چه کسانی نمی توانند کامپوزیت کنند؟
تقریباً بیشتر افرادی که میخواهند کامپوزیت دندان انجام دهند، به راحتی میتوانند از این طریق طرح لبخند زیبایی برای خود بسازند. کامپوزیت دندان تا حد بسیار زیادی غیر تهاجمی است؛ اما همیشه در تمام درمانها احتمال ناکامی برای برخی افراد خاص وجود دارد. از این رو سوال پیش میآید که چه کسانی نمی توانند کامپوزیت کنند؟ درمانهایی مانند لمینت دندان و کامپوزیت، اساساً برای زیبایی بهکار برده میشوند، اما میتوانند در همین راستا مشکلات جزئی را نیز برطرف نمایند. دندانپزشک قبل از شروع درمان وضعیت کلی فرد را مورد بررسی قرار میدهد تا از شرایط دهان و دندان وی مطلع و مطمئن شود. چنانچه مشکل خاصی در این باره وجود داشته باشد و قابل برطرف شدن نباشد، فرد از این کار منع خواهد شد.
پیشنهاد مطالعه: معرفی صفر تا صد کامپوزیت دندان؛ از هزینه تا مزایا و معایب + مشاهده نمونه کار
زیباترین لبخندها با کامپوزیت دندان
امروزه روشهایی زیبایی زیادی برای داشتن یک طرح لبخند فوقالعاده وجود دارد که یکی از آنها کامپوزیت دندان است. زیباترین لبخندها را میتوانید با کامپوزیت دندان تجربه کرده و اعتمادبهنفس خود را بالا ببرید. مزیتها و کاربرد کامپوزیت دندان بسیار زیاد و فراتر از ترمیم و اصلاح طرح لبخند است. از همین رو افراد زیادی را به سمت خود جلب کرده است. مرتب و هماهنگ شدن دندانها، تغییر رنگ دندانهای زرد شده، از بین بردن فاصله بین دندانها، بالا بردن استحکام و مقاومت دندانها در برابر پوسیدگی و… نمونههایی از کاربردهای کامپوزیت هستند.
لازم به ذکر است که تمامی این روندهای درمانی و زیبایی در صورتی به درستی پیش میروند که برای درمان به یک متخصص ماهر و باسابقه مراجعه کنید. پس از معاینه توسط دندانپزشک، متوجه خواهید شد که آیا کاندید مناسبی برای این کار هستید یا خیر. علاوهبر این، رعایت بهداشت دهان و دندان و همچنین عمل کردن به دستورات دندانپزشک میتواند بر ماندگاری و زیبایی و درخشندگی هر چه بیشتر آن بیفزاید. کامپوزیت دندان بهطور کلی روشی نوین و پیشرفته در دندانپزشکی است که برای ترمیم دندانهای آسیبدیده مورد استفاده قرار میگیرد. بنابراین میتوان ظاهری زیبا و متفاوت و مورد پسند را با مواد استفاده شده در آن در یک کلینیک معتبر تجربه کرد.
کامپوزیت دندان برای افرادی که نیازی به تراشیدن سطح مینای دندانهای خود ندارند، گزینه مناسبی بهشمار میرود. ضمناً افرادی که به دلیل پوسیدگی دندان یا دیگر مشکلات جانبی نیاز به تراشیدن دندان داشته باشند، باید لمینت سرامیکی انجام دهند. مواد مورد استفاده در کامپوزیت دندان سفید رنگ بوده و برای دندانهای قدامی کاربرد خواهد داشت. دوام و ماندگاری این ماده بالا و بیشتر برای جنبه زیبایی آن استفاده میشود. همچنین ماده کامپوزیت برای مشکلات کمی مانند درمان پوسیدگی یا محو کردن ترک و شکستگیها نیز اثربخش است.
کامپوزیت دندان برای چه افرادی مناسب نیست؟
هر چند کامپوزیت دندان برای افرادی زیادی گزینه مناسب بوده و هیچ گونه محدودیتی نخواهد داشت؛ اما همواره استثناهایی نیز وجود دارد. به همین سبب در ادامه اشاره خواهیم کرد که چه کسانی نمی توانند کامپوزیت کنند. برخی از افرادی را که ممکن است کامپوزیت دندان برای آنها روش مناسبی نباشد عبارتند از:
افرادی که از وضعیت سلامت دهان و دندان خوبی برخوردار نیستند.
یکی از شرایط کسانی که میتوانند از کامپوزیت دندان استفاده کنند، برخورداری از سلامت کلی دهان و دندان است. افرادی که دچار بیماری و عفونتهای لثهای، پوسیدگی شدید دندان و… هستند نمیتوانند کاندیدهای ایدهآلی برای درمان با کامپوزیت باشند. لازم به ذکر است که تمامی این مشکلات تا حد زیادی با مراجعه به دندانپزشک ماهر و باتجربه قابل حل و رسیدگی است و مانعی دائمی برای کامپوزیت بهحساب نمیآید. بنابراین در چنین مواردی تنها مراحل انجام کامپوزیت دندان کمی طولانیتر میشود؛ زیرا ابتدا باید درمانهای جانبی برای رسیدن وضعیت دندانها به حالت نرمال انجام شوند. اگر افراد از سلامت دهان و دندان خوبی برخوردار نباشند و درمانهای جانبی نیز صورت نگیرد؛ نمیتوانند کاندیدهای مناسبی برای درمان کامپوزیت دندان باشند.
کسانی که به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت نمی دهند.
اهمیت و ضرورت رعایت بهداشت دهان و دندان برای دندانهای طبیعی و دندانهایی که کامپوزیت و روکش یا دیگر درمانهای زیبایی را انجام دادهاند، بسیار زیاد است. برخی افراد کامپوزیت را به عنوان یک لایه محافظتی برای جلوگیری از رسیدن آسیب به دندانها میدانند و بعد از آن نیاز به رعایت بهداشت دهان و دندان را در خود کمتر حس میکنند. کامپوزیت مانند دندانهای طبیعی، حتی بیشتر، نیاز به مراقبتهای بهداشتی برای جلوگیری از زرد شدن و پوسیدگی دارد. افراد با دندانهای معمولی، روزی دوبار مسواک زدن و یکبار نخ دندان کشیدن از وظایف همیشگیشان است. برای کسانی که روی دندانهای خود کامپوزیت دارند نیز همین نکات باید رعایت شود. عدم رعایت بهداشت دهان و دندان میتواند خطرات جدی و آسیبزنندهای را به دندانهای بیمار وارد کند. دندانپزشکان بعد از انجام کامپوزیت دندان، به تمامی افراد توجه به بهداشت فردی دهان و دندان را توصیه میکنند.
کسانی که دندان های به شدت حساس و آسیب دیده دارند.
چه کسانی نمی توانند کامپوزیت کنند؟ برای درمان مشکلاتی مانند بد رنگی دندان، شکستگی یا ترکخوردگی، بستن فاصله بین دندانی، لب پرشدگی و… از کامپوزیت دندان استفاده میکنند. تمامی این موارد تنها در صورتی قابل حل شدن است که به صورت جزئی و سطحی باشند، در غیر این صورت کامپوزیت نمیتواند گزینه مناسبی برای آنها باشد. بنابراین حتی اگر کامپوزیت برای چنین افرادی انجام شود، نتیجه دلخواه را نداشته و عیوب همچنان پیدا و آشکار خواهند بود. اگر جزء این چنین افرادی هستید که به دنبال پوشاندن عیوب دندان خود بوده و میزان مشکلات دندانی شما زیاد است، با مشورت گرفتن از دندانپزشک از روش درمانی دیگری استفاده نمایید.
افرادی که دارای عادت های بد دهانی هستند.
گاز زدن سر مداد، جویدن اجسام سفت مانند یخ، باز کردن در بطری با دندان، شکستن پسته و… عادتهای نامناسبی هستند که اگر افراد نتواند آنها را کنترل کنند، بسیار آسیبزننده خواهند بود. تمامی این کارها و عادتهایی از این قبیل، در نهایت باعث شکستگی و از بین رفتن کامپوزیت دندان افراد میشوند. بنابراین افرادی که از این قبیل عادتهای بد و نامناسب دارند، کاندیدهای خوبی برای کامپوزیت دندان که نیاز به مراقبت دارد نخواهند بود. همچنین باید بدانید که این افراد اگر بخواهند هر یک از روشهای درمانی را استفاده کنند، ابتدا باید از عادتهای بد خود دست بکشند.
افرادی که ساختار دندانی ضعیفی دارند.
چه کسانی نمی توانند کامپوزیت کنند؟ وجود مینای دندان کافی و سالم، ساختار قوی و محکم دندان، توانایی ایجاد پیوند برای نصب کامپوزیت به دندان و… از الزامات انجام کامپوزیت دندان هستند. افرادی که به دلیل نداشتن بنیه و ساختار قوی دندان و نداشتن مینای کافی نتوانند از کامپوزیت دندان پشتیبانی کنند، به احتمال زیاد کاندیدهای مناسبی برای آن نخواهند بود. بنابراین ممکن است کامپوزیت در چنین افرادی نتیجهبخش نبوده و با موفقیت انجام نشود. بهتر است برای یافتن بهترین روش برای درمان این افراد با متخصص مربوطه مشورت کرده تا راهحل مناسبتری را پیدا کند.
افرادی که دچار عارضه دندان قروچه هستند.
دندان قروچه مشکلی است که در بیشتر مواقع غیر ارادی بوده و فرد در خواب و بیداری به صورت ناخودآگاه دندانهای خود را به هم میفشارد. فشار دادن دندانهای فک بالا و پایین، سبب ساییده شدن آنها میشود. بنابراین دندان قروچه نه تنها به انواع درمانهای زیبایی و درمانی مانند کامپوزیت؛ بلکه به دندانهای طبیعی فرد نیز به مرور زمان آسیب خواهد زد. انجام کامپوزیت دندان تنها برای افرادی که میتوانند دندان قروچه خود را کنترل کنند یا از نوعی محافظ دندانی استفاده نمایند، توصیه میشود. چنانچه فرد قادر به درمان دندان قروچه نباشد، کامپوزیت دندان وی دچار شکستگی یا دیگر مشکلات خواهد شد.
آیا کامپوزیت دندان انجام دهیم؟
آیا کامپوزیت دندان انجام دهیم سوالی است که افراد پیش از استفاده از کامپوزیت دندان با آن مواجه میشوند. ماده رزینی که برای کامپوزیت دندان استفاده میکنند، کاملاً با سیستم بدن سازگار بوده و به اصطلاح ایمن و بیضرر است. همچنین کامپوزیت نسبت به دیگر روشهای درمانی مانند لمینت دندان، کم ریسک و غیر تهاجمیتر است. کامپوزیت دندان نیاز به تراشیدن ندارد و تمامی شکلدهی دندان به کمک دندانپزشک انجام خواهد شد. بنابراین دندانپزشکها افرادی را که دندانهای سالم و بدون نقص دارند را به انجام کامپوزیت دندان توصیه میکنند.
علاوهبر این، کاندیدهای مناسب برای درمان کامپوزیت دندان بسیار زیاد هستند. لازم به ذکر است که کسانی که دندانهای شدیداً آسیبدیده و پوسیده دارند، به راحتی نمیتوانند از کامپوزیت دندان استفاده کنند. بنابراین برای بسیاری از مشکلات خفیف و سطحی دندان مانند پوشاندن ترک و شکستگیهای جزئی، کامپوزیت دندان بهترین گزینه خواهد بود.
میزان ماندگاری کامپوزیت چقدر است؟
میزان ماندگاری، استقامت و طول عمر کامپوزیتها به عوامل گوناگونی میتواند بستگی داشته باشد که شناختن آنها برای شما کمککننده خواهد بود. اگر بخواهیم طول عمر نسبی به کامپوزیتها دهیم، چیزی بین 5 الی 10 سال خواهد بود. حال برخی از مواردی که میتواند سبب افزایش یا کاهش عمر کامپوزیتها شوند را معرفی میکنیم:
نوع و چگونگی اتصال مواد کامپوزیت بر روی دندانها
چگونگی نصب کامپوزیت بر روی دندانها میتواند یک فاکتور بسیار مهم برای ماندگاری و طول عمر کامپوزیت دندان باشد. دندانپزشک متخصص باید به این موضوع آگاه باشد که پیش از نصب کامپوزیت باید دندانها را ضدعفونی و پاکیزه کند. بنابراین روشی که متخصصان بر اساس تشخیص و تجارب خود به جهت پاکسازی و دیگر مراحل نصب کامپوزیت برای بیمار انتخاب میکند، میتواند بسیار اثرگذار باشد.
میزان تخصص و تجربه دندانپزشک
میزان تخصص و مهارت دندانپزشک میتواند جزء اساسیترین فاکتورهای موثر بر ماندگاری کامپوزیت دندان بهشمار بیاید. بنابراین باید پیش از مراجعه به دندانپزشک مربوطه درباره چگونگی روند کار و میزان دانش و مهارت آن اطلاعات کافی و معتبر کسب نمایید.
جنس و برند کامپوزیت مورد استفاده
امروزه در کلینیکهای دندانپزشکی با انواع و اقسام گوناگون کامپوزیتهای دندان مواجه میشویم که متخصص بر بررسی وضعیت بیمار و دیگر تجارب شخصی یکی از آنها را برای بیمار انتخاب میکند. انتخاب یک برند معروف و مقاوم میتواند سبب بالا بردن دوام خود کامپوزیت دندان شود. بهتر است برای انجام کامپوزیت به متخصصان با مهارت مراجعه کنید؛ زیرا آنها هیچگاه از جنس نامرغوب برای بیماران استفاده نمیکنند.
جدی گرفتن مراقبت های بعد از نصب کامپوزیت دندان
چنانچه بعد از درمان توصیههای دندانپزشک را عملی کنید و با رعایت بهداشت دهان و دندان مراقب دندانها و کامپوزیت دندان خود باشید، قطعاً در میزان ماندگاری آن نیز کمک خواهید کرد.
نوع و جنس دندان بیمار
نوع و جنس دندانهای هر فرد، با فرد دیگر متفاوت است که آن را به صورت ژنتیک از والدین خود کسب میکند. بنابراین بسته به نوع دندان، هر شخص میتواند میزان ماندگاری کامپوزیتها نیز متفاوت باشد و همین موضوع میتواند سبب کاهش یا افزایش عمر کامپوزیتها شود.
مراقبت های لازم پس انجام کامپوزیت
دوام و ماندگاری کار بعد از انجام کارهای مربوط به نصب کامپوزیت دندان به کمک یکسری مراقبتهایی توسط خود بیمار افزایش پیدا خواهد کرد. سعی کنید تا حد امکان تا 24 ساعت اولیه بعد از اتمام عملیات از خوردن غذاهای نامناسب و سفت خودداری نمایید. همچنین به هنگام غذا خوردن اگر احساس غیر نرمالی به شما دست داد، باید آن را با دندانپزشک در جریان بگذارید. علاوهبر این، باید از نوشیدنیهای رنگی خصوصاً در چند ساعت اول پرهیز نمایید. رعایت بهداشت دهان و دندان نیز بهطور مرتب میتواند کمک زیادی به سالم ماندن کامپوزیت دندان کند.
موارد زیادی وجود دارد که میشود به آنها اشاره کرد. رژیم غذایی مناسب نیز میتواند در مراقبت و نگهداری از کامپوزیت دندان مهم و حیاتی باشد. عدم توجه به این توصیهها و بیاحتیاطی درباره آن نهایتاً ممکن است سبب شکستگی و مشکلات و عوارض دیگر شود. جدا شدن از روی دندان، ترک خوردگی و شکستگی، لب پر شدن و… نمونههایی از اثرات عدم توجه به مراقبتهای بعد از انجام کامپوزیت دندان هستند.
سلامت، زیبایی و طول عمر دندانها و کامپوزیت دندان با یک رژیم غذایی مناسب و مراقبتهای دیگر بیشتر خواهد شد. لازم به ذکر است که منظور از رژیم غذایی تنها ایجاد محدودیت در غذا نیست؛ بلکه توجه و مراقبت از دندانها است. اگر میخواهید کامپوزیت دندان شما دچار تغییر رنگ نشود، از خوردن غذا و نوشیدنیهای اسیدی و دارای رنگدانه خودداری کنید.
سن مناسب برای استفاده از کامپوزیت دندان
بهطور کلی نمیتوان محدوده سنی خاصی را برای انجام کامپوزیت دندان مشخص کرد؛ زیرا تا حد زیادی در صورت مساعد بودن سایر شرایط رده سنی خاصی وجود ندارد. مشورت با یک دندانپزشک ماهر و باتجربه میتواند شما را در رسیدن به موفقیت بعد از کامپوزیت دندان کمک کند. افراد زیادی هستند که علیرقم اینکه دندانهایشان مشکل خاصی ندارد؛ اما به دلیل دوست داشتن لبخندهای هالیوودی و سفید برای انجام کامپوزیت دندان به کلینیک مراجعه میکنند.
دندانپزشکان این قبیل افراد را برای انجام کامپوزیت توصیه نمیکنند؛ چراکه دندانهای سالم و بدون نقص نیازی به کامپوزیت ندارند. میتوان گفت بهترین زمان برای انجام کامپوزیت دندان بالای 18 سال است؛ اما باز هم برای افراد زیر 18 سال نیز محدودیت خاصی وجود ندارد. کودکان و نوجوانانی که در سنین پایین به دلیلهای مختلف نیاز به کامپوزیت دندان دارند، میتوانند در صورت مشورت با دندانپزشک و رضایت والدین این درمان را انجام دهند.
پیشنهاد مطالعه: کامپوزیت دندان برای چه افرادی مناسب است؟ در صورت داشتن این شرایط حتما کامپوزیت کنید.
کلام آخر…
کامپوزیت دندان امروزه در بین بیماران بسیار پرکاربرد و کم ریسک است که میتواند بسیاری از مشکلات موجود در طرح لبخند را در فرد از بین ببرد. آیا تمامی افراد میتوانند کامپوزیت دندان را انجام دهند؟ اگر این امکان وجود ندارد، پس چه کسانی نمی توانند کامپوزیت کنند؟ افرادی که از سلامت دهان و دندان خوبی برخوردار نیستند یا دچار عادتهای بد غذایی مانند دندانقروچه هستند، کاندیدهای مناسبی برای کامپوزیت نخواهند بود. همچنین جهت ماندگاری و مقاومت هر چه بیشتر آن بهتر است در انتخاب نوع و برند کامپوزیت، متخصص ماهر و با تجربه، مراقبتهای بد از اتصال کامپوزیت و… را در نظر بگیرید.
سوالات متداول
- کامپوزیت دندان چه میزان ماندگاری دارد؟
همان طور که گفته شد فاکتورهای زیادی بر روی ماندگاری و استقامت کامپوزیت دندان بعد از نصب اثرگذار هستند. رعایت بهداشت دهان و دندان از اساسیترین عواملی است که بیمار بعد از نصب کامپوزیت دندان باید به آن توجه نماید. علاوهبر این، نوع و جنس کامپوزیت، متخصص مورد نظر، رژیم غذایی مناسب، چگونگی نصب و… میتوانند بر روی طول عمر کامپوزیت موثر باشند. چنانچه تمامی مراقبتها انجام شود، کامپوزیت در حالت نرمال حداقل تا 10 سال مورد استفاده قرار میگیرد.
- لمینت دندان استقامت و ماندگاری بیشتری دارد یا کامپوزیت؟
از نظر میزان ماندگاری طول عمر کامپوزیت دندان کوتاهتر لمینت دندان است؛ اما این را فراموش نکنیم که هزینه کمتری نیز خواهد داشت. چنانچه هزینههای مراقبتی و ترمیم آن را نیز حساب کنیم، باز هم کامپوزیت ونیر از قیمت کمتری برخوردار است.
- چه زمان بهتر است از روش هایی جز کامپوزیت استفاده کنیم؟
برخی از افراد از مشکلات زمینهای در رابطه با دهان و دندان مواجه هستند که انجام کامپوزیت در آنها به نتیجه دلخواه نخواهد رسید. بنابراین افرادی که دندانهای نسبتاً بزرگ و برجستهای دارند اگر مواد کامپوزیت به آن اضافه شود حالت دندانها را بدتر نیز میکند که این افراد توصیه به این روش نمیشود. همچنین کسانی که اصلاً بهداشت دهان و دندان را رعایت نمیکنند نیز کاندیدهای مناسبی برای این روش درمانی نیستند.
- آیا انجام کامپوزیت با درد همراه است؟
خود کامپوزیت به تنهایی هیچ دردی ندارد، یعنی فرد در هیچ یک از مراحل آن احساس درد و ناراحتی نمیکند. افراد در حین انجام کامپوزیت دردی را احساس نمیکنند؛ زیرا هیچ گونه پروسه درمانی پرتهاجمی در آن وجود ندارد.
- چگونه بعد از کامپوزیت از دندان ها مراقبت کرد؟
پس از انجام کامپوزیت دندان تنها کافی است همان مراقبتهای سادهای که از دندانهای طبیعی خود انجام میدادید را در این حالت نیز ادامه دهید. مسواک زدن روزی دوبار و نخ دندان کشیدن روزی یکبار بسیار الزامی است. همچنین از خوردن غذاهای خیلی سفت و رنگی نیز بپرهیزید.