع این عارضه جلوگیری نمود. جالب است بدانید علت نفوذ رنگ غذا و نوشیدنی به لایههای عمیق کامپوزیت به سبب وجود منافذ بسیار ریز در سطح رزین است. امروزه از بین بردن زردی کامپوزیت مشکلی حل نشدنی محسوب نشده و شما میتوانید به راحتی پس از مراجعه به دندانپزشک و تشخیص وی، با استفاده از مواد کامپوزیت، روی دندان را پوشانده و زردی آن را اصلاح کنید.
فیلرها یا پرکننده های کامپوزیت
از آنجا که امروزه تمامی دندانپزشکان آرموسرها را یکی از بهترین طبقهبندیهای کامپوزیت دندان میدانند، ممکن است در برخی مواقع به علت مقاومت و استحکام موجود در آنها، کامپوزیتهای دندان مدت طولانیتری نسبت به نفوذ و تغییر رنگ واکنش دهند؛ اما امروزه به علت استفاده بیش از اندازه استاندارد از مواد پلاستیکی، دوام مواد بکار رفته در کامپوزیت کاهش یافته و میتواند پس از گذشت زمانی کوتاه فوراً تغییر رنگ دهد.
ماتریس کامپوزیت
پس از مقایسه دندانپزشکان نسبت به زرین کامپوزیت Dimethacrylate و Urethane Dimethacrylate به این جمعبندی رسیدهاند که هرچه ویسکوزیته کمتر میان عناصر ماتریس رزین رخ دهد، میزان جذب آن نیز کاهش یافته و طبیعتاً شما میتوانید از رنگ مطلوب و طبیعی آن، مدت زمان بیشتری استفاده کنید. البته لازم به ذکر است امروزه در اغلب موارد تمامی دندانپزشکان از کامپوزیت استفاده کرده و همین امر به علت قطبیت زیاد باعث شده تا میان عناصر آن جذب رنگ افزایش یابد و کامپوزیت، مایعات بیشتری را به خود جذب کند.
عوامل خارجی
اگرچه بخشی از عوامل به وجود آورنده زردی کامپوزیت عوامل داخلی محسوب میشوند، اما در برخی مواقع نیز عوامل خارجی یا همان Extrinsic Staining نیز دخیل بوده و میبایست برای برطرف کردن آنها به طور دائمی روش درمانی مناسبی را انتخاب کرد. بر اساس نتیجه بدست آمده از نظرسنجی دندانپزشکان از بیماران و همچنین آمارگیری، میتوان گفت عواملی چون مصرف زیاد چای یا قهوه، استعمال دخانیات و… سبب ایجاد زردی کامپوزیت به صورت اکسترنسیک میشود. در واقع این عوامل خارجی به سطح کامپوزیت دندان برخورد کرده و ممکن است فرد گمان کند که نیاز به جرمگیری خواهد داشت؛ در صورتی که این امر درست نبوده و مواد رنگی به سبب حساسیت دندان به سطح آن چسبیده و سبب تغییر رنگ میشود. اگرچه در بسیاری از افراد، دندانپزشک میتواند تنها با یک مرتبه مراجعه رنگ کامپوزیت آنها را تغییر دهد، اما این موضوع تا زمانی که فرد سبک تغدیه و عادات زندگی خود را تغییر ندهد، ماندگار خواهد بود. بسیاری از دندانپزشکان عوامل خارجی زردی کامپوزیت را بسیار جدی تلقی کرده و از بیماران میخواهند به منظور جلوگیری از وقوع عفونتهای دهان، دندان و لثه هر چه سریعتر نسبت به درمان زردی کامپوزیت اقدام کنند.
پولیش نامناسب سطح
بسیاری از دندانپزشکان به علت عدم داشتن تجربه کافی، رزین را به درستی روی سطح دندان پخش نکرده و همین امر سبب میشود تا میزان نفوذ آب و رنگدانههای موادغذایی به لایههای عمیق دندان افزایش یابد. در این زمان دندانپزشکی دیگر با استفاده از پولیش میتواند سطح کامپوزیت را در حد توان صاف کرده و آن را نسبت به تغییر رنگ مقاوم سازد. اگر انجام این روش به صورت اصولی باشد بسیار مناسب و ایدهآل است اما در برخی مواقع به علت استفاده از فیلر غیرآلی، میزان نفوذ عوامل تحریککننده افزایش یافته و رنگدانههای مواد غذایی به راحتی میتوانند به لایههای کامپوزیت هدایت شوند.
رژیم غذایی اشتباه
همانطور که میدانید داشتن روتین تغذیهای نامناسب میتواند ضربه مهلکی به ساختار دندان و کامپوزیت وارد کند. برای مثال مواردی چون نوشیدنیهای انرژیزا، قهوه، چای، آب انگور، آبمیوههای مصنوعی، سس قرمز و حتی ترکیبات بکار رفته در دهانشویهها نیز میتوانند سبب زردی کامپوزیت دندان شوند. جالب است بدانید مصرف نوشیدنیهایی با رنگدانه قوی از جمله قهوه و حتی آبمیوههای مصنوعی میتواند آثار بسیار منفی را به رزین کامپوزیت انتقال داده و سبب کاهش کیفیت آن در نتیجه تغییر رنگ کامپوزیت شود. جالب است بدانید حتی نوشیدنیهای اسیدی نیز به علت داشتن PH کمتر از ۳، با یونهایی چون کلسیم، آلومینیوم و سیلیکون واکنش داده و سبب کاهش کیفیت کامپوزیت دندان میشود.
دهانشویه
بر اساس تحقیقات انجام شده توسط دندانپزشکان استفاده از عواملی چون کلروهگزیدین به علت خاصیت ضد باکتری خود توانسته یکی از اجزای همیشگی دهانشویهها محسوب شود. اگر مصرف دهانشویه بر اساس تجویز دندانپزشک انجام نشود، میتواند به علت واکنش با گروههای تیول مقدار بسیار زیادی سولفور از خود آزاد کرده و وجود سولفور سبب ایجاد سولفید آهن و در نهایت زرد شدن کامپوزیت دندان خواهد شد.
بی کیفیت بودن جنس کامپوزیت
از آنجا که کامپوزیتها انواع مختلفی دارند، قطعاً استفاده از مناسبترین نوع آنها میتواند عواملی چون طول عمر و ماندگاری بالا و همچنین زیبایی دندان را ایجاد کنند. اگر حین انجام کامپوزیت، جنس مناسبی را انتخاب نکرده باشید، قطعاً امکان تحقق اهداف و زیبایی مورد نظر وجود نداشته و ممکن است به علت عدم کیفیت مطلوب کامپوزیت پس از گذشت زمانی کوتاه، رنگ آن از رنگ طبیعی به زرد مبدل شود!
آیا امکان تعویض کامپوزیت وجود دارد؟
اگر شما نیز به دلایل مختلف از جمله استعمال دخانیات، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، دندان قروچه، مصرف غذا و نوشیدنیهای گرم با رنگدانه قوی و… کیفیت رنگ کامپوزیت خود را از دست دادهاید، میتوانید با مراجعه به دندانپزشک و معاینه توسط وی نسبت به تعویض کامپوزیت خود اقدام کنید. برای اصلاح یا تعویض کامپوزیتها در وهله اول دندانپزشک دندانهای شما را معاینه کرده و ونیرهای قدیمی را با استفاده از تجهیزات مخصوص از سطح دندان شما بر میدارد. پس از انجام این مرحله و فراهم کردن بستر مناسب روی سطح دندانها، نوبت به قراردهی لایه جدید کامپوزیت خواهد رسید.
راهکارهای سفید کردن کامپوزیت
اگر شما نیز زردی کامپوزیت دندان باعث آزار و اذیتتان میشود، میتوانید با استفاده از روشهایی معتبر و شناخته شده چون تعویض یا پولیش، نسبت به انجام آن اقدام کنید. البته به این نکته توجه داشته باشید که انجام هر یک از این امور به نظر دندانپزشک و سلامت دهان و دندان شما بستگی دارد. جالب است بدانید بسیاری از افراد گمان میکنند با انجام این تکنیک رنگ کامپوزیت تغییر پیدا میکند؛ در صورتی که در واقعیت چنین امری وجود نداشته و شما میتوانید با انجام هر یک از این امور یعنی تعویض یا پولیش، تنها میزان استحکام باندینگ دندان را افزایش دهید.
بیشتر بخوانید: تغییر رنگ کامپوزیت دندان؛ چه عواملی باعث تغییر رنگ کامپوزیت میشود؟
تعویض
لازم به ذکر است تعویض یا همان جایگزینی تنها زمانی انجام خواهد شد که دندانپزشک تشخیص دهید رنگ کامپوزیت دندان به طور کامل تغییر کرده و امکان انجام هیچگونه روش دیگری وجود نخواهد داشت. در این روش دندانپزشک با استفاده از تجهیزاتی چون رزین باندینگی یا رزین لکه دار، رنگ کامپوزیت دندان را دقیقاً باب میل شما درآورده و موجب میشود تفاوت چشمگیری با سایر دندانهای مجاور نداشته باشد.
پولیش
انجام روش پولیش توسط دندانپزشک تنها زمانی انجام میشود که میزان لکههای کامپوزیت شما بسیار محدود باشد. اگر میخواهید روند انجام پولیش کامپوزیت شما بدون هیچگونه خراش و آسیب به دندانهای مجاور و سطح رویی کامپوزیت انجام شود، توصیه میکنیم تمامی روند انجام کار را به دندانپزشک بسپارید تا نتیجهای بینقص و مطلوب را در نهایت کار مشاهده کنید.
راه های جلوگیری از زرد شدن کامپوزیت
از آنجا که درمان تغییر رنگ کامپوزیت نسبتاً دشوار است، شما میتوانید با انجام یا عدم انجام برخی اقدامات از وقوع این عارضه جلوگیری کنید.
- سعی کنید میزان استفاده از نوشیدنیهای رنگی را به حداقل برسانید؛ چرا که مایعاتی چون قهوه یا چای به علت ترکیبات خود و قرارگیری در محیط دهان میتوانند به راحتی سبب تغییر رنگ کامپوزیتها شوند. اگر علاقه بسیار زیادی به مایعات داغ و رنگی دارید، بنابر توصیه دندانپزشکان میتوانید پس از میل نمودن آن دهان خود را با آب بشویید.
- اگرچه رعایت بهداشت دهان و دندان پس از انجام کامپوزیت امری حیاتی است، اما توصیه میکنیم به هیچ وجه از خمیردندانهای نامناسب و ساینده استفاده نکنید؛ چون در نهایت منجر به خراش سطح رویی دندان و کامپوزیت خواهد شد.
- قطعاً با توجه به آنکه امروزه دندانپزشکان متعددی با عناوین عمومی، زیبایی و تخصصی درحال فعالیت هستند، شما میبایست برای انجام کامپوزیت، دندانپزشک زیبایی را انتخاب کرده و نزد وی مراجعه کنید؛ چرا که این قشر از دندانپزشکان با اصول زیبایی دندان آشنا بوده و برای شما تمامی راهکارهای مرتبط را عملی خواهند کرد.
آیا با بلیچینگ می توان کامپوزیت را سفید کرد؟
پس از آنکه افراد متوجه تغییر رنگ کامپوزیت دندان خود شدند، تمامی راههای سنتی و مدرن را در پیش گرفته و ممکن است بدون مشورت با دندانپزشک نسبت به انجام آن اقدام کنند. از آنجا که عواملی چون ساختار، نوع و ذرات سازنده و همچنین فیلر میتواند تأثیر بسزایی در تغییر رنگ کامپوزیت داشته باشد، به هیچ عنوان نباید از اقداماتی مخرب و خطرناک همچون بلیچینگ استفاده کرد؛ چرا که بلیچینگ و برخی از روشهای سنتی همچون استفاده از زردچوبه یا جوش شیرین نه تنها اقدامی مؤثر برای حل این مشکل نیستند بلکه میتوانند سبب آسیب مینای دندان و سطح رویی کامپوزیت شوند. توصیه میکنیم به هیچ عنوان از هیچ یک از روشهای بلیچینگ از جمله هوم و آفیس بدون مشورت با دندانپزشک استفاده نکنید! برای کسب اطلاعات بیشتر درباره بلیچینگ مقاله بلیچینگ دندان چقدر دوام دارد را مطالعه کنید.
آیا تکنیک های سنتی می توانند زردی کامپوزیت را از بین ببرند؟
پس از مدتها انجام آزمایشات مختلف و بررسیهای متنوع بر روی افراد متعدد، امروزه دندانپزشکان به این عقیده باور دارند که استفاده از روشهای قدیمی و سنتی چون جرمگیری، عدم خوردن غذا و نوشیدنیهایی با رنگدانه قوی، استفاده از خمیر دندان و… صرفاً میتواند از تغییر رنگ کامپوزیت پیشگیری کند. اگر کامپوزیت شما تغییر رنگ داده و اکنون به دنبال رفع آن با استفاده از این روشها هستید باید بدانید احتمال موفقیتآمیز بودن این اقدامات بسیار کم بوده و تنها به همت و پشتکار شما وابسته است. در واقع از میان روشهای مذکر تنها انجام جرمگیری نتایج بسیار چشمگیر و مثبتی به همراه داشته است؛ چرا که پس از انجام جرمگیری توسط دندانپزشکی حاذق، وی مجدداً از شما درباره رنگ کامپوزیت پرسوجو کرده و شما میتوانید در صورت رضایت، رنگ کامپوزیت خود را نیز تغییر دهید. البته در این میان نباید به هیچ عنوان از اثرات مثبت عدم استعمال دخانیات نیز غافل شد؛ چرا که دخانیات به دلیل ترکیبات موجود در خود علاوهبر ضرر برای رنگ کامپوزیت دندان میتواند مشکلاتی چون بیماریهای قلبی، آب مروارید، رماتیسم و… را به وجود آورد.
قیمت تعویض کامپوزیت چقدر است؟
برای تعیین قیمت کامپوزیت و امور مربوط به آن از جمله تعویض، مؤلفههای متعددی وجود دارد. برای مثال از آنجا که هر فرد میتواند تعداد دندان دلخواه را کامپوزیت کند، در وهله اول باید بدانید که فرد چند واحد دندان را برای انجام این کار زیبایی انتخاب کرده است. پس از کسب آگاهی پیرامون تعداد واحدهای دندان، نوبت به انتخاب مدل و برند کامپوزیت خواهد رسید؛ چرا که در کشورهای مختلف چون آمریکا، آلمان، ژاپن و سوئیس کامپوزیتهایی با کیفیت تولید میشود که بهای استفاده از آنها متفاوت خواهد بود. اگر چه ممکن است بسیاری از مراجعهکنندگان از کنار این موضوع به سادگی گذر کنند اما به طور قطع میتوان گفت میزان تبحر دندانپزشک و سابقه کاری او نیز اهمیت بسیار زیادی خواهد داشت. از آنجا که برای آغاز به کار باید تمامی مشکلات دندان مراجعهکننده برطرف شود، میتوان بخشی از هزینههای موجود را به برطرف کردن مشکلاتی چون پوسیدگی، شکستگی یا… مرتبط کرد.
توجه: قیمت کامپوزیت دندان چقدر است؟ بررسی قیمت انواع کامپوزیت
سخن پایانی
از آنجایی که امروزه داشتن لبخندی زیبا یکی از دغدغههای اصلی افراد است، شما میتوانید با استفاده از کامپوزیت که مادهای خمیری از جنس رزین است این مشکل را برطرف کنید. البته بر اساس آمار و نظرسنجی انجام شده توسط دندانپزشکان برخی افراد رنگ کامپوزیت آنها به زرد تغییر کرده که این حادثه میتواند به علت برخی عوامل داخلی و خارجی باشد. قطعاً شما میتوانید با کسب آگاهی درباره علت زرد شدن کامپوزیت دندان گامی حائز اهمیت جهت از بین بردن این عارضه بردارید. عدم استفاده از نوشیدنیهای رنگی، رعایت بهداشت دهان و دندان، عدم استفاده از دخانیات و همچنین مراجعه به دندانپزشک حاذق میتواند به شما در زرد نشدن دندانها یاری رساند.
سوالات متداول
- آیا کامپوزیت دندان شامل رنگهای مختلف میشود؟
بله، افراد متعددی رنگ کامپوزیت را بر مبنای رنگ صورت خود انتخاب میکنند، در صورت وجود تغییری فاحش میان رنگ دندانهای اصلی و کامپوزیتها ممکن است نتیجه نهایی باب میل نباشد.
- ماندگاری کامپوزیت چه مدت زمانی است؟
تمامی روشهای درمانی در حوزه دندانپزشکی در وهله اول به توانایی دندانپزشک و سپس به نحوه مراقبت و نگهداری شما وابسته است. چنانچه میخواهید مدت زمان ماندگاری کامپوزیت و رنگ آن را افزایش دهید، باید حتی المقدور از مصرف غذاهای منع شده پرهیز کرده و نسبت به رعایت بهداشت دهان و دندان خود کوشا باشید.
- آیا در وقوع پوسیدگی دندان انجام کامپوزیت نقش مؤثری دارد؟
بله، چرا که شما پس از انجام این کار مجبور به رعایت بهداشت دهان و دندان شده و میبایست از دهانشویه و نخ دندان مخصوص استفاده کنید؛ در واقع تمامی این امور علاوهبر افزایش مدت زمان سلامت کامپوزیت میتوانند از وقوع پوسیدگی دندان نیز جلوگیری کنند.
- رنگ کامپوزیت دندان افراد مشهور چه نام دارد؟
جالب است بدانید امروزه تمامی افراد به دنبال رنگ کامپوزیت دندان افراد مشهور هستند. اگر شما نیز میخواهید همانند آنها باشید، میبایست سایه کامپوزیت دندان خود را درجه A۱ انتخاب کنید.
- مشهورترین رنگهای کامپوزیت چه نام دارند؟
امروزه در میان تمامی افراد استفاده از رنگهایی چون BW، XL، B۱ و A۳ بسیار رایج است.