سن مناسب برای ایمپلنت دندان
سن مناسب برای ایمپلنت دندان چقدر است؟ ایمپلنت به عنوان یک درمان مؤثر و پرطرفدار اغلب برای جایگزین کردن دندان از دست رفته بهکار گرفته میشود. انجام این درمان ازسوی دندانپزشک، تحت شرایط خاصی مانند میزان رشد استخوان فک، استحکام لثه و… صورت میپذیرد. در این روش درمانی ایدهآل، موضوع چالش برانگیز و قابل بحث، سن بیمار محسوب میشود. در واقع پایه تیتانیومی ایمپلنت با انجام یک عمل جراحی روی استخوان فک قرار میگیرد تا این امکان فراهم شود که تاج دندان روی آن سوار شود. بنابراین برای موفقیت این روش درمانی، بیمار از نظر شرایط سنی باید در موقعیتی با توان روانی و جسمی سالم قرار داشته باشد.
شرایط لازم برای کاشت ایمپلنت
دندانهای دائمی در هر فردی ممکن است به دلیل ضربه، پوسیدگی، مشکلات استخوان یا بیماری لثه از بین بروند. بهترین و مناسبترین جایگزین برای دندان دائمی، کاشت ایمپلنت دندانی محسوب میشود. این شیوه درمانی در صورتی کارآمد و سودمند است که بیمار از لحاظ فیزیولوژیکی در شرایط مناسبی قرار داشته باشد. به بررسی که در ادامه انجام شده است توجه فرمایید، در این تحقیق موارد مؤثر در نتیجه درمان ایمپلنت ذکر شده است.
- عدم وجود مشکلات مزمنی مانند فشار دادن دندانها و دندان قروچه
- عدم وجود بیماریهایی نظیر فشار خون بالا، سابقه سکته قلبی، دیابت کنترل نشده، بیماریهای کلیوی، پوکی و نرمی استخوان. این بیماریها سازگاری ایمپلنت با لثه و رسیدن به یک ساختار پایدار را بسیار کاهش میدهند.
- عدم وجود دریچه قلب مصنوعی
- نداشتن جراحیهای پیاپی و عدم ابتلا به سرطان، به دلیل انجام مراحل درمانی نظیر شیمی درمانی و رادیوتراپی. این افراد دارای ضعف سیستم ایمنی بدن هستند در نتیجه به مدت 2 سال نمیتوانند تحت این شیوه درمانی قرار گیرند.
- عدم مصرف سیگار، دخانیات و الکل؛ چرا که در ترکیب این مواد عناصری موجود است که، مانع از عملکرد مناسب سلولهای لثه برای قبول ایمپلنت میشوند. همچنین سبب القای واکنشهای منفی در طول دوره درمان میگردد.
- نبود بیماریهای دهانی، عفونت یا زخم در فک و لثه.
بیشتر بدانید! ایمپلنت دندان چقدر طول میکشد؟ با دانستن این نکات مدت زمان ایمپلنت خود را کاهش دهید.
این افراد هرگز ایمپلنت نکنند!
انجام جراحی ایمپلنت باید توسط افراد متخصص و در مرکز تخصصی انجام گیرد؛ دندانپزشک ماهر قبل از انجام جراحی ایمپلنت اقدام به غربالگری مینماید. طی این فرآیند، وضعیت بیمار و همچنین عکس رادیولوژی از فک و دندانها توسط دندانپزشک بررسی میگردد، سپس متخصص مشخص مینماید که فرد، کاندیدای مناسب ایمپلنت است یا خیر. افرادی که مناسب این شیوه درمانی نیستند عبارتند از:
- بیماران بسیار جوان ( معمولاً زیر 18 سال)، به دلیل عدم رشد کافی استخوان فک.
- بانوان باردار
- افرادی که مواد مخدر و الکل مصرف مینمایند.
- بیمارانی که در ناحیه سر و گردن تحت انجام پرتودرمانی بودهاند.
- افرادی که دارای بیماریهای مزمنی نظیر دیابت، هموفیلی یا بیماریهای بافت همبند هستند.
- افرادی که داروهای خاصی نظیر استروئید و کورتون مصرف میکنند.
- افرادی که به دندان قروچه شبانه مبتلا هستند.
- بیمارانی که به پوکی یا نرمی استخوان مبتلا هستند، به دلیل نداشتن تراکم کافی در استخوان فک.
مقاله مزتبط: ایمپلنت دندان برای چه کسانی مناسب است؟ اگر این شرایط را دارید هرگز ایمپلنت نکنید.
سن مناسب برای ایمپلنت دندان؛ آیا در هر سنی میتوان ایمپلنت انجام داد؟
سن مناسب برای ایمپلنت دندان چقدر است؟ کاشت ایمپلنت برای تمام افراد در هر سنی انجام میشود، غیر از یک مورد و آن هم در افراد زیر 18 سال است. اسکلت افراد تا 18 سالگی و در برخی تا 20 سالگی مرتباً رشد میکند. در دیگر افراد کاشت ایمپلنت به پارامترهایی مانند استحکام استخوان، تراکم استخوان و سلامت وی بستگی دارد. بنابراین حتی اگر فرد در دوره کهن سالی باشد، در صورت داشتن استخوان فک سالم میتواند تحت جراحی ایمپلنت قرار گیرد. از طرفی اگر فردی مشکلاتی نظیر بیماری لثه داشته باشد نمیتواند ایمپلنت موفقی انجام دهد.
بهطور کلی دندانپزشک قبل از هر اقدامی ارزیابیهای اولیه را نسبت به سن بیمار انجام میدهد. همچنین با کمک عکس رادیولوژی میزان تراکم استخوان فک را بررسی مینماید و سپس نظر نهایی را در خصوص انجام این شیوه درمانی ارائه میدهد. در نتیجه بیمار جوان باشد یا کهنسال در صورت تأیید دندانپزشک، میتواند یک ایمپلنت موفق انجام دهد.
بهترین سنی که بیمار میتواند ایمپلنت انجام دهد
حداقل سن مناسب برای ایمپلنت دندان؟ حداقل سن برای انجام ایمپلنت زمانی است که استخوان فک رشد کافی خود را به اتمام رسانده باشد. این زمان تا سنی ادامه دارد که فرد از لحاظ جسمی و مقاومت استخوانی در شرایط مطلوبی قرار داشته باشد. مسلماً داروهای مصرفی فرد یا بیماریهایی نظیر دیابت، بیماریهای قلبی، فشار خون بالا، مصرف سیگار و الکل و… همگی بر نتایج ایمپلنت تأثیرات منفی خواهند گذاشت.
اما بهطور کلی و به صورت دقیق باید گفت هیچ محدودیت سنی برای کاشت ایمپلنت وجود ندارد و تنها مسئله مهم، رسیدن به نتیجه مطلوب و ماندگار محسوب میشود. بنابراین هر فردی که دچار مشکلات دندانی شده باشد میتواند ایمپلنت انجام دهد به شرط آنکه ازنظر فرم و تراکم استخوان فک یا رشد این استخوان دچار محدودیتی نباشد. در این صورت نتایج ایمپلنت در یک بیمار مسن در سن 80 سالگی به اندازه ایمپلنت یک جوان موفقیتآمیز خواهد بود. دندانپزشک با بررسی پرونده پزشکی بیمار و مشاهده عکس رادیولوژی نظر خود را در خصوص درصد موفقیت ایمپلنت بیان مینماید.
بیشتر بخوانید: سن مناسب برای ایمپلنت دندان چقدر است؟ آشنایی با حداقل و حداکثر سن مناسب برای ایمپلنت
چرا تا قبل از 18 سالگی بیمار نمیتواند ایمپلنت انجام دهد؟
براساس نظریه محققان، هر فرد با توجه به جنسیت، یک دوره جهش رشدی دارد؛ این جهش رشدی در دختران 16 سالگی و در پسران 18 سالگی است. اگر فردی تا قبل از 18 تا 20 سالگی نیاز به کاشت ایمپلنت داشته باشد، دندانپزشک به او پیشنهاد میدهد که این اقدام را چند سالی به تأخیر اندازد. انجام ایمپلنت زودتر از زمان موعد سبب خواهد شد که با رشد استخوان فک، ایمپلنت تغییر جهت دهد یا به سمت بیرون یا داخل منحرف شود.
در این دسته از بیماران تراکم استخوان فک به میزان مناسب برای انجام ایمپلنت نرسیده است. در نتیجه در اغلب مواقع دندانپزشک برای بیماران زیر 20 سال از درمان جایگزین استفاده مینماید. بعد از رسیدن بیمار به سن قابل قبول، عکس رادیولوژی دهان و فک بیمار را مشاهده و تراکم استخوان فک را بررسی مینماید، در صورت تکمیل شدن رشد این استخوان، دندانپزشک تصمیم نهایی را در خصوص کاشت ایمپلنت خواهد گرفت.
ایمپلنت در سنین پایین چه خطراتی دارد؟
سن مناسب برای ایمپلنت دندان چقدر است؟ علاوهبر تمام محدودیتهای رشدی استخوان فک در کاشت ایمپلنت دندان قبل از 18 سالگی، باید به این نکته نیز اشاره کرد که این فرآیند با جراحی روی استخوان فک همراه است. هر عمل جراحی مقدماتی شرایطی لازم خواهد بود که در این جراحی، مهمترین آن آمادگی و مقاومت بدنی بیمار است. اغلب افراد بسیار جوان تا قبل از این سن توانایی تحمل جراحی روی استخوان فک و درد ناشی از آن را ندارند. بنابراین بهتر است جراحی تا بعد از گذشتن از 18 سالگی به تعویق افتد. از طرفی انجام این شیوه درمانی در سن پایین ممکن است خطرات و صدمات جبرانناپذیری برای بیمار به همراه داشته باشد، این صدمات عبارتند از:
- ایجاد مشکلاتی برای دندانهای نیش
- به مرور زمان و با بالا رفتن سن بیمار عدم تناسب یا فاصله در بین دندانهای طبیعی و دندان ایمپلنت شده بهوجود خواهد آمد.
- تحلیل استخوان اطراف ایمپلنت
- تغییر در فرم صورت و ایجاد مشکلاتی که زیبایی بیمار را تحت تأثیر قرار میدهد.
راهحل موقت برای بیماران جوانتر
راه حلهای مؤثر بسیاری برای رفع مشکل از دست دادن دندان در هر سنی وجود دارد. در جوانان زیر 18 تا 20 سال که نمیتوانند تحت جراحی ایمپلنت قرار گیرند، روشهای جایگزین مناسبی بهکار گرفته میشود. این روشهای درمانی، نتایج کاملاً موفقیت آمیزی به همراه دارد و تا چندین سال در دهان بیمار بدون مشکل باقی میمانند. به این صورت دندانپزشک با انجام این شیوههای نوین، تا فرا رسیدن زمان مناسب کاشت ایمپلنت ترمیم طولانی و موفقیت آمیزی برای بیمار انجام داده است.
از جمله راه حلهای موفق و جایگزین ایمپلنت در نوجوانان میتوان به استفاده از پلهای دندانی (بریج دندانی) یا پروتز متحرک اشاره کرد. پس از تشخیص دندانپزشک به انجام هرکدام از اقدامات فوق، از دهان و دندان از دست رفته بیمار قالبی تهیه میگردد. سپس در لابراتوار پروتز متحرک یا بریج دندانی مناسب بیمار ساخته میشود، در نهایت در جای مناسب و به صورت موقت قرار میگیرد. در این صورت نوجوان اعتماد به نفس خود را به دست میآورد و با آرامش منتظر زمان مناسب انجام ایمپلنت میماند.
درصد موفقیت ایمپلنت در افراد مسن
یکی از ویژهگیهای ایمپلنت، موفقیتآمیز بودن آن در افراد میانسال و مسن بهشمار میآید. بر اساس یک تحقیق، ایمپلنت موفق در این افراد تا 15 سال از عملکرد خوب و مناسبی برخوردار است. بنابراین برای این بیماران جراحی کاشت ایمپلنت روشی قابل اعتماد و بیخطر برای دندانهای از دست رفته محسوب میشود. در این گروه از بیماران پذیرش دندان مصنوعی ممکن است با مشکلاتی همراه باشد، لذا دندانپزشک روش ایمپلنت را به آنان توصیه میکند.
موفقیت ایمپلنت در بیماران میانسال و مسن به عوامل مختلفی بستگی دارد، دندانپزشک با بررسی عکس رادیولوژی از فک بیمار و ملاحظه پرونده پزشکی وی نظر نهایی خود را اعلام میکند. برخی مشکلاتی که درصد موفقیت این شیوه درمانی را کاهش میدهد عبارتند از:
- داشتن مشکلات و بیماریهای لثه
- کمبود تراکم استخوان فک به دلیل وجود بیماریهایی نظیر پوکی استخوان
اما خبر خوب اینکه، مشکلات و موانع بر سر راه ایمپلنت افراد مسن تا حدود زیادی قابل رفع است. افرادی که از مشکلات و بیماریهای لثه یا کمبود تراکم استخوان فک رنج میبرند، قبل از انجام ایمپلنت و با توجه به امکانات موجود با پیوند لثه، پیوند استخوان و انجام جراحی لیفت سینوس، آمادگی لازم جهت پذیرش ایمپلنت را به دست میآورند. بنابراین اگر در سن میانسالی یا کهولت هستید اما روابط اجتماعی بالایی دارید و از دندانهای مصنوعی متحرک نیز رنج میبرید، میتوانید برای کاشت ایمپلنت اقدام نمایید.
محدودیتهای کاشت ایمپلنت در سنین بالا
اکثر افراد از سن 60 سال به بالا دچار مشکلات عمده دندانی میشوند و به درمان مؤثر نیاز پیدا میکنند. بنابراین میتوان گفت ایمپلنت دندان در بین این گروه از بیماران بسیار رایج بوده و عمدتاً با نتایج خوبی نیز همراه است، به شرط آنکه بیمار از سلامت جسمی مطلوبی برخوردار باشد. اما با توجه به محدوده سنی این عزیزان و وجود برخی بیماریها یا مصرف داروهایی خاص، در این گروه از بیماران محدودیتهایی وجود دارد. این محدودیتها عبارتند از:
- بیماران مبتلا به دیابت کنترل نشده
- افراد دارای فشار خون بالا
- بیمارانی که به تنگی عروق کرونر قلب، تصلب شریان، آترواسکلوروز، نارسایی احتقانی قلب مبتلا هستند.
- بیماران قلبی با دریچه قلب مصنوعی
- افرادی که دچار سکته مغزی شدهاند.
- بیمارانی که به مصرف تنباکو، سیگار و الکل به شدت وابسته هستند.
- افرادی که نمیتوانند بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت نمایند.
- افرادی که از داروی ضد افسردگی SSRI استفاده میکند.
- بیمارانی که داروهایی جهت درمان پوکی استخوان مصرف میکنند، مانند داروی بیس فسفونات.
- عزیزانی که داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی NSAIDs مصرف میکنند.
- مصرف برخی آنتیبیوتیکها مانند سیپروفلوکساسین، لووفلوکساسین، نورفلوکساسین و افلوکساسین.
- داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مانند سیکلوسپورین.
- بیمارانی که مبتلا به آسم، آرتریت، روماتیسم و بیماریهای خود ایمنی هستند و داروهای گلوکوکورتیکوئیدها را مصرف مینمایند.
- بیماران سرطانی که داروهای مخصوص شیمی درمانی استفاده میکنند.
بیشتر بخوانید: مراحل انجام ایمپلنت – معرفی قدم به قدم مراحل ایمپلنت + مدت زمان اتمام فرآیند آن
کلام آخر
سن مناسب برای ایمپلنت دندان چقدر است؟ از دست دادن دندان دائمی و طبیعی دلایل گوناگونی میتواند داشته باشد؛ در افراد جوان ممکن است به دلیل حوادثی نظیر تصادفات، ضربه در حین ورزش و… اتفاق افتد و در عزیزان میانسال و کهنسال به دلیل پوسیدگی دندان به وجود آید. در واقع مهم نیست که شما چه سنی دارید و به چه دلیل دندان خود را از دست دادهاید، مسئله مهم داشتن فاکتورهای لازم برای داشتن دندان جایگزین است. بهترین شیوه درمانی در اینگونه موارد، کاشت ایمپلنت دندانی محسوب میشود. تنها اقدامی که لازم است شما انجام دهید، در میان گذاشتن شرایط سلامتی خود یا بیان داروهای مصرفی به دندانپزشک است. متخصص با بررسی تمام این موارد و مشاهده عکس رادیولوژی نظر نهایی را خدمت شما اعلام مینماید.
سؤالات متداول
1_ اگر شخصی به بیماری فک پایین یا فک بالا دچار باشد، میتواند تحت درمان ایمپلنت قرار گیرد؟
خیر، این بیمار ابتدا باید تحت جراحی فک قرار گیرد، پس از برطرف شدن مشکل فک میتواند اقدام به کاشت ایمپلنت کند.
2_ پس از درمان ارتودنسی اگر نیاز به کاشت ایمپلنت باشد، اما بیمار ایمپلنت انجام ندهد آیا مجدداً دندانها به فرم قبلی درمیآیند؟
بله، متأسفانه اگر شما در فک خود دندانی افتاده داشته باشید و پس از ارتودنسی آن را با روش ایمپلنت جایگزین نکنید، احتمال ایجاد مجدد ناهماهنگی بین دندانها وجود دارد.
3_ ایمپلنتهای دندانی را چگونه میتوان تمیز کرد؟
رعایت بهداشت دهان و دندان در اطراف ایمپلنت مانند دندان طبیعی بسیار مهم است. مسلماً تمیز کردن فاصله بین ایمپلنتها و دندانهای طبیعی حساسیت خاصی دارد. مسواکهای بین دندانی در کنار نخ دندان در این زمینه میتواند بسیار یاری دهنده باشند.
4_ آیا ایمپلنتهای دندانی سایز دارند؟
بله، ایمپلنتها در سایز، اندازه و ابعاد متفاوتی ساخته میشوند، بنابراین دندانپزشک به راحتی میتواند گزینه مناسب را انتخاب نماید. بهطور کلی ایمپلنتهایی با قطر کم در قسمت جلو آرواره و ایمپلنتهایی با قطر بیشتر در قسمتهای عقبی آرواره کاشته میشوند. دندانپزشک با توجه به استخوان فک بیمار، گزینه مناسب را انتخاب مینماید.
5_ از کجا بدانم کاندیدای مناسب کاشت ایمپلنت هستم یا خیر؟
95 درصد افراد که یک یا چند دندان خود را از دست داده باشند میتوانند بدون نگرانی کاشت ایمپلنت انجام دهند. اگر شما از سلامت عمومی برخوردار هستید مانعی در انجام جراحی ایمپلنت ندارید.
6_ آیا ایمپلنت سبب ایجاد بوی بد در دهان میشود؟
بوی بد دهان به دلیل تجمع باکتری و پوسیدگی دندان ایجاد میشود. اگر ایمپلنت سبب بوی بد دهان شده باشد باید دیگر نشانههای پوسیدگی ایمپلنت را بررسی نمایید. احساس مزه بد در دهان، خونریزی یا تورم لثه از نشانههای پوسیدگی ایمپلنت است. در این شرایط باید هرچه سریعتر به دندانپزشک مراجعه نمایید.