ارتودنسی در سنین بالا
آیا ارتودنسی در سنین بالا (بزرگسالان) نتیجه میدهد؟ برخی افراد با مشکلات دندان و ناهنجاری در دهان خود مواجه هستند که این موضوع باعث ناراحتی آنها شده است. برای رفع کج بودن دندانها و دیگر مشکلات میبایست از ارتودنسی دندان بهره گرفت. با انجام ارتودنسی میتوان به دندانهای صاف و منظم دست یافت که باعث جذابتر شدن چهره افراد میشود. اردتودنسی در هر سنی قابل اجرا است و میتوان از آن بهره گرفت. اما باید توجه داشت که لثه و دندانها و همچنین استخوان فک بیمار سالم باشد تا بتوان این روش درمانی را پیش گرفت. در افراد بزرگسال با توجه به مشکلاتی که در دهان خود دارند میتوان شاهد تنوع بیشتر در ارتودنسی بود، اما ارتودنسی در کودکان از تنوع کمی برخودار است.
حداکثر و حداقل سن برای انجام ارتودنسی دندان
تعیین زمان برای انجام ارتودنسی باید به برخی شرایط توجه کرد. مسلما بهترین زمان برای انجام ارتودنسی، سنین کودکی است، چراکه در این سن استخوان فک به طور کامل سفت نشده و امکان جابهجایی دندانها فراهم است. اگر در کودکان بتوان مشکلات موجود را شناسایی کرد میتوان در سن شش سالگی نسبت به اجرای ارتودنسی اقدام کرد. اما میتوان در سن 10 یا 11 سالگی نیز از این روش درمانی بهره برد. حداکثر سن ارتودنسی غیر قابل تعیین است. چراکه باید به شرایط بیمار توجه شود. اگر بیمار لثههای سالمی داشته باشد و استخوان فک و گونه ایشان از تراکم مناسبی برخودار باشد، در هر سنی میتواند از ارتودنسی بهره ببرد. همچنین دندانهای بیمار نباید بیشاز اندازه پوسیدگی داشته باشد.
آیا ارتودنسی در سنین بالا امکان پذیر است؟
انجام ارتودنسی در هر سنی قابل اجرا است و میتوان به این نتیجه رسید که این روش، یک روش درمانی بدون محدودیت سنی است. باید توجه داشت که در سن پایین و در کودکی میتوان با سرعت بیشتری به نتیجه دلخواه رسید که میتوان گفت کودکی، دوره طلایی برای انجام ارتودنسی است. در سنین بالا نیز میتوان از این روش استفاده کرد اما روند بهبودی و دستیابی به نتیجه دلخواه کمی زمانبر است. ارتودنسی در سنین بزرگسالی میتواند کمی دشوار باشد، چراکه استخوان فک مقاوم شده و جابهجایی دندانها را کمی دشوار میکند.
بیشتر بخوانید: سن مناسب ارتودنسی دندان؛ بررسی بهترین سن برای ارتودنسی و معرفی حداقل و حداکثر سن ممکن
انواع ارتودنسی برای سنین بالا
برای برطرف کردن ناهنجاریها و مشکلات موجود در دهان میتوان روشهای مختلفی را انتخاب کرد. انتخاب بهترین روش به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. همچنین باید توجه داشت که اگر مشکلات دندانهای بیمار کم باشد، نیاز به جراحی نیست و میتوان بدون جراحی به نتیجه دلخواه رسید. انواع ارتودنسی در سنین بالا به شرح زیر هستند.
- ارتودنسی فلزی: رایجترین روش ارتودنسی دندان، استفاده از برسهای ثابت است که بر روی دندانها قرار میگیرد.
- ارتودنسی لینگوال: یک نوع بریس ثابت که باید پشت دندانهای بیمار قرار بگیرد تا به تدریج دندانها حرکت کنند و اختلال بایت برطرف گردد.
- ارتودنسی سرامیکی: ارتودنسی سرامیکی نیز یک نوع ارتودنسی فلزی است که به جای رنگ تیره فلز، از بریسهای سرامیکی و سفید استفاده میشود.
- ارتودنسی نامرئی: در این روش از پلاکهایی استفاده میشود که متحرک هستند و بر روی دندانهای بیمار قرار میگیرند و میتواند به تدریج دندانها را مرتب کند.
مراحل ارتودنسی دندان در سنین بالا
ارتودنسی در سنین بالا یک روش درمانی پیچیده است که دندانپزشک عمومی نمیتواند آن را اجرا کند و میتوان با بهره بردن از دندانپزشکی ماهر و باتجربه در کلینیک لبخند درمان، به نتیجه دلخواه رسید. اردتودنسی دندان مراحل مختلفی دارد و با توجه به میزان ناهنجاری موجود در دهان، باید یک تا سه سال تحت درمان بود، پس با یک جلسه مراجعه به دندانپزشک نمیتوان به نتیجه دلخواه رسید. مراحل مربوطه به ارتودنسی دندان در حالت کلی به شرح زیر است.
- مشاوره: در این جلسه باید روند درمان برای بیمار توضیح داده شود و بیمار باید تمامی بیمارهای زمینهای، داروهای مصرفی و… را با دندانپزشک خود در میان بگذارد. سعی کنید در این جلسه تمامی سوالات و نگرانیهای خود را برطرف کنید.
- معاینه: معاینه دندانها بسیار مهم است و باید با دقت بالایی انجام شود. برنامه کلی و نهایی ارتودنسی دندان با معاینات انجام شده صورت میپذیرد.
- قرار دادن براکتها: براکتها باید بر روی دندانها نصب شوند که این براکتها دارای جنسهای متفاوتی هستند. جنس براکت به روش انتخابی و شرایط بیمار وابسته است.
- سیم کشی: باید براکتها توسط سیمهای ارتودنسی به هم متصل شوند تا بتوانند بیشترین تاثیر را بر روی دندانها بگذارند.
- مراجعه پیدرپی: باید در زمانهای مناسب و برنامهریزی شده توسط دندانپزشک، به ایشان مراجعه کنید تا ارتودنسی دندان شما سفت شود تا بتواند تاثیر بهتری بر روی دندانها بگذارند.
- برداشتن دستگاه ارتودنسی: با گذشت مدت زمان یک تا سه سال، باید دستگاه ارتودنسی از دهان خارج شود.
اهمیت ارتودنسی دندان در بزرگسالان
نادیده گرفتن مشکلات موجود در دهان و دندانها میتواند با گذشت زمان مشکل ساز باشد و روزبهروز بر ناهنجاری افزوده شود. همچنین با گذشت زمان عوارض خطرناکی برای بیمار ایجاد میشود که باید در اسرع وقت نسبت به رفع این ناهنجاریها اقدام کرد. مشکلاتی که ممکن است برای بیمار ایجاد شود و اهمیت ارتودنسی در سنین بالا را نشان میدهد به شرح زیر است.
- ایجاد اختلال در مفاصل فکی و گیجگاهی
- ایجاد دندان قروچه
- بروز سردرد به دلیل اختلال در فک
- ایجاد صدا در زمان صحبت کردن یا جویدن غذا
- درد در فک بیمار
مزایای ارتودنسی دندان در سنین بالا
هر چند بهتر است که در سنین کودکی از ارتودنسی بهره برد اما در بزرگسالی نیز میتوان از مزایای منحصربهفرد آن استفاده کرد و نهایت لذت را برد. مرتب شدن دندانها و ایجاد لبخندی زیبا، عدم بازگشت دوباره به حالت اولیه، آسان شدن رعایت بهداشت دندان و دهان، کم شدن سایش دندانها به دلیل دندان قروچه یا اختلال بایت، بهبود در جویدن غذا، حذف فاصله بین دندانها، اصلاح هم اندازه نبودن فک بالا و پایین و… از مزایای عالی ارتودنسی در سنین بالا است.
پیشنهاد مطالعه: مزایا و معایب ارتودنسی؛ بررسی صفر تا صد مزیت ها و معایب ارتودنسی دندان
در چه صورت ارتودنسی در سنین بالا امکان پذیر است؟
بیمار باید بداند که امکان ارتودنسی در سنین بالا وجود دارد اما باید حداکثر همکاری را با دندانپزشک انجام دهد. همچنین دندانپزشک مربوطه باید باتجربه و ماهر باشد تا بتواند مشکلات را به خوبی درمان کند. بیمار باید لثه سالم و همچنین از استخوان فک مناسبی برخودار باشد تا بتواند تحمل جابهجایی و تغییر جهت را داشته باشد. همچنین فک بیمار باید جای کافی برای جابهجایی دندانها را داشته باشد که در این صورت دندانپزشک با حذف یک یا دو دندان میتواند محیط مناسب را ایجاد کند. سالم بودن دندانها نیز فاکتور دیگری است که باید به آن توجه شود.
عوارض ارتودنسی در بزرگسالی
ارتودنسی در سنین بالا نیز همانند دیگر روشهای درمانی میتواند عوارض متفاوتی را به همراه داشته باشد. برخی از این عوارض به شرح زیر هستند.
- در سنین بزرگسالی میتوان شاهد طولانیتر شدن دوره نقاهت و دوره درمان بود.
- به دلیل وجود پوسیدگی در دهان، وجود بیماریهای لثه، وارد شدن آسیب به مینای دندان و… باید هزینه بیشتری را تقبل کرد.
- با سخت شدن استخوان فک و بیشتر شدن ناهنجاریهای موجود در دندانها، ممکن است بیمار نیاز به جراحی پیدا کند.
- ممکن است برخی افراد اعتمادبهنفس خود را از دست بدهند یا از وجود بریسها بر روی دندانهای خود خجالت بکشند.
- در برخی مواقع بروز سر درد و ناراحتی در ناحیه صورت را شاهد هستیم.
- ایجاد حساسیت به دلیل وجود بریسها در ناحیه زبان و لثه بیمار امکان پذیر است.
- گاهی میتوان شاهد بازگشت ناهنجاریها بود.
- دندانپزشک در برخی شرایط مجبور است دندانهای دائمی بیمار را بکشد تا جای خالی برای دیگر دندانها فراهم شود.
- شاید انجام ارتودنسی در سنین بالا نتیجه بخش نباشد و بیمار را از انجام ارتودنسی ناراضی کند.
پیشنهاد مطالعه: عوارض ارتودنسی دندان؛ با رعایت این نکات از عوارض احتمالی پیشگیری کنید.
پیشگیری از عوارض ارتودنسی در سنین بالا
با توجه به بروز مشکلات و عوارض احتمالی باید از پیشرفت آنها جلوگیری کرد. برای پیشگیری از عوارض ارتودنسی در سنین بالا باید به نکات زیر توجه شود.
- باید به نکات مراقبتی و بهداشتی دهان و دندان توجه شود و در روز استفاده از مسواک و نخ دندان به صورت اصولی انجام گیرد. در زمان مراجعه به دندانپزشک میبایست در خصوص نحوه صحیح زدن مسواک و نخ دندان سوال کرد.
- برای جلوگیری از عوارض ارتودنسی باید استفاده از مشروبات الکلی و دخانیات را کنار بگذارید.
- کنار گذاشتن عادات نادرست نظیر دندان قروچه، جویدن چیزهای سفت، شکستن تنقلات و… میتواند کمک کننده باشد.
- وارد شدن ضربه به دهان و فک میتواند مشکلات بسیاری را به همراه داشته باشد.
- مراجعه نامنظم به دندانپزشک میتواند در بروز مشکلات و عوارض احتمالی موثر باشد.
- نگرانی و ترس از هزینه ارتودنسی و ترس از مراحل درمان میتواند عوارض بیشتری را برای بیمار ایجاد کند.
هزینه ارتودنسی بزرگسالان چقدر است؟
هزینه ارتودنسی به دلیل طولانی بودن مدت زمان درمان، استفاده از تجهیزات و تکنولوژی به روز، تعداد مراجعات پیدرپی، نیاز به جراحی فک و… کمی بالا است. اما در برخی شرایط میتوان شاهد هزینه کم در زمان انجام ارتودنسی بود که این مورد به میزان ناهنجاریهای موجود در دهان بیمار وابسته است. بهترین روش برای اطلاع از هزینه نهایی ارتودنسی در سنین بالا، تماس با کلینیک لبخند درمان خواهد بود تا بتوان با مراجعه حضوری و معاینه، از قیمت نهایی اطلاع یافت.
سخن پایانی
درمان ناهنجاریهای موجود در دهان یکی از موارد بسیار مهم و حیاتی است که در روند زندگی افراد اثر میگذارد. ارتودنسی در سنین بالا قابل اجرا است و میتوان از آن بهره برد. اما بهتر است در سنین کودکی ناهنجاریهای موجود در دهان را رفع کرد. بهتر است بیمار به نکات مراقبتی و بهداشتی دهان خود توجه کند و به طور منظم به دندانپزشک مربوطه مراجعه نماید. اگر بیمار از بیمارهای لثه رنج نمیبرد و استخوان مناسب و کافی داشته باشد، دندانهای پوسیده بیشمار نداشته باشد میتواند از ارتودنسی در سنین بالا بهره ببرد.
سوالات متداول
- بهترین نوع ارتودنسی در سنین بالا چیست؟
تعیین بهترین نوع، به نوع ناهنجاریهای بیمار وابسته است و همچنین سلیقه ایشان نیز میتواند موثر باشد. اما با ارتودنسی فلزی میتوان به نتیجه زودتری دست یافت.
- افرادی که مایل به دیده شدن تجهیزات ارتودنسی خود نیستند از چه نوع ارتودنسی در بزرگسالی استفاده کنند؟
برای افرادی که تمایلی که نمایان شدن ارتودنسی خود ندارند میتوانند از ارتودنسی سرامیکی که سفید هستند بهره بگیرند.
- با انجام ارتودنسی در سنین بالا از چه مشکلاتی میتوان پیشگیری کرد؟
ایجاد دندان قروچه، بروز سردرد به دلیل اختلال در فک، ایجاد صدا در زمان صحبت کردن یا جویدن غذا و… مسائلی هستند که با انجام ارتودنسی میتوان از آنها جلوگیری کرد.
- آیا ارتودنسی در سنین بالا عوارضی را به همراه دارد؟
بله، با انجام ارتودنسی میتوان سر درد، عدم دریافت نتیجه مطلوب، هزینه بالا و… را تجربه کرد.
- تنها در بزرگسالی میتوان از ارتودنسی بهره برد؟
خیر، در هر زمان میتوان از ارتودنسی استفاده کرد اما زمان طلایی برای این روش درمانی، کودکی است.